15 februari t/m 1 maart 2014 zijn we naar Zuid-Afrika geweest. Ik had met een spel op Facebook een enorme korting op deze reis gewonnen bij Travelworld. We hoefden maar 1000 euro per persoon te betalen voor 2 weken camperhuur + vliegtickets. Deze kans konden we dus niet laten lopen en hebben we aangenomen! Hieronder zie je mijn reisverslag van deze geweldige eerste ervaring met Afrika.

Dit is de route die we hebben genomen. Vantevoren hadden we niks vast staan. Onderweg hebben we de route bedacht, aan de hand van wat we lazen en van andere mensen hoorden.

15-17 feb 2014 De eerste dagen

Daar zijn we dan met ons eerste verslagje van onze reis door Zuid-Afrika!
Zaterdag zijn we ’s avonds laat aangekomen in Johannesburg en daar bleven we meteen slapen bij een hotel bij het vliegveld. De volgende ochtend werden we opgehaald om de camper in ontvangst te nemen. Eerst een hele tour er doorheen om te kijken hoe alles werkt en daarna, via een supermarkt, op weg gegaan richting Hluhluwe. Dit is te lang om in 1 dag te rijden, dus we hebben overnacht op een simpele camping in Piet Retief. De douches waren best ok. Camper ingericht met onze spullen en macaroni gemaakt op ons 2pits fornuisje. Ging prima, maar wel jammer dat je dan in je vakantie moet gaan afwassen! 😛 De camper rijdt prima en is behoorlijk groot, maar het bed gedeelte is echt klein en heel hard! We hebben vreselijk geslapen afgelopen nacht…

Vandaag zijn we doorgereden in de richting van het Hluhluwe park. Van een collega van Frank hadden we gehoord dat Bonamanzi Game Reserve erg goed was, dus hier zijn we eerst gaan kijken. We moesten hiervoor zeker 30 minuten over een vreselijke gravelweg, waarbij we dachten dat de camper in elkaar zou storten, maar we zijn er gekomen! Al meteen na de poort kwamen we zebra’s en nyala’s tegen toen we naar de receptie reden. Onze allereerste dieren die we spotten! (op de apen langs de weg na dan) Het zag er allemaal goed uit hier, dus we zijn hier gebleven. Niet op een campsite, want we wilden even goed slapen! Dus in een huisje, met veranda, mega groot bed, douche en wc en hier zit ontbijt en diner in het restaurant bij. Heerlijk!

bonamanzi

Vanmiddag zijn we meteen een gamedrive van 3 uur gaan doen door het Bonamanzi reserve. Omdat er verder geen mensen waren was het een privetour! 😀 Gedaan door een jongen uit Zambia die in Zuid-Afrika is beland. We hebben over de raarste “wegen” gereden en ook gewoon dwars door de wildernis heen, zodat we goed bij de dieren konden komen. Supergaaf! De eerste van de big five kunnen we afstrepen, de olifant hebben we gezien! Verder hebben we weer zebra’s en nyala’s gezien, giraffes, wildebeesten (gnoes), aapjes, mestkevers (jak, die zijn groot!), een duiker, een wandelende tak en een mini bidsprinkhaan die een stukje meeliftte met de jeep en 2 wrattenzwijnen die we ineens over de weg zagen rennen! Owja en ook nog een veel te grote sprinkhaan die het nodig vond om bij mij op schoot te gaan zitten…. Bah! We hebben ook nog een amarula vrucht geproefd, heel lekker! Beetje als een nectarine, maar dan anders. Hij heeft z’n best gedaan om neushoorns te vinden, maar die waren er even niet.

TravelWorld Afrika 728x90

Morgen gaan we een 6 uur durende gamedrive door Hluhluwe national park doen. Deze begint om 5:30! Dus je raadt het al, wij gaan snel slapen! Hopelijk wordt dit ook weer een privetour. 😉

18 feb 2014 Hluhluwe game reserve

hluhluwe

Vandaag dus lekker vroeg op! We hadden weer een privetour, omdat er niemand anders was. 😀 Super! Ontbijtpakketje was klaar gemaakt en die aten we onderweg op, toen we even pauze hadden op een campsite. We reden eerst zo’n 3 kwartier om bij het Hluhluwe park te komen. Daarna hebben we daar 6 uur rond gereden en heel veel gezien! We kunnen nu 3 van de big five afstrepen! De olifant, die we al hadden gezien, maar nu ook de buffels en de neushoorns. 😀 Verder hebben we een krokodil, giraffen, een hele grote vogel die grijs met roze is (geen idee hoe die heet ;)…), nyala’s en zebra’s gezien.

Bij de olifanten die we tegenkwamen werd het even heel spannend, want de grote had ons geroken en toen had die bedacht om ons maar achterna te gaan. We hadden niet gezien dat er een kleintje bij was… Oeps 😉 Dus de jongen die ons reed snel achteruit de heuvel af over het gravelpad. Gelukkig gaf de olifant het op! We hebben gewacht tot ze enigszins in de struiken waren en zijn er toen snel voorbij gereden. Hij vertelde dat het meer een waarschuwing was dan echt een aanval, want hij had z’n oren niet naar achteren en zijn slurf niet omhoog. Ze schijnen altijd eerst een waarschuwing te geven en als je dan nog niet weg gaat ben je de sjaak. Onderweg hebben we een aantal keren de benen gestrekt en omdat we zo vroeg weg waren gegaan konden we mooi lunchen toen we terug waren. Eind van de middag zijn we nog een boottour gaan doen door het Bonamanzi park. Hierbij hebben we een glimp kunnen zien van een nijlpaard die 2 keer adem haalde boven water en we hebben veel vogels gezien, maar helaas geen krokodillen. Morgen willen we naar St. Lucia rijden om daar bij het infocentrum te vragen voor een boottour door de Wetlands. Hier schijn je gegarandeerd nijlpaarden en krokodillen te zien, dus daar gaan we voor!

19 feb 2014 St Lucia

st lucia

Onze nijlpaardentrip is geslaagd!! Heel veel nijlpaarden gezien, van groot tot klein 😀 En een antilope en een buffel langs het water zien staan. We zijn naar de organisatie gegaan die de vrouw in het Bonamanzi reserve had aangeraden en hebben daar meteen geboekt. Ook wisten zij een campsite. Toen we daarheen reden bleek dat ze dachten dat we met een tentje zouden komen. 😉 Bijna! Omdat ze geen electriciteitspunten hebben en we er eigenlijk ook niet op kwamen om ergens anders te gaan kijken, omdat dit dichtbij alles is, hebben we nu een kamer met een bed en staat de camper op de parkeerplaats. Daar hadden we wel in mogen slapen, maar zonder electriciteit zijn we bang dat de accu het niet redt als we de lampjes enzo aan doen. Het is echt een hok en de douches hebben warm water, maar daar is ook alles mee gezegd. 😉 Ach, we kunnen slapen en we hebben de nijlpaarden gezien! En een krokodil! 🙂

We hadden natuurlijk weer geen zin om zelf eten te maken, dus we zijn lekker gaan eten bij een grillrestaurant. Dat was echt superlekker! Frank had een Tbone steak van 500 gram voor nog geen 8 euro! En ik had een gemixte visschaal met grote garnalen, witvis, inktvisringen en mosselen voor iets meer dan 10 euro. Dat doen ze in NL niet na. 😉 En alles was even zacht! Het is jammer dat ze te laat open zijn voor het ontbijt, aangezien we morgen vroeg gaan rijden terug naar het noorden.

We hebben besloten om toch naar het Kruger park te gaan! Hier kunnen we niet in 1 dag heen rijden, dus we gaan morgen zover mogelijk proberen te komen. We weten nog niet precies waar we heen gaan in Kruger. We hebben wel iets op het oog, maar we weten niet of die beschikbaar is. Onderweg komen we vast wel ergens een infocenter tegen en ik heb ze gemaild, hopelijk krijg ik snel genoeg antwoord. Owja, ik heb het nog helemaal niet over het weer hier gehad! De thermometer in de camper geeft meestal rond de 30 graden aan! Het is echt heel heet. Bewolking kennen ze niet en regen hebben we al helemaal nog niet gezien 😉 In Kruger schijnt het nog warmer te zijn. We gaan het zien.

21-25 feb 2014 Kruger Park

kruger

Daar zijn we weer, terug op de aardbodem. 😉 We waren in het Kruger park en daar werden we vierkant uitgelachen toen we vroegen of er ergens internet was… Dus we waren even helemaal internetloos, 5 dagen lang. Wel een heel raar idee! Maar we hebben het overleefd. 😛

We zijn in 2 dagen naar Kruger gereden. De tweede dag daarvan, dus 21 februari, was een dag om snel te vergeten of om later heel hard om te lachen… ’s Ochtends reden we weg uit Badplaas waar we hadden overnacht in de camper. Je zit daar nogal hoog in de bergen en we reden recht de mist in, met regen erbij! Dit was nogal spannend zullen we maar zeggen. 😉 Minder dan 10 meter zicht is echt niet fijn als je geen idee hebt waar de weg heen gaat en als het erg stijl omhoog en omlaag gaat. Het is vast een hele mooie route, maar daar hebben we dus niks van gezien. Ik was gelukkig wel wakker genoeg om hier levend uit te komen en er is niks vervelends gebeurd, behalve voor de mensen achter ons, want we reden dus niet zo hard haha.

kruger2

Vervolgens wilden we eigenlijk naar Sabi Sands private park gaan om grote dieren te spotten. We dachten de goede kant op te gaan. Dit ging echter over een gravelweg die vol zat met diepe gaten, stukken die onder water lagen en grote stenen in de weg, terwijl ik nog met ze had gemaild en ze zeiden dat het prima te bereiken was met de camper. Beetje andere standaard hier…. Na 1,5 uur over deze weg kwamen we bij de poort van het park, waar ons lachend werd verteld toen we zeiden dat we naar Arathusa wilden “Then you are lost” Neeeeeeeeeeeeeee!! We moesten helemaal aan de andere kant van het park zijn…. Dus weer terug over dezelfde vreselijk ellendige weg…. Af en toe dachten we echt dat de camper uit elkaar zou rammelen.. Maar ik heb tussen alle ellende door gemanouvreerd en de camper is nog heel! Toen we keken hoe lang de “witte weg” op de kaart naar de andere poort zou zijn zagen we dat dit 3 keer zo lang was! No way dat we daar nog heen gaan! Dus besloten we toch maar Kruger in te gaan. Dat is tenminste wel normaal te bereiken!

TravelWorld Afrika 728x90

We hebben overnacht in Skukuza, Letaba, Olifants en Satara. Alleen Olifants in een huisje, de rest in de camper. Het valt uiteindelijk wel mee. Het went. We hebben 1 nightdrive (2 uur in het donker), 3 sunset drives (3 uur in het licht en beetje donker) en 1 sunrise drive (3 uur beetje donker en licht vanaf 5:00!! Gekkenwerk. ;)) En van het ene kamp naar het andere kamp hebben we natuurlijk onze eigen game drives gedaan en zijn we ook op zoektocht gegaan naar dieren! Wat hebben we gezien? Olifanten, luipaard, giraffen, zebra’s, impala’s, struisvogels, kudu’s, nijlpaarden, krokodillen, buffels, heel veel vogels, grond hornbill en een gele hornbill (die de ruitenwisser heeft gesloopt!), cevet kat, Zuid Afrikaanse wilde kat, mongoezen in verschillende soorten, bush baby, torren, luipaardschildpad, vleermuis (in de camper, jak!), steenbok, eekhoorns, konijnen, grijze duiker, schorpioen, heel veel sprinkhanen, veel te grote vliegende insecten, wrattenzwijnen, hyena’s, jakhalzen, gnoes, bavianen, vervet apen en vast nog veel meer wat ik nu even vergeten ben. 😛
Voor degenen die bang waren dat we te bruin terug zouden komen (ik noem geen namen ;)), van de hele dag in de camper op zoek naar dieren onderweg en in een jeep met overkapping zitten wordt je niet heel bruin, dus maak je geen zorgen, het valt reuze mee 😛

25-26 feb 2014 Panoramaroute

panorama

Gisteren zijn we het Kruger park uit gegaan en zijn we richting de Panorama route gereden. We reden door de bergen heen, dus dat is al heel mooi. Overnacht in de camper in de Blyde River Canyon en vandaag zijn we de Panorama route gaan rijden. De weg is heel mooi, de potholes (ronde gaten in de stenen) waren ook mooi. God’s window viel wat tegen, misschien ook omdat het hoog is en de wolken wat laag hingen. Bij iedere bezienswaardigheid wordt je kapot gegooid met kraampjes waar ze allerlei dingen willen verkopen, van beeldjes tot doeken. Die hebben we lekker laten liggen. 😉

Nu zijn we in Sabie, weer even in een normaal bed met ontbijt en het gebeuren hier heeft ook een restaurant, dus we hoeven niet meer in het donker over straat vanavond. Dat is wel heel fijn, want echt veilig voel je je toch niet. We hebben net geluncht en hebben kudu (ik) en krokodil, struisvogel en wrattenzwijn (Frank) gegeten. Apart, maar lekker! 😀 Vanmiddag de tassen inpakken, zodat we die zo morgen uit de camper kunnen trekken wanneer we die inleveren. Het is morgen nog een uur of 5 rijden naar Johannesburg en dan leveren we de camper in en worden we bij het vliegveld afgeleverd. Hier moeten we dan nog wachten tot een uur of 23:00, dus ik hoop dat er iets te beleven valt daar. Vrijdag zijn we ’s ochtends weer thuis! Tot snel!

Kijk snel wat we een jaar na deze reis hebben meegemaakt in Costa Rica!

Camperreis 728x90
Reisverslag Zuid-Afrika feb/mrt 2014
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *