Wie mij al langer volgt weet ongetwijfeld dat ik wat problemen heb met mijn lever. In het ziekenhuis zeggen ze dat de adenomen er gewoon zitten en geen negatieve invloed op mijn lever hebben. In de alternatieve wereld is die gedachte heel anders. Ik geloof het zelf ook niet helemaal dat die adenomen er zomaar kunnen komen en dan geen kwaad doen verder. Dus ik probeer zoveel mogelijk lief te zijn voor mijn lever. Je kunt dit doen door bepaalde voeding wel of niet te nemen. In deze blog meer over de lever en hoe deze te ondersteunen!

Functie van de lever

Allereerst de functies van de lever:

 • De lever verwerkt de in de darm opgenomen voedingsstoffen
 • Verwerkt ook de afvalproducten van de celstofwisseling en giftige stoffen, zoals medicatie, milieugif en toevoegingen in voeding
 • Maakt giftige stoffen onschadelijk door ze te binden aan eiwitten of door de structuur te veranderen
 • De lever houdt de glucoseconcentratie in het bloed op pijl
 • Zorgt voor de afbraak en aanmaak van aminozuren, waaruit de eiwitten in je lichaam opgebouwd worden
 • Zet hormonen om, zodat deze uitgescheiden kunnen worden
 • Produceert gal om afbraakproducten af te voeren en voor de vertering van vetten
 • Produceert cholesterol
 • Produceert protrombine, een stof die noodzakelijk is voor het stollen van het bloed

Voeding voor de lever

Stoffen die belangrijk zijn voor je lever zitten in de volgende voedingsmiddelen:

 • Bitter smakende voedingsmiddelen, zoals witlof, rucola, ui, knoflook en radijs
 • Zwavelhoudende voedingsmiddelen, zoals vis, gevogelte, eieren, noten, geitenzuivel en peulvruchten
 • Glutathion* bevattende voeding, zoals pijnboompitten, walnoten, koolsoorten, bosbessen, avocado en paksoi
 • En verder groenten, zoals groene bladgroenten, broccoli, bieten, wortel
 • Specerijen en kruiden, zoals kurkuma, peper (vooral deze combinatie!), kaneel, gember en rozemarijn
 • En water drinken helpt, omdat het lymfestelsel het meest optimaal kan werken als er genoeg water is. Wanneer er niet genoeg water is neemt de lever de functie van het lymfestelsel over en dat geeft een extra belasting voor de lever.

*Glutathion is een antioxidant wat de lever helpt ontgiften. Een laag niveau hiervan in de lever vermindert de leverfunctie en daarbij dus ook de taak van het ontgiften. Glutathion zorgt verder onder andere voor de opbouw van de slijmvliezen.


Citroenwater

Verder helpt het ook voor het ontgiften van de lever om iedere ochtend op een nuchtere maag sap van een halve citroen in een glas met lauwwarm water te doen en dit in 1 keer op te drinken. Met een rietje! Want het is wel een beetje zuur anders voor je tanden. 🙂

Ongezonde voeding

Het ligt een beetje voor de hand, maar toch voor de zekerheid nog even op een rijtje.

Aangezien de lever ervoor zorgt dat gifstoffen worden afgevoerd, zijn voedingsmiddelen met veel suiker, ongezonde vetten en alcohol slecht voor de lever. Als je dus lief wilt zijn voor je lever kan je producten die deze stoffen bevatten beter niet te veel eten.

Wat doe ik voor mijn lever?

Aangezien ik dus vanwege de adenomen extra lief wil zijn voor mijn lever eet ik iedere week minimaal 1 keer witlof en minimaal 1 keer broccoli. Verder eten wij vaak wortel als wij groenten roerbakken. Ik gebruik bij iedere maaltijd vers gemalen zwarte peper en ook vaak kurkuma. Geitenzuivel eet ik ook geregeld in de vorm van geitenkaas en geitenyoghurt en ik vind het heeeeel lekker om bij mijn lunch een gekookt eitje te eten. Genoeg voedingsmiddelen uit het bovenstaande lijstje dus. En ik drink de hele dag door water en kruidenthee. Kruidenthee mag meegerekend worden bij water, omdat er geen suikers of cafeïne in zitten. Dus vocht krijg ik genoeg binnen.

Verder lijkt het mij duidelijk dat ik suiker en slechte vetten zoveel mogelijk vermijd en alcohol drink ik al bijna niet meer sinds ik weet dat die adenomen er zitten. Alleen met bijzondere gelegenheden bijvoorbeeld neem ik wel eens 1 rood wijntje.

Ben jij bewust bezig met je lever?

Zo ondersteun je de lever
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *