Dit boek kwam langs in mijn tijdlijn een tijdje terug en daarom had ik hem op mijn verjaardagslijstje gezet. En ik kreeg hem nog ook! 😀 Voordat ik de workshop ging doen wilde ik deze gelezen hebben. Dat was gelukt, maar de review heeft dus wat langer op zich laten wachten. Maar niet getreurd, hier is ie dan!!

Scott Carney

Scott Carney is een onderzoeksjournalist en antropoloog. Eerder schreef hij al 2 boeken waarin hij kwakzalvers aan de kaak stelt. Zoals een goeroe die verkondigde dat meditatie mensen tot verlichting zou brengen. Meestal liep het niet goed af met de mensen die daar kwamen, doordat ze zichzelf van de rotsen af lieten vallen of verhongerden. Carney wilde nu ook Wim Hof “ontmaskeren” en zijn zoektocht vertelt hij in Oerkracht. Hij had niet bedacht van tevoren dat hij van criticus naar enorme fan zou veranderen!

Eerste indruk

Het boek heeft een goede dikte met 302 pagina’s (inclusief bronnen ed.) Het lettertype en de lettergrootte vind ik ook fijn. De omslag vind ik al een hoop kracht uitstralen met een man die uit het ijswater omhoog komt, dus dat doet de titel ten goede. In het midden zitten 16 pagina’s met kleurenfoto’s. Super leuk, want dan krijg je een beetje een idee bij hoe het eruit ziet wat hij beschrijft.

De inhoud

Op verschillende manieren gaat Carney op zoek naar de geheimen achter Wim Hof. Hij gaat bij mensen op bezoek die de methode doen en daar hun eigen draai aan gegeven hebben. Zoals bij surflegende Laird Hamilton en trainer Brian MacKenzie, waar vele beroemdheden ook komen trainen. Verder doet hij mee aan de Spartan Race, een enorm zware obstacle run en natuurlijk gaat hij uiteindelijk bij Wim Hof zelf in training en met hem de Kilimanjaro op! 

De wetenschap

Daarnaast laat Carney zich ook onderzoeken op het gebied van bloedwaardes en wat zijn lichaam aankan en komt er ook een hoop theorie uit wetenschappelijke studies naar voren. Ook komt er een verhaal langs van hoe volkeren vroeger leefden. Toen hadden ze geen verwarming die ze hoger konden zetten als het een beetje koud werd. Mensen van nu zijn het ontwent dat het ook onaangenaam kan en mag zijn.

Ziektes overwinnen

Ook is er een hoofdstuk waarin mensen aan het woord komen die ervaringen hebben met de Wim Hof methode om bepaalde ziektes te overwinnen. De ziekte van Crohn (door Hans Emmink, waar ik al 3 keer een workshop heb gedaan!), reuma, Parkinson en botbreuken. Bij het stuk over de reuma kreeg ik een rare kriebelende steek in mijn stuitje! Heel apart, maar daardoor wist ik, hier moet ik iets mee!

Conclusie

Ik vind dit een enorm inspirerend boek met een goede afwisseling tussen wetenschappelijke informatie, verhalen over vroegere volkeren en zijn ervaringen met de methode en de verhalen van andere mensen die de methode in hun leven hebben geïntegreerd. Het is altijd goed als er iemand kritisch is en gaat uitzoeken of het allemaal wel waar is wat mensen verkondigen. Leuk is dan ook wel dat er gewoon niks te vinden is waarmee de Wim Hof methode als kwakzalverij te bestempelen is. Scott Carney is nu de grootste fan van de Wim Hof methode! 

Ik raadt dit boek zeker aan voor iedereen die meer wil weten over de Wim Hof methode, maar ook aan mensen die willen lezen over waar het lichaam allemaal toe in staat is. Ik denk dat je meteen zin krijgt om jezelf ook op de proef te stellen!

Ik ben in ieder geval al volop bezig met de methode, zoals je hier de laatste update kunt lezen!

*Wil je dit boek gaan bestellen? Dan zou ik het superleuk vinden als je dat via onderstaande partnerlink doet. Als je hier klikt en, wat dan ook, bestelt krijg ik een beetje commissie waarvan ik deze website kan laten bestaan.

Boekreview: Scott Carney – Oerkracht
Getagd op:            

2 gedachten over “Boekreview: Scott Carney – Oerkracht

  • 20 oktober 2018 om 23:22
    Permalink

    Ik heb het boek ook en heb het bijna uit. Heel inspirerend inderdaad. Mss kan je een kleine correctie aanbrengen in jouw tekst. De man op de cover is niet Wim Hof (al lijkt hij er wel op). Dat heeft Carney toch zelf gezegd in een interview.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *