Ik moet zeggen dat ik steeds meer ook over duurzaamheid nadenk nu ik al lange tijd met gezonde voeding bezig ben. Ik denk dat je daar vanzelf ook een beetje in rolt, doordat je bewuster gaat leven. Ook vind ik het bijvoorbeeld ineens heel fijn om producten met kortingsstickers te kopen, zodat dit niet wordt weggegooid! Afval scheiden deden we al wel, maar omdat dit nog niet echt gestructureerd was in ons huis, deden we dit nog niet echt optimaal. Het ging steeds meer knagen bij mij en daarom hebben we nu eindelijk een goede afvalbak aangeschaft en zijn we volop aan het scheiden! In deze blog geef ik jou tips over hoe jij ook goed je afval kunt gaan scheiden.

Brabantia Bo Pedaalemmer 33 Liter (3x11 Liter)

Koop een goede afvalbak!

Ik val meteen maar met de deur in huis. Bij ons viel of stond het wel of niet goed scheiden met het hebben van een goede afvalbak. Het systeem van een tasje voor plastic in de garage werkte niet. Dit bleef namelijk te lang liggen en daardoor wilde ik bijvoorbeeld geen plastic wat van vlees kwam erin doen. Dus heb je eigenlijk al heel veel plastic wat je maar gewoon in de grijze container mikt, in plaats van dit goed te scheiden! Ook hadden we nooit zin om naar de groene bak te lopen met snijafval van groenten en fruit. Dit hebben we nu opgelost door de Brabantia Bo 3×11 liter vuilnisbak aan te schaffen. 😀 Niet te groot en ook nog mooi om te hebben staan. (Nee, ik heb geen aandelen in Brabantia en ook geen samenwerking met ze 😉 )

Afval scheiden in verschillende afvalstromen

Papier en glas

Papier en glas doen we niet in de nieuwe afvalbak. Papier verzamelen we in een houten krat die we al hadden staan. 1 keer per maand komt een vereniging dit in de straat ophalen, dus dan zetten we alles buiten in papieren zakken van kledingwinkels of kartonnen dozen van bestellingen die we hebben gedaan.

Glas verzamelen we nu in onze oude afvalbak, die zit ingebouwd in een kastje onder de gootsteen. Hierin doen we een plastic zak en daarin alle glas en als dit vol is nemen we de zak mee naar de supermarkt voor het deel met statiegeld en het andere deel gaat in de glasbak naast de supermarkt.

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

Dit lijkt mij voor het grootste deel duidelijk wat dit is. Alle snijafval van je groenten en fruit, overgebleven eten wat je niet wilt bewaren of invriezen, beschimmelde mandarijnen (ja, ondanks dat we ze bij de Lidl kopen, die al jaren de beste zijn in groenten en fruit 😉 ), etc. Maar daarbij mogen bijvoorbeeld ook tissues die je gebruikt om je neus te snuiten of vet uit een pan op te nemen! Dat was misschien wel nieuw voor je. Voor mij wel in ieder geval. Ook theezakjes die biologisch afbreekbaar zijn mogen in het GFT afval.

Voor dit afvalbakje hebben we ook biologisch afbreekbare zakken…… Daarbij moet je weten dat wanneer deze een beetje vochtig worden door wat je erin gooit, deze dus al beginnen met afbreken…. Ze zijn niet alleen biologisch afbreekbaar, maar ook ERG SNEL biologisch afbreekbaar. 😉 Dat wordt dus een beetje een vieze bende als je het er te lang in laat zitten! Wat we hierop hebben bedacht is om eerst een gewone plastic zak in de bak te doen en daarin de biologisch afbreekbare zak, die we dan dus met afval in de groene bak gooien. De plastic zak is dan dus viezig en die verhuizen we dan naar het bakje voor het overige afval. Zo wordt die zak niet onnodig weggegooid.

Brabantia Bo Pedaalemmer 33 Liter (3x11 Liter)

Plastic, blik en drinkpakken (het PMD afval)

Hier moest ik wel even induiken om te snappen wat hier nu allemaal onder valt. Alle plastic verpakkingen vallen hier sowieso onder en ook alle blikken en alle drinkpakken, of bijvoorbeeld van yoghurt of amandelmelk. Dus ook verpakkingen van vlees, vis, kaas, etc. Wat hier echter niet in hoort zijn zakken van chips (dit is een soort metaalfolie), pillen doordrukstrips (dit is metaal), wikkels van boter (door de gladde binnenkant), spuitbussen en verpakkingen met inhoud. Soms moet ik echt even goed nadenken waar het nu weggegooid moet worden. Maar over het algemeen kan je onthouden: alles wat een verpakking is en geen papier is en geen gladde binnenkant heeft. Dan kom je een aardig eind geloof ik.

Gelukkig bestaat er een website voor, namelijk afvalscheidingswijzer.nl. Echt top! Ik heb die website op de tablet opgeslagen en zo kan ik makkelijk even kijken waar ik iets weg moet gooien als ik het niet weet. Wat hier dus trouwens niet bij hoort blijkt een sinaasappel- of mandarijnen netje te zijn! Die moet bij het overige afval, omdat dit vast gaat zitten in de messen bij de vermaler. Aluminiumfolie mag dan weer wel bij het PMD afval, maar heeft alleen zin als je het in een bal oppropt. Want anders vergaat het meeste tijdens de verbranding. Wat nog over is na het verbranden wordt gerecycled.

Restafval

Alles wat dus niet past binnen de bovenstaande afvalstromen moet dus in het restafval, bij ons dus in de grijze bak voor de deur. Dat is het middelste bakje in onze nieuwe vuilnisbak. Ik weet dat er gemeenten zijn waarbij je moet betalen voor het restafval dat je afvoert. Alles wat dus gescheiden ingezameld wordt hoef je niet te betalen. In Maassluis gaan er geruchten dat er het een en ander gaat veranderen in de afvalstromen. Dat we een papier-, PMD- en GFT-afvalbak voor onszelf krijgen en dan het restafval ergens in de straat moeten dumpen. Ik ben benieuwd of dat inderdaad door gaat en hoe dat gaat zijn.

Voor nu hebben we het in ieder geval beter draaiend in ons huishouden. De prullenbak die we nu hebben moeten we zo ongeveer 1 keer in de 4-5 dagen legen, dus dat is goed te doen. 3×11 liter lijkt niet zo veel, maar voor ons is het niet te klein. En het is op deze manier ook niet een enorm bakbeest in de keuken. 😀

Ik ben benieuwd, scheid jij je afval ook? En wat voor systeem heb jij hiervoor thuis opgezet? Laat het mij weten! Daar kan ik ook weer van leren. 😀

Afval scheiden, hoe doe je dat nou?
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.