Tijdens het yogaweekend wat ik vorig jaar deed was een onderdeel van het programma een stiltewandeling. Ik vond dit geweldig! Heerlijk door het bos lopen, zonder iets te hoeven zeggen en zonder prikkels van een telefoon of iemand die bij je loopt en iets vertelt. Alleen maar vogeltjes, knisperende bladeren en de voeten die lopen over het pad. Owja en ook vliegtuigen en de snelweg, zoals iemand in de groep opmerkte, die de vogeltjes niet eens had gehoord hihi. 😉 Maar waarom vind ik een stiltewandeling nou zo fijn? En ook een aantal wetenschappelijk aangetoonde voordelen van een stiltewandeling vind je in deze blog!

Behoefte aan stilte

Zoveel geluiden altijd van auto’s, radio, tv en mensen om mij heen. Soms heb ik gewoon even zin in helemaal geen geluiden! Zoals wanneer je in een bos loopt en er weinig mensen zijn. Of dat moment dat je de tv uit zet en denkt “Ah, dat is lekker zeg! Wat een rust!” Ik vind het soms een verademing om even helemaal geen geluiden om mij heen te hebben. Even alleen met de gedachten in mijn hoofd. Ik heb het zo nu en dan gewoon nodig.

Makkelijker dan mediteren

Ik vind een stiltewandeling een stuk makkelijker om vol te houden dan te gaan zitten en te gaan mediteren. Als je zit te mediteren heb je niks te doen en worden mijn gedachten snel naar andere plekken gebracht en denk ik de hele tijd “Is het al klaar??”. Maar als ik een stiltewandeling doe kan ik focussen op het lopen en de ademhaling en kan ik zomaar ineens een half uur  verder zijn zonder dat ik het door heb. Zo krijg ik veel minder dwalende gedachten in mijn hoofd over wat ik nog moet doen of dingen waar ik mee zit. En op die manier is een stiltewandeling dus eigenlijk ook een soort meditatie.

Stilte zorgt voor minder stress

In een onderzoek uit 2006 in het Heart Journal bleek dat een stilte van 2 minuten al een positief effect heeft op de hartslag en bloeddruk. Zelfs in vergelijking met muziek die zogenaamd ontspannend zou moeten zijn! Daarnaast is mijn eigen ervaring dat wanneer je even alleen maar je ene voet voor je andere hoeft te zetten je nergens anders aan denkt en dus ook veel rustiger bent. Dat is toch heerlijk?

Verbetert het geheugen

In een studie uit 2011 bleek dat door regelmatig in stilte te wandelen de hippocampus groeit. De hippocampus is een deel van de hersenen wat een belangrijke rol speelt bij het opslaan van informatie in je geheugen. Als deze dus groeit verbetert je geheugen.

Je bent buiten en in beweging!

Een enorm voordeel van een stiltewandeling ten opzichte van gewoon stil zijn op de bank of op je meditatiekussentje is natuurlijk dat je ook meteen in beweging bent en lekker buiten bent. Beweging is goed voor je lichaam en je hebt meteen lekker een frisse neus gehaald of het zonnetje op je hoofd gevoelt. Ik ben het liefst altijd wel buiten, dus ik vind het heerlijk. 

Geniale ideeën

Je kunt tijdens een stiltewandeling je even helemaal richten op jezelf. Ik heb gemerkt dat ik wel allerlei gedachten krijg, maar dat die niet allemaal zijn over wat er nog moeten gebeuren of dingen waar ik mij zorgen over maak. Tussen die gedachten zitten ook gewoon geniale ideeën! 😉 Bijvoorbeeld dingen waar ik over wil schrijven, dingen die ik nog wil doen, dingen die ik vergeten was en ineens weer weet! Doordat je even helemaal in de stilte bent kan je onderbewustzijn weer gaan spreken. Wie weet wat dat jou te vertellen heeft!

Bewust van je omgeving

Nog een mooi voordeel van een stiltewandeling is dat je je bewust wordt van je omgeving. Hoe mooi het bos bijvoorbeeld eigenlijk is waar je doorheen loopt! Als je met iemand samen loopt zal je dat meestal al pratend doen. Ik denk dan vaak aan het eind van een wandeling “He, waar heb ik nu eigenlijk doorheen gelopen?” En als ik in stilte loop zie en hoor ik ineens allerlei vogeltjes en zelfs de kleinste rups zie je kruipen als je ineens op je omgeving gaat letten!

Lijkt het jou wat om een stiltewandeling te doen? Laat het mij weten hieronder of op Facebook, dat vind ik leuk! 😀

Waarom een stiltewandeling?
Getagd op:            

10 gedachten over “Waarom een stiltewandeling?

 • 12 oktober 2018 om 22:11
  Permalink

  Ik loop vaak alleen, ik vind dat ook een beetje een stiltewandeling – ik krijg dan inderdaad vaak ideeën en krijg ik geniale ingevingen haha. Ik woon in Den Haag, je hebt hier nog veel stille stukken – toen ik nog in Amsterdam woonde leek elke m2 wel druk en lawaaierig, dan is dat anders – maar hier kun je gewoon in stilte lopen (op het strand o.a)

  Beantwoorden
  • 12 oktober 2018 om 22:16
   Permalink

   Heerlijk! Kan mij voorstellen dat het in Amsterdam erg druk is… Wat zijn mooie rustige plekken in of bij Den Haag? Is dichtbij voor mij, dus kan ik ook een keer gaan kijken. 😃

   Beantwoorden
  • 13 oktober 2018 om 07:57
   Permalink

   Wauw mooi daar zeg! 😃 Ik heb ook altijd last van alle drukte als we weer thuis komen…

   Beantwoorden
 • 13 oktober 2018 om 10:27
  Permalink

  Ja, in alle stilte wandelen vind ik ook altijd heerlijk. Ik ben hooggevoelig dus ik doe heel veel alleen ook. Heb goeie vriendinnen waar ik graag dingen mee doen, maar alleen zijn kan ik ook goed, lekker opladen. En een bos is altijd zo lekker fris! Leuk dat je hier zo van houdt!

  Beantwoorden
  • 13 oktober 2018 om 11:08
   Permalink

   Ja ben ik ook inderdaad. Denk dat ik daarom ook zo de behoefte heb aan stilte de laatste tijd. Ik leer eindelijk naar mijzelf te luisteren 😃

   Beantwoorden
 • 15 oktober 2018 om 20:19
  Permalink

  Ik herken mezelf hier helemaal in, al ga ik niet snel in mijn eentje een wandeling maken. Ik ben graag alleen, heb graag rust en geen geluiden om me heen maar op het moment dat ik ga wandelen, heb ik op de een of andere manier toch graag iemand bij me. Maar misschien is het tijd voor verandering en moet ik dit toch maar eens gaan proberen! Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2018 om 20:23
   Permalink

   Misschien heb je een keer een dag vrij waarop je alleen bent? Lekker gaan proberen 😀 Dan merk je snel genoeg of je het fijn vindt of niet. Of als je toch graag iemand bij je hebt kan je natuurlijk ook afspreken dat je eventjes niks zegt. Desnoods zet je een timer (niet te hard 😉 ) op een minuut of 10 om het te proberen. 😀

   Beantwoorden
  • 15 oktober 2018 om 21:42
   Permalink

   Waar wacht je nog op? 😉 Zet het in je agenda voor deze week 😀

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.