Yeah! In september 2018 waren we weer onderweg! πŸ™‚ Waarom we naar Kreta wilden lees je in deze blog. Lees hieronder snel verder wat we allemaal deden. Veel plezier!

Dag 1, Aankomst Chania, Kreta

Om 1:00 ging de wekker vandaag! Dus met 3 uur slaap gingen we richting Schiphol. 5:25 vertrokken we netjes op tijd richting Chania op Kreta. We hadden met z’n tweeΓ«n 3 stoelen, dus ik kon lekker liggen en heb zowaar een soort van geslapen! We hadden wind mee, dus super op tijd kwamen we aan op vliegveld Chania.

Het is hier een uur later dan in Nederland. Ook de tassen waren meegekomen en toen gingen we op zoek naar de huurauto. We hebben geboekt bij Sunny Cars. In de papieren stond dat we de shuttle naar Thrifty moesten hebben. Maar toen we daar naar op zoek gingen bleek die er niet te zijn. Na wat rondvragen bleek dat Hertz hetzelfde is, dus moesten we daar naartoe. Snap jij het nog? πŸ˜‚ Hertz belde naar de shuttle die ons kwam ophalen en naar de auto bracht. We hebben een witte CitroΓ«n C3. Prima auto!

In een half uur reden we naar het hotel, Golden Bay Suites in Daratsos, een klein plaatsje ten westen van Chania. We kwamen daar om 11:15 aan, dus de kamer was nog niet klaar. Maar we hadden enorme honger, dus konden we de tijd mooi gebruiken om in de poolbar van het hotel wat te eten! Lunch with a view!

Daratsos strand

Mijn eerste Kreta salade (een grote crouton met daarop veel tomaat, komkommer, heerlijke olijven, ui en superzachte feta) en freddo espresso (dubbele espresso ge-ijst, dus niet met oploskoffie zoals de frappe is!) heb ik te pakken! Dit waren 2 aanraders van mijn Griekse collega en dat was inderdaad een heel goed idee. πŸ˜€

De kamer is schoon en groot, met een woonkamer, keukentje, 1 slaapkamer en een badkamer met douche (zonder gordijn oid, dus als je doucht is de hele badkamer zeiknat. Ach, we zijn het gewend in het buitenland dat dit zo is) en nog een klein terrasje aan 2 kanten. Hier kunnen we het wel 9 dagen volhouden denk ik. Is trouwens voor het eerst in 12 jaar dat ik ergens ben waar ik langer dan een paar dagen blijf en dus ook echt mijn tas uitpak! Normaal leef ik op vakantie uit mijn tas. (edit: ownee! We zijn nog een weekje naar Texel geweest in 2012! πŸ˜‰ )

Vanmiddag zijn we een stukje gaan lopen, eerst langs een supermarkt en daarna langs het strand. Ook hebben we even geinformeerd bij de receptie hoe het zit met excursies naar de Samaria kloof. Nu zitten we bij het zwembad. Het was een lange dag en het is 30 graden! We hebben gegeten bij Xenios dias, vlakbij ons hotel. Ik had lamskotelet, super lekker zacht was het! De bediening was ook gezellig en meedenkend, dus echt een aanrader!

Dag 2, Chania stad

We hebben besloten vandaag naar Chania te gaan, de grote stad die hier vlakbij ligt. Met de auto een kwartier. De receptioniste, die overigens beiden heel aardig zijn en de 2 die we tot nu toe hebben gezien spreken super goed Engels, zei dat gratis parkeren moeilijk is en ze wist ook niet waar. Maar ik had gevonden dat je gratis kan parkeren bij Talos Square. Dus we zijn toch heel eigenwijs daarheen gereden voordat we naar de voorgestelde betaalde parkeergarage gingen. En er waren zelfs nog 2 plekjes! Ik kan mij dus wel voorstellen dat het op een drukke dag niet te doen is daar, maar wij hadden geluk dit keer! Let op als je hier heen gaat dat het achterste deel alleen voor bewoners is! Als het hier echt vol is kan je nog op een braakliggend terrein gaan staan op de hoek van Gerasimou Pardali en Akti Kanari. Daar was super veel plek zagen we toen we weg reden!

Vanaf de auto liepen we zo de haven in, wat er super leuk uit ziet met al z’n restaurantjes.

Chania haven

We zijn in eerste instantie doorgelopen naar de markthal, omdat die vrij vroeg dicht zou gaan. Daarvoor moesten we door super leuke straatjes. Vooral het straatje Skridlof is super leuk, met allemaal verkopers van leren tassen en portemonnees die daar handgemaakt worden.

De markthal was niet heel groot, maar wel gezellig met vlees, groenten en toeristische hebbedingen. Hierna zijn we de straatjes een beetje doorgelopen richting het begin van een soort pier die in de haven ligt. Leuk om even overheen te lopen naar de vuurtoren aan het eind! Aan de buitenkant slaan de golven op de rotsen die daar liggen, wat een mooi gezicht is.

Chania haven

Hierna zijn we gaan eten bij restaurant Karnagio. Die gebruiken biologische producten en schijnt erg lekker te zijn. En dat was het zeker! Ik had een salade met kip en Frank een poke bowl (even terug naar Hawaii πŸ˜‰ ) Van mijn salade waren de croutons doordrenkt met azijn en dat was echt te zuur, maar verder was het top.

Na het eten zijn we eerst langs het water naar een moskee gelopen. De moskee heeft niks meer weg van een moskee. Er worden nu sieraden en kleding in verkocht. Daarna wilde ik toch terug naar het straatje Skridlof, want ik wilde een tasje kopen. Ik heb een super leuk beetje groenig blauw tasje gekocht! 20 euro na afdingen. Van echt leer en mooi gevoerd! Ik ben ze in Nederland alleen nog in plastic tegengekomen voor die prijs.

Hierna wilden we het Schiavo fort op voor een uitzicht over de stad, maar dit bleek niet meer te kunnen. De weg omhoog was afgezet. Toen zijn we via nog wat leuke straatjes en de haven weer terug gegaan naar de auto. Het is zeker een aanrader om deze stad te gaan bekijken als je in de buurt bent.

Terug bij het hotel zijn we weer even naar de receptie gegaan om de trip naar de Samaria kloof vast te leggen voor woensdag. Om 6:00 moeten we klaar staan om die kant op te gaan, waarna we 8 uur de tijd hebben om naar het eind te lopen. Het kan in 5-6 uur als je een goede conditie hebt, maar dan moet je dus wachten tot de laatste ook de kloof uit is om terug gebracht te worden met boot en bus. (Zelf met de auto gaan is geen optie, want je redt het niet om heen en terug te lopen op 1 dag) We zullen zien hoe goed onze conditie is. πŸ˜‰ Aan het eind is in ieder geval een strand waar we lekker kunnen wachten. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat we sowieso niet de laatsten zullen zijn. 

Aan het eind van de dag zijn lekker naar het strand geweest, waar we zo heen rollen vanuit ons hotel, wat direct aan het strand ligt. Een paar keer de zee in gegaan en wat gelegen op het strand.

Vanavond hebben we gegeten bij Farmer’s market. We hadden allebei zwaardvis. Lekkere vis! Gisteren was het ook zo en vandaag kregen we ook weer Raki bij de rekening en nu ook wat fruit! Frank vond de Raki van vandaag lekkerder dan die van gisteren. Ik vind ze gewoon allebei erg heftig en prikken in mn neus haha. πŸ˜‰

Dag 3, Meer van Kournas

Vandaag weer rustig opgestart met een ontbijt met uitzicht bij het restaurant in het hotel. Daarna naar het meer van Kournas gereden. Dit is 45 minuten rijden vanaf het hotel. Het is het grootste meer van Kreta en is omgeven door bergen. We hadden bij de receptie gehoord dat we rond het meer konden lopen. Dus we gingen op zoek naar het pad, wat er niet bleek te zijn… Na navragen bij iemand die waterfietsen verhuurde bleek dat je wel beide kanten een stukje heen kan lopen, maar niet er omheen.

We zijn daarom eerst een stukje linksom gaan kijken en daarna weer terug gelopen.

Meer van Kournas Kreta

Niet de beste dag om de mooie kleuren van het meer te kunnen zien, gezien de wolken. Maar het zag er toch wel mooi uit. Aangezien er schildpadden in het meer zouden moeten zitten op een plek waar je lopend niet bij kan hebben we besloten om dan toch maar een waterfiets te huren. 7 euro voor een uur met z’n tweeΓ«n, dus sowieso grappig. (Er zijn er ook die 10 euro vragen, even een beetje rondvragen dus!)

Na 40 minuten mijn stuitje aan gort helpen in de keiharde kuipjes hebben we 2 kopjes van schildpadden gezien. Niet de beste score dus. Maar goed het is weer eens wat anders. Ik ben blij dat ik niet bij alles bedenk of dat wel kan met mijn stuitje en daardoor dingen ga vermijden, maar op zich had ik hierbij wel iets beter kunnen nadenken. πŸ˜‰

Hierna nog wat gegeten en toen weer terug gereden. Langs een supermarkt om eten te kopen voor morgen tijdens de hike in de kloof! Een paar bananen en een brood en jam, makkelijk om mee te nemen.

De rest van de middag hebben we op ons terrasje gezeten. Boek lezen en dit stukje schrijven. πŸ˜‰ Het is vandaag wat meer bewolkt dan eerdere dagen, maar nog steeds een graadje of 28!

We hebben gegeten bij Kuzina. Even snel, want we wilden op tijd gaan slapen, omdat morgen de bus al vroeg komt voor de Samaria kloof! Kip souvlaki, die erg lekker was, dus misschien dat we hier nog een keer uitgebreider gaan eten.

Dag 4, Samaria kloof hike

Om 5:15 ging de wekker! Om 6:10 kwam de bus aan om ons, via meer pick-up hotels in Chania, naar een plek te brengen vlakbij de ingang van de Samaria kloof waar we nog even snel konden ontbijten. Verwacht hier niet te veel van. Er was keuze tussen 2 witte boterhammen op elkaar met ham en kaas, een chocoladecroissant of een donut. Dat was het wel zo’n beetje.

Om 7:55 gingen we daarna de kloof in! We hadden er niet over nagedacht dat het vrij hoog zou zijn en dus maar 16 graden! Best koud in je korte broek en shirt. Maar we hebben onze koudetraining dus weer gehad voor vandaag. πŸ˜‰

De eerste 1,5 uur was stijl naar beneden door het bos, over grote stenen, die soms ook glad waren, los grind en andere soorten losse stenen. Best een uitdaging dus! We gingen met de hele bus tegelijk, dus we konden niet overal lekker doorlopen, maar het was op zich een lekker tempo. We kwamen ook Nieuw Zeelanders tegen die in Utrecht hadden gewoond, dus dat was wel grappig. Naarmate we verder kwamen raakten we ook veel mensen kwijt en op veel stukken was het heel stil als niemand iets zei. Heerlijk! Ik verlang soms enorm naar stilte! Ook ging de temperatuur omhoog naar 20 graden lager in het bos.

Samaria kloof Kreta

Helemaal beneden aangekomen ging het pad nog maar kleine stukjes omhoog en omlaag. Wel nog steeds over diezelfde instabiele stenen trouwens, daar is de hele route geen verandering in gekomen. πŸ˜‰ Daar liepen we dus door de onderkant van de kloof! In de schaduw was het hier 24 graden en in de zon 28. Het eerste stuk in de kloof liep nog door bos en naarmate we verder de kloof in kwamen liepen we steeds meer echt door de rivierbedding en tussen de imposante rotswanden, die allerlei verschillende kleuren aannamen.

Na 3,5 uur lopen waren we op 7 km, het middelpunt tot aan de eindpoort. Daarna liep de route weer verder door de kloof en met de hele hoge rotsen naast ons was dit een supermooi gezicht!

Samaria kloof Kreta

Na km paaltje 11 of 12 ongeveer waren we er wel een beetje klaar mee. Op een gegeven moment heb je het ook wel gezien en is het gewoon een takke end lopen. πŸ˜‰ Die laatste 1 tot 2 km hebben we dus vrij snel doorgestapt met weinig foto’s. Maar veel anders werd het uitzicht toch ook niet meer.

Na 13 km ben je dan bij de eindpoort. Hier waren we na een totale wandeling van 5 uur en 20 minuten. Netjes! Volgens de criteria van de receptioniste, wat ik gisteren vertelde, hebben we dus een goede conditie. πŸ˜‰ Vlak na de gate zag ik nog 2 geiten tegen de rotswand aan staan! Leuk! Maar dan ben je er nog niet! Dan is het nog 2,7 km over een soort betonweg om bij het strand te komen, waar de ferries vertrekken naar de plek waar weer een weg is de bewoonde wereld in.

Uiteindelijk hebben we 5 uur en 45 minuten gelopen en waren we om 13:45 bij het strand. Het was zeker een mooie wandeling! Een leuke uitdaging om eens zo’n langere wandeling te doen! Onze conditie was ook zeker niet een probleem. De moeilijkheid ligt hem in het vele naar beneden lopen op wiebelende stenen, waarbij je je knieΓ«n en heupen flink belast. Na een paar kilometer dalen had ik al pijn in mijn rechter knie. Aandenken aan mijn 14-jarige badmintonverleden… Maar toen we later weer rechter liepen verdween dat weer een beetje. In ieder geval geen reden om mij op een ezeltje terug te laten brengen!

De boot zou pas gaan om 17:30 vanuit het plaatsje Agia Roumeli, het eindpunt van de hike, dus we hadden nog mooi de tijd om te lunchen en wat rond te kijken.

We hebben geluncht bij Rousios. Ik had gelezen dat deze biologisch en lokaal eten heeft en het werd goed beoordeeld. Ik had zin in kalamaria. In mijn hoofd, en vorige keren in Griekenland, van die kleine octopusjes, inktvisringetjes, enz uit de frituur. Er stond bij dat het gegrild was, dus ik dacht dat is helemaal top, want dan komt het niet uit de frituur! En toen kreeg ik dit:

Grilled squid

Ehhh. Ik schrok er eigenlijk best van en wilde al bijna wat anders bestellen, want ik werd een beetje misselijk bij de aanblik. Maar toch heb ik een stukje geprobeerd en het bleek heel lekker! Frank had zo’n zelfde en vond het ook best lekker! Ik heb niet alles op, want het was een enorm ding (en we hadden ook gewoon lunch meegenomen voor onderweg), maar ik ben een eind gekomen! Wel een leer voor de volgende keer, grilled squid (kalamaria) is niet die kleine gezellige beestjes. πŸ˜‰

Om 17:30 ging dan eindelijk de ferry terug en zijn we met de bus weer in 1,5 uur naar het hotel gebracht. Om 20:45 waren we in het hotel en hebben we in het hotelrestaurant wat simpels gegeten. Niet het beste restaurant, maar we hadden geen zin om nog het dorpje in te lopen. Ik gok dat ik deze nacht wel lekker slaap! πŸ˜‰

Dag 5, langs verschillende stranden

De receptioniste had het al voorspeld, de benen waren wat zwaar vanochtend… Een topdag dus om wat stranden langs te gaan!

Eerste strand was Seitan Limania. Een klein strand, ingebouwd door rotsen aan alle kanten. Via een steil naar beneden lopende
weg met haarspeldbochten kwamen we aan op de parkeerplaats. Het was al redelijk druk. We waren ook niet heel vroeg, dus we hadden dit al verwacht, dus dan is het niet erg.

Dat dit strand tussen de rotsen ligt betekent ook dat je naar beneden moet klimmen. Via de rechter kant (als je naar de zee kijkt) schijnt het makkelijkst te zijn, dus dat hebben we gedaan. Het was een beste klimpartij, die zeker niet op je slippers te doen is. Wisten wij, dus we hadden onze wandelschoenen aan en dat was ook erg nodig! Deze foto was nog op het makkelijke stuk. πŸ˜‰

Seitan Limania

Beneden aangekomen hebben we een plekje kunnen vinden om onze handdoeken neer te leggen. We zijn de zee een stukje in gezwommen, tot waar je de zee op kan kijken de bocht om. Daar zag je 3 soorten blauw water achter elkaar! Heel bijzonder! Geen foto daarvan kunnen maken, want daar kan mijn telefoon niet tegen. πŸ˜‰ Maar het staat in mijn geheugen. πŸ˜€

Op het strand lopen 3 geiten. Die vinden het enorm interessant te kijken of mensen eten bij zich hebben. Mensen die denken rustig te gaan picknicken op dit strand zijn daardoor enorm grappig. Vooral voor de omstanders!!

Seitan Limania geit

Als 1 geit in de gaten krijgt dat er eten is zijn binnen een paar tellen ook de andere 2 erbij en heb je dus 3 geiten strak tegen je aan. Ze doen verder niks, ze hebben gewoon veel zin in eten. En als je je tas open laat staan gaat de kop er sowieso in! Natuurlijk ook gewoon dom om je tas open te laten staan met geiten in de buurt. Voor ons dan wel weer grappig. πŸ˜‰ Wij hadden geen eten mee, want ik had al iets gelezen over een geit en we hadden sowieso nog geen honger.

Al met al een mooi strand! Alleen wat druk, maar we wisten dat we voor het mooi eigenlijk te laat weg waren gegaan. Ik raad je aan om te zorgen dat je er in ieder geval voor 11 uur bent! Rond lunchtijd werd het dus heel druk en zijn wij weg gegaan.

Na Seitan Limania zijn we naar een restaurant met een geweldig uitzicht gereden, Koukouvaya. Dit ligt hoog, waardoor je een mooi uitzicht hebt over Chania en de kust.

Chania

We hebben hier heerlijk gegeten. Ik had een salade met zalm, avocado, pinda’s, en 2 soorten kazen.

Hierna zijn we terug gereden naar ons hotel. We wilden nog naar strand Chrissi Akti, wat ook wel golden beach genoemd wordt. (Geen idee waarom trouwens, ik heb geen goud gezien πŸ˜‰ ) Maar dit strand ligt 15 minuten lopen van ons hotel en je snorkelt/zwemt toch een stuk relaxter als je geen belangrijke spullen zoals camera en telefoon op het strand hebt liggen. Dus we hebben eerst alles in het hotel gedumpt en zijn er toen heen gelopen. Prima strand. Niet heel bijzonder, maar wel leuke vissen tussen de rotsen! We hebben dus nog even gesnorkeld daar, boekje gelezen en zijn toen terug gegaan naar het hotel om daar nog even bij het zwembad te zitten.

Vanavond zijn we gaan eten bij Flamingos. Dit restaurant is wat beter dan het gemiddelde restaurant hier hadden we gelezen. Dus dat was een goede afsluiting voor deze relaxte dag! De Kleftiko (lam op een bepaalde manier gemaakt) hier was super lekker! Bij het bonnetje kregen we raki met kaneel. Die kaneel erin geeft een bijzondere smaak!

Dag 6, Mili kloof hike

Met de spierpijn nog in onze benen van de Samaria kloof zijn we vandaag de Mili kloof gaan lopen. πŸ˜€

Het was enorm vaag op internet waar het beginpunt is. Maar ik had via een Facebook groep over Kreta achterhaald dat je kunt starten in Mili op 2 punten en dan naar beneden kunt lopen of starten in Xiron Chorion en dan omhoog lopen naar Mili. Je komt er in ieder geval niet onderuit om heen en weer te lopen, tenzij je over de asfaltweg terug wilt lopen of een taxi neemt.

We hadden besloten dat we eerst van beneden naar boven wilden lopen. Dan hadden we het moeilijke eerst. Dus we startten in Xiron Chorion. Ik had gelezen dat ene Bananenbar het startpunt zou zijn. Dus ik dacht slim te zijn en die bar in Maps te zetten. Maps vond dat ook een goed idee, maar dat bleek helemaal niet te kunnen via de weg die was bedacht. We belandden op een grindweg met enorme kuilen, die ook nog eens stijl omlaag ging. Voorzichtig ben ik omgekeerd en ben ik weer terug omhoog gereden. Zulke uitstapjes houden het een beetje spannend. πŸ˜‰

Toen had ik bedacht om dan Xiron Chorion in te stellen en dan maar kijken of we daar iets konden vinden. Inderdaad stonden daar borden Mili gorge. De auto kon er alleen niet heen en ook de Bananenbar bleek inderdaad zeker niet te bereiken via de weg van Maps. Ik weet nu dus wel welke plek een goed idee is om in Maps te zetten. Ik ga er nog een aparte blog van maken, omdat echt niemand goed kan zeggen waar je heen moet. De receptioniste van het hotel kent de hele kloof zelfs niet eens!

Inmiddels was het wel al 12 uur, want het was ruim een uur rijden en we waren niet zo vlot vandaag. We hebben dus eerst wat gedronken bij de Bananenbar (het zag er niet echt uit alsof je hier iets kan eten zonder buikloop als resultaat maar misschien heb ik het mis) en zijn toen begonnen met de hike.

De kloof is ongeveer 4 km lang. Het is een soort jungle! Al snel toen we erin waren was dit het zicht. Daar wordt je toch blij van?!

Mili kloof Kreta

Het pad was een stuk beter dan in de Samaria kloof, al waren er nog steeds veel rotsen en stenen waar je op liep. Dat is ook juist leuk dat het pad niet egaal is. Kenmerk van deze kloof is de oude kerkjes, watermolens en huizen, die helemaal verlaten en vervallen zijn en overgroeid zijn door de natuur. De kerkjes zijn trouwens niet overgroeid. Om de vervallen molens en huizen wilden we hier gaan lopen!

Het was echt een cool gezicht! De kloof is zo groen en de gebouwen zien er heel bijzonder uit.

Mili kloof Kreta
Mili kloof Kreta

Na 1,5 uur lopen met heel veel lange fotostops kwamen we aan bij de weg waar de route door de kloof eindigt. Een klein stukje terug zat een restaurantje, dus daar hebben we geluncht.

Daarna zijn we terug gelopen, zonder foto’s dit keer en dus in maar 30 minuten. Nu was het dus ook naar beneden, dus dat gaat sowieso sneller.

Eigenlijk vond ik deze kloof mooier dan de Samaria kloof. Samaria is leuk voor de uitdaging van de lengte en het ellendige pad en Mili is gewoon super mooi!

Inmiddels was het alweer 15:30 dus zijn we terug gereden naar het hotel. Hier hebben we nog een duik genomen in de zee. Het was best heet in de kloof! Nog wat aan ons kleurtje op het strand gedaan en daarna een Ouzo op ons terras. Straks weer op zoek naar een lekker restaurant!

Het is Siroccos geworden. Waar ze knoflookbrood hebben met kaas, wat ze niet op de kaart erbij hadden staan, dus dat van Frank ging weer terug. πŸ˜‰ Ook zonder de kaas was de knoflooksmaak ver te zoeken trouwens. Andere definitie van knoflookbrood dan alle andere restaurants hier! Mijn hoofdgerecht was moussaka. Prima te eten, maar het zal niet mijn favoriet worden met de hoeveelheid aardappel en bechamel saus. Maar ik wilde het toch een keer proberen, want ik had dit nooit gegeten.

Dag 7, Elafonissi en Falassarna beach

Elafonissi beach heeft roze zand! Na het rode, zwarte en groene zand op Hawaii moesten we dit roze zand ook even gaan bekijken. 1,5 uur rijden van ons hotel. Het verst wat we hebben gereden deze vakantie. Is ook wel weer lang genoeg in een auto! πŸ˜‰

De route erheen was best mooi! Weer anders dan de keren dat we naar het oosten reden. Aangekomen bij het strand was het een uur of 11. Toen was het nog niet zo druk, dus dat was wel fijn! En het zand was echt roze in de branding!

Elafonissi Kreta

Het waaide alleen heel hard en omdat het op de punt van het eiland ligt hadden we dus volle wind… Na 3 kwartier gegeseld worden hadden we het wel gezien.

We zijn doorgereden naar het klooster Chrissoskalitissa. Dit ligt er vlakbij en voor 2 euro pp is het leuk om er even doorheen te lopen.

Klooster Kreta

Falassarna beach zou ook een mooi strand zijn, dus zijn we via dit strand terug gereden. De weg ernaartoe vanaf Elafonissi is super mooi! Smalle wegen met leuke haarspeldbochten. Dat vind ik leuk om te rijden en de bergen waren mooi! Onderweg nog even geluncht ergens langs de weg. Falassarna beach is zeker heel mooi! En er was haast geen wind. Dat was een enorme verademing. Hier zijn we 1,5 uur gebleven, in en uit de zee. Het water is er super helder, maar er waren geen vissen.

Falassarna Kreta

Hierna zijn we in 50 minuten terug gereden naar het hotel. Hier hebben we de paar winkeltjes die hier zitten bekeken, Frank heeft nog zonsondergang foto’s gemaakt en zo gaan we weer op zoek naar een restaurant. πŸ™‚

We zijn naar Kuzina gegaan. Hier waren we ook de dag voordat we de Samaria kloof in gingen. Toen hadden we niet veel honger en hadden we bedacht dat we nog een keer erheen zouden gaan als we meer trek zouden hebben. Dat was dus vandaag! Ik had rund in knoflook. Het was een soort draadjesvlees. Heerlijk! Goede keus om hiernaar terug te gaan.

Dag 8, Rethymnon

De laatste volle dag op Kreta… Frank z’n kuiten doen nog niet helemaal wat hij wil, dus we gaan geen kloof meer lopen. Dus hebben we bedacht naar Rethymnon te gaan, een plaatsje een uur van ons hotel.

Hier is een kasteel (fortezza) en hier zijn we in gegaan. Leuk om de ruΓ―nes te zien en het uitzicht over de stad. Het was wel bloedheet!! Ik had mijn thermometer niet mee, dus ik weet niet precies hoe warm het was, maar het gevoel was zeker meer dan 30!

Fortezza Rethymnon

Parkeren kan gratis, op de kaart gezien linksonder het kasteel, of bij de ingang, dus zeg maar rechts boven op de kaart. Dit was wel al helemaal vol. Eerstgenoemde niet en daar stonden wij dus.

Na het kasteel zijn we de stad ingelopen. Super leuke smalle straatjes! We moesten even afkoelen, dus we zijn eerst wat gaan drinken. Ik heb tot nu toe iedere dag een espresso freddo op. Zo lekker! Vandaag heb ik toch eens de cappuccino freddo geprobeerd. Maar de espresso vind ik toch lekkerder. πŸ™‚

Cappuccino freddo

Na de afkoeling gingen we de hitte weer in. Hele leuke straatjes met allerlei leuke dingen te koop. Vooral producten van leer, olijfbomenhout en olijfolie, naast de echt toeristische souvenirs zeg maar, de sleutelhangers, magneten, etc.. πŸ˜‰ Ook hebben we de kikker gevonden! De houten kikker waar je met een stokje overheen gaat en die dan een “kikker”geluid geeft. We waren al bang dat ze hem hier niet zouden hebben, maar toch wel! πŸ˜‰ Echt zo’n ding wat je overal ter wereld tegenkomt…

Rond lunchtijd hebben we een pita gegeten bij Sin-trofi. Ik had een pita met falafel. Echt zo lekker! Een leuk tentje, met maar een paar tafeltjes en een bar waar je aan kan zitten. Met biologische, fairtrade producten. En super goedkoop! 2,80 euro voor een pita, waar je echt wel genoeg aan hebt!

pita

In de tuin van de stad kwamen we een restaurantje tegen waar ze ijs hadden van schapenmelk! Dit was dus een geweldig toetje!

Via de haven zijn we weer naar de auto gelopen. De haven heeft super helder water, waar je de vissen zo kunt zien zwemmen. (En ook irritante restaurantmedewerkers die zeggen dat je er hongerig uit ziet… Je wilt niet weten hoeveel ik al gegeten heb vandaag…) Leuk om doorheen te lopen, maar wel in de negeer-stand. πŸ˜‰

Rethymnon haven

Terug bij het hotel zijn we naar ons naastgelegen strand gegaan om te snorkelen. Hier zaten veel vissen! Een aantal met wat mooie kleuren, maar het merendeel gewoon kleurloos, eventueel met een zwart streepje of puntje. Ik word steeds beter met water! πŸ˜‰ Ik ging best een eind de rotsen langs! Misschien de volgende vakantie ook iets met stranden? Of niet… πŸ˜‰ Geen idee nog.

We zijn gaan eten bij Xenios Dias, waar we de eerste avond ook hebben gegeten. De eigenaar herkende ons en we hebben een leuk praatje met hem gehad. We hebben de mix grill voor 2 personen genomen. De laatste keer nog even een lekker maal van Grieks klaargemaakt vlees. πŸ˜€

Wij worden weer opgegeten door de muggen ondertussen. Ik heb nu zeker weten veel meer dan 10 muggenbulten. Geloof niet dat die natuurlijke variant antimuggenspul werkt! Is gewoon niet waar! Volgende keer weer de lekker chemische Deet! Dat werkt echt veel beter.

Dag 9, laatste dag, strand en zwembad

De laatste dag is nu echt aangebroken! Maar we vliegen pas om 20:20, dus we hebben nog een groot deel van de dag!

Vanochtend zijn we na het ontbijt eerst gaan snorkelen bij het strand voor de deur. Net als gisteren was het heel kalm water, dus het was heel relaxt snorkelen! Weer leuke vissen gezien!

Daarna zijn we bij het zwembad gaan zitten en hier zijn we gebleven tot 15:30. 12:00 moesten we uitchecken. We hebben een kamer geregeld voor de tijd dat we nog niet weg hoeven. In de kelder (echt in de kelder haha, bizar dat je hier normaal toch nog 70 euro voor betaalt, zoals op het papier stond!) voor de laatste 5 uur voor 5 euro per uur. Goede deal! Zo kunnen we nog even op t gemak douchen en de tassen vliegtuigklaar maken voordat we naar het vliegveld gaan.

Golden Bay Daratsos

Tussendoor natuurlijk ook nog even geluncht, gewoon bij het restaurant van het hotel, lekker makkelijk. De allerlaatste Griekse salade en espresso freddo!

In een half uur reden we om 17:00 naar het vliegveld. Auto inleveren ging super snel en ook de douane ging vlekkeloos.

20 minuten eerder dan gepland gingen we de lucht in! Jaja, eerder! Ze hadden wind mee op de weg naar Kreta toe. Op de weg naar Amsterdam zouden ze wind tegen hebben, dus om de aankomsttijd een beetje hetzelfde te houden hadden ze bedacht eerder weg te gaan. Best een goed idee van Transavia! πŸ˜‰

We hadden de auto staan op p4, dus toen onze tassen er ook waren namen we de shuttlebus naar p4 en zijn we naar huis gereden. 00:45 waren we weer thuis. Lekker ons eigen bed weer in! Morgen nog een dagje vrij en dan een korte werkweek van 3 dagen. πŸ˜€ Dat zijn de betere weken. πŸ˜‰ Dat zou ik iedere week wel willen. Maarja dan kan ik niet zo vaak op vakantie als nu….

Het was een heerlijke lange week, met veel zon, zee, mooie natuur en actieve hikes! Zeker een aanrader voor als je een keer niet te ver wilt, maar wel lekker in de natuur wilt zijn, met genoeg dingen binnen 1,5 uur rijden van het hotel!

Lees je ook even verder in mijn blog over accessoires die ik tijdens onze reizen niet kan missen? πŸ˜€

Reisverslag: West-Kreta september 2018

4 gedachten over “Reisverslag: West-Kreta september 2018

 • 27 september 2018 om 12:09
  Permalink

  Mooi reisverslag we zijn ook gek op kreta maar liefst het zuiden ervan

  Beantwoorden
  • 5 oktober 2018 om 20:54
   Permalink

   Dank je wel! πŸ™‚ Het zuiden zijn we niet geweest, behalve het roze strand en het eind van de Samaria kloof, dus daar kan ik niks over zeggen. πŸ˜€

   Beantwoorden
 • 30 september 2018 om 11:47
  Permalink

  Leuk en uitgebreid reisverslag! En wat ziet het westen van Kreta er mooi en ongerept uit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *