Eerder toen ik over mijn gewicht schreef had ik het er al even over, dat suiker een grote invloed op mij heeft. In deze blog vertel ik wat suiker met mij doet. Geraffineerde suiker welteverstaan! Dus niet fruitsuikers ed. Doordat de overdaad aan koekjes het enige is wat ik in die tijd veranderd heb weet ik zeker dat deze klachten door de suiker komen. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dit bij jou ook is. Maar misschien herken je dingen waarvan je de suiker nog niet de schuld had gegeven.

Opgeblazen buik

Een korte termijn effect is mijn opgeblazen buik. Zodra ik wat meer suiker neem blaast mijn buik op. Die zit dan enorm in de weg en ik voel mij er onzeker door, omdat ik weet dat het geen vet is, maar het er toch zo uit ziet. De volgende ochtend is het namelijk weer weg. Ik denk dat veel mensen zouden willen dat vet zo snel weg zou gaan. 😉

Vermoeid

Ik heb duidelijk minder energie als ik te veel suiker eet. Je zou zeggen dat suiker je juist energie geeft, maar niks is minder waar. Het klopt wel, maar het is maar een hele korte termijn energie! Daarna komt het dal, waarin je juist heel moe wordt. Soms heb ik het zo erg dat het wel lijkt alsof ik die piek oversla en meteen in het dal beland. 😉

Pijnlijke gewrichten

De yoga is een goede graadmeter of ik teveel suiker op heb of niet. Mijn polsen, ellebogen, nek, rug, knieën en zelfs mijn stuitje reageert! Alles gaat (meer) pijn doen… Daar baal ik dan weer van als ik met een yogales bezig ben, omdat het dan gewoon niet lekker gaat. Dat is altijd wel even een goede eye-opener om toch echt die koekjes uit mijn mond te houden!

Vet en uitvallend haar

Ook mijn haar reageert op periodes met meer suiker. Voordat ik gezond ging eten had ik bijna geen haar en nu heb ik best wel goed haar eigenlijk! Maar als ik dan even te veel suiker op heb valt het enorm uit. Als ik mijn haar was zie ik het wegspoelen in het putje… Daarnaast moet ik het dan vaker wassen, omdat het veel sneller vet wordt. En iedere keer dat ik het vaker moet wassen raak ik dus weer meer kwijt. Lekker zo’n vicieus cirkeltje waar ik dan in terecht kom. 

Duizelingen

Een aantal jaren terug, voordat ik wist dat ik leveradenomen had, heb ik een periode van zeker een jaar gehad dat ik regelmatig duizelingen kreeg. Of ik nou ergens liep of gewoon in een vergadering zat. Het leek dan alsof ik een tik kreeg tegen mijn hoofd waarna ik het gevoel kreeg dat alles ronddraaide. Ik had dit best een tijd niet gehad, dus ik dacht dat het door de adenomen kwam, aangezien die zo goed als weg zijn gegaan. En nu ineens heb ik weer vaker die duizelingen! :O Shit, ik hoop dat het echt de suiker is en niet de adenomen die misschien toch weer groter worden. In december heb ik weer een MRI scan ter controle…

Meer, meer, meer

Nog een dingetje is dat als ik 1 koekje neem, dat er niet 1 kan blijven. Vooral als ik dit wat meer dagen achter elkaar doe. Dan moet ik meer, meer, meer. Het valt ook bijna niet te doorbreken, behalve door te gaan slapen. 😉 Af en toe 1, als in 1 keer per week ofzo, dan kan ik de rem erop houden. Maar doe ik dat een aantal dagen achter elkaar, dan is de rem echt ver te zoeken… Dat is de verslavende werking van suiker helaas.

PMS klachten

En dan de PMS klachten in de week voordat ik ongesteld word. Als ik de weken ervoor weinig suiker op heb fiets ik er doorheen, zelfs zonder buikkrampen. Maar als ik te veel suiker op heb…. Hoofdpijn, buikkrampen, niet te genieten… Echt niet normaal. Echt wel een goede reden om er gewoon nooit meer aan te beginnen!

Amandelsteentjes

En dan nog een dingetje, amandelsteentjes. Ja, ik moest even opzoeken dat het zo heet, maar blijkbaar heet het zo. Die witte brokjes die achterin je keel ontstaan. Die daar een paar dagen zitten te vervelen en dan ineens eruit komen. Bah! Bah! Bah! Daar heb ik geen last van als ik netjes gezond eet, maar zodra er teveel suiker naar binnen gaat komen ze er weer…

Dus! Genoeg redenen om er gewoon niet meer aan te beginnen! Maar moeilijk is het wel. Het is ook zeker niet zo dat ik deze klachten meteen krijg als ik 1 keer iets slechts neem. Maar doe ik dit te veel, tja dan komt het allemaal weer op. Heb jij ook ervaring met deze bijwerkingen van suiker? Of heb jij nog andere klachten naast deze? Misschien herken je nu wel dingen? Laat het mij weten! Dat vind ik leuk. 😀

Dit doet geraffineerde suiker met mij
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *