We zijn nu een week terug uit Tanzania. We zijn daar 8 dagen geweest en hebben alle dagen safari’s gedaan! Zo gaaf! We hebben ontzettend veel dieren gezien. Ik heb ook een reisverslag bijgehouden wat we iedere dag meemaakten. Ondanks dat ik goed opgelet heb kreeg ik toch heel erge reizigersdiarree. Gelukkig hebben onze Tanzaniaanse gidsen mij heel goed geholpen en kon ik wel mee op safari die dag.

olifant-tanzania
Lunch

’s Middags met de lunch maakten we nog grapjes met 2 van onze Zwitserse mede reizigers over de salade die we kregen. Eigenlijk wordt sterk afgeraden om salades te eten, omdat het in vies water gewassen kan zijn. Maar je kreeg het zo voor je neus gezet en de meeste lodges hadden gefilterd water, dus ik heb toch wat dingen ervan genomen.

Koffieplantage

Na de lunch hadden we een middag vrij. We gingen mee met een wandeling naar de koffieplantage van de lodge. Terwijl we daar liepen voelde ik al dat er iets mis met mij was. Maarja gewoon doorgaan en niks van aantrekken.

Avondeten

Tegen het avondeten kreeg ik toch wel wat dunnere ontlasting en het leek de verkeerde kant op te gaan. Omdat in alle boekjes voor reizigers staat dat je Loperamide mee moet nemen hadden wij dat ook bij ons. Dus toen ik voelde dat het mis ging heb ik er 2 van genomen. Deze kwamen er echter binnen 10 minuten weer uit zetten… Daar had ik dus niet zo veel aan. Omdat er misschien wel iets van opgenomen was wilde ik niet meteen weer nieuwe pillen nemen. Met het avondeten heb ik bijna niks op, want ik had helemaal geen trek.

De nacht

’s Nachts was het een drama. Voordat ik ging slapen nam ik weer 2 pillen en dan mag je iedere 2 uur weer 1 pil erbij. Inmiddels was mijn ontlasting water geworden. In Zuid-Afrika had ik na 3 pillen Loperamide nergens meer last van, dus ik ging er vanuit dat dit nu ook het geval zou zijn. Niks was echter minder waar. Wonderbaarlijk genoeg werd ik precies telkens na 2 uur wakker, dus ik nam netjes iedere 2 uur een pil. Mijn buik was een oorlogsgebied qua geluiden en ik zat iedere keer als ik wakker werd weer op de wc. Ondertussen was ik ook nog meer aan het overgeven gegaan. Om een uur of 4 heb ik geprobeerd om wat te eten, omdat ik misschien wel zo misselijk was van de honger. Maar dit kwam er ook weer uit. Ondertussen was ik maar wel alvast begonnen met ORS zakjes om uitdroging te voorkomen. Die zakjes hebben we altijd mee op vakantie en normaal verlopen ze, zodat we ze weggooien en weer nieuwe kopen, maar dit keer kwamen ze zowaar van pas!

De volgende ochtend

Inmiddels was het ochtend geworden en moesten we gaan ontbijten. Ik kon het niet in mijn hoofd toelaten dat ik niet mee zou kunnen naar de Ngorongoro krater! Dus ik ben gaan douchen en heb mij heel langzaam aangekleed, tussen de wc beurten door… Toen zijn we naar het ontbijt gelopen en daar was ook de gids/chauffeur. Inmiddels had ik bedacht dat ik na 5 Loperamide pillen die niet werkten hier maar mee moest stoppen. De gids zei dat ik droog brood moest eten. Ik had 1 hap genomen en die kreeg ik niet weg. Maar inmiddels was ik wel al een uur niet naar de wc geweest! Een lichtpuntje dus! Misschien was stoppen met de Loperamide nog wel het beste idee van de afgelopen nacht geweest. Ik denk dat ik juist door die pillen ook zo ben gaan overgeven.

Tanzaniaans advies

Het advies van de gids was dat ik droog brood mee moest nemen (dit werkt als een soort spons, waardoor de ontlasting minder waterig wordt) en 2 flesjes cola. Van de cola moest ik iedere 5-10 minuten een klein slokje nemen. Cola staat erom bekend dat het helpt tegen misselijkheid ed. Ijskoud welteverstaan! We hadden een cooler in de jeep, dus dat kon gewoon. Hij zei dat omdat het waarschijnlijk een voedselvergiftiging was en dan is het beste om koud te drinken. Dit vinden de bacteriën niet lekker en op die manier leg je ze zeg maar lam. Wanneer je lauw of warm zou gaan drinken hebben de bacteriën het naar hun zin en groeien ze lekker verder met alle gevolgen van dien. Het klonk logisch op dat moment, dus ik ben dat gaan doen. Ondertussen had ik ook een probiotica pil van een Duitse medereiziger gekregen. Ze zei dat het geen probiotica was, maar ik heb het achteraf thuis gecheckt en dat is het wel. Misschien begreep ze mij gewoon niet, dat gebeurde wel vaker… 😉 We zouden gewoon op weg gaan en dan zouden we wel kijken hoe het zou gaan. We reden vaak met 2 jeeps bij elkaar, dus in het ergste geval had 1 daarvan mij terug kunnen brengen naar de lodge.

I made it!

Ik heb de dag overleefd! Ik hoefde alleen naar de wc bij de stops bij de picknickplaatsen en poorten en gelukkig niet onderweg. Ik was heel blij dat ik toch mee kon. Ik heb lekker naar buiten gekeken vanaf mijn stoel. Even niet rechtop staan om door het dak te kijken voor mij die dag. Daar had ik geen energie voor. Weinig foto’s gemaakt en af en toe mijn ogen dicht gehad, want ik was kapot van de rotte nacht! Maar ik was erbij!

Of het nou het brood, de cola of de probiotica pil was of het feit dat ik stopte met de Loperamide. Ik weet het niet. Maar wat ik wel weet is dat 1 van die dingen heeft geholpen, waardoor ik in ieder geval mee kon! 😀 Ik ben nog dagen uitgeput geweest, want totaal heb ik 2 nachten bijna niks gegeten, maar het is uiteindelijk goed afgelopen. Een dag later werd ik ook nog verkouden, omdat mijn darmen en dus mijn afweer plat lagen, maarja dat gaat ook wel weer over. 😉

De tips van de gids waren niet echt orthomoleculair, maar ze werkten wel! 😉 Misschien heb jij ook iets aan deze tips? 😀

TravelWorld Afrika 728x90
Diarree op z’n Tanzaniaans
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.