Inmiddels zijn we nu in week 6 van het thuiswerken / thuiszitten. Frank wordt helemaal gestoord van mij in de avonden en weekenden, omdat ik overdag niemand heb om tegenaan te praten en dat dan inhaal als hij thuis is. 😉 Ik hoor op tv en sociale media veel mensen zeggen dat deze periode de wereld zal veranderen. Hoe erg ik mij er tegen probeer te verzetten, deze tijd heeft mij toch al tot nieuwe inzichten gebracht over wat voor mij belangrijk is. Hadden al die roepende coaches op Facebook dan toch gelijk dat je nu alles uit jezelf moet halen en sterker uit deze situatie moet komen?… Ik wil mijn inzichten na 6 weken thuis graag met jullie delen:

Ik ben het belangrijkst, daarna komt de rest

Dit is niet egoïstisch bedoeld. Al klinkt het zo waarschijnlijk wel, maar ik bedoel het net als dat je eerst zelf zorgt dat je een zuurstofmasker op hebt als je vliegtuig neerstort en daarna pas de mensen om je heen mag helpen. Als je zelf niet ok bent, kun je andere mensen ook niet helpen! Dus dat ik even een paar weken geen blogs heb geschreven, waardoor jij niks nieuws te lezen hebt bijvoorbeeld. Maar dat ik wel zorg dat ikzelf overeind blijf en daar het stukjes schrijven even niet in paste. Dat is dan maar even zo. En ideeën heb ik zeker, dus wie weet is deze blog ook weer mijn opstapje naar een overload aan nieuwe blogs!

Meer lokale producten gebruiken is echt belangrijk

Ik had al jaren terug het voornemen om meer biologisch te gaan eten en van boeren uit Nederland, maar zoals met zoveel van mijn ideeën, was ik hier nooit echt in gedoken. Nu transporten moeilijker zijn en Nederlandse boeren het moeilijk hebben zie ik ineens nog meer waarde in de “korte ketens”. Dus hoe een product zo min mogelijk kilometers kan maken van de boer tot mijn keuken. Jammer dat deze situatie ervoor nodig is om mij tot actie te brengen, maar goed, beter laat dan nooit. Ik had afgelopen week een biobox groenten besteld, die ik zelf ben gaan ophalen. Ik ben er nu eindelijk eens echt in gedoken en heb een aanbieder gevonden waarbij je de box ophaalt, zodat we niet afhankelijk zijn van bezorgtijden die voor ons niet uitkomen. En ook nog eens echt alles van Nederlandse boeren! De groenten waren erg lekker.

Rechtstreex bio groenten box

Deze week ga ik groenten halen bij een zorgkwekerij, ik ben heel benieuwd hoe het daar smaakt. Niet bio, wel super lokaal! Een ander voorbeeld is het koeien- en kippenvlees wat we al een tijdje kopen via Grutto.com, wat eerder bekend was onder koopeenkoe en koopeenkip (klik hier ook even op door als je 5 euro korting wilt op je eerste bestelling daar). Ook initiatieven als Toogoodtogo, waarbij je koopt wat overblijft vind ik een fantastisch idee en had ik al eerder een aantal keer gebruik van gemaakt!

Ik wil duurzamer leven

We gooiden al niet veel weg, kochten heel weinig onnodige dingen, letten op ons energieverbruik en hebben al sinds 2013 zonnepanelen, maar toch. Ik wil meer doen dan we nu doen om duurzaam te leven. Ik wil echt mijn aandeel hebben in het niet nog rotter maken van de aarde. Ik hoef niet meteen “Miss green” te worden en in een zelfvoorzienend hutje in een bos te gaan wonen (al zou ik dat stiekem wel mega gaaf vinden! Ik hecht toch ook waarde aan comfort), maar wil wel meer kleine extra stapjes doen. Alle stapjes helpen tenslotte!

1 van de dingen is de hierboven genoemde korte ketens. Een ander ding kan zijn het plaatsen van sedemplantjes op ons dak en dakterras, wat we toch nooit gebruiken. Isoleert en zorgt voor meer groen, wat een klein beetje kan bijdragen aan CO2 reductie en minder opwarming. Plantjes staan tenslotte veel minder warmte af dan zwarte bitumen dakbedekking, wat ook uitgelegd wordt op de website van Justdiggit bij kopje “Klimaatimpact” als je even naar beneden scrollt. Door een lagere omgevingstemperatuur werken de zonnepanelen ook efficiënter, dus dat is ook mooi meegenomen. Hopelijk gaan we dit plan dit jaar echt waarmaken, als de situatie weer zo is dat er iemand voor kan komen kijken.

Minder bekend, maar ook het verschil tussen arm en rijk valt onder duurzaamheid. Daarvoor was ik al bezig met investeren in Lendahand, een crowdfunding platform die kleine ondernemers in ontwikkelingslanden helpt. Hier ga ik ook zeker mee verder!

Ik ga mij nog veel verder verdiepen in duurzaamheid en zal hier wellicht ook over gaan schrijven. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld dit boek aan het lezen:

Verre reizen “not done”?

Op dit moment is er ook een strijd in mijn hoofd gaande over de reizen die wij maken. Moet het allemaal zo ver weg? Of moeten we stoppen met de reizen die wij maken? We hebben nog een reis op de planning staan, die is verplaatst omdat mei/juni niet gaat lukken en we nu gegokt hebben om deze te verplaatsen naar oktober. We gaan dan als het goed is een week op safari in verschillende parken in Zuid-Afrika en daarna 2 weken eilandhoppen op de Seychellen. Klinkt decadent, is het ook zeker, daar zijn we ons van bewust. Maar we kunnen het doen, dus waarom zouden we het dan niet doen. Juist nu! Juist omdat het nog kan. En ook juist om bewust te worden van de wereld om ons heen.

Tijdens onze reizen hebben we mooie dingen gezien, maar ook juist gezien hoe het leven ook kan zijn en hoe mensen leven die het niet zo goed hebben als wij. Ik ben heel blij dat ik ook dat gezien heb en dat ik dus zeker niet wereldvreemd ben, wat sommige mensen die nooit op reis zijn geweest echt wel zijn, die hebben geen idee. Madagaskar was echt het toppunt van armoede, dit heeft veel indruk op mij gemaakt. Juist deze reizen hebben mij bewuster gemaakt dat ik ook een aandeel kan hebben in het verbeteren van de wereld. Of we volgend jaar weer een verre reis gaan maken of dan toch dichter bij huis blijven, dat zullen we tegen die tijd zien.

Hoe is het bij jou?

Heb jij ook nieuwe inzichten gekregen door hoe de situatie nu veranderd is? Of is er bij jou nog niks veranderd? Ik wil alles weten! 😀 Laat je het hieronder achter in een reactie?

Mijn nieuwe inzichten in deze rare situatie
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.