Vanochtend kreeg ik een mailtje van iemand die via Google op mijn website terecht was gekomen! Hoe het nu met mijn adenomen is was de vraag. Omdat ik in mijn vorige blog hierover vertelde dat ik december 2017 weer een controle zou hebben! Owjee, helemaal vergeten inderdaad om weer een update te schrijven! ๐Ÿ˜‰ Dus bij deze! 3,5 jaar (inmiddels bijna 4) na het ontdekken van mijn leveradenomen. Hoe is het er nu mee?

Beetje bang

Stiekem was ik een beetje bang voor de MRI en de uitslag. Vorige keer dat ik met contrastmiddel de MRI in moest werd ik misselijk toen het contrastmiddel werd ingespoten en moest ik bijna kotsen. In de scanner! Das niet handig. Ik heb het gelukkig goed weg kunnen ademen toen, maar relaxt is iets heel anders. En ik had veel te veel zooi gegeten in de maanden voor de scan, dus ik dacht dat mijn lever daar niet van zou opknappen en dat mijn adenomen dus misschien gegroeid zouden zijn. Iedere keer is het natuurlijk ook sowieso toch weer spannend wat de uitslag zal zijn.

De scan

Ik vind het sowieso niet een fijn gevoel om met een infuus in mijn arm te lopen. Dus prikken doen ze altijd als ik al lig. Na een paar voorscans werd het contrastmiddel ingespoten. Gelukkig had ik deze keer geen gevoel van dat ik moest overgeven! Jeeee. Dat was een hele opluchtig. Gewoon rustig meeademen. Adem in, adem uit, en vasthouden. En dat dan nog een aantal keer. Zodat mijn borstkas niet op en neer gaat op het moment dat de scan gemaakt wordt. Op stilstaande plaatjes kunnen ze natuurlijk beter zien hoe het eruit ziet!

De uitslag

En toen 2 weken later de uitslag! Ondertussen had ik ook weer bloedonderzoek laten doen en alle waardes waren nog steeds goed. Ook de scans zagen er goed uit! De adenomen waren niet meer te zien!! Jeee. Omdat ik zelf ook met MRI heb gewerkt wil ik altijd de plaatjes even zien. Ik zag zelf ook niks. Dan pas geloof ik het. ๐Ÿ˜‰ Wat wel raar blijft is dat ik soms best wel pijn heb aan mijn ribben, precies op de plek waar een klein adenoompje zat. De MDL arts heeft nog even gevoeld of hij iets raars voelde, maar kon niks ontdekken. Even in de gaten houden en anders zal het wel niks zijn. Misschien een spiertje waar de adenoom tegenaan heeft gezeten, waardoor hij wat gevoeliger is geworden voor spierpijn ed.

Dus top! December 2018 heb ik weer een controle. Als deze dan weer ok is hoef ik niet meer terug te komen. Dat zou fijn zijn! ๐Ÿ˜€

3,5 jaar na het ontdekken van mijn leveradenomen
Getagd op:        

10 gedachten over “3,5 jaar na het ontdekken van mijn leveradenomen

 • 23 april 2018 om 22:15
  Permalink

  Hey Linda,
  Wat fijn dat je je verhaal zo duidelijk hebt verteld. Erg herkenbaar.
  Ik zit helaas in het zelfde schuitje als jou.
  Bij mij is in juni 2016 een adenoom van 12 cm doorsnede gevonden in me lever. Ook met de oorzaak de pil. De behandeling is het zelfde. Moet in juli voor de 2 jaar echo. En dan hopen dat hij kleiner dan 5 cm is.

  Bedankt voor het delen, het heeft mij wat meer rust gegeven ๐Ÿ™‚

  Greoetjes Bianca

  Beantwoorden
  • 23 april 2018 om 22:38
   Permalink

   Wow 12 cm!!! :O Heftig zeg! Fijn dat mijn verhaal je een beetje gerust stelt! Hoe ben jij erachter gekomen dat het er zit? Heb je geen 1 jaar echo gehad? Volgens mij had ik na op een half jaar, 1 jaar en 1,5 jaar en daarna ieder jaar.

   Beantwoorden
 • 23 juli 2018 om 13:47
  Permalink

  Bedankt voor je openhartigheid.

  Ik ben afgelopen week opgenomen geweest ivm met verwaarloosde blaasontsteking. Bij de echo en ctscan vonden ze iets in mijn lever, voor de rest was alles oke.
  Woensdag heb ik een lever punctie gehad. (Heb nog nooit zoveel pijn gehad van de verdoving.) En dan hoor ik vrijdag of het idd leveradenomen zijn of iets kwaadaardig.

  Jou blog geeft me moet. Dankjewel

  Beantwoorden
  • 21 augustus 2018 om 18:50
   Permalink

   Hi Anne,

   Sorry dat ik niet eerder reageerde. Je was in mijn spam beland! Heel raar! Hoe was de uitslag??? Zijn het inderdaad adenomen? Ik hoop het voor je. ๐Ÿ™ Ik heb gelukkig geen biopt gehad, klinkt niet fijn!

   Beantwoorden
 • 15 oktober 2018 om 18:53
  Permalink

  Dag Linda,

  Bij mij werd eind augustus 2018 ook een letsel aangetroffen op de lever van 4,2 cm. Vermoeden adenoom TGV pilgebruik ( Microgynon30). Nieuwe MRI staat gepland half december. Enerzijds om te kijken of het effectief een adenoom is, anderzijds om te kijken of het na 4 maanden stoppen met de pil effect heeft gehad. Ik ben benieuwd wat je resultaten in december zullen zijn. Hopelijk nog steeds positief nieuws!! Ik hoop zelf dat mijn adenoom snel krimpt, want wij willen graag binnenkort (lees 1j) starten met kinderen.

  Groeten,

  Chabeli

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2018 om 20:17
   Permalink

   Klinkt als mijn verhaal. Gelukkig heb je er maar 1! Op welke plek zit hij? Bij mij zat de grootste tegen mijn middenrif aan, dus dan is het risicovol om te opereren. Maar als hij bij jou ergens op een niet zo risicovolle plek zit kunnen ze hem weghalen als je echt graag snel zwanger wilt worden. En volgens mij zeiden ze tegen mij dat het weer zou mogen toen hij onder de 2 cm kwam. Misschien ligt het aan het ziekenhuis waar je heen gaat hoor, dat kan ook nog. Maar misschien nemen zij een andere grens dat het veilig is om zwanger te worden. Ik hoop met je mee dat hij al flink geslonken is straks. De eerste maanden kromp het in ieder geval het snelst bij mij! ๐Ÿ™‚ Veel succes! Laat je me in december weer weten hoe het gaat?

   Beantwoorden
 • 10 december 2018 om 21:46
  Permalink

  Ik heb er 6 of 7 .. en ze zijn best groot.
  Moest accuut met de pil stoppen en me twee zwangerschappen hebben ook niet geholpen bij her verkleinen. Hopelijk zijn ze over een half jaar minder groot.. heb altijd last gehad van buikpijn en een opgeblazen gevoel. Kan ook dus hieraan liggen. De pil is nu dus voorgoed verbannen. Ik hoop op het beste .. want een operatie is heel heftig dus dat willen we liever niet natuurlijk !

  Beantwoorden
  • 16 december 2018 om 13:08
   Permalink

   Wauw dat is veel! Duimen voor de volgende controle dan maar. ๐Ÿ™ Ze zouden wel kleiner moeten zijn dan, gezien je dan niks meer met hormonen te maken hebt. ๐Ÿ˜€ Operatie is altijd het laatste wat ze doen, want dat brengt toch altijd zo zijn risico’s. ๐Ÿ™ Succes met de controle over een half jaar!!

   Beantwoorden
 • 28 februari 2019 om 00:10
  Permalink

  Hallo Linda, wat fijn om je verhaal te lezen. Dat geeft me veel moed en ook wat rust.

  Misschien wel vrij late reactie hierop je site maar ik heb ook al heel wat achter de rug als nierpatient en ik zit in de vooronderzoeken mbt een nieuwe niertransplantatie in de toekomst.

  Nu hebben ze bij toeval tijdens een CT-scan een vermoedelijke adenoom gezien maar zeker weten doen ze het nog niet. Hiervoor volgt spoedig een MRI-scan.

  Je schrikt je wel gewoon kapot als je zoiets hoort sjonge jonge. Nu maar hopen op goed nieuws!

  Oh mbt voeding enz kurkuma gebruik ik al wat vaker, nu nog maar wat meer broccoli en witlof eten dus om de lever te ondersteunen.
  Als je nog meer tips hebt dan hoor ik dat graag.

  Groetjes Moniek

  Beantwoorden
  • 3 maart 2019 om 11:54
   Permalink

   Hi Moniek, Wat vervelend dat er misschien bij jou ook een adenoom zit. Fijn dat mijn blog jou rust geeft! Hopelijk heb je na de MRI meer duidelijkheid. Mocht je de anticonceptiepil slikken dan zal je daar sowieso mee moeten stoppen, maar ik denk dat ze je dat al verteld hebben. ๐Ÿ™‚ Ik vermijd verder ook soja, omdat soja isoflavonen bevat en dat erg lijkt op oestrogenen, de stof waardoor adenomen groeien. Daarnaast zijn er nog een hoop producten waar xeno-oestrogenen in zitten, die ook op oestrogenen lijken, maar dit heb ik (nog) niet helemaal uitgezocht, dus daar kan je zelf nog naar zoeken. De MDL arts zei tegen mij dat voeding niks te maken heeft met adenomen, maar ik denk toch echt dat dat komt door de reguliere kijk op dingen en dat de alternatieve/orthomoleculaire wereld daar toch heel anders over denkt. ๐Ÿ™‚ Veel succes in ieder geval! ๐Ÿ™‚

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *