Het allernieuwste boek van Wim Hof! Ik was zo blij toen deze op de deurmat viel. Ik vreesde een beetje dat het een herhaling zou zijn van het boek Koud kunstje van Wim Hof en Koen de Jong, maar dat was zeker niet het geval! Misschien volg je mij al een beetje, misschien ben je nieuw op mijn website beland in deze review. Wim Hof is voor mij zeker niet nieuw en ik heb al meerdere keren over de Wim Hof methode geschreven. Dit boek kon dus niet ontbreken op mijn website.

Wim Hof

Toch nog even voor de volledigheid kort over wie Wim Hof is. Wim Hof staat misschien beter bekend als The Ice man. Hij gaat uren in bakken met ijs staan, rent de marathon in korte broek over de poolcirkel, klimt in zijn korte broek in recordtijd de Kilimanjaro op, zwemt onder het ijs door en weet met zijn methode zijn immuunsysteem te reguleren. Hij beweert dat met zijn methode iedereen meer controle over zijn lijf kan krijgen en daarom is hij druk bezig met het geven van workshops, cursussen en lezingen.

Het boek De Wim Hof methode

Over het boek zou ik heel kort kunnen zijn. Het is fantastisch! Het is zeker geen herhaling van Koud kunstje. Maar zoveel meer dan dat boek was. Dit nieuwe boek heeft iets weg van een biografie. Hij neemt je letterlijk mee in zijn verhaal van de baarmoeder tot waar hij nu is. Het is fantastisch om te lezen. Ondertussen met wetenschappelijke onderbouwing en uitleg over verschillende soorten ademhalingsoefeningen die binnen de Wim Hof methode passen. Aan het eind van het boek wordt ook wat verder ingegaan op spiritualiteit. Hoe kan je je bijvoorbeeld ontdoen voor voorouderlijke lasten. Heel interessant ook vind ik!

Boek De Wim Hof methode

De Wim Hof methode in het kort

Met de Wim Hof methode kan je controle krijgen over ontstekingen in je lichaam, stress, angsten, emoties

De Wim Hof methode bestaat uit 3 peilers:

  • Blootstelling aan kou
  • Ademhaling
  • Mindset

Blootstelling aan kou

Dit betekent koud (af)douchen, ijsbaden nemen of zwemmen in natuurwater. Je lichaam blootstellen aan kou, waardoor je je bloedvaten traint, je krijgt meer energie en het werkt tegen stress.

Ademhaling

Belangrijk om eerste te zeggen, doe de ademhalingsoefeningen NOOIT in situaties waarbij je het niet kan opvangen als je flauwvalt! Dus niet in water, niet in de auto of de fiets. De ademhalingsoefeningen doe je op een veilige plek waar het niet erg is om flauw te vallen. Ik ben trouwens nog nooit flauwgevallen, wel licht in mijn hoofd komt regelmatig voor.

Het idee achter de basisademhalingsoefening is dat het lichaam minder zuur wordt. Je ervaart minder stress en kunt beter presteren. In dit boek worden verschillende ademhalingsoefeningen beschreven. Van de basis Wim Hof methode ademhalingsoefening, tot het krijgen van meer energie naar het visualiseren van je hartslag en je hele bloedsomloop. Heel interessant zo bij elkaar en je hoeft dan dus ook niet iedere keer dezelfde te doen. Je kan op het moment kiezen welke jij nodig hebt.

Mindset

Met je gedachten kan je zoveel bereiken! Je kan dus ook gewoon onder een koude douche gaan staan en denken “Ow wat is dit lekker!”. 😉 Als je niet eerst je mindset goed hebt ga je niet ontspannen onder de koude douche staan. En zo is het met het hele leven. Als je mindset goed is, kan je alles aan. Ik merk dat ik hier nog wel wat te winnen heb. 😉

Conclusie

Zoals ik al zei vind ik dit echt een fantastisch boek! Als je nog niet bekend bent met de Wim Hof methode en je er meer over wilt weten is dit boek een mooi uitgebreid overzicht met duidelijke uitleg en veel oefeningen. Je kan bijna niet anders dan meteen aan de slag gaan als je dit boek leest. Maar ook als je al bekend bent met Wim Hof is dit boek zeker een aanrader! Er staan veel nieuwe inzichten en onderzoeken in en er staan zoveel ademhalingsoefeningen in dat er vast een aantal bij zitten die je nog niet kende.

Ik raad dit boek aan voor iedereen die aan zichzelf wil werken, lichamelijk of geestelijk. Die de controle over zijn/haar lichaam terug wil of wil verbeteren. Eigenlijk voor iedereen dus, want wie wil dat nou niet? 😉

Ik ben weer extra gemotiveerd om koud af te blijven douchen en ik heb eigenlijk ook wel weer zin om weer een ijsbadworkshop te gaan doen! Het inpassen van de ademhalingsoefeningen moet ik nog even over nadenken wanneer ik dat ga doen. Maar zoals Wim zou zeggen, “Haal gewoon adem, verdorie!”.

Boekreview: Wim Hof – De Wim Hof methode
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.