Zo nu en dan gaan Frank en ik naar de sauna. Even heerlijk ontspannen en een dagje helemaal offline. Soms maken we er een weekend van, maar vaker gaan we gewoon 1 dag. In Lapland hadden we ook bij 2 van de 3 bestemmingen een sauna in het huisje. Heerlijk!

sauna

Waarom naar de sauna?

De grootste reden dat wij gaan is om even tot rust te komen. Even er tussenuit. Maar een saunabezoek heeft nog veel meer voordelen dan alleen de rust. Genoeg redenen voor jou om ook eens te gaan!

Betere weerstand

Door een bezoek aan de sauna worden meer witte bloedcellen aangemaakt. Deze zijn belangrijk voor je immuunsysteem, wat ervoor zorgt dat je een hogere weerstand hebt tegen verkoudheid en griep. Dit kan dus met koude met de Wim Hof methode, maar ook juist met hitte! Je zal straks lezen dat er nog wel meer elementen van de Wim Hof methode ook goed te bereiken zijn met een saunabezoek. Maar dan juist de hitte in, in plaats van de kou.

Temperatuurverschillen

Door de sauna leert je lichaam beter om te gaan met temperatuurverschillen en kan dit dus beter opgevangen worden, zonder meteen verkouden te worden.

Afvalstoffen afvoeren

Door de warmte gaat je bloed flink stromen en daardoor gaan ook je ontgiftingsorganen, de lever en de nieren, flink aan de gang. De poriën van de huid gaan ook open staan en door te zweten worden de afvalstoffen direct afgevoerd.

Minder stress

In de sauna mag je mobiel of tablet niet mee. Dat zorgt meteen al voor veel minder prikkels dan je normaal op een dag te verwerken krijgt. Met een beetje geluk is het niet te druk in de sauna en kan je je dus helemaal overgeven aan de warmte en de rust. Je hoeft niks, alleen te zitten of liggen. Misschien dommel je zelfs wel even lekker weg!

Gezonde huid

De bloedtoevoer naar je huid verhoogt en je poriën gaan open staan. Hierdoor versnelt de huidvernieuwing en ziet je huid er dus gezonder uit.

Gezonde bloedvaten

Door de temperatuurverschillen zetten de bloedvaten uit en krimpen ze weer. Hier worden ze veerkrachtig van. Verder kan door het uitzetten van de bloedvaten voedingsstoffen om de bloedvaten te onderhouden overal komen.

Nadelen zijn er ook

Natuurlijk zijn er ook nadelen van een saunabezoek. Al vind ik die persoonlijk niet opwegen tegen de voordelen. 😉

Niet de goedkoopste hobby

Daarom gaan wij vaak alleen als er een actie is, zoals entree voor 10 euro pp of tweede persoon gratis, of zoals ik nu had, als we gratis entreebewijzen hebben gekregen. Als je een beetje in de gaten houdt wat de acties zijn en je aanmeldt voor nieuwsbrieven van verschillende saunacomplexen kan je altijd wel ergens bij jou in de buurt goedkoper naar de sauna dan het volle tarief. De kosten aan eten en drinken kan je zo gek maken als je zelf wilt.

Je moet naakt

Niet iedereen houdt daarvan. Ik voel mij er de ene keer prettiger bij dan de andere keer. Maar als je er eenmaal even bent let je daar niet eens meer op. En zodra je de sauna uit loopt kan je lekker je hamamdoek om je heen slaan als je dat fijner vindt dan gewoon zo gaan lopen. Natuurlijk zijn er ook badkledingdagen, maar dat vind ik echt niet fijn…

Moe na de sauna

Als ik een dag in de sauna ben geweest ben ik helemaal op als ik naar huis ga. Het schijnt dat meer mensen hier last van hebben. Op zich niet gek, want je lichaam is de hele tijd bezig geweest met alle processen die ik hierboven heb beschreven. Dus ga dit niet doen als je ’s avonds nog iets belangrijks moet doen.

Voor mij wegen de nadelen in ieder geval niet op tegen de voordelen! Vooral in de winter wil ik toch wel zo 1 keer in de 2 maanden een sauna opzoeken voor een avond of een hele dag. 😀

Ga jij wel eens naar de sauna? Zo ja, wat is voor jou de reden om te gaan? Zo niet, wat houdt je tegen?

6 voordelen van een bezoek aan de sauna
Getagd op:            

30 gedachten over “6 voordelen van een bezoek aan de sauna

 • 2 november 2018 om 18:01
  Permalink

  Ik ben een keer geweest en hoewel ik de voordelen heel erg snap was het gewoon niet echt iets voor mij. Toch begrijp ik dat mensen het fijn vinden.

  Beantwoorden
  • 2 november 2018 om 18:15
   Permalink

   Dat kan natuurlijk😃 Wel goed dat je het wel een keer geprobeerd hebt!

   Beantwoorden
 • 2 november 2018 om 18:04
  Permalink

  Ik ben geen saunamens. Ik vind het 5 minuten lekker maar daarna krijg ik problemen met ademhalen en houd ik het niet meer uit. Ik hou ook echt niet van zo zweten, dus ik ga nooit naar de sauna. Jammer dat ik wel al die gezondheidsvoordelen mis!

  Beantwoorden
  • 2 november 2018 om 18:14
   Permalink

   Ah jammer zeg! Ik zweet eigenlijk niet eens zoveel in de sauna, misschien jij ook niet! 😉

   Beantwoorden
 • 2 november 2018 om 19:27
  Permalink

  De sauna is zo goed voor je inderdaad:D ik vind het helaas veel te benauwend

  Beantwoorden
  • 2 november 2018 om 19:49
   Permalink

   Soms heb ik dat ook wel! Als ik er een paar heb gehad dan ben ik er op een gegeven moment ook wel klaar mee. 😉 Maar dan is het ook lekker om in het bubbelbad te relaxen of even een oogje dicht te doen op een ligbed 😀

   Beantwoorden
 • 2 november 2018 om 21:53
  Permalink

  Ik word zo moe van een dagje sauna, nee niks voor mij!

  Beantwoorden
  • 2 november 2018 om 21:54
   Permalink

   Ik snap wel wat je bedoelt ja! Ik kom er altijd helemaal gaar vandaan. Maar dan kom ik thuis en slaap ik als een roosje! 😉

   Beantwoorden
 • 3 november 2018 om 06:53
  Permalink

  Ik hou totaal niet van de sauna… of nou ja, als hij voor mij alleen is wel 😉 Haha, voel me gewoon echt niet op mijn gemak in de sauna.

  Beantwoorden
  • 4 november 2018 om 10:22
   Permalink

   Dat kan natuurlijk 😀 Het zou ook te druk worden als iedereen het fijn vindt 😉

   Beantwoorden
 • 3 november 2018 om 10:11
  Permalink

  de sauna bij ons in het dorp geeft om het half jaar 10 ritten kaarten uit. 10 x sauna voor 80 euro. Sinds we dat ontdekt hebben, gaan we veeeeel vaker !

  Beantwoorden
 • 5 november 2018 om 15:05
  Permalink

  Ik vind het altijd heerlijk om naar de sauna te gaan. Echt even een momentje voor jezelf.

  Beantwoorden
 • 6 november 2018 om 09:11
  Permalink

  Ik heb de sauna een paar keer geprobeerd, vind het heerlijk, maar krijg er helaas migraines van 😦
  Wel heb ik ontdekt dat zo’n stoomcabine (turks stoombad geloof ik) wel werkt bij mij…

  Beantwoorden
  • 6 november 2018 om 09:13
   Permalink

   Ow echt? Dat is apart! Vervelend zeg 😓 Zo’n Turks stoombad vind ik juist niet fijn, want daar kan ik niet ademen 😆

   Beantwoorden
  • 28 november 2019 om 18:35
   Permalink

   OW wauw! 😀 Dan heb je zeker een abonnement? Ga je dan lang?

   Beantwoorden
 • 29 augustus 2020 om 16:56
  Permalink

  Al jaren ga ik wekelijks naar de sauna. Van Turks stoombad tot infrarood sauna en van bubbelbad tot Finse sauna, heerlijk! Vaak zijn er wel aanbiedingen voor 10 of 20 rittenkaarten. Als je dat een beetje uitzoekt, is dat voordeliger dan een jaarkaart (bij 1 keer per week). Ga je meer, dan is een abonnement uiteraard voordeliger.
  Wist je trouwens dat de sauna ook goed is voor je spieren: de warmte helpt je spieren te ontspannen.
  Na al die jaren ben ook ik nog steeds helemaal gaar als ik na een uurtje of 4 of 5 naar huis ga, maar dat heb ik er graag voor over. In het begin had ik ook last met ademen in het Turks stoombad, maar na een keer of 2 a 3 was ik daar ook helemaal aan gewend: even doorzetten dus!
  Sinds 2 jaar heb ik ook een infrarood-sauna thuis, dus naast het wekelijkse sauna-bezoek zit ik ook nog zo’n 3 keer per week in m’n eigen zweet-hokje. 🙂

  Beantwoorden
  • 29 augustus 2020 om 17:12
   Permalink

   Wauw dan ga je heel vaak! Je moest zeker wel even afkicken toen het even niet kon door een vervelend virusje? In oktober zijn we vrij, misschien gaan we dan ook weer eens 😃

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *