Waarom vinden mensen het zo lastig als iemand anders denkt over bepaalde dingen dan zij zelf? Wordt dat dan meteen als raar bestempeld en afgewezen? Waarom kan niet gewoon geaccepteerd worden dat niet iedereen hetzelfde doet en denkt? (zou dat niet sowieso super saai worden?) In deze blog ga ik hierop in. Gewoon omdat ik het dan kwijt ben. 😉

Gezond eten is raar

Toen ik 5 jaar geleden begon met gezond eten kreeg ik enorme weerstand uit mijn omgeving. Voor Frank was het ook even wennen, maar hij zag al snel wat het met mij deed en deed dus ook meteen mee met het avondeten. Maar verder vond iedereen het maar raar, belachelijk en overdreven. Opmerkingen als “Ik ga wel gewoon 5 jaar eerder dood” waren niet zeldzaam. Ik voelde mij echter beter dan ooit, dus zo’n slecht idee was het niet!

Na een paar jaar had iedereen het wel een beetje geaccepteerd. Men vond het nog steeds een slecht idee. Maar het werd wel geaccepteerd dat ik het in ieder geval anders doe dan zij en dat dat ook ok is. Ik zie trouwens op mijn werk tijdens de pauze steeds meer andere lunches voorbij komen dan boterhammen! Het wordt steeds meer normaal dat je minder brood eet! Ik was gewoon eerder hiermee.

Nu is er nog meer raar

Maar nu ineens heb ik sinds een paar maanden weer het idee dat ik mij constant moet verdedigen waarom ik doe wat ik doe. Niet alleen op het gebied van voeding, maar gewoon mijn hele doen en laten. Waarom moet alles maar meteen raar zijn als het anders is dan dat zij zelf doen? En is anders dan per definitie raar? Hier een aantal opmerkingen en vooroordelen die ik gehoord heb de laatste maanden.

Yoga is saai

Ondanks dat yoga toch al wel behoorlijk ingeburgerd is blijft het imago onder mensen die het nooit doen een beetje dat het suf is en het zou niet meetellen als sport. Er zijn inderdaad varianten waarbij je bijna niet beweegt, het vooral om de ademhaling en de rust (in lichaam en hoofd) draait. Zoals bijvoorbeeld yin of rustige hatha yoga.

Maar er zijn ook zeker varianten waarbij je toch echt wel moe (maar voldaan) wordt en je toch echt zelfs serieuze spierpijn kunt krijgen. Bijvoorbeeld ashtanga, vinyasa of actieve hatha yoga. Zoals de yoga varianten die ik dus meestal doe! Toen ik het hartslagpatroon liet zien wat mijn Fitbit had bijgehouden bij een gemiddelde yoga les werd er verbaasd gereageerd en klonk er toch enig ontzag.

Madagaskar yoga

Een ijsbad is belachelijk

Toen ik vertelde dat ik voor de tweede keer een Wim Hof methode ijsbad workshop ging doen werd er afwijzend gereageerd. (2 jaar geleden deed ik het ook al eens, wat je hier kunt lezen) Het zou geen voordelen hebben en niet wetenschappelijk aangetoond zijn dat deze methode goed voor je is. Dat het niet is aangetoond is niet waar.

Wim Hof (The Iceman) doet samen met het Radboud UMC, het AMC en nog meer instituten onderzoek naar ademhaling en koudetraining en daar komt wel degelijk uit dat het immuunsysteem getriggerd kan worden door deze oefeningen. Mensen die door Wim Hof getraind worden kunnen precies hetzelfde als hijzelf. Ik heb zelf in 2015 meegedaan met de Cool Challenge, waaruit bleek dat er 29% minder ziekteverzuim was onder de koud afdouchende groep en mensen meldden dat ze meer energie hadden gedurende de dag. Lees hier het hele onderzoek.

Helaas had ik deze informatie op dat moment niet paraat in mijn hoofd, dus kon ik mij niet goed verdedigen… Zou ook niet zo moeten zijn dat ik mij moet verdedigen eigenlijk, maar dat gevoel kreeg ik wel op dat moment. Inmiddels heb ik die tweede workshop ook gedaan en ik kan je zeggen, ik doe nu al 2 weken iedere ochtend de oefeningen! 😀

Wist je trouwens dat koudetraining vroeger de therapie was tegen reuma? En ook nu zijn er nog steeds mensen waarbij koudetraining en ademhalingsoefeningen hen van de reuma af helpt. Buiten dat het goed is voor je lichaam vind ik het gewoon een geweldig gevoel wat er gebeurt met je lichaam als je in een ijsbad zit en ook tijdens de ademhalingsoefening! Het is bizar dat iedereen dat gewoon kan! En als ik dat nou wil doen, laat mij dan gewoon! Ik heb nooit iemand gedwongen om het ook te doen. Ik ga het in ieder geval een kans geven. Wie weet helpt het tegen de pijn in mijn stuitje en in mijn gewrichten. Het is het proberen waard.

Ga je nu alweer op vakantie?

Een ander ding is onze vakantie. Ehm ja, wij gaan nog een keer op vakantie. We hebben net zo veel vakantiedagen als jij en ook wij maken die op. Gek hè? En de laatste keer was mei/juni naar Hawaii. Mag ik dan ook nog een keer in het najaar? Ik denk dat het grootste verschil is dat wij de vakanties anders over het jaar verdelen dan de gemiddelde persoon. Om de simpele reden dat de gemiddelde persoon kinderen heeft (in mijn omgeving in ieder geval), waardoor die rekening moeten houden met schoolvakanties. Wat ik om mij heen zie is dat zij vaak in de voorjaarsvakantie 1 of 2 weken weg gaan en dan in de zomer een week of 3. Wij verdelen onze 5 vakantieweken anders over het jaar. Dit jaar is het 3,5 week in mei/juni en 9 dagen in september. Opgeteld is er dus geen verschil. Dus zo “alweer” is het niet.

De bestemmingen zijn vaak ook wat anders. Misschien dat het daardoor meer bijblijft, waardoor het meer op “alweer” lijkt. De opmerking “Heb je Friesland al wel eens gezien” als reactie op dat we “weer” ver weg gingen kan ik heel simpel beantwoorden. Namelijk met, misschien een keer toen ik klein was, maar daar kunnen we altijd nog heen als we oud en kreupel zijn. Met de Zonnebloem. 😉 (Zo jammer altijd dat ik op het moment van de opmerking zo overrompeld ben dat ik dit soort reacties niet kan geven…) Ik vraag toch ook niet aan jou waarom je nu alweer naar een camping in hetzelfde gebied gaat.

Let lekker op jezelf

Ok, dat bedoel ik minder boos dan dat het er staat. 😉 Maar er zit wel een kern van waarheid in. Er zijn vast nog meer opmerkingen geweest. Gelukkig onthoud ik niet alles. Ik merk dat er nu steeds meer mensen komen die dezelfde levensstijl hebben als ik en ik merk ook aan reacties op mijn Facebookpagina en deze website dat mensen iets hebben aan wat ik vertel. Dat vind ik erg fijn. Ik voel mij dan toch minder alleen in hoe ik dingen doe. Ik hoef ook niet meer alleen naar de wekelijkse yogales en deze zomer naar yoga op het Schouwburgplein in Rotterdam. Jeeee, het gaat komen! Nu vinden mensen mij nog gek, maar wacht maar, straks is het allemaal heel normaal! 😉

Waarom kunnen mensen niet accepteren dat sommige mensen iets anders doen?
Getagd op:                

4 gedachten over “Waarom kunnen mensen niet accepteren dat sommige mensen iets anders doen?

 • 1 september 2018 om 18:19
  Permalink

  Heel herkenbaar Linda.Ik vind leven en laten leven,plus als ik het niets voor mij vind,wat een ander doe dan hou ik mijn mond.Ik denk die ander vind dat fijn,dus waarom tegengas geven ? Ten eerste vind ik dat ook niet aardig ten opzichte van die ander,die vraagt er niet om,wat ik er van vind,maar vind het wel leuk om te delen,als iedereen zich eens verplaats in een ander en niet gelijk een oordeel of zijn visie op de zaak ten toon spreid,dan zou de wereld er heel anders uit zien.
  Voorbeeld van mijn ervaring.Ik hou van de zon en heb genoten van deze heerlijke zomer ! Hoeveel commentaar ik daar op krijg,zoals : oh..dat is niks voor mij in die zon liggen en ga je nu alweer naar Turkije,en dat zou voor mij niks zijn met die Erdogan.Al met al kan ik nog wel ff doorgaan net als jij.Ik vraag niet om al dat commentaar van andere,en probeer er boven te staan,je deelt enthousiast je belevingen en krijgt gelijk een domper erop gezet. Ik begrijp die mensen niet,dat ze zich niet in mij kunnen verplaatsen,dat hun oordeel op dat moment voor mij ook niet leuk is om te horen.Je kan je mond gaan houden en je deelt jou plezier niet meer,maar dat is toch ook de bedoeling niet.
  Dus lekker gewoon je ding doen en niks aan trekken wat een ander er van vind.

  Beantwoorden
  • 1 september 2018 om 19:32
   Permalink

   Fijn te lezen dat ik niet de enige ben waarbij dit gebeurt. Soms ga je toch denken of je dan zelf zo gek bent. 😏 Vervelend, dat oordelen. Ik moet er ook niet aan denken om naar Turkije te gaan, maar ik vind het super leuk dat jij het daar fijn hebt! 😀 We kunnen ook niet met zn allen naar onze bestemmingen, anders wordt het zo druk 😂

   Beantwoorden
 • 4 september 2018 om 14:20
  Permalink

  Heel herkenbaar! Toen ik ging starten met het Killerbody dieet kreeg ik ook dagelijks de opmerking ‘maar je ziet er toch goed uit?!’.. maar dat het voor mij niet goed (genoeg) voelde dat vonden ze dan maar gek. Ach, ik ben nu bijna 5kg kwijt en ik voel me beter dan ooit! Er is nog 7 kg te gaan (mijn doel is 12kg) dus ik weet hoe hard ik ervoor moet werken maar het zou zo fijn zijn als die 12 er straks af is en blijft!

  Beantwoorden
  • 4 september 2018 om 14:30
   Permalink

   Wat goed zeg! 😀 Fijn ja, die opmerkingen. “Je kan het hebben”. Er is meer dan hoe je er uit ziet. Hoe je je voelt is nog veel belangrijker!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *