Mensen in arme landen helpen zonder er zelf geld aan kwijt te zijn. Perfect toch? Heb je ooit van crowdfunding gehoord? Je kent het misschien van wanneer een bedrijf in rook op gaat en klanten een crowdfund actie opzetten om de eigenaar te helpen. Daarnaast heb je vooral crowdfund platforms die kleine start-ups helpen die geld nodig hebben om bijvoorbeeld een restaurant of een koffiebar te beginnen. Allemaal leuk en ik heb het ook wel eens gedaan met Crowdaboutnow. Maar het zijn toch vooral een beetje luxe-dingen waarvoor veel acties zijn en tot het 1000ste restaurantje in Amsterdam voel ik mij toch minder aangetrokken dan wanneer ik mensen echt kan helpen in basisvoorzieningen.

(Onderaan de blog vindt je 25 euro cadeau bij je eerste investering! Just saying… 😉 )

Lendahand crowdfunding

Pas geleden heb ik Lendahand ontdekt. Een crowdfund platform wat ondernemers in Derde wereld landen financiert door middel van leningen voor bijvoorbeeld zonnepanelen op hun bedrijf, een extra vrachtwagen of meer materialen om meer mensen aan het werk te helpen. Op deze manier kan ik met mijn geld de arme mensen die ik zie tijdens onze reizen helpen en er ook een betere rente aan overhouden dan op mijn spaarrekening! De missie van Lendahand is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en mensen in arme landen te kunnen voorzien in basisvoorzieningen. Hier ben ik in gedoken en ik ben hier wat geld in gaan investeren. Zo doe ik iets goeds voor de wereld en ik hou er een leuke rente aan over.

Madagaskar baksteenfabriek
Deze foto van een baksteenfabriek maakte ik tijdens onze reis in Madagaskar.

Hoe werkt het?

Als je je account aangemaakt en geverifieerd hebt door een kopietje van je rijbewijs of paspoort te uploaden ben je klaar om te gaan investeren. Bij Lendahand kun je al vanaf 50 euro investeren in een project wat jou aanspreekt. Je investeert dus met heel veel andere mensen in 1 project. De looptijden van de projecten variëren van 6 maanden tot 4 jaar. Ieder half jaar krijg je een deel van je investering terugbetaald, plus de rente. Je hoeft dus niet 4 jaar te wachten tot je je geld weer terug hebt, in het geval van een looptijd van 4 jaar. De rente die genoemd staat wordt gegeven over het bedrag wat er nog uitstaat in de lening, dus over het totaal krijg je iets minder dan het genoemde percentage. Hoeveel minder precies ligt aan de looptijd.

Een voorbeeldberekening

Je hebt bijvoorbeeld een project met 6% rente op jaarbasis, met een looptijd van 1 jaar en je investeert €100. Na 6 maanden krijg je dan €50 inleg terug, plus 3% (want maar een half jaar) over de totale €100, dus totaal €53. Na weer 6 maanden krijg je de resterende inleg terug van €5, plus weer 3% rente, maar nu dus over €50, want meer stond er niet meer. Dus je krijgt nu €51,50 uitgekeerd. Totaal heb je dan na een jaar dus €104,50 gemaakt van de €100 waar je mee begon.

Risico’s

Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan crowdfunding. Je bent je geld tijdelijk kwijt. Maar het kan ook zijn dat het hele zootje failliet gaat en je je geld dus voor altijd kwijt bent. Daarom is het belangrijk om te spreiden. Het kan bijna niet zo zijn dat ze allemaal failliet gaan, dus met een beetje geluk kan je het verlies van de ene opvangen met de winsten van alle anderen. Als er al een keer verlies is, want de statistieken van Lendahand zijn erg positief. Dus doe niet €1000 in 1 project, maar bijvoorbeeld €250 euro in 4 projecten. Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk met dit soort dingen dat je alleen geld erin stopt wat je niet nodig hebt en waarvan je niet wakker ligt als het ineens allemaal weg zou zijn.

3 soorten investeringen

Lendahand heeft 3 soorten investeringen: via een lokale partner, directe investering of een co-investering. Allemaal met hun eigen rentepercentages en risico’s. Hoe meer risico, hoe meer rente. Ik zal vooral via de lokale partners gaan investeren, omdat deze manier de minste risico’s met zich mee brengt. De lokale partner staat garant voor wanbetalers. Maar ik heb er nu ook eentje gestart met een directe investering, omdat ik het doel heel goed vind. Maar daar ga ik er dus niet te veel van doen.

Mijn investeringen

Ik heb tot nu toe €100 gestopt in een éénjarig project in Zuid-Afrika en daarnaast €250 in het project wat een directe investering is. In India, met een looptijd van 4 jaar, een bedrijf in zonnepanelen. Ook heb ik €300 geïnvesteerd in 3 projecten in Oeganda van 6 maanden, met 3,5% rente (op jaarbasis). Allemaal zijn het kleine groepjes van ondernemers die vooral inzetten op bedrijfjes in kleding en levensmiddelen en kleine restaurants en kapperszaken. Zo help ik echt de lokale bevolking en dat geeft mij een goed gevoel. Dan heb ik er dus totaal €1250 in zitten. Nu ga ik nog even verder kijken wat er nog langs komt en waar ik eventueel nog meer in ga doen.

25 euro extra voor jou en voor mij!

Wil je nu ook gaan beginnen met Lendahand crowdfunding om mensen in Afrika en Azië te helpen? Met mijn persoonlijke code voor een Lendahand tegoedbon krijg je €25 cadeau bij je eerste investering! Deze code mag ik hier niet publiceren, dus als je €25 cadeau wilt, stuur mij dan even een mailtje naar info@natuurlijklinda.nl en dan mail ik je mijn code. 🙂 Als je die dan inwisselt bij je eerste investering krijg ik ook €25 cadeau in mijn wallet, dus dat vind ik natuurlijk zelf ook heel leuk 😉

Ik denk dat ik over een half jaar of een jaar weer even een update geef hoe het met mijn investeringen gaat. 😀

Stap jij ook in en help je zo de arme mensen aan basisvoorzieningen, zonder er zelf geld aan kwijt te zijn?

Duurzaam mensen helpen met Lendahand crowdfunding
Getagd op:        

2 gedachten over “Duurzaam mensen helpen met Lendahand crowdfunding

 • 5 april 2020 om 22:29
  Permalink

  Misschien een beetje late reactie!,
  Maar cool dat je dit doet! Leuk om te lezen 🙂

  Beantwoorden
  • 15 april 2020 om 09:44
   Permalink

   Beter laat dan nooit toch? 😉 Dank je. Ben jij ook hiermee bezig?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *