Als je 25 jaar jong bent, ben je op je best. Daarna begint de aftakeling. Dat is wat je vaak hoort. Ik ben “al” 35, dus de aftakeling is al 10 jaar in gang. Ook de aanmaak van collageen in je lichaam gaat dan achteruit. Collageen heb je misschien wel eens gehoord in een reclame van gezicht crème. In de Jouwbox van afgelopen zomer zaten zakjes met collageen in poedervorm. Toen ben ik dus in aanraking gekomen met collageenpoeder. Later heb ik ook eens een pot collageen geprobeerd, goed voor een maand. Inmiddels heb ik ook een ander type collageen in capsulevorm geprobeerd en zelfs water met collageen erin, wat het leven helemaal makkelijk maakt. In deze blog vertel ik jou over collageen en wat mijn ervaring ermee is. En ook belangrijk, als je een stukje naar beneden scrolt kom je een kortingscode tegen voor 5% korting in de Vital Supply webshop (voorheen bekend als Niche4Health)! 😀

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit wat in je lichaam voorkomt en zorgt voor elasticiteit van bindweefsels, zoals kraakbeen, spieren en pezen. Daarnaast zorgt het ook voor elasticiteit van je huid (vandaar die reclames over crèmes) en je botten. Normaal gezien gebruikt je lichaam de collageen, maar maakt je lichaam ook weer nieuw aan. Na je 25ste wordt dit alleen wat moeilijker. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om collageen aan te vullen.

Waar is collageen goed voor?

Collageen is nodig om je botten, spieren, kraakbeen en huid te onderhouden. Het houdt je huid bijvoorbeeld dus langer elastisch, waardoor je minder snel rimpels krijgt. Ook helpt het bij de opbouw van je spieren. Sporters hebben er dus ook veel aan, maar ook als je niet fanatiek sport kan het je spieren ondersteunen. Bijvoorbeeld als je last hebt van stramme spieren of pijn in gewrichten. Doordat collageen het kraakbeen zacht houdt kan dit pijn in gewrichten verminderen.

Verschil type 1 en type 2

Er zijn maar liefst 28 soorten collageen in je lichaam. De collageen die ik heb gebruikt zijn type 1 en type 2.

Type 1 collageen is vooral te vinden in de huid, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten, haar en nagels.

Type 2 collageen is vooral te vinden in gewrichten, tussenwervelschijven, strottenhoofd, luchtpijp, ribben en neus.

Beiden types worden verkregen uit de huid van grasetende runderen en is precies hetzelfde als menselijk collageen.

Het is dus maar net wat je wilt bereiken met het nemen van extra collageen als je een keuze maakt tussen type 1 en type 2.

Niche4health gehydrolyseerd collageen

Hoe gebruik je collageen en wat is mijn ervaring?

Er zijn veel merken van collageen, maar ik heb alleen producten van Vital Supply (op het moment van schrijven bekend als Niche4Health) geprobeerd, dus die vind je hieronder. Ik heb 3 soorten geprobeerd:

Type 1 collageen poeder

Het type 1 collageen in poedervorm kan je letterlijk overal doorheen doen. Het heeft geen smaak, dus je hoeft niet bang te zijn dat hetgeen waar je het doorheen doet anders gaat smaken. Het lost heel makkelijk op, dus je kunt het door een glas water roeren, door je thee (dit heb ik terwijl ik dit schrijf), een smoothie, geitenyoghurt en ook door koffie. Ik maak wel eens een cappuccino van een espresso met havermelk uit de melkopschuimer en met een schepje collageen krijg ik meer schuim wat erg lekker is! Ik las pas ook dat wanneer je een eiwitbron door koffie doet, dit beter is voor je hormoonbalans, waar koffie normaal meer slecht dan goed voor doet. In dit poeder zit trouwens ook een beetje vitamine C en D, maar dit is zo weinig dat je hiernaast gewoon je gebruikelijke supplementen kunt blijven nemen, mocht je dit doen.

Ik heb hier inmiddels meer potten van in huis en de eerste maand (1 pot is goed voor 1 maand) merkte ik dat mijn haar dikker werd! Mijn haar heeft de neiging met vlagen uit te vallen en sowieso is het altijd vrij dun. Na een maand van deze poeder iedere dag te gebruiken merkte ik echt verschil! Effect op andere dingen heb ik niet echt gemerkt. Maar dat is misschien ook lastig na een maand en zeker als je daar eigenlijk geen last van hebt, dan merk je vast minder snel effect. Ik heb nu weer nieuwe potten in huis, dus ik ben benieuwd wat ik nog meer ga merken.

Type 1 collageen water

Vital Supply had naast poedervorm ook flesjes met collageen type 1 in mineraalwater. Helaas zijn deze niet meer te krijgen (31-10-2022). Het is gezoet met stevia, dus er zit geen suiker in dit flesje. Het flesje is BPA-vrij, dus je hoeft ook niet bang te zijn voor het plastic van het flesje. Verdere ingrediënten zijn citroenzuur (minder dan 1% en is niet persé een slecht E-nummer), natuurlijk aroma (0.6%, voor de perziksmaak), biotine, vitamine B12 en zink. Ik vind over het algemeen stevia nooit zo lekker, dus ik proef meteen dat dat hierin zit, naast natuurlijk de perziksmaak. Ik ga liever voor de losse poeder, die ik dan zelf ergens doorheen doe. Maar ik snap zeker het gemak van dit flesje!

Type 2 collageen in capsule

Type 2 collageen capsules werkt zoals ik eerder zei meer voor gewrichten. Ook hiervan heb ik een pot gebruikt. Omdat dit minder zichtbare/voelbare effecten heeft vind ik het lastig om te zeggen of dit iets heeft gedaan. Ik had op het moment van testen geen pijn in mijn gewrichten (wat op zich al een wonder is, zou de type 1 poeder dan ook daarvoor helpen zonder dat ik het doorheb? 😉 ) dus ik kan niet zeggen wat dit heeft gedaan. Ze zijn in ieder geval makkelijk in te nemen! Je hoeft het nergens doorheen te roeren, gewoon hop, capsule achterin je keel en slikken. En dat een paar keer, want er wordt 3-6 per dag aanbevolen. Ook hier zit wat vitamine C bij en kurkuma. Verder is de capsule van gelatine, maar vegan is collageen sowieso al niet en er zit wat magnesiumzouten in als antiklontermiddel. Een clean product dus, zonder allerlei gekke toevoegingen.

Op de foto hierboven zie je trouwens ook de shaker van Vital Supply, die kreeg ik erbij. 🙂

Kortingscode Vital Supply (voorheen Niche4Health)!

Vital Supply was de eerste die collageen op de markt bracht in de Benelux. De eigenaar is Freddy Hoyng en kwam zelf altijd stram uit bed en herstelde slecht na het sporten. In Costa Rica kwam hij in aanraking met collageen en toen dit goed werkte voor hem en zijn sportvrienden dit ook wilden proberen, is hij VitalSupply.com begonnen.

Ben jij nu ook benieuwd naar dit product en wil je ook eens iets proberen? Ik mag 5% korting geven! Vul de kortingscode “Natuurlijklinda” in bij je winkelmandje en de 5% gaat er meteen vanaf! Dat is lekker toch? Deze code is altijd te gebruiken, dus ook als je enthousiast bent en later nog een keer wilt bestellen kan je de code weer gebruiken.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring collageen! Heb jij nog een goede tip om het ergens doorheen te doen en welke effecten merk jij? Laat het in de reacties weten. 😀

Collageen voor soepele spieren, huid en haar
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *