Tomaat

Gezonder eten kan je ook heel veel over jezelf leren! Ineens merk je dat je tegen bepaalde voedingsmiddelen eigenlijk helemaal niet zo goed kan. Het voelt voor mij alsof ik minder verdoofd ben door de suikers en je gaat daardoor beter voelen wat je lichaam doet bij bepaalde voeding. Je kunt hier dus ook op inspelen door dit niet meer of juist wel te eten.

Opgezwollen buik door brood

Ik wist al langer dat ik van brood een opgezwollen buik krijg. Maakt niet uit wat voor brood. Toen ik nog brood at en de rest van de dag eigenlijk niks ongezonds, merkte ik dat ik na de boterhammen een gezwollen buik kreeg.

Maar daarnaast heb ik nog een ander mysterie opgelost! 😉

Buikpijn bij macaroni

Ik denk dat ik zeker sinds dat ik 19 was of iets dergelijks altijd buikpijn kreeg als we macaroni aten thuis. Dit is dus alweer een tijdje terug, maar wat ik mij er nog van kan herinneren is dat dit dus van die elleboogjes waren, met een saus uit een zakje of pot, gehakt erbij en volgens mij ook wel wat groenten. Ik had daarna altijd buikpijn en ik kon er maar niet achter komen waar dat door kwam! In eerste instantie dacht ik aan de pasta. Glutenallergie? Dit is getest, maar nee, geen glutenallergie. Na mijn broodverhaal denk ik wel een glutenintolerantie, maar een intolerantie is niet aan te tonen in je bloed en ik denk ook niet dat die pasta in de macaroni toentertijd de boosdoener was.

Op een bepaald moment heb ik de rode kleurstof de schuld gegeven, want ik had vaker bij rode sauzen dat ik pijn kreeg. Nou prima, dat heb je dan in je hoofd gehaald en daar doe je verder niks mee, want dan hou je er lekker lang last van. 😛 Eigenlijk heb ik er nooit meer zo erg over nagedacht, totdat ik op mijzelf ging wonen en minder rode sauzen ging eten. Omdat je vanzelf dingen gaat vermijden waar je je niet fijn door voelt.

Is het de tomaat?

Sinds ik een paar jaar terug echt gezond ben gaan eten zijn mij ineens bepaalde patronen op gaan vallen. Steeds meer kreeg ik het idee dat ik niet tegen tomaat kan! Ik ging een keer ergens eten en ze had enorm haar best gedaan om allerlei groenten in de oven te doen, kip erbij, voor mij een deel zonder kaas en ja hoor, toch kreeg ik hele erge buikpijn… Toen ging ik nadenken, ok wat is het dan waardoor ik nu pijn krijg en toen ben ik de tomaat echt gaan verdenken. Dit at ik niet heel vaak meer, dus dit was op dit moment het enige ingrediënt waarvan ik niet meteen kon zeggen dat ik daar andere keren geen last van had gehad.

Dan zit er maar één ding op! Even een weekje geen tomaat eten, dan weer wel tomaten door het eten en kijken wat er gebeurt. En ja hoor! Meteen kreeg ik weer buikpijn! 1 zo’n test zegt natuurlijk niet genoeg, dus dit heb ik nog een paar keer herhaald en ja, iedere keer als ik er weer tomaat doorheen deed kreeg ik buikpijn. Duidelijk! Overgevoelig voor tomaat dus. Eindelijk was ik erachter! De puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Na 10 jaar wist ik eindelijk waarom ik telkens zo buikpijn kreeg na die macaroni! Het duurt even, maar dan heb je ook wat. 😉

Weer rustig aan proberen

Vervolgens heb ik een hele tijd geen tomaat gegeten en nu kunnen mijn darmen het wel weer verdragen om af en toe tomaat door het eten te doen. Het is dus ook niet gezegd dat als je eenmaal ergens niet tegen kunt je dit nooit meer kunt eten. Ik heb in dit geval mijn darmen rust gegeven door  een hele tijd geen tomaat te eten en nu kan ik gewoon weer af en toe tomaat eten zonder hier meteen last van te krijgen. Ow en ik merk trouwens dat biologische tomaten veel beter gaan dan gewone tomaten. En die zijn nog eens veel lekkerder ook, dus dat komt mooi uit. 🙂

Ook van het eerder genoemde brood krijg ik niet meteen meer een bolle buik. Als ik uit eten ben kan ik best een paar stukjes brood zonder problemen eten. En als ik ergens ben waar je echt alleen broodjes kan krijgen kan ik dat ook gewoon zonder problemen doen. Als je darmen maar goed op orde zijn heb je niet bij één hap meteen weer een probleem. 🙂

Waardoor kan de tomaat problemen geven?

De tomaat behoort tot de nachtschadeplanten. Vooral vrouwen kunnen hier gevoelig voor zijn. Nachtschadeplanten bevatten giftige stoffen die voor allerlei problemen kunnen zorgen.

Zo kun je dit zelf testen

Heb jij nou ook een bepaald voedingsmiddel waarvan je denkt dat je er niet goed tegen kunt? Laat het eens 2 weken weg en neem het dan weer. Als je dan weer pijn of andere ongemakken die je had terug krijgt weet je genoeg. Na een tijd dit dan niet gegeten te hebben kun je het weer eens proberen en misschien hebben je darmen dan genoeg rust gehad, waardoor je het toch weer af en toe kunt nemen!

Wil je meer lezen over gezonde voeding? Kijk dan ook eens bij de boeken in de Natuurlijk Linda shop! 😀

Buikpijn door tomaat?
Getagd op:         

27 gedachten over “Buikpijn door tomaat?

  • 4 mei 2017 om 19:08
    Permalink

    Bij mij wil m’n maag absoluut geen tomaat verdragen ,maakt niet uit in welke vorm als er tomaat in zit word ik heel misselijk.

    Beantwoorden
    • 2 mei 2022 om 23:57
      Permalink

      Bij Tomaat altijd de pitjes niet gebruiken daar zitten de giftige stoffen in. Is algemeen bekend.

      Beantwoorden
      • 3 mei 2022 om 07:46
        Permalink

        Met biologische tomaten gaat het wel goed heb ik gemerkt😄

  • 12 september 2017 om 12:00
    Permalink

    Nou ik heb vandaag ook het mysterie ontdekt.
    ik ben sinds kort op een dieet en omdat ik vaak last heb van een opgeblazen gevoel eet ik ook zo min mogelijk brood meer. Al een week heb ik elke dag weer opnieuw verschrikkelijke steken in mn buik waar ik gewoon misselijk van ben. het kon niet meer het brood zijn dus ik was ook aan het verzinnen wat kan het dan zijn?
    maar ik had vorige week zo’n lekkere grote pot cherry tomaatjes gekocht en elke dag rond 10.00 uur neem ik een handje cherry tomaatjes als tussendoortje. (ik was al nooit dol op tomatensauzen en tomatensoep)
    vandaag een half uurtje naar die cherry tomaatjes kreeg ik weer die steken en ik dacht het kunnen toch niet die tomaatjes zijn, dus ben gaan googlen en kwam bij dit stukje uit en het mysterie is dus opgelost. het zijn wel degelijk de tomaten.

    Beantwoorden
    • 12 september 2017 om 12:05
      Permalink

      Ai vervelend zeg! Maar wel fijn dat je het nu weet! Neem morgen eens komkommer in plaats van tomaatjes. Ik ben benieuwd of je dan geen klachten meer hebt 😀 Laat je het nog weten?

      Beantwoorden
    • 10 maart 2020 om 07:38
      Permalink

      Ik kan ook al een tijdje niet meer tegen tomaat,krijg het er erg zuur van last van me maag en me keel gaat branden vindt dit zo vreemd.Ik merkte het op nadat ik een jaar prednison moest slikken omdat ik de ziekte van chron hebt.Daarvoor nooit geen last,ook me reukvermogen is erg gevoelig geworden ik ruik bepaalde dingen intenser dan vroeger,ook smaakte de koffie vreselijk tijdens gebruik medicijnen.

      Beantwoorden
      • 10 maart 2020 om 09:30
        Permalink

        Ow wauw zou dat allemaal door de prednison komen dan?

  • 22 maart 2018 om 20:30
    Permalink

    Rauw gaan bij mij tomaten gewoon goed. Eet dagelijks een handje snacktomaatjes en heb dan nergens last van. een paar stukjes tomaat in een warm gerecht gaat ook prima, maar een pasta met een tomatensaus is echt teveel. Krijg ontzettende last van mijn maag en darmen! Laatst weer een heerlijke pasta met tomatensaus gegeten bij een fantastische Italiaan, helaas heb ik de rest van de avond/ nacht op de blaren moeten zitten…. voor mij geen tomatensaus meer in ieder geval!

    Beantwoorden
    • 22 maart 2018 om 21:34
      Permalink

      Ja precies. Bij mijn is het precies zoals jij vertelt 😔 Je leert ermee omgaan gelukkig😃

      Beantwoorden
  • 13 april 2018 om 09:57
    Permalink

    Hallo, ook ik eet geregeld tomaten of Cherrytomaatjes elke dag wel iets. Ik had idd het idee dat daardoor de stoelgang sneller ging. Aangezien wij van het weekend naar de kassen zijn geweest en we 5kg soeptomaten hadden mee genomen. Heb ik tomatensoep gemaakt met knoflook ui en tuinkruiden boillonblokjes. Heerlijk gegeten gisteravond kommetje soep vooraf. Ik had al paar dagen wat last van de buik. Gaf de maandelijkse problemen de schuld, maar vanmorgen wilde ik sporten gelukkig niet gegaan vanwege hele erge buikpijn. Ik heb het idee dat dit het werk is van de tomaten soep. Heb nl geen koorts maar de wc is momenteel mijn beste vriend. Hopelijk zijn mijn darmen zo leeg en kan ik vanmiddag de dingen weer doen die ik gepland heb. Lijkt wel een detox kuur 😂

    Beantwoorden
    • 13 april 2018 om 11:43
      Permalink

      Dat klinkt een beetje zoals mijn reactie ja! 🙁 Heel vervelend. Ik probeer nu te vermijden om dingen te eten met een tomatensaus en tomatensoep heb ik inderdaad wel afgeleerd. 😉 Haha, zie het maar als een detox kuur, dan valt het misschien een beetje mee. 😉 Succes vanmiddag! Hopelijk is dan alles weer voorbij 😀

      Beantwoorden
  • 29 mei 2018 om 23:47
    Permalink

    Gisteren een tomatensalade gegeten en daarna nog twee glazen tomatensap gedronken. Hele nacht wakker gelegen met buikpijn. Wc is de beste vriend idd. Even geen tomaten meer!

    Beantwoorden
  • 28 juni 2018 om 07:57
    Permalink

    Ik ben sinds een week of 10 een koolhydraatarm dieet aan het volgen en sinds vorige week voel ik me af en toe erg misselijk. Gistermiddag na het eten van snoeptomaatjes, ik weet niet of dat vorige keren ook zo was. Via Google kwam ik op deze site terecht en ik ga nu uitproberen of het idd de tomaat is waar ik last van krijg!

    Beantwoorden
    • 28 juni 2018 om 08:11
      Permalink

      Hi Bernadette, Het kan natuurlijk van alles zijn waardoor je misselijk bent, maar inderdaad is de tomaat 1 van de opties.😊 Je kunt met alles erachter komen of je ertegen kunt of niet door het een week of 3 niet te nemen en dan een keer weer wel. Dan merk je snel genoeg of het een probleem is of niet. Succes met je zoektocht! 😀

      Beantwoorden
  • 28 augustus 2018 om 09:12
    Permalink

    Dag linda, ik ben al jaren bezig om erachter te komen wat er aan de hand is. Ik ga nu zeker ook extra op de tomaten letten. Was er al wel achter dat ik last krijg in mijn mond als ik (mn) cherrytomaatjes eet. Maar saus en soep heb ik vrolijk doorgegeten. Misschien verklaart dat toch een deel van de buikklachten die ik heb. Helaas is er meer aan de hand mbt intoleranties en dat maakt het lastig om erachter te komen.
    Een vraagje nog… hoe kan het dat je niet tegen brood kunt en wel tegen pasta? Groet!

    Beantwoorden
    • 28 augustus 2018 om 09:17
      Permalink

      Hi Emmy. Een tijdje niks nemen met tomaten en dan een keer weer wel. Dan weet je snel genoeg of dat het probleem is 😊 In de volkoren bio pasta van de AH die ik gebruik zit alleen volkoren durum tarwegriesmeel zie ik. In brood zit naast (volkoren) tarwe ook gist, suiker, soja, enzym (waarschijnlijk bedoelen ze broodverbeteraar), enz. In brood zit dus veel meer dan alleen gluten waar je eventueel niet tegen kunt.

      Beantwoorden
  • 4 november 2018 om 21:29
    Permalink

    Hoi Linda bij mij is een glutenintolerantie in mijn bloed aangetoond: dit omdat je hierboven schreef dat dat niet mogelijk is.

    Bijv. Pro-health in Weert doet bloedonderzoek naar intoleranties waaronder ook op gluten.

    Groetjes,

    Mai

    Beantwoorden
    • 4 november 2018 om 21:38
      Permalink

      Weet je zeker dat het geen glutenallergie is wat ze aantonen? Ik hoor en lees altijd overal dat intoleranties niet aan te tonen zijn, maar allergieën wel. 🙂

      Beantwoorden
      • 4 november 2018 om 21:53
        Permalink

        Hallo Linda, ik weet het verschil tussen een glutenallergie en een glutenintolerantie. En ik ben zeker van mijn zaak dat intoleranties: -langzame reacties op voeding- in het bloed te testen vallen. Dat men vaak tegen jou gezegd heeft dat iets niet mogelijk is, betekent niet dat het niet mogelijk is.
        Groetjes!
        Mai

  • 4 november 2018 om 21:53
    Permalink

    Hallo Linda, ik weet het verschil tussen een glutenallergie en een glutenintolerantie. En ik ben zeker van mijn zaak dat intoleranties: -langzame reacties op voeding- in het bloed te testen vallen. Dat men vaak tegen jou gezegd heeft dat iets niet mogelijk is, betekent niet dat het niet mogelijk is.

    Groetjes!
    Mai

    Beantwoorden
    • 4 november 2018 om 22:02
      Permalink

      Snap ik hoor. Maar toch apart dat het dan zelfs in de opleiding voor natuurvoedingsadviseur gezegd wordt. 😉 Ik ga eens kijken, dank je!

      Beantwoorden
      • 5 november 2018 om 05:32
        Permalink

        Linda het is wel belangrijk om te weten want veel mensen die niet tegen gluten kunnen zijn intolerant voor gluten. Als die onwetendheid lang genoeg voortduurt ontwikkelt men een autoimmuunziekte. Vaak zegt men tegen die mensen dat ze er mee moeten leren leven. Bijv. 1 op de 5 vrouwen ontwikkelt schildklierproblemen in haar leven in westerse landen vanwege een autoimmuunziekte. De hoofdoorzaak is een glutenintolerantie omdat de moleculaire structuur van gluten overeenkomt met die van het schildklierweefsel. Deze vrouwen worden vaak niet onderzocht op deze autoimmuunziekte: alleen op het niet-functioneren van de schildklier en krijgen extra hormonen. Jouw taak als voedingsdeskundige om hierop bedacht te zijn en deze vrouwen van de gluten en andere allergene voeding waarvoor intoleranties zijn aangetroffen af te krijgen. Het maakt me boos als er wordt gedaan alsof mensen die gluten mijden dat voor de lol doen. Omdat het zo’n gedoe is moet je wel gek zijn om dat continue vol te houden. Mensen hebben vaak geen idee. Groetjes!

      • 5 november 2018 om 06:27
        Permalink

        Bedankt voor deze informatie. Ik weet inderdaad dat schildklier problemen te maken hebben met het immuunsysteem en gluten en lactose vrij eten hierbij kan helpen 😊

  • 5 november 2018 om 07:36
    Permalink

    Hoi Linda: ja melkproducten in het algemeen gaan inderdaad ook vaak niet goed bij de genoemde groep mensen met autoimmuunschildklierproblemen. Hopelijk gaat men bij jouw opleiding niet ook die groep aanraden om jodiumrijke voeding te eten. Er is wel vaak sprake van een jodiumtekort maar dat is een opnameprobleem vanwege die autoimmuunproblemen. Suppleren van extra jodium of het regelmatig gericht eten van jodiumrijke voeding loopt de gerede kans te leiden tot een nog grotere ontsteking van diezelfde schildklier. Tot zover mijn uitwijding… groetjes!

    Beantwoorden
    • 5 november 2018 om 10:58
      Permalink

      Dank je😉 Ik weet niet meer of ik dat vanuit de opleiding weet of van iets anders, aangezien het alweer een tijdje terug is.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *