Laatst hadden we voor het eerst eens kippendijfilet gegeten. Dachten we tenminste. Normaal namen we eigenlijk altijd kippenborstfilet. Kippendijfilet hadden we nog nooit op en er zat ook nog een 35% kortingsticker op! 😀 En er viel mij iets op! Dit wil ik graag met jullie delen.

Verschil kippendij- en kippenborstfilet

Het grote verschil tussen kippendijfilet en kippenborstfilet (ook wel gewoon kort kipfilet genoemd) is natuurlijk dat het van een ander stuk van de kip komt. Je verwacht het niet hè. 😉 Op onderstaand plaatje zie je waar wat zit. Het valt ook op dat kippendijfilet donkerder van kleur is dan kippenborstfilet. Er zitten ook wat vetjes omheen, waardoor het er soms wat viezig uit ziet. Maar daar merk je niks meer van als je het gebakken hebt.

De smaak is anders

Het viel mij op dat kippendijfilet heel anders smaakt! De smaak van kippendijfilet is intenser en het vlees is malser. Het doet mij denken aan de kip die we vaak op vakantie krijgen! Het smaakt echt naar kip! In plaats van naar water, waar ik kippenborstfilet toch vaak naar vind smaken. Blijkbaar wordt in de landen waar wij op vakantie gaan dus vaak gebruik gemaakt van kippendijfilet. In Nederlandse restaurants zie ik het eigenlijk nooit. Jammer!

Wil je eens biologische kip van Grutto.com proberen? Lees dan ook zeker even mijn blog over Grutto.com en vind daar ook een link voor 5 euro korting (op kip, maar ook koe of varken of wild)! 😀

Goedkoper!

Naast dat ik het lekkerder vind, is kippendijfilet ook nog eens goedkoper! Dus de prijs is geen reden om het niet te kopen. 😀

Wij kopen sindsdien vaker kippendijfilet en iedere keer als we het eten waan ik mij terug op vakantie! 😀 Heerlijk!

Kende jij kippendijfilet al? Of neem jij altijd kippenborstfilet?

Laatst deed ik ook kippenborstfilet door de paëlla, super lekker!

Wil je meer lezen over voeding? Kijk dan eens bij de boeken in de Natuurlijk Linda shop! 😀

Kippendij- vs kippenborstfilet
Getagd op:     

22 gedachten over “Kippendij- vs kippenborstfilet

  • 24 februari 2018 om 09:18
    Permalink

    klopt helemaal. wij vinden kippendijfilet veel lekkerder. Er zit veel meer smaak aan en is wat malser. Gewone filet gebruiken wij niet meer. Maak maar eens shoarma van kippendijfilet, heerlijk.

    Beantwoorden
  • 5 februari 2019 om 17:54
    Permalink

    Kippendijfilet vinden mijn vrouw en ik niet lekker, wij vinden de smaak en ruik heel sterk, zullen het niet meer kopen.

    Beantwoorden
    • 6 februari 2019 om 09:54
      Permalink

      Ja, dat kan natuurlijk ook. 🙂 Wij vinden de smaak juist heel lekker. Gelukkig vinden we niet allemaal dezelfde dingen lekker, anders zou alles snel uitverkocht zijn. 😉

      Beantwoorden
      • 30 september 2020 om 22:07
        Permalink

        Heb altijd de neiging om vetjes weg te snijden voor het bakken… maar dan houd je maar 1/3 over, haha! Gewoon alles gebruiken dan maar?

      • 1 oktober 2020 om 08:23
        Permalink

        Hihi, de vetjes kunnen gewoon blijven hoor, die geven juist ook de smaak. 😀

  • 4 juli 2019 om 20:49
    Permalink

    We vinden kippendijenvlees echt niet te pruimen. Vies, vet en flubberige stukjes vlees.
    Helaas stappen heel veel grote en kleinere restaurants over van kipsate van heerlijk, eerlijk kippenborstfilet naar de waarschijnlijk veel goedkopere, vettige flubbertjesvlees van kippendijensate.
    Heel erg jammer, wij vragen ook altijd eerste waar de sate van gemaakt is. Is het van kippendijen, dan slaan we echt allemaal over.
    Ik hoop echt dat dit een hype is en dat er weer steeds meer restaurants kwalitatief goed kippenborstfilet voor hun sate gaan gebruiken.

    Beantwoorden
    • 4 juli 2019 om 20:55
      Permalink

      Owjee haha, nouja gelukkig is er in de supermarkt veel te kiezen. 😀 Ik had inderdaad pas geleden ook eens kippendij in een restaurant ja! 😃

      Beantwoorden
    • 17 september 2019 om 17:13
      Permalink

      Hi,

      Graag wil ik ingaan op uw bericht.

      Ik ben zelf werkzaam als chef-kok van een groot hotel-restaurant. Maandelijks werken wij met tientalen kilo’s kip. Zowel borst als dij. Het klinkt misschien als een sociaal wenselijk antwoord, maar de meeste koks en chefs zijn tegenwoordig erg begaan met de duurzaamheid van onze producten. Denk aan welzijns initiatieven en aankoopbeleid in streekproducten. Hier zijn veel koks mee begonnen en de consument volgt, want is bereidt hier voor te betalen.
      Wanneer wij consumenten meer verschillende delen van de kip eten, betekend dit dat de boer daar aan verdiend en in het welzijn van zijn kippen kan steken. Kippenboeren zijn hier in grote lijnen toe verplicht.

      Daarnaast is bij bijna alle soorten vlees dezelde regel van pas. Het meest malse stuk waar het minst van is, brengt het meest op. Dat wil niet zeggen dat dit per definitie het beste stuk vlees is. Gemiddeld genomen is de concument liefhebber van mals, licht vettig en een rijke smaak. Iemand die een magnum eet, kauwt een half pakje roomboter weg, maar geniet er van. De kippendij heeft veel smaak, is matig vet (maar je kunt dit wegsnijden of wegbakken) en is hartstikke mals. De kok krijgt zijn vlees niet droog en de consument is er gek op. Een kippenborstfilet kan ik perfect op gaarheid/malsheid serveren op een verwarmd bord, met warme garnituren, maar wanneer gasten in gesprek zijn, foto’s maken, social media aanvliegen om vervolgens het mes er door te halen, is de kans 99% dat dit stuk is doorgeslagen of droger is dan gewenst. Koks kiezen in geval van saté, wat op een zeer hoge temperatuur op de grill beland, daarom graag voor dij. Het zoveelste pluspunt.

      U spreekt van een eventuele hype, maar in vrijwel alle landen in Azié, Midden-Oosten en een groot deel van Europa is de dij (ook van oudsher) het meest gebruikte stuk kippenvlees.

      Wat betreft het vet, zou ik de frieten vervangen voor ovenaardappels wanneer u een een saté besteld, dat levert u minder gewichtstoename op! 🙂

      Beantwoorden
      • 17 september 2019 om 18:14
        Permalink

        Hi Syb,

        Bedankt voor je reactie op het bericht van Dree. Leuk, zo’n heldere uitleg van een echte kok! 😀 Ik vind het heerlijk!
        Wat je zegt over Azië en Midden-Oosten, dat is inderdaad wat ik zeg dat de smaak van kippendij bij mij gelijk staat aan vakantie, omdat we vaak op vakantie kippendij te eten krijgen. 🙂
        Het vet van kippenvlees maak ik mij inderdaad ook niet druk om.

      • 18 juni 2021 om 19:15
        Permalink

        Kippendij vind ik echt heel vies….Echt jammer dat veel restaurants over zijn gestapt.

        De dij bestaat uit vette stukken, en meestal juist helemaal niet mals. Ik ken eigenlijk niemand die het lekkerder vind dan kippendij. De enige reden in mijn ogen dat koks het gebruiken is de prijs. En tja er zullen mensen kippendij lekker vinden als bijv. saté of onder ander dikke laag gegoten sauzen, maar ik wed dat als je kipfilet gebruikt en goed grilled/bakt meer mensen genieten.

        Die kippendij ziet en smaakt zoals de prijs is…goedkoop.

      • 1 december 2023 om 16:12
        Permalink

        Beste Syb, behoorlijk interessante uiteenzetting. Wijzelf hebben in Zweden een fish & Chips foodtruck naast onze fantastische vis verkopen ij ook diverse artikelen met kip. Dat willen wij graag uitbreiden met wat meer gerechten met kippendijen. weer even uitzoeken dus hoe de Zweden hierop reageren. Wijzelf hebben reeds ontdekt dat men gecharmeerd is van kippenfilet. Maar net wat u schrijft, snel droog. Daarnaast kan en idee zijn van porchetta met kip, gaan we van de winternog thuis nog
        proberen. Of we daarin nog spek zullen gebruiken, geen idee. mijn man is de kok, dus die kan aan de gang in de bedrijfskeuken.

      • 31 augustus 2020 om 08:44
        Permalink

        Haha dat kan natuurlijk 🙈

  • 16 oktober 2020 om 17:43
    Permalink

    Wij eten bijna altijd kippendij, wel met het ergste vet eraf.
    Kipfilet wordt snel droog en is zeker niet geschikt voor een gerecht wat langer moet pruttelen zoal curry oid.

    Beantwoorden
  • 30 november 2020 om 14:53
    Permalink

    helemaal mee eens, wij kopen ook heel vaak kippendij ipv kipfilet, maar soms heb ik wel echt zin in kipfilet hoor! zit meer bite en en lekker stevig!

    Beantwoorden
  • 14 januari 2021 om 19:32
    Permalink

    Helaas behoor ik ook niet tot een fan van kipoendij. Overal waar ik kip bestel, krijg ik het tegenwoordig. Ik vind het vlezig, taai en ook niet echt lekker. Ik krijg het maar moeilijk weg. In China, waar mijn vrouw vandaan komt, krijg je de hele kip, dus kun je zelf kiezen. Overigens stomen en koken ze daar veel, dus is al snel malser. Ik hou overigens totaal niet van vet. Ik zie liever dat ze in restaurants de keuze bieden. Ik neem door de kippemdijen geen sate meer terwijl ik dat heerlijk vond. Meer variatie ben ik voor, maar nu is het meestal een vervanging en geen toevoeging

    Beantwoorden
    • 15 januari 2021 om 10:29
      Permalink

      Hi Raymond,
      Als je het niet lekker vindt is het inderdaad wel vervelend dat veel restaurants er op overstappen ja. Ik ben er heel blij mee 😉
      Inderdaad krijg je in Azië en Afrika vaak botten als je kip bestelt. Veel smaakvoller vaak inderdaad. 🙂

      Beantwoorden
  • 8 juni 2021 om 21:34
    Permalink

    @Syb, de kok, je getuigd hier in gedetailleerde bewoording van de gemakzucht, door maar kipdijfilet te gebruiken; want makkelijker.. pfffffff

    Het is in elk geval een pluspunt om hier berichten te lezen van mensen die het er ook niet mee eens zijn. Dat kippendijfilet aan zo belachelijk veel populariteit gewonnen heeft.

    Het voelt bijna als een parallel met de voor- en tegenstanders van alle c-maatregelen.
    En al zo lang!

    Steeds zoek ik weer op Google en kom ik typische jaartallen tegen. Veel mensen zijn het met me eens. Waarom is kipfilet zo afgedankt?

    Het dij lijkt door de gestreste smaak vaak bestand tegen azijn, waar de borst zelfs zonder nog als trots smaakt. Wanneer is men dit vergeten?

    Teveel generaties kip zijn inmiddels afgedankt en de c van kfc staat enkel nog voor crunch…

    En dan over die andere landen, dat zijn uiteraard ook hele andere kippen, met net als bij koeien een verschillende smaak. Dat hele argument slaat dus nergens op en ik weet van genoeg youtube filmpjes dat er elders vaak zorgvuldiger wordt omgegaan met kip.

    Ik ben door deze hele trend bijna vegetarisch. Om die arme kipomstandigheden dus maar helaas, ook bijna net zo om het daadwerkelijk verminderde respect voor kwaliteit van kip. Het is geen kwestie van moeten wennen aan dij. Het smaakt grotendeels gewoon naar stress.

    Gelukkig maar he, weet ik zeker dat dit tijdelijk is en het allemaal nog ongekend beter wordt!!

    Beantwoorden
  • 6 december 2021 om 17:50
    Permalink

    Heb voor’t eers kipdij vlees geprobeerd en het was lekker goedkoop maar haast niet te vr**en .. Vind het dan ook schandalig dat zelfs sommige restaurants overstappen op dit vlees onder het mom van een sociaal wenselijk antwoord als “duurzaamheid en welzijn” Maar we weten natuurlijk allemaal dat het hun niet om dierenwelzijn gaat. Enkele 10 tallen kippen slachten om hetzelfde vleesgewicht als dat van 1 kippenborst te krijgen is niet echt duurzaam. Het gaat gewoon om geld! “Hoe kunnen we klanten meer geld aftroggelen? .. ahaa laten we ze goedkoper ‘afvalvlees’ aansmeren ..dan verdienen we zelf wat meer”

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *