We zijn nu 2 weken terug uit Tanzania. Zoals zo vaak op vakantie aten we daar heel anders dan dat we normaal thuis eten. Opvallend was wel dat veel uit eigen kweek in de buurt kwam! Vandaag wil ik jou vertellen wat ik in Tanzania zoal at.

afrika-eten

Ontbijt
Het ontbijt was altijd een buffet en er stond altijd iemand eieren te bakken. Eieren kon je krijgen in elke vorm die je wilde. En als je een omelet nam kon je daar groenten doorheen laten doen, zoals wortelen, ui, paprika en ook bieslook of pittige pepers. Eigenlijk deed ik dat iedere dag. En dan een geroosterd broodje erbij. Er was ook fruit, maar dat durfde ik niet te eten, omdat je niet weet in wat voor water het gewassen is. Soms hadden ze ook heerlijke plakken bananenbrood of bananenmuffins!

Lunch
De dagen dat we de hele dag onderweg zouden zijn moesten we na het ontbijt een kartonnen doos pakken en deze laten vullen met allerlei eten voor de lunch. Je kon dus zelf kiezen wat je mee wilde nemen, dat vond ik heel fijn! Hierbij waren vaak ook bananen, dus dat is eigenlijk het enige fruit wat ik heb gegeten, omdat die niet gewassen worden. Verder hadden ze bijvoorbeeld quiche of broodjes met allerlei soorten beleg. Of ook stukken kip bijvoorbeeld. Als ze bij het ontbijt iets van bananenbrood of –muffins hadden nam ik die lekker mee voor de lunch. Dat leek mij wat gezonder dan die broodjes met jam enzo. 😉
Als we met de lunch bij een lodge waren dan kregen we een warme maaltijd. En dan ook meteen drie gangen! Eerst soep of salade, dan allerlei bakjes met warme dingen (deze leg ik straks uit bij het diner) en daarna ook nog een toetje. In de vorm van fruit of een of ander klein gebakje achtig dingetje, zoals griesmeel spul. (niet te eten!)

Diner
Met het avondeten kregen we ook weer 3 gangen. Wat dat betreft hebben we geen honger hoeven lijden! Eerst ook weer soep. De soepen waren vaak groentesoepen en de meeste waren echt heel lekker!
Daarna kwamen dan de verschillende bakjes weer, die ik ook noemde bij de lunch. Dat waren dan bakjes met altijd rijst en dan iets van aardappelpartjes, -puree of in een andere vorm. Altijd zoete aardappel! Daar was ik dus wel heel blij mee. Zoete aardappel zouden ze in Nederlandse restaurant ook meer standaard moeten gaan geven vind ik. Verder waren er dan bakjes met vis of vlees. Tilapia zijn ze helemaal fan van. Echt veel lekkerder dan de tilapia die je in Nederland koopt. Hier heb ik het al lang niet gegeten, want ik vind het meer op snot lijken dan op vis. En het schijnt de meest vervuilde vis te zijn, dus ik ben er een beetje bang voor. 😉 Maar die we daar hadden was echt lekker! Verder dan iets van kip of rund of soms varken erbij. En natuurlijk 2 of 3 bakjes met groenten! 9 van de 10 keer zat daar ook spinazie bij. De smaak daarvan was best even wennen. Het was nogal een sterke smaak! Spinazie is denk ik het goedkoopste daar, want dat kregen we iedere dag. Na een paar dagen kwam het mijn neus uit! 😉
Als toetje kwam er dan weer wat fruit of weer zo’n raar taartje achtig ding. Of zelfs een heel buffet met allerlei verschillende toetjes. Ik nam alleen wat als het iets met chocola was. Als er geen chocola in zit vind ik het zonde om “te zondigen”. 😉

Uit eigen tuin
Wat opviel was dat ze veel groenten uit eigen tuin haalden. Bijna iedere lodge had wel zijn eigen groenten- en fruit tuin. Dat geeft toch in ieder geval het idee dat het gezond is en geen fabrieksvoer. Het smaakte ook zeker niet naar fabrieksvoer! Ik was blij verrast daarover. 1 keer hebben we ook een rondleiding gehad door een groentetuin, toen we mee gingen met een rondleiding naar de koffieplantage. Ze waren echt goed bezig!

Drinken
Water was altijd inclusief. In de jeep hadden we zelfs een cooler met flesjes water erin waar we onbeperkt van konden pakken. Onze Duitse medereizigers hadden dit niet begrepen dus zij hadden eigen water gekocht en namen niks van de algemene voorraad. Dus wij hadden echt meer dan genoeg! Ook op bijna alle kamers waren er flesjes water of een kan met mineraalwater. Koffie en thee was vaak ook inclusief. Dus we hebben alleen nog maar apart hoeven betalen voor andere dranken dan dat. Goed geregeld!

Boven verwachting
Ik moet zeggen dat ik het eten tijdens deze reis boven verwachting goed vond. 🙂 We wisten van tevoren dat het veel buffetten waren. Dat zou in ieder geval goed uitkomen voor Frank, zodat hij goed kan opletten wat hij kan pakken in verband met zijn notenallergie. Als ik buffet hoor dan zie ik vaak al van die bakken voor me met verlept eten erin. Maar dat was helemaal niet zo! En de bakjes eten die we kregen werden speciaal klaar gemaakt op het moment dat wij wilden eten, dus dat maakt dat het al snel lekker vers smaakt. Ik vond het leuk te zien dat ze veel zoete aardappel gebruikten en zelfs bananenbrood hadden! Dat zou ik graag in Nederland ook vaker zien. Ondanks dat ik toch diarree heb gekregen van iets viel het eten mij enorm mee en je kan het daar zelf zo ongezond of gezond maken als je zelf wilt.

Dus mocht je nog twijfelen om te gaan vanwege het eten? Twijfel niet! Ga gewoon! 😀

TravelWorld Afrika 728x90
Wat at ik in Tanzania?
Getagd op:                                        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *