We zijn naar Tanzania geweest! In Zuid-Afrika hadden we geen leeuwen gezien en die wilden we toch nog wel heel graag in het wild zien. Dus 1-9 oktober zijn we naar Tanzania gegaan. Met een “groepsreis”, maximaal 6 mensen, want meer passen er niet in de jeep! Uiteindelijk waren we met 4, dus we hadden lekker de ruimte. Geboekt bij Travelworld. We hoeven niet zelf na te denken, want onze 2 chauffeurs (Hassan en Goodluck) brengen ons overal heen en zij zorgen ook voor het eten. We hoeven alleen maar onze ogen open te houden om te kijken of we dieren zien! Top! Lees hieronder wat we iedere dag hebben meegemaakt

Dit is de route die we hebben gevolgd:

tanzania-route

We overnachtten in:

Nacht 1 Moivaro Lodge in Arusha

Nacht 2 Tloma Lodge in Lake Manyara National Park

Nacht 3+4 Serengeti Kati Kati tented camp in Serengeti National Park

Nacht 5+6 Farm House Valley in Karatu area

Nacht 7 Lake Burunge Tented Camp in Tarangire National Park

—————-

Dag 2, Lake Manyara National Park 

We hebben toch WiFi! 😉 Vandaag werden we opgehaald door onze chauffeur in de jeep. De chauffeur heet Goodluck. Dat moet goed komen dus. Ons eerste gelukje is dat we maar met 4 personen in de jeep zitten, omdat 2 andere Nederlanders hebben geannuleerd. Dat is voor hen vast niet met een leuke reden gedaan. 🙁 Maar voor ons komt het wel goed uit. 🙂

We zijn onderweg gegaan naar Lake Manyara, Tloma lodge. Voor de lunch waren we daar. Wat een grote kamer! En je mag niet zelf je tas dragen hier. Voor je het weet hebben ze hem al gepakt en brengen ze hem naar je kamer/huisje. Afgelopen nacht werd die ook gebracht naar het huisje en toen we het huisje weer uit kwamen stonden er ook ineens twee bij ons die onze tassen meenamen.

Na de lunch zijn we naar het park gegaan. We hebben al heel veel gezien! Olifanten,  leeuw in de boom, mangoest, bavianen, neushoornvogel, visarend, flamingo’s, buffels, gnoes, blauwe aap en ook paarden, namelijk nijlpaarden en luipaarden en verder zebra’s, ezels, geiten, kippen, koeien, kamelen, ibissen, buizerd achtige vogel, impala’s, pelikanen, buizerd . Volgens mij was dat het wel. Goede score voor de eerste dag! ?

Morgen gaan we naar de Serengeti. Daar slapen we twee nachten in een (luxe) tent. Ik verwacht daar dus geen WiFi 😉

Foto door Frank van Bergen Bravenboer

Dag 3, naar Serengeti via Ngorongoro

Vandaag gingen we op pad naar het tented camp in Serengeti park. Onderweg reden we langs de Ngorongoro krater. Het uitzicht daarop was super mooi! Hier gaan we ook heen na ons verblijf in Serengeti. We hebben dus overnacht in Kati Kati tented camp. Het eten was lekker en op verzoek kreeg je warm water om te douchen. Dit moest je wel heel snel doen, want het was maar 20 liter! ’s avonds hoorden we een hyena dichtbij. Midden in de natuur dus. Je mag ook niet zelf naar je tent lopen, want er kan zomaar een leeuw voor de deur liggen. 😉

TravelWorld Afrika 728x90

Vandaag hebben we gezien: struisvogels, giraffe, gieren, secretarisvogel, leeuwen! (die hadden we in Zuid Afrika niet gezien, dus echt top dat we die nu wel zien), hyena’s, thompson gazelle, nog een kleinere gazelle, dikdik (minihertje), impala’s, en nog een ander groot hert (pfff die namen…;) ),wrattenzwijnen, krokodil, nijlpaarden, zwartkopaapje, baviaan, hagedissen, eentje met rood en blauw en de andere plat en steenkleur, buffel, zebra’s, sprinkhanen, en andere enge insecten.

Dag 4, Serengeti

Vandaag hebben we de hele dag in Serengeti rondgereden. Mijn stuitje heeft het zwaar… Maar Travelworld had vooraf al een kussen voor mij geregeld, dus daarmee is het iets beter te doen. Het ging wel even regenen, maar dat was toen we een cheetah hadden gevonden. Door de regen kwam deze juist eindelijk in beweging! We volgden hem en uiteindelijk kwam hij zelfs uit een plas drinken langs de weg, dus we konden hem van heel dichtbij zien! Toen we na het avondeten terug gingen naar onze tent, werden we van een afstandje bekeken door een groepje hyena’s haha.

Vandaag hebben we verder nog gezien: cheetah, luipaard in de boom en op de grond, olifanten, allerlei soorten herten, black vervet aap, lilac vogel, nijlpaarden, wrattenzwijnen, hyena’s, maribu’s, jakhalzen (moeder met jongen, zo schattig!), rock hyrax (soort rare cavia, maar dan groter), zebra’s, gnoes, buffels, giraffes, rood-blauwe hagedis, kalkoenen, ganzen, gieren, en veel kleine vogeltjes.

Dag 5, naar Ngorongoro

Afgelopen nacht heb ik ook weer een bizar geluid gehoord vlak bij de tent. Geen idee wat voor dier dat was. Het geeft een extra dimensie aan je overnachting zal ik maar zeggen. 😉

Vandaag hebben we Serengeti verlaten. Onderweg eruit zagen we nog een serval kat! Super cool! Die zijn niet zo makkelijk te zien, maar hij stak de weg over, waarna we hem gevolgd zijn. We zijn nu in Farm House Valley Lodge en hebben weer een mooie grote kamer en hebben uitzicht over het land wat erbij hoort. De lunch was weer prima, alles uit eigen tuin, wat hier vaak het geval is.

Vanmiddag hebben we vrij en we gaan zo met een wandeling naar de koffieplantage van deze lodge mee. Niet nieuw, maar wel even lekker om te lopen in plaats van te zitten!

Verder hebben we nog gezien vandaag: allerlei soorten herten, wrattenzwijnen, hagedis met blauwe kop en steunkleur lijf en ook weer de rood-blauwe, wat vrouwtje en mannetje blijken te zijn, struisvogels, giraffes, hyena’s . We reden ook weer door Masai gebied dus ook weer een hoop ezels, koeien en geiten gezien.

Dag 6, Ngorongoro krater

Ja hoor, reizigersdiarree, ik heb het te pakken… Misschien door de salade gisteren, waarvan we al dachten dat het niet slim zou zijn en waarvan ik toch een paar dingen heb genomen. Of gewoon domme pech…  Gistermiddag begon ik mij niet lekker te voelen en tegen de avond kreeg ik diarree. Natuurlijk hebben we Loperamide mee, dus daar ben ik mee begonnen. Maar die eerste 2 die je tegelijk moet nemen kwamen er met dezelfde vaart weer uit. 2 uur later maar weer de begindosis genomen en ik werd vannacht telkens om de twee uur wakker, zodat ik een nieuwe pil kon nemen. Het werd er alleen niet beter van en ik heb de hele nacht lopen spoken, telkens rennend naar de wc..

Vandaag zouden we naar de Ngorongoro krater gaan en ik wilde eigenlijk toch wel heel graag mee! De Loperamide ben ik maar mee gestopt, want ik denk dat ik juist daardoor telkens moest overgeven. Van onze medereiziger uit Duitsland heb ik een andere pil gekregen en op aanraden van de gids heb ik cola meegenomen. Om de 5-10 minuten een klein slokje. Dat leek te werken. Ik kon dus gelukkig toch gewoon mee!

De krater was supermooi! Ik heb af en toe een beetje zitten slapen, want ik had bijna niet geslapen, dus ben erg moe. Maar het meeste heb ik gezien en het was top! Het is een grote vlakte met eromheen de randen van de krater. En ook binnen de krater zijn er verschillende stukken. Leuk aan dit gebied is ook dat er veel dieren door elkaar heen staan. Dat hadden we nog niet eerder zo gezien.

Dit hebben we vandaag gezien: een neushoorn! We hebben nu dus de big five compleet! 😉 Pelikanen, flamingo’s, maribu’s, gazelles, olifanten, zebra’s, leeuwen, gnoes, bavianen, vogels, wrattenzwijnen, hyena’s aan een karkas kauwend!

Ik hoop dat ik vannacht nog een beetje opknap, zodat ik morgen normaal naar Tangarire nationaal park kan!

Dag 7, Tarangire nationaal park

Vannacht heb ik heerlijk geslapen en ik voel mij een stuk beter! Ik eet nog niet veel, maar ik hoef in ieder geval niet meer iedere keer naar de wc! 😉

Vandaag zijn we langs een winkeltje voor souvenirs geweest en wat dingen gekocht en daarna reden we door naar Tarangire park. Hier hebben we nog een groot deel van de dag rondgereden om weer op zoek te gaan naar dieren. We hebben weer  een nieuwe gevonden, de gestreepte mangoest! En het was ook erg leuk om leeuwen te zien jagen op wrattenzwijnen en een gnoe. Ze waren alleen niet zo goed, want ze hebben niks gevangen in de tijd dat wij er waren. Verder was het opvallend dat er hele grote groepen stonden van olifanten en zebra’s. Toch weer net wat anders dan de eerdere parken.

Vanmiddag kwamen we aan in het Maramboi camp (superluxe, het is geen tent te noemen, we hadden een upgrade, omdat het andere kamp overboekt was) en hadden we eindelijk een beetje tijd om in het zwembad te gaan en nu zitten we op het terras dat uitkijkt op zebra’s, gnoes en impala’s. En er schijnen ook leeuwen te lopen. Heel cool! We moeten dus met een escort terug naar de tent, anders worden we opgegeten door de leeuwen. 😉 Al is de tent ook best spannend, want daar zat een enorme spin! Zeker 6 cm met poten en dik zwart… Dus ik heb de meneer die de tassen bracht terug geroepen en hij heeft hem opgeruimd. 😉

Vandaag hebben we gezien: gestreepte mangoest, zebra’s, gnoes, leeuwen, wrattenzwijnen, olifanten, giraffen, struisvogels, apen die je lunch opeten als je niet uitkijkt. 😉

TravelWorld Afrika 728x90

Dag 8, terug naar Arusha

Vannacht hebben we heerlijk geslapen in de tent met alle geluiden van dieren om ons heen.

We gaan nu bijna terug rijden naar Arusha. Daar krijgen we dan nog een lunch en daarna worden we naar het vliegveld gebracht. En dan zit het er echt op!

Eindconclusie 😉

Nu we dan toch op de vlucht moeten wachten maar alvast een afsluitend stukje!

Het hoofddoel van deze vakantie was voor ons om een leeuw te zien, omdat we die in Zuid-Afrika niet hebben gezien. Met de eerste dag hadden we al 3 leeuwen te pakken en later hebben we er nog veel meer gezien, dus dat was super! Verder waren de luipaarden, de cheetah en zelfs een cerval kat ook supergaaf!

Alles was heel goed geregeld. Alle eten en water was inclusief. Bij de laatste plek zelfs inclusief bier en wijn en andere dranken, maar dat was een upgrade, dus daar zal het verschil wel in zitten. Er was zelfs van tevoren al een kussen voor mij geregeld, zodat ik mijn stuitje minder zou voelen. En toen ik ziek werd hebben de chauffeurs mij supergoed geholpen om toch mee te kunnen naar Ngorongoro. Gelukkig maar. Ik had het echt niet willen missen!

Het eten was prima. Vaak zat er spinazie bij. Met een veel sterkere smaak dan de spinazie die wij kennen. Je kreeg meestal een aantal bakjes op tafel en dan kon je zelf kiezen wat je pakt.

Lunchpakketjes kon je altijd zelf de inhoud van kiezen, dus je krijgt niks wat je niet wilt.

Het is een gemoedelijke sfeer hier. Waar we sliepen was het ook lekker rustig. De vlaktes geven een gevoel van rust.

Ze spreken hier graag Swahili en als je dan wat terug zegt zijn ze blij. Of eigenlijk zijn ze altijd al blij. Het is een vrolijk volk. Hakuna Matata!

Ngorongoro krater heeft het meeste indruk op ons gemaakt qua omgeving. In de Serengeti hebben we de meeste coole dieren gezien. Dit waren dus de 2 highlights!

Slapen in een (wel heel luxe) tent was een hele ervaring. Het is niet echt mijn ding, maar toch wel leuk om meegemaakt te hebben!

De temperatuur was prima. Overdag hadden we het warmer verwacht, maar dat was wel weer goed, want daardoor waren er wel minder muggen. Dat het ’s avonds kouder was wisten we.

Er lopen hier veel enge insecten rond. 😉 Die hadden ze van mij achterwege mogen laten haha.

Als je je zorgen maakt zeggen ze hakuna matata (geen problemen) en als je teveel haast hebt zeggen ze pole pole (rustig aan). 😉

Loperamide staat op alle lijsten van dingen die je mee moet nemen naar “moeilijke landen”, maar ik heb ondervonden dat dat echt niet bij iedereen werkt… Werkte juist averechts…

Het is zeker geen goedkope reis. Zeker niet als je het omrekent naar euro’s per dag. Maar het is het zeker waard! Heb je ook interesse en wil je specifiekere informatie hebben over de boeking of kosten of plaatsen/lodges vraag het dan gerust! 🙂

Ik spaar Lonely Planet boeken van de bestemmingen waar ik ben geweest en deze had ik voor deze reis meegenomen:

Reisverslag Tanzania okt 2016
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *