Na het lezen van mijn ervaring met de Wim Hof methode workshop zijn jullie natuurlijk enorm benieuwd naar mijn ervaring in de eerste paar weken na de workshop! 😉 Snap ik! Dus hier komt mijn ervaring van de eerste 3 weken. Als jullie dit lezen zit ik lekker op Kreta, maar het moment dat ik dit schrijf ben ik 3 weken bezig. 😀

Om 6:00 gaat de wekker!

Om 6:00 uur gaat mijn wekker (alleen op werkdagen, niet in het weekend natuurlijk 😉 ) en dan spring ik er bijna meteen uit. Ik heb naast het bed mijn yogamatje opgevouwen liggen, zodat hij lekker dik is. Met daarop mijn meditatiekussen. Als ik het koud heb doe ik nog een hamamdoek om mij heen, maar gelukkig is dat deze weken nog niet veel voorgekomen.

Ademhalingsoefening

Ik begin dan met een paar keer normaal ademen om te landen op mijn meditatiekussen en mij te focussen op mijzelf. Vervolgens doe ik 3 rondjes van de ademhalingsoefening. 30 keer stevig in en rustig uit en na de laatste uitademing vasthouden. De ene keer haal ik 1:20 minuten en de andere keer langer dan 2 minuten. Ik heb zelfs een keer 2:40 gehaald! Wim Hof zegt dat tussen de 1 en 3 minuten goed is voor het gewenste effect, dus dikke prima.

Merk ik effect?

Ik merk vooral dat mijn lichaam gaat tintelen. Niet heel erg, zoals wanneer je prikkeldraad doet bij jezelf, maar ik merk dat er het een en ander gebeurt. Soms gaan mijn benen ook een beetje slapen. Niet heel praktisch. 😉 Regelmatig heb ik ook dat mijn oren dichtklappen. Dit heb ik best vaak. Zou dit een betekenis hebben? Misschien dat ik niet zo naar andere mensen moet luisteren. Zou me niks verbazen. 😉 Ik heb nog niet gehad dat er zoveel tranen kwamen zoals met de workshop. Soms wel bijna. Dan voel ik net iets komen en gaat het toch weer weg, voordat het echt doorkomt. Ik denk dat ik nog wat te veel bezig ben met ademhalingen tellen en daardoor minder gefocust ben op het opmerken van de effecten. Nog even oefenen dus tot het wat automatischer gaat allemaal.

Koud afdouchen

Na een korte meditatie om nog wat na te voelen ga ik douchen. Eerst gewoon normale temperatuur en dan draai ik de thermostaatkraan helemaal naar koud. Ik sta dan met mijn rug naar het water, want daarmee kan ik het het beste opvangen. Als mijn ademhaling helemaal onder controle is, wat vrij snel is, draai ik mij om. Met de voorkant heb ik er duidelijk meer moeite mee. Maar ik doe mijn best om niet mijn schouders op te trekken! Iedere dag gaat het een stukje makkelijker. Als ik het ook zo weer allemaal onder controle heb is het klaar. Totaal dus zo’n 1,5 minuut denk ik. Langer hoeft ook niet. Het idee is dat je jezelf weer onder controle krijgt na het eerste schrikeffect en dat is genoeg.

Natintelen

En dan komt eigenlijk nog het beste deel! Als ik dan de douche uit stap begint het tintelen. Heerlijk! Ik weet dat het in de winter nog meer zal zijn, omdat het dan een andere temperatuur is in de badkamer. Dit merkte ik heel erg toen ik in de wintermaanden van 2015 meedeed met de Coolchallenge. Ik weet niet waarom, maar als ik koud onder de douche vandaan kom kan ik niet meteen mijn kleren aan doen, want ik plak dan nog ofzo. Dus ik ga eerst maar andere dingen lopen doen, zoals tanden poetsen enzo, voordat ik mij verder aankleed. Voordeel is dus ook dat je nooit tandpastavlekken op je kleren zult krijgen. 😉

Voel ik mij anders?

Ehm ja, ik voel mij anders dan voor de workshop. Maar dat komt denk ik meer omdat ik van de pushup oefening een zere nek en bovenrug heb overgehouden en daardoor ook in de loop van de middag hoofdpijn krijg. Al 3 weken…. Dit komt puur doordat mijn lichaam het helemaal niet aan kan om pushups te doen. Dit was ik alleen even vergeten toen we die oefening gingen doen. We deden eerst vanuit het niks pushups tot je verzuurde (ik had er 14, op m’n knieën, dat dan wel). Daarna deden we 1 rondje ademhalingsoefening en moesten we tijdens het adem vasthouden nog een rondje pushups doen (ik had er 18 ineens en moest stoppen omdat ik moest ademen. Ik was nog lang niet verzuurd!). Dit was niet zo’n goed idee achteraf. Ik voel mij nu dus al 3 weken belabberd, met hoofdpijn, nekpijn en ik ben super moe. Ik ga er vooralsnog even vanuit dat het de pushups zijn en dat dit niet komt door de oefeningen die ik nu doe. De fysio is ermee bezig. 😉

En weer door!

Ik ga er voorlopig nog even op deze manier mee door. Ik ga er vanuit dat de fysio mijn nek en rug en dus ook de hoofdpijn weer ok krijgt. En ik denk ook echt dat de vermoeidheid komt doordat mijn spieren zo aan het krampen zijn. Als dat allemaal weer ok is moet blijken of ik mij dan anders voel door de oefeningen. De pushup oefening is super leuk om het effect van de ademhaling te testen, maar die doe ik dus voorlopig niet. Helaas…. Als het toch allemaal niet ok blijft voelen komt het misschien toch door de oefeningen. Ik hoop echt van harte dat dat niet de oorzaak is! Ben je benieuwd hoe de eerste 2 maanden mij vergingen? Lees dan snel hier verder!

Heb jij ervaring met de Wim Hof methode? Ik vind het leuk om jouw ervaringen te horen. Of waarom doe je het niet? 😀

Mocht je trouwens meer willen lezen over de Wim Hof methode? Het nieuwe boek van Wim Hof is nu te krijgen! Ik schreef ook een review over dit boek De Wim Hof methode.

Wim Hof methode, de eerste 3 weken
Getagd op:                    

2 gedachten over “Wim Hof methode, de eerste 3 weken

 • 24 september 2018 om 12:19
  Permalink

  Hallo Linda,

  Ik heb eigenlijk nog nooit eerder van deze methode gehoord. Maar dit heeft mij wel aan het denken gezet en ik ging nu hierover ook het een en ander lezen.

  Ik wil nu ook beginnen aan deze methode, in ieder geval wat betreft de ademhaling en het koud douchen. Stiekem heb ik toch hoop dat het wat met mij en vooral mijn afweersysteem doet. Ben benieuwd!

  Fijne dag nog.

  Groet,
  Sabrina

  Beantwoorden
  • 24 september 2018 om 11:36
   Permalink

   Leuk! Het kan sowieso geen kwaad om het te doen. Zolang je de ademhaling altijd alleen maar zittend of liggend doet. En nooit in water, auto, fiets, etc. Dan kan er niks mis gaan, mocht je flauwvallen. Op innerfire.nl staan ook wat basis uitleg. En in de app. 🙂 Ik ben benieuwd wat het met je doet! Mocht je komende zaterdag in de buurt van het Westland zijn (Geen idee waar je woont) dan kan je ook een ijsbadworkshop meedoen. 😀 1530-1700. Vrij kort dus, maar daardoor ook lekker goedkoop. 😉 En je krijgt dan in ieder geval de basis mee. Je kan me ook even mailen voor meer info.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *