Ik ben op zoek naar een nieuwe plek om yoga te gaan doen en daarbij kwam ik een les Ashtanga yoga tegen. Ik was deze kreet wel eens tegen gekomen, maar ik had mij eigenlijk nooit verdiept in wat het is. Ik ben op zoek naar meer uitdaging en er werd mij verteld dat die les het zwaarst is van wat ze aanbieden. Dat klinkt goed! 😉 Dus hier ben ik heen gegaan! En ik heb mij er nu iets meer in verdiept, dus wat ik ontdekt heb en mijn ervaring vertel ik in deze blog.

Wat is Ashtanga yoga?

Ashtanga yoga wijkt een beetje af van de traditionele yoga, de Hatha yoga. Hatha yoga bestaat uit losse houdingen, die zelf een begin en een eind hebben. Bij Ashtanga yoga heb je een vaststaande serie houdingen, die juist vloeiend in elkaar overlopen, op het ritme van de ademhaling. Het is ook de meest uitdagende vorm van yoga. Hier zie je de serie in plaatjes (Foto komt van www.yogaonline.nl)

De Ujjayi ademhaling

Een belangrijk onderdeel van Ashtanga yoga is de Ujjayi ademhaling. Deze ademhaling helpt bij de concentratie en maakt de ademhaling regelmatig. Ik heb hem niet geprobeerd, omdat ik niet wist hoe het moest. Ik kwam halverwege een Ashtanga cursus van een paar weken een keer een les proberen, dus die uitleg had de rest allang gehad. Het komt er in ieder geval op neer dat je door je neus ademt en je keel een beetje dichtknijpt. Hierbij produceer je dan ook een geluid. Als je goed wilt weten hoe het werkt staan er tig filmpjes op internet hoe dit moet. 😉 Ik kan het je helaas niet vertellen!

Waarom zou je dit willen doen?

Ashtanga yoga heeft een aantal voordelen wanneer je dit gaat beoefenen, zoals deze 3:

  • Het maakt je rustig. Door de Ujjayi ademhaling wordt het sympathische zenuwstelsel geactiveerd, wat een kalmerend effect heeft
  • Je leert je lichaam en je emoties beter kennen. Doordat je iedere keer dezelfde serie doet weet je na een tijdje precies hoe je lichaam werkt. Ook zullen er bij bepaalde houdingen emoties vrijkomen, waar je dan weer mee om kan leren gaan. In het dagelijks leven kan je dan ook beter met die emoties omgaan
  • Het werkt reinigend. Doordat de houdingen pittig zijn en door de ademhaling ga je flink zweten. Dit zorgt voor afvoer van afvalstoffen. Ook zitten er houdingen tussen die een positief effect hebben op de organen. Zoals de twist voor de darmen.

Wat vind ik ervan?

Er was mij beloofd dat het pittig zou zijn en dat was het ook! 😉 Veel planken en lekker uitdagende houdingen. Ik vond het zeker heel leuk om een keer te doen. Eindelijk de uitdaging die ik zoek. En ik moet zeggen dat ik goed mee kon komen, met mijn 7 jaar yoga ervaring. Ik deed deze les gisteren en vandaag voel ik de spierpijn opkomen. 😉 Vooral in mijn armen, door het planken de hele tijd, maar ook mijn benen beginnen wat zwaar aan te voelen haha. Weet je weer dat je leeft.

Als inhaalles vind ik het een leuke les. Ik ben er nog niet over uit of ik dit iets vind voor iedere week. In iedere les wordt er wel wat gevarieerd, maar de basis blijft toch hetzelfde. En ik ken mijzelf een beetje… 😉 Ik geloof wel dat je met deze vorm inderdaad veel over jezelf kunt leren en er ook op een gegeven moment een vorm van meditatie uit kunt halen als je de serie helemaal uit je hoofd kent en hem in 1 flow kan doen! Dat idee lijkt mij dan wel weer heerlijk! 😀 Misschien toch in mijn achterhoofd houden. Voor later… 😀

Doe jij ook aan yoga? Heb je voorkeur voor een bepaalde vorm van yoga? Ik ben benieuwd! Reageer hieronder, dat vind ik leuk! 😉

Meer over waarom ik yoga fijn vind kan je lezen in deze blog die ik eerder schreef.

Wat is Ashtanga yoga? Ik deed een les mee!
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *