wim hof koud kunstje

Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek Koud Kunstje van Wim Hof en Koen de Jong. Na mijn ervaring met het ijsbad begin dit jaar en mijn dagelijkse koude douche wil ik ook eens weten hoe het nu precies zit met de theorie erachter!

Wim Hof

Wim Hof is vooral bekend als The Iceman. Hij zwemt onder ijs door, gaat in zijn korte broek de Kilimanjaro in Tanzania op en werd vooral bekend op tv door de uren die hij in een bak met ijsklontjes kan staan. Koen de Jong raakte geïnteresseerd in hem en wilde weten hoe het nu allemaal precies zat. Hij is daarom, in samenwerking met Wim Hof en allerlei wetenschappers, dit boek gaan schrijven.

Eerste indruk

Het boek is lekker klein van formaat. De letters hebben een goede grootte en het zijn geen ellenlange lappen tekst. Ik houd helemaal niet van grote boeken en lange lappen tekst, dus ik vind dit boek superfijn! Het leest ook heel makkelijk weg en ik had het in een paar (delen van) dagen uit.

De inhoud

In dit boek word heel goed uitgelegd wat de theorie achter de koude en de ademhaling is. Ik vind het heel fijn dat er bij vermeld staat welke wetenschapper er bijvoorbeeld bij het onderzoek betrokken is geweest. Er wordt haarfijn uitgelegd wat de achtergronden zijn van de ademhalingstechnieken van Wim Hof. Ook op de koudetraining wordt diep in gegaan en ook de inzet die je nodig hebt. Vervolgens wordt er uitgelegd vanuit de wetenschap wat de technieken voor je kunnen doen en daarna ook voor wie het iets kan betekenen. Eigenlijk kan het voor iedereen heel veel voordelen hebben. Maar vooral voor bepaalde ziektebeelden wordt uitgebreid uitgelegd wat de koudetraining en ademhalingsoefeningen doen bij die ziektebeelden. Er staat hier en daar ook verwezen naar een lijst met moeilijke woorden. Door mijn achtergrond zijn dit geen moeilijke woorden. Maar ik kan mij voorstellen dat voor iemand die helemaal niet bekend is met de medische wereld deze woorden wel moeilijk kunnen zijn. Dan is het fijn om achterin een woordenlijst met uitleg te hebben.

Conclusie

Ik vind dit echt een geweldig boek! Ik ben alleen maar meer gemotiveerd geraakt om echt iedere dag koud af te blijven douchen! Het is zo fijn om te lezen wat de effecten zijn. Ook effecten die je niet meteen merkt. Bijvoorbeeld dat je door de kou je bloedvaten traint. Deze worden sterker en zijn dus ook beter beschermd tegen vaatziekten bijvoorbeeld. Een hoge bloeddruk kan hiermee daarom ook verholpen worden. Om maar even een voorbeeld te noemen.

Ik ga in ieder geval zeker door met koud douchen en omdat ik nu de achtergrond weet zal ik het zeker niet snel een keer overslaan. En ik wil de ademhaling vaker gaan toepassen. Ik hoop binnenkort ook weer in een ijsbad te mogen gaan zitten! Dat blijft toch wel heel erg gaaf!

Ik kan dit boek aan iedereen aanraden. Ga jij het ook eens lezen?

Mocht je trouwens nog meer willen lezen over de Wim Hof methode? Het nieuwe boek van Wim Hof is nu te krijgen! Ik schreef ook een review over dit boek De Wim Hof methode.

Boekreview: Wim Hof & Koen de Jong – Koud kunstje
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.