Ik heb het al eerder gehad over wat ik nu bedoel met suikervrij, maar nu ga ik er nog een beetje dieper op in. Suikervrij eten is waarmee ik als eerste ben gestopt toen ik eind 2013 besloot gezond te gaan eten. Daarbij spelen geraffineerde suikers de hoofdrol. Maar wat is dat nu eigenlijk? In deze blog leg ik dat uit!

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn de witte tafelsuiker, basterdsuiker, poedersuiker, fructose, enz. Kenmerk hiervan is dat alle voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels uit deze producten zijn gehaald. Eigenlijk zijn het dus lege producten. Zonder enige voedingswaarde. Ze roven zelfs juist vitamines en mineralen uit je lichaam om te kunnen worden verwerkt.

Verborgen suikers

Fabrikanten hebben de meest vindingrijke namen gevonden om minder te laten opvallen dat er eigenlijk in heel veel producten suiker zit. In plaats van dat ze bij de ingrediënten suiker schrijven kan er ook vaak de volgende benamingen staan:

woordwolk-suikerbenamingen

Negatieve gevolgen

Er zijn hele A4-tjes vol te schrijven met de negatieve gevolgen van suiker, maar ik zal er hier maar een paar noemen:

  • Een teveel aan suiker wordt omgezet in vet
  • Het zorgt voor een lagere weerstand, dit gebeurt al vanaf 40 gram suiker
  • Werkt ontstekingen in de hand
  • Bevordert schimmels
  • Veroorzaakt rimpels en versnelt het verouderingsproces
  • Veroorzaakt snel weer een hongergevoel
  • Verhoogt het cholesterolgehalte
  • Veroorzaakt gisting in de darmen en heeft daardoor een negatieve invloed op de darmflora
  • Geeft gedragsveranderingen, zoals woedeaanvallen, agressie, energietekort, depressies, etc)

Bloedsuikerspiegel

Door het eten van geraffineerde suikers vliegt je bloedsuikerspiegel omhoog. Je lichaam moet dan hard werken om deze weer omlaag te krijgen. Als gevolg daarvan krijg je hierna juist een suikerdip en weg is je zeer tijdelijke energie weer en je gevoel om te gaan eten wordt alleen maar meer. Het idee achter orthomoleculaire voeding is juist om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Zodat je geen dips in je energieniveau krijgt.

Insuline

Wanneer je suiker of koolhydraten eet reageert je lichaam hierop doordat de alvleesklier insuline aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat glucose omgezet wordt in glycogeen. Glycogeen wordt vervolgens in de lever en spieren opgeslagen. Dit kan niet als het nog glucose is, dus insuline is hiervoor nodig. Wanneer het is opgeslagen als glycogeen kan het later weer gebruikt worden bij activiteiten.

Snelle koolhydraten

Nog zo’n term die ik wel eens gebruik is snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten heten ook wel simpele of enkelvoudige koolhydraten. Hieronder vallen bijvoorbeeld naast suiker ook maïs, aardappel en alles van wit meel, zoals witte pasta en wit brood. Deze snelle koolhydraten zorgen voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel, die je alvleesklier dus weer weg moet werken door snel insuline te produceren. Deze koolhydraten werken in je lichaam dus eigenlijk hetzelfde als suiker. Beter is om langzame koolhydraten te nemen, zoals volkoren(spelt)brood, zoete aardappel en zilvervliesrijst. Deze zorgen voor een minder hoge piek in je bloedsuikerspiegel.

Insulineresistentie

Wanneer je teveel suiker en/of koolhydraten eet moet je lichaam steeds meer insuline aan gaan maken. Je cellen worden als gevolg daarvan minder gevoelig voor de aangemaakte insuline. Hierdoor moet dan weer meer insuline aangemaakt worden om een effect te krijgen. Uiteindelijk kan je lichaam dit niet meer aan en kan je last krijgen van insulineresistentie. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan en raakt de alvleesklier uitgeput.

Natuurlijke suikers

Vaak krijg ik de opmerking dat natuurlijke suikers ook gewoon suiker zijn. Dit is zeker waar. Als je de fructose uit een appel zou halen heb je inderdaad gewoon weer de suiker waar ik het hierboven over had. Maar het grote verschil bij natuurlijke suikers is dat hier de vitamines, mineralen en vezels bijgeleverd worden om de suiker te verwerken en de bloedsuikerspiegel enigszins constant te houden. Natuurlijk krijg je wel een effect op je bloedsuikerspiegel, maar lang niet zo erg als met geraffineerde suiker. Natuurlijke suikers zijn dus wel degelijk gezonder dan geraffineerde suikers, zolang ze maar nog in hun verpakking zitten, zoals in een appel of banaan.

Stoppen met suiker

Wil je stoppen met geraffineerde suikers dan zal je alle pakjes, zakjes, potjes, enz moeten bekijken om te zien of 1 van de schuilnamen hierin te vinden is. De eerste paar weken zul je hier wat tijd in moeten steken. Daarna weet je eigenlijk dat alle pakjes, zakjes, enz suiker bevatten, dus als je die gewoon laat voor wat het is dan ben je al een heel eind.
In het begin van je poging om te stoppen met geraffineerde suikers kan je afkickverschijnselen krijgen. Diarree en hoofdpijn zijn hier voorbeelden van. Hier moet je even doorheen. Daarna wordt het beter! Ik had ook de eerste week enorme hoofdpijn…
In het begin is het goed om ook even te minderen met de natuurlijke suikers. Dit is om je lichaam te laten afkicken van zoete smaken. Dit helpt om minder snel terug te vallen in je oude gewoontes.

Suikervervangers

De beste suikervervangers zijn producten als banaan en dadels. Er zijn een hoop producten die zogenaamd gezond genoemd worden, zoals ahornsiroop, gerstemoutstroop, agavesiroop, honing en oerzoet. Maar die hebben allemaal hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel als geraffineerde suikers. Omdat ze natuurlijk en minder bewerkt zijn is het zeker wel gezonder dan geraffineerde suikers. Maar het blijven suikers, die net zo hard je bloedsuikerspiegel laten stijgen. De enige suiker waarvan wordt gezegd dat het niks met je bloedsuikerspiegel doet is kokosbloesemsuiker. Maar toch zijn ook hierover discussies gaande.

Ben jij al gestopt met geraffineerde suikers? Of denk je hier wel eens aan? Misschien heeft deze blog jou over de streep geholpen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Laat je het weten in een reactie?

Wat zijn geraffineerde suikers?
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *