Vaak zijn tv-programma’s meer tijdvulling dan echt interessant. Soms denk ik er zelfs aan om gewoon helemaal niet meer naar de tv te kijken. Maar sporadisch is er een juweeltje van een tv-programma te zien die meer dan de moeite waard is om toch het tv-abonnement niet op te zeggen. Break Free van BNN, en dan vooral de eerste aflevering over Laurens Higler, is er zo een. Van tevoren wist ik niet dat deze aflevering mijn leven zo zou veranderen…

Break free

Break free is een programma over jonge mensen die van het leven genieten. Hun dromen waar maken door die reis te maken die ze zo graag willen. Maar vervolgens daar nooit meer van terug komen. Familie of vrienden gaan op pad om diezelfde reis na te doen en mee te maken wat hun vriend(in) heeft beleefd en hun verhaal te vertellen.

Laurens Higler

De eerste aflevering ging over Laurens Higler. 26 jaar en zeezeiler. Met 2 vrienden die hij al lang kende ging hij de oceaan over varen. Juli 2014 vertrokken ze vanuit IJmuiden richting de Canarische eilanden. Via Kaapverdië vertrokken ze de open oceaan over richting midden Amerika. Dit vond ik supergaaf om te zien! Stiekem droom ik er zelf altijd van om echt iets cools te gaan doen. Dus als ik dan mensen zie die dat ook echt gaan doen word ik blij.

De oceaan over

Het hele stuk over de oceaan heeft de boot zich goed gehouden en ze kwamen aan op Barbados. Later wilden ze doorvaren naar de Virgin Islands. Maar door stromingen die niet meewerkten kwamen ze niet verder dan Puerto Rico. Uiteindelijk besloten ze dat het goed was zo en dat ze terug naar huis zouden varen.

Het ongeluk

Maar toen ging het mis. Toen Laurens op een avond terug liep naar de boot werd hij aangereden en overleed hij langs de weg. Dit maakte mij zo boos! Ben je de hele oceaan over gevaren. Niks aan de hand onderweg. Terwijl, zoals zijn moeder ook zei in de aflevering, alles mis kan gaan met die boot. En dan overlijdt je doordat je wordt aangereden! Hoe krom kan het gaan…

Appje naar vriend Maarten

In de aflevering kwamen ook vrienden van Laurens aan het woord. Maarten was daar 1 van. Hij las een Whatsapp bericht voor dat hij 2 maanden voor het ongeluk van Laurens kreeg. Ik citeer hier het appje, met toestemming van Maarten:

Maarten, heb je het niet naar je zin, prik een land op de wereldkaart en ga.
Het leven is echt te kort om ergens te verpieteren.
Het klinkt inderdaad heel afgezaagd, maar is wel waar.
Ik hou van je, pik.
Zoek een nieuw avontuur op en achtervolg je geluk.
Het is zonde als je de afwegingen die je vooruit stelt om een andere reden niet maakt.
Voor je het weet is het te laat.

De hele aflevering had mij al aangegrepen. Maar het oplezen van dit appje sloeg bij mij in als een bom en ik zat acuut te janken op de bank. Ik kon het gewoon niet tegenhouden. Ik heb wel vaker een traantje als ik naar iets kijk op tv, maar huilen zoals deze keer heb ik echt nog nooit gehad.

Mijn les hieruit

In de periode voordat ik deze aflevering zag waren Frank en ik aan het twijfelen of we wel de vakantie naar Tanzania moesten boeken. Want we hadden ook al een reis naar Canada geboekt voor datzelfde jaar. Wat denken andere mensen er wel niet van als we dan ook nog in hetzelfde jaar naar Tanzania gaan. Is dat niet asociaal? Overdreven? Raar? Deze aflevering gaf ons het antwoord. Doe het gewoon! Het is niet belangrijk wat andere mensen ervan vinden. Als je het wilt doen moet je het gewoon doen! Een paar dagen hierna hebben we meteen geboekt. En de reis was geweldig!

Ik denk nog regelmatig terug aan dit appje. En als ik het nummer Faded van Alan Walker hoor moet ik ook altijd weer hier aan terugdenken. Dit nummer wordt, in akoestische vorm, gebruikt in Break Free.

En ook dit jaar gaan we lekker op reis! Begin dit jaar gingen we noorderlicht jagen in Lapland en in september gaan we heerlijk op zoek naar beestjes in Madagaskar. Waarom zouden we het uitstellen als we dit graag willen en het kunnen betalen? Ik kan geen reden verzinnen om het niet te doen. Want:

Het is zonde als je de afwegingen die je vooruit stelt om een andere reden niet maakt.
Voor je het weet is het te laat.

Bijzonder hoe iemand die je niet eens kent zoveel indruk kan achterlaten. Ik kan het hem niet meer persoonlijk zeggen, maar toch. Dank je wel Laurens. En bedankt Maarten dat ik deze tekst mag gebruiken.

Wil jij deze aflevering van Break free ook bekijken? Dat kan hier.

*Relaxt gezond, dat is pas gezond!*

Het tv-programma dat mijn leven veranderde
Getagd op:            

4 gedachten over “Het tv-programma dat mijn leven veranderde

 • 10 juni 2017 om 10:37
  Permalink

  Mooi stuk Linda! En jullie moeten gewoon lekker doorgaan met mooie reizen maken. Wat anderen denken doet er niet toe. Het is jullie leven. Ik vind het alleen maar super mooi dat jullie zo zijn.

  Voor ons is, zoal je weet, Epe een groot nieuw avontuur. In combinatie met het werken in de stad vind ik dat ook elke dag weer heel veel hebben.

  Beantwoorden
  • 10 juni 2017 om 10:56
   Permalink

   Dank je wel ? Heel leuk dat jullie gewoon zijn gegaan ja!

   Beantwoorden
 • 6 april 2018 om 22:10
  Permalink

  Break free… zo een mooi hartverwarmend programma. Ik kan het zelfs niet triest noemen omdat het echt het leven viert. RESPECT. En dan kwam ik dit verhaal tegen. Het raakte me op een rare manier…bleef in mijn hoofd hangen…veel meer dan de andere verhalen. En ik begreep niet waarom. Was het omdat ik als meisje met 2 jongens op schok ging, mijn 2 beste vrienden…of was het omdat 1 van die vrienden verongelukt is met de motor en ook een tijdlang langs de weg lag voor de hem vonden. Nee het voelde niet aan alsof dat de reden was waarom ik me zo verbonden voelde. Na heel wat filmpjes bekijken, artikels lezen kwam ik zijn rouwbericht tegen. Oké het klinkt misschien banaal maar daar was de link plots we zijn op dezelfde dag jarig…en herkende ik plots mezelf in heel wat trekken van hem. En deed hij wat ik misschien nodig heb om te doen…

  Beantwoorden
  • 6 april 2018 om 22:13
   Permalink

   Wauw wat mooi! Bijzonder dat je voelde dat er iets was en dat het de geboortedatum blijkt te zijn. Heftig dat je zo’n zelfde situatie hebt meegemaakt. 🙁

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *