Ruim 2 maanden geleden alweer begon ik met de Wim Hof methode na de workshop met ijsbad die ik samen met Frank deed! Hoe de eerste 3 weken gingen kon je al eerder lezen. Maar hoe is mijn ervaring met de Wim Hof methode de eerste 2 maanden gegaan? Waar liep ik tegen aan en doe ik het eigenlijk wel nog steeds?

Nieuwe ochtendroutine

Het uitvoeren van de methode vraagt om een nieuwe ochtendroutine. Aangezien de set ademhalingen het best gedaan kan worden op een lege maag ligt de ochtend voor de hand. Normaal ging mijn wekker altijd om 6:15 als ik naar mijn werk moet. De ochtendroutine bestaat voor mij uit eerst 3 rondjes ademhaling en adem vasthouden en dan nog even douchen en koud afdouchen. Dit kost mij totaal een half uur extra in de ochtend. Maar ik weiger mijn wekker op 5:45 te zetten. Aangezien het op mijn werk niet uit maakt hoe laat ik er ben zet ik nu mijn wekker op 6:10. Dan ga ik gewoon een kwartier later van huis! Ja, je ziet dat er ergens iets niet klopt in de tijden. Normaal snooze ik nog 3 keer en nu sta ik meteen op. Daar win je ook een hoop tijd mee. 😉

Moeite met focussen

Ik merkte dat ik moeite had met lang mijn adem vasthouden na een ademhalingsrondje. Mijn vriend doet ook mee en ik merkte dat ik teveel bezig was met hoe hij ademde, hoe lang hij zijn adem vasthoudt en of hij überhaupt nog ademt. Ook was ik te veel bezig met het tellen van de 30-40 ademhalingen die je moet doen. Ik kwam niet hoger dan 1,5 minuut met het adem vasthouden. Tot ik de tip kreeg van iemand om een geleide ademhaling te doen. Die zijn er veel te vinden op het internet. Nu heb ik oortjes in met iemand die zegt wanneer het tijd is om mijn adem vast te gaan houden en met een muziekje erbij waardoor ik mij beter kan focussen. Ineens haal ik tijden van 2 tot ruim 2,5 minuut en ik kan dichter bij mijzelf blijven, omdat ik mij beter van de buitenwereld kan afsluiten! 😀

Inzichten

De ademhalingsoefeningen zijn natuurlijk ook een soort meditatie. Ik kom in ieder geval in een soort meditatieve toestand als ik er goed in zit. 1 keer was zelfs het muziekje op ineens en ik had geen idee wat ik dan in die tussentijd gedaan had! Ik was echt even helemaal weg geweest. In meditaties krijg ik wel vaker inzichten en ook in deze 2 maanden kwam er zo nu en dan wat langs. Zo kreeg ik ineens een soort stem dat ik beter voor mijzelf moet zorgen! En ik zag eens tijgers voorbij komen en apen. Heel af en toe komt er ineens een traantje opzetten. Dit had ik met de workshop heel erg, maar thuis lukt mij dat nog niet. Verder zie ik wel eens gezichten voorbij komen, waarvan ik niet weet wie het is. Ik hoop dat er nog meer gaat komen en dat ik dan ook weet wat ik met deze beelden moet. 🙂 

Voordeel van deze ochtendroutine

Voordeel van deze ochtendroutine is dat ik veel wakkerder ben als ik opsta. De koude douche vind ik ook heerlijk en ik voel mij enorm voldaan dat ik het toch weer geflikt heb! Ik merk het niet zo, maar Frank zegt ook dat hij door de dag heen zich beter kan focussen en alerter is.

Nadeel van deze ochtendroutine

Een nadeel is zeker wel dat ik dus, zoals gezegd, een kwartier later op de weg zit en dus meer in de file rij… Dat is wel echt een groot nadeel. Zeker nu we de winter in gaan en het toch al enorm druk is op de weg is het echt niet praktisch om later de weg op te gaan. Ik kom ineens tussen de horden studenten te rijden en ik heb al die 5 jaar dat ik daar nu dagelijks heen rij al het idee dat er gewoon een ander slag mens op de weg zit als ik voor 7 uur of na 7 uur de weg op ga… Maargoed, mijn werktijden zijn dus flexibel, dus als ik echt laat ben dan ga ik ’s middags gewoon ook wat later weg, dus het maakt wat dat betreft niet uit. 

Ijsbad nummer 3!

In de tussentijd heb ik ook nog een keer een ijsbadworkshop gedaan! Een korte, met alleen het ademen en een paar minuten in een bad van 4 graden. Ik heb er geloof ik 6 minuten in gezeten. Bij de man waarbij ik 2,5 jaar terug voor het eerst een ijsbadworkshop deed. Super leuk om hem ook weer even te zien. Ik had op dat moment pijn in mijn ribben aan mijn rugzijde, dus ik was blij dat ik wist wat er ging komen en ik het dus goed kon opvangen, ondanks dat ik eigenlijk niet lekker kon inademen. Later bleek dat trouwens een ingeklapt middenrif te zijn door een blessure in mijn rug… Gekkenwerk dus eigenlijk achteraf haha. Maarja als ik met ieder pijntje thuis op de bank blijf dan doe ik niet veel meer! Dus ik ben gewoon gegaan, want ik dacht dat het gewoon een spiertje was. Bikkel!! 😉

Wim hof ijsbad

Is mijn stuitje al beter?

De vorige keer vertelde ik natuurlijk dat ik het vooral een interessante methode vond om de pijn in mijn stuitje en overige gewrichten te bestrijden. De grote vraag is nu dus of dat nu beter is? Maar helaas, hier merk ik nog geen verschil…. Misschien heeft het meer tijd nodig. 3,5 jaar pijn is ook niet op te lossen met 2 maanden een beetje ademen en koud douchen natuurlijk. 😉 Ik wacht het rustig af

En nu?

Natuurlijk de grote vraag, doe ik dit nog steeds?? Ehm ja, de intentie is er wel! 😉 Maar al sinds de workshop 2,5 maand terug ben ik heel moe de hele tijd. Dus ik was van plan even een weekje rust te nemen en te kijken of ik daar minder moe van zou worden. Misschien is de methode wel te heftig voor mijn lichaam. Maar toen ik net 2 dagen in mijn Wim Hof pauze zat moest ik ineens op een avond naar de huisartsenpost… Ik kon bijna niet meer ademen door enorme pijnen aan mijn rechter ribbenkast aan de voorkant…

Wat is er aan de hand?

Het leek niet iets te zijn aan mijn lever waar ik even bang voor was en ook geen klaplong of galstenen, waar de arts ook nog even aan dacht. Hij wilde mij morfine geven, zodat ik goed kon slapen! Want het zal waarschijnlijk een spier of een aanhechting zijn die geïrriteerd is door de behandeling van mijn eerder genoemde ingeklapte middenrif…. Hoe verzin je het ook weer… Maar bij mijn dagelijkse pijntjes en ook een aantal weken terug met mijn eerdere ribbenpijnen neem ik niet eens een paracetamol. Dus die morfine heb ik geweigerd! Ik moest gewoon naar mijn werk de volgende dag vond ik en met morfine had ik ook niet mogen autorijden. Dus dat werd hem niet. Met de belofte dat ik dan wel paracetamol zou nemen ben ik weer naar huis gegaan en ’s nachts kreeg ik eerst een bizar heftige steek en daarna ontspande ineens alles en kon ik weer dieper ademen!

Check bij de huisarts

De volgende dag ben ik eerst naar mijn werk gegaan (haha, tja, iets met verantwoordelijkheidsgevoel 😉 ) en daarna nog even voor een check bij de huisarts langs geweest. Die zei ook dat het iets te maken moet hebben met de behandeling van het middenrif een paar weken ervoor. Dus een irritatie van het een of ander. Hij vond het in ieder geval goed dat ik de morfine niet had aangenomen. Dat vond hij ook wat overdreven. Hij kent mij ook langer dan vandaag haha. Ik kon toen wel weer normaal ademen, maar had nog wel een enorm zere plek aan mijn ribben. Hierdoor kon ik niet helemaal rechtop staan en ik kon niet lekker doorlopen, want dat deed pijn. De dagen daarna is het iedere dag een beetje beter gegaan en inmiddels kan ik weer bijna alles, al doet die plek nog wel een beetje pijn. 🙂 

De routine weer oppakken!

Ik vermoed dat ik over een paar dagen weer up en running ben en dan ga ik de ochtendroutine weer oppakken. Ik ben niet minder moe nu ik het niet meer doe, dus daar ligt het niet aan. Het zal het weer wel zijn. 😉 Ik vind het in ieder geval een fijn gevoel als ik het wel gedaan heb en ik ben heel benieuwd wat het verder nog met mij gaat doen! Misschien dat ik zelfs wel de Fundamentals online cursus ga doen, maar daar ga ik nog even een paar nachtjes over slapen! 🙂

Mocht je trouwens meer willen lezen over de Wim Hof methode? Het nieuwe boek van Wim Hof is nu te krijgen! Ik schreef ook een review over dit boek De Wim Hof methode.

Ervaring Wim Hof methode de eerste 2 maanden
Getagd op:                

12 gedachten over “Ervaring Wim Hof methode de eerste 2 maanden

 • 2 november 2018 om 21:19
  Permalink

  Wat een bijzondere methode zeg, ik had hier nog nooit van gehoord. Die ademhaal techniek klinkt ook interessant. Mediteren lukt mij nooit zo goed. Misschien ga ik dit ook eens proberen.

  Beantwoorden
  • 2 november 2018 om 21:21
   Permalink

   Leuk! Ja, het is een vorm van meditatie. Omdat je zo intensief met je ademhaling bezig bent denk je sowieso moeilijk nog ergens anders aan 😀 Let wel op dat je het in een veilige omgeving doet en nooit onder water, op de fiets of in de auto!

   Beantwoorden
 • 3 november 2018 om 19:32
  Permalink

  Knap, zo’n motivatie, daar doe ik mijn petje voor af. Ik zou er waarschijnlijk het karakter niet voor hebben om zo’n routine op te bouwen.

  Beantwoorden
 • 3 november 2018 om 20:57
  Permalink

  Lijkt me zo fijn als je zoiets vol kunt houden, maar een ochtendroutine begin ik niet eens aan, ik ben al blij als ik smorgens alles op tijd op school/peuterspeelzaal heb en tijd heb te ontbijten haha. Klinkt wel erg interessant deze methode!

  Beantwoorden
  • 3 november 2018 om 21:44
   Permalink

   Misschien kan je dan nadat iedereen uit huis is een routine gaan doen? 😃 Het hoeft natuurlijk niet perse direct uit bed 😊

   Beantwoorden
  • 5 november 2018 om 15:38
   Permalink

   Hihi, het geeft zo’n kick! Het gevoel dat je de hele wereld aan kan 😀

   Beantwoorden
 • 17 september 2019 om 17:32
  Permalink

  Hoi
  Ik heb ook n ochtendroutine maar loop ook tegen aantal ademhalingen enzo aan
  Waar vind ik precies de door jou gebruikte meditaties voor de ademhalingen?

  Beantwoorden
  • 17 september 2019 om 18:19
   Permalink

   Hi Michael,
   Op de website van de Wim Hof methode zijn een aantal gratis filmpjes te vinden: https://www.wimhofmethod.com/ Ik heb de Fundamentals cursus gekocht.
   Of bedoel je waar ik het over heb onder het kopje Inzichten? Dit zijn niet specifieke meditaties. Bij de yogales doen de docenten bijvoorbeeld visualisaties in de trant van je ligt op een strand, je voelt de zon op je huid branden, je hoort de zee , etc. Op Youtube zijn vast een hoop van dit soort filmpjes te vinden. 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *