zen3 maanden geleden vertelde ik dat ik was begonnen met een meditatiecursus. Ik heb de 4 weken van de CD netjes volbracht, maar daarna ging het al snel achteruit met de frequentie waarop ik ging mediteren…. Ik kan mijzelf op de een of andere manier nog steeds niet op dat kussentje zetten iedere dag.

Vorige week had ik de verdiepingsdag. Dat ik het thuis niet vol heb gehouden wil niet zeggen dat ik het ook niet kan als iemand mij begeleid, dus hier had ik veel zin in! Hier zou ik nog meer ademhalingstechnieken leren en het was ook bedoeld als een stiltedag, dus je mocht de hele dag niet praten tegen elkaar, tenzij er een oefening was waarbij je wel moest praten.

We hebben geoefend met verschillende ademhalingstechnieken. De Anuloma Viloma helpt je hersenhelften beter samen te laten werken. Ik had deze techniek al eens eerder gedaan bij de yoga en meditatie les, maar nu was het weer net met een ander aantal tellen in- en uitademen.

We hebben ook de vuurademhaling gedaan. Dit is heel snel in en uit ademen via de neus. Hier krijg je meer zuurstof van in je bloed en je krijgt er meer energie van. Deze ademhaling is vooral bekend door Wim Hof bij mij. Deze had ik ook al vaker gedaan en hij blijft leuk! 😀

Verder hebben we verschillende meditaties gedaan. Ik heb niet getimed, maar in mijn beleving schat ik dat het korte meditaties waren van 5-15 minuten. We deden onder andere een metta meditatie, waarbij je liefde stuurt naar degene die je in gedachte hebt. We deden ook een compassie oefening, waarbij je eigenlijk iemand waarmee je wrijving hebt compassie stuurt. Deze korte meditaties gingen prima.

Tussendoor hadden we lunch met een heerlijke soep en een salade, ook in stilte, en nog wat tijd om even iets voor jezelf te gaan doen. Ik was zó klaar met het zitten en had heel erg de drang om naar buiten te gaan, dus ik ben, ondanks dat het regende, even 3 kwartier gaan lopen. Dat was wel even heel erg lekker! Dat had ik echt even nodig tussendoor.

En toen aan het eind van de middag kwam het, de hele dag was al gewerkt naar de afsluiting, een uur mediteren. Maar dat we al vanaf 9:30 op een meditatiekussentje hadden gezeten deed geen goed aan mijn lichaam… Ik had inmiddels alweer behoorlijk last van mijn rug, terwijl ik juist net klaar was sinds vorige week met de fysio en mijn stuitje liet ook weer van zich horen. Toen we dat uur gingen doen had ik dus al na een paar minuten overal pijn. De fysio had nog zo gezegd over mijn ruggenwervel, je mag alles doen, zolang het geen pijn doet. Dat was dus mooi mislukt. 😛 Ik ben een paar keer gaan verzitten, wat eigenlijk ook niet mag, omdat je door je pijn heen moet. Je moet je pijn weg ademen en geen aandacht geven. Nouja, dat is dus mooi mislukt! Ik dacht alleen maar, ik moet hier weg, ik moet gaan staan! Dat uur mediteren was dus geen succes. 😉 En mijn stuitje is nu nog niet helemaal hersteld van deze aanslag, waar ik echt wel van baal, want het ging best ok de laatste weken!

Maargoed, de rest van de dag was wel fijn, dus dat uur moet ik maar gewoon vergeten. 😉 Mijn inzicht van deze dag was in ieder geval dat als het mij niet lukt om thuis iedere dag te gaan mediteren dat ook goed is. Er werd natuurlijk nu ook weer gezegd dat is aangetoond dat je door mediteren gelukkiger wordt en meer energie krijgt. Maar ik denk dan, als dit voor mij niet de manier is om rust in mijn hoofd te krijgen dan is dat zo. Ik kan wel heel hard blijven denken dat ik wil mediteren, maar wat niet gaat dat gaat niet. Ik haal meer energie en rust uit sporten en buiten zijn op dit moment dan dat ik mijzelf dwing om iedere dag te gaan zitten. Ik ga dus meer voor de bewegingsmeditatie, namelijk de yoga bij de Body Balance en het wandelen! Daarnaast is 1 keer in de week mediteren bij de yoga en meditatie les prima en dat vind ik ook heel erg fijn, dus dan houd ik het daar gewoon bij! Wat ik verder heb geleerd van deze cursus is de ademhaling. Als ik merk dat ik loop te rennen kan ik mijzelf wel snel rustig krijgen door even mijn ademhaling onder controle te brengen. Dus het is zeker niet voor niks geweest!

Dus al met al, nee, ik mediteer nog steeds niet iedere dag, maar ik heb wel heel veel geleerd en ben ook weer een hoop wijzer geworden over mijzelf. Dat is ook wat waard! 🙂

*Relaxed gezond, dat is pas gezond!*

Meditatiecursus: Verdiepingsdag
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.