Costa rica

Het is weer vakantietijd! Wij zijn dit jaar naar Madagaskar geweest! Misschien ga jij ook wel op vakantie deze zomer? Maar hoe doe je dat nou als je ook op reis gezond wilt blijven eten? Hier geef ik wat tips!

Eigen keuken

Als je in een huisje of appartement zit en een eigen keuken hebt is er natuurlijk geen probleem! Eigenlijk kan je overal ter wereld wel een supermarkt in de buurt vinden met groenten en fruit! Dus je kan vrijwel hetzelfde maken als dat je thuis zou doen. Speciale producten, zoals bepaalde soorten pasta of rijst zal je even naar moeten zoeken, maar in veel landen hebben ze zelfs beter spul dan in Nederland en als je echt heel graag je eigen boekweitpasta, ik noem maar wat, wilt hebben, neem het dan mee.

All-inclusive

Ik ben eigenlijk pas 1 keer naar een all-inclusive hotel geweest en dat was 1 nacht in Preston Palace (Ja, echt waar, soms heb je van die dingen die je gewoon eens meegemaakt wilt hebben. 😉 Voor 1 keer was het best leuk!). Ik kan er dus niet heel erg uit ervaring over spreken, maar bij ieder buffet is er altijd wel iets met groenten of fruit te vinden. Fruit is vaak zelfs veel beter in andere (tropische) landen dan dat het hier is! Eet lekker veel groenten bij de hoofdmaaltijden, met iets van vlees of vis erbij. Om te snacken is er vaak wel fruit en laat dan die cakejes e.d. liggen. Ook als toetje kan je vaak wel voor iets met fruit kiezen.

In een beetje goed hotel is er met het ontbijt vaak ook van alles te kiezen, van eieren (soms zelfs met groenten erdoor!) tot yoghurt en broodjes. Kies het gezondste wat er is en misschien kan je zelfs wel wensen doorgeven als je er wat langer bent, zodat ze dat de volgende dag voor je hebben geregeld.

Restaurants

Wij zijn meer van het rondreizen dan van de zonvakanties. Soms hadden we reizen dat we van hostel naar hostel gingen en we hadden een keer een camper met een keukentje. Vaak heb je in hostels een keuken waar je je eten kan maken. Met een beetje geluk kun je met iemand meedoen, zodat je niet allemaal apart eten staat te maken. Wij bleken daar echter te lui voor, vooral omdat wij echt geen zin hebben om tijdens onze vakantie af te wassen, terwijl wij thuis een vaatwasser hebben! Tijdens onze vakantie in Zuid-Afrika in een camper hebben we ook maar 2 keer zelf eten gemaakt. 😉 Meer noodgedwongen, omdat er echt niks in de buurt was. In de hostels in Nieuw-Zeeland hebben we volgens mij ook maar 2 keer iets zelf klaar gemaakt. Daarna hebben we alle overblijfselen weggegeven aan iemand die wel zin had om eten klaar te maken en zijn wij de rest van de vakantie naar restaurants gegaan.

Ja, klinkt wat decadent, maar nee, dat afwassen, daar hebben we gewoon echt geen zin in. Vakantie is vakantie. 😉 En de prijzen in restaurants in het buitenland zijn niet te vergelijken met de prijzen in Nederland! Dus wij gaan vaak uit eten tijdens onze reizen, groepsreis of op onszelf, dat maakt niet uit.

Ga je naar een restaurant, kijk dan eerst op de menukaart, vaak staan die buiten op een standaard. Je kunt dan kijken of er iets tussen zit wat je wilt eten. Zoek vooral ook naar een plek waar veel mensen zitten. Veel mensen betekent dat de producten die ze hebben in ieder geval verser zullen zijn dan plekken waar bijna niemand zit, omdat de doorloop groter is. Minder kans op buikloop. 😉 Net als dat je in Nederland kan doen, kan je ook in het buitenland altijd wel vragen of je meer groenten mag. Bijvoorbeeld in plaats van de patat die erbij zit of gewoon extra. Natuurlijk weet je niet zeker of ze in roomboter bakken of in vloeibaar plastic en het zal ook niet altijd biologisch zijn, maar dat weet je in Nederland ook niet zeker en als je kiest voor het niet zelf klaarmaken van je eten op vakantie zal je je daarbij neer moeten leggen. 🙂

Tussendoortjes

Ik hou er absoluut niet van om je halve huisraad op vakantie mee te nemen. Dit gaat ook niet echt als je ver weg gaat en gaat rondreizen, dus het zou ook niet echt een optie zijn voor ons. Wat ik wel doe is dat ik bijvoorbeeld een zak noten meeneem of gezonde repen. (Bijvoorbeeld van Nak’d, die heb ik vaak!) Die neem ik wel mee op vakantie. Dit vooral voor de eerste week, zodat ik zeker weet dat ik iets heb voor als ik tussen de maaltijden door honger krijg en iets wil eten. En ook voor in het vliegtuig al, want dat vliegtuigvoer laat ik vaak voor de helft staan, want dat vind ik vaak echt niet te eten….

Verder koop ik dan in het land zelf genoeg bananen als tussendoortjes. Bananen zijn overal wel te krijgen en ze zullen niet zomaar vies worden als ze in een warme auto liggen. Zo heb je altijd iets bij je voor nood.

Lokaal

Eet lekker mee waar ze goed in zijn in het land waar je bent. In Costa Rica bijvoorbeeld eten ze veel rijst met bonen. Dit is niet iets wat ik zelf normaal iedere dag zou kiezen, maar dat is wel waar ze heel goed in zijn (en gebakken banaan!!! :D), dus ik kan dan wel heel graag iets “Westers” willen, maar dat is dan echt niet te eten, omdat ze geen idee hebben hoe je dat goed klaar moet maken. En aangezien we iedere dag veel gingen wandelen is het ook echt geen straf om met bonen en rijst te ontbijten, want je hebt het ook nodig in dat geval.

In Azië hebben ze heerlijke gerechten met rijst en groenten. Misschien eet je normaal niet zoveel rijst, maar dit is nu eenmaal wat ze daar eten. Ze doen er over het algemeen best wel wat groenten bij, waar ze in Nederland nog wat van zouden kunnen leren, dus dat heft elkaar dan weer op. 😉

Relax!!!

En als het nou allemaal echt niet lukt met het gezonde eten, leg je er dan bij neer! Je verziekt alleen maar je vakantie als je heel erg gaat lopen stressen omdat je niet kunt eten wat je normaal thuis zou eten. Je kan er het best maar gewoon accepteren en er het beste van maken. Het zou zonde zijn als je je te veel druk maakt over wat je eet en daarmee je vakantie niet lekker beleeft! Veel mensen zijn niet langer dan 2-3 weken met vakantie, dus dat overleef je echt wel! Na de vakantie weer netjes een paar weken eten wat wel goed voor jou is en dan komt het allemaal goed. 😀

Fijne vakantie als je gaat deze zomer en onthoud, relax!! Het komt goed! 😉

Gezond eten op reis, tips!
Getagd op:                                    

4 gedachten over “Gezond eten op reis, tips!

 • 24 maart 2017 om 11:33
  Permalink

  Ik cheat altijd een beetje op vakantie. Vakantie is vakantie en dan laat ik alles in Nederland even achter me. Dus ook mijn gezonde dieet. Natuurlijk let ik er wel op dat ik niet elke dag een bord patat naar binnen aan het werken ben maar af en toe mag het wel 🙂

  Beantwoorden
  • 24 maart 2017 om 20:07
   Permalink

   Mooi toch! Als dat werkt voor jou kan je dat prima doen. Ik heb altijd de touwtjes wat los op vakantie. Maar als ik dat teveel doe straf ik mijzelf er wel mee, doordat ik dan pijn in mijn buik krijg en enorm moe word. Dus ik probeer het gezonde eten wel zoveel mogelijk vast te houden. Je moet je eigen balans vinden en dan is dat goed voor jou 😀

   Beantwoorden
 • 1 april 2017 om 09:27
  Permalink

  Als ik op reis ga neem ik ook altijd een flinke voorraad repen mee. Het is mij al een par keer overkomen dat ik s’nachts met honger wakker werd. Dan is het toch fijn als je iets simpels te eten hebt waarmee je het kan redden tot het ontbijt.

  Beantwoorden
  • 1 april 2017 om 09:37
   Permalink

   Ja precies 🙂 Ik neem er liever teveel mee dan dat ik ze mis. 😀

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *