Ken je dat? Je hebt even een tijdje wat minder gezond gegeten en je voelt dat je lichaam even niet lekker in elkaar zit. Het kan helpen om je lichaam even lekker te reinigen, van binnenuit. Maar wat zijn nu de beste tips om je lichaam een oppeppertje te geven?

De lever

De lever zorgt voor het ontgiften van het lichaam. Bijvoorbeeld toevoegingen in ons eten of medicijnen en giffen uit de omgeving worden door de lever verwerkt en afgevoerd. Wanneer je dus je lichaam even een schoonmaakbeurt wilt geven is het belangrijk om je lever te verwennen.

Wat is slecht voor je lever?

Als je je lichaam wilt reinigen doe je er goed aan om in ieder geval de volgende producten te laten staan:

 • Suiker
 • Cafeïne
 • Zout
 • Zuur
 • Overmatig gebruik van kruiden en pittige specerijen
 • Allergenen, zoals gluten en lactose
 • Chemische toevoegingen in voeding
 • Frituren en roosteren op de barbecue

Tip 1: water met citroen

Citroen bevat veel vitamine C. Hierdoor moet je lichaam de stof glutathion aanmaken, wat helpt bij het reinigen van de lever. Kook water en laat dit afkoelen tot het lauwwarm is. Doe hierbij het sap van een halve citroen en drink dit op de nuchtere maag. Doe dit met een rietje! Je tanden vinden citroensap niet heel fijn…

Tip 2: heetwaterkuur

Binnen de ayurveda, een traditioneel genezingssysteem in India, wordt de heetwaterkuur gebruikt om te ontgiften. Deze kuur verwijdert afvalstoffen. Neem 1 liter koolzuurvrij bronwater en kook dit 20 minuten op een zacht vuurtje, zonder deksel. Schenk het water in een thermoskan en drink verdeeld over de dag zo heet mogelijk kleine slokjes hiervan. Je kunt dit zo lang doen als je wilt. Je kunt aan het eind van de kooktijd ook een schijfje verse gemberwortel of geelwortel (kurkuma) toevoegen. Dit versterkt de reiniging.

Tip 3: groene thee

Groene thee bevat veel antioxidanten. Antioxidanten binden nadelige stoffen en helpen zo ook bij het ontgiften. Groene thee bevat echter wel cafeïne. Wanneer je gevoelig bent voor cafeïne kun je groene thee het beste in de ochtend drinken.

Tip 4: groentesap dag

Wil je iets rigoureuzer aan de slag, doe dan eens een groentesap dag. Verdeeld over de dag drink je zeven glazen groentesap. Verder neem je geen ander voedsel. Als je je lever alleen even wilt ondersteunen kun je dit 1 keer per week of 1 keer per 2 weken doen. Als je echt je lichaam wilt reinigen is het mogelijk om dit een paar dagen achter elkaar te doen.
Groentesap combinaties die helpen bij ontgiften zijn:

 • 3/4 glas wortelsap, 1/8 glas bietensap en 1/8 glas komkommersap
 • Wortelsap of bietensap met verse gember
 • 1/3 glas sap van spinazie en 3/4 glas sap van wortel

Hoofdpijn

Als je erg vervuild bent kan het zijn dat je bij bovenstaande methodes hoofdpijn krijgt. Deze kans is nog groter als je gember en/of kurkuma toevoegt. Het is dus niet erg als dit gebeurt, maar dan weet je dat dit kan gebeuren. Begin dus rustig aan, zonder gember of kurkuma, en kijk wat er gebeurt. Als het goed voelt kun je gember of kurkuma toevoegen. Krijg je dan hoofdpijn, dan weet je waarom. Geen paniek dus.

Langdurige ondersteuning van de lever

Wil je na een goede schoonmaak je lever blijven ondersteunen? Of wil je zonder eerst bovenstaande dingen te doen lief voor je lever zijn? Lees dan even mijn blog over het ondersteunen van de lever. Hierin geef ik aan welke groenten goed zijn om regelmatig te eten om je lever in topconditie te houden.

Heb jij 1 van deze methodes al wel eens gedaan? En wat was jou ervaring hiermee? Of ben je van plan om eens iets hiervan te gaan proberen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring!

Wil je nog meer lezen over gezonde voeding? Kijk dan eens bij de boeken in de Natuurlijk Linda shop!

4 tips om je lichaam te reinigen van binnenuit
Getagd op: