Dit boek over mediteren met (tegen)zin, waarbij Koen de Jong 10 dagen in stilte gaat mediteren kwam eigenlijk per ongeluk op mijn pad. Ik had het boek Verademing van Koen de Jong al een tijdje op mijn wishlist staan, omdat deze was aangeraden door de fysio. Toen kwam er ineens een combideal met Verademing en Tien dagen stil en had ik dus ook dit boek! Wat een gelukje! 😀 In deze review vertel ik je wat ik van dit boek vind!

Koen de Jong

Allereerst natuurlijk eerst even iets over de schrijver van dit boek, Koen de Jong. De eerste keer dat ik met deze naam kennis maakte was door de Coolchallenge die ik deed in 2015. Een wetenschappelijk onderzoek van het Amsterdam Medisch Centrum, in samenwerking met Wim Hof (de Iceman). Het onderzoek ging erom dat er werd gekeken naar verschillende groepen van koud afdouchen, 30, 60 en 90 seconden. Ik zat in de 60 seconden groep. Alle mailtjes die werden verstuurd vanuit dit onderzoek waren van Koen de Jong. Vandaar dat deze naam bij mij is blijven hangen. De jaren daarna zou ik nog 3 keer een ijsbad nemen en ben ik ook begonnen met de cursus van Wim Hof, al heb ik die nooit afgemaakt.

Het eerste boek wat ik las van Koen de Jong was Koud kunstje. Een boek over Wim Hof en zijn ademhalingsmethode en koudetraining. Klik vooral even door voor de review daarvan. Vervolgens noemde de fysio ongeveer een jaar geleden het boek Verademing, wat goed voor mij zou zijn om te lezen. Inmiddels weet ik dat Koen de Jong vooral bezig is met hardlopen en wielrennen en de kracht van de hersenen, het hart en de spieren en daar optimaal gebruik van te maken. Met hardlopen en wielrennen heb ik niet zo veel, maar wel met hoe je invloed kunt uitoefenen op je lichaam!

Koen de Jong Tien dagen stil

Eerste indruk van Tien dagen stil

Een zonnig geel boek komt mij tegemoet uit de envelop. Tien dagen stil is een schattig niet te groot boekje van 173 pagina’s, waar ik eigenlijk meteen meer benieuwd naar ben dan het boek in de set waar ik het eigenlijk voor bestelde. Grappig hoe dat kan gaan. Goed formaat letters en lekker licht in de hand.

De inhoud

Op dit moment neem ik even 2 maanden het OV naar mijn werk, omdat dat 2 maanden gratis kan vanuit mijn werkgever (ik blijf toch een echte Hollander 😉 ). Dit boek heb ik in iets meer dan 2 metro/trein dagen uitgelezen! Het leest super makkelijk weg. Het verhaal is ook enorm herkenbaar. Ik heb zelf eens 1 stiltedag gedaan. Mega ongemakkelijk, aangezien ik juist contact wil maken met mensen en de verhalen van die mensen wil horen. 10 dagen is natuurlijk wel echt next level stil zijn. Heel mooi hoe je als lezer wordt meegenomen in die 10 dagen en hoe het Koen daarbij vergaat. Soms op grappige manieren geschreven, waardoor mensen om mij heen in de trein moeten hebben gedacht dat ik gek werd. 😉

Nog beter van het boek vind ik dat er ook wat theorie wordt beschreven, naast de ervaringen. Bijvoorbeeld hoe het orthosympathische en parasympathische zenuwstelsel werkt (al was dit niet nieuw voor mij), waarom je hart niet regelmatig slaat (dat wist ik dan weer niet), de kracht van compassie (super interessant) en nog veel meer. Ik hou er altijd wel van als er ook nog iets te leren valt in een boek.

Conclusie

Prachtig geschreven boek, wat iedereen die met ademhaling, meditatie of bewust leven bezig is zou moeten lezen. Lekker luchtig geschreven, herkenbare situaties en ook met nuttige informatie. Het is echt niet zo dat ik nu ook 10 dagen op stilteretraite wil. Al lijkt het mij echt mega interessant om te ervaringen wat het met mij doet. Maar ik weet wel weer een beetje beter hoe meditatie werkt, en ook vooral waarom het ook vaak niet lukt en dat dat ook zeker niet erg is!

Wil je dit boek meteen bestellen? Dat kan via deze link, dit kost jou niks extra, maar helpt mij om NatuurlijkLinda.nl in de lucht te houden en telkens een beetje beter te maken. 😀

Boekreview: Koen de Jong – Tien dagen stil
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *