https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-HESP0X0EK3

Afgelopen weekend ben ik naar een yogaweekend geweest! Al heel lang vroeg ik mij af hoe dat zou zijn en daar kom je maar op 1 manier achter, door gewoon te gaan! Na een zoektocht van waar ik dat dan het beste kon doen ben ik uitgekomen op het yoga intensive weekend van Lighthouse Works. En het bleek heel fijn te zijn! Waarom, hoe het was en mijn inzichten vertel ik je in deze blog.

Waarom?

Zoals ik al zei vroeg ik mij al een tijdje af hoe het zou zijn, dus ben ik het maar eens gaan doen. Ik wilde niet meteen een week naar Indonesië, dus ik ging op zoek naar een weekend in Nederland. Er zijn een hoop weekenden te vinden online, maar geen 1 is zo uitgebreid als het yoga intensive weekend van Ligthouse Works. En aangezien ik graag alleen wilde gaan en ook echt wat dieper op yoga in wilde gaan heb ik voor deze gekozen. Verder heb ik op dit moment ook een aantal vragen waar ik mee worstel, zoals het (misschien) bekende “Is dit het nou?” en “Wat wil ik eigenlijk”. Dus met een beetje geluk kom ik hier ook weer wat verder in tijdens zo’n weekend.

De plek

Het weekend werd gehouden in Hotel Heerlickheijd van Ermelo, waar ook 2 Finse sauna’s, een stoombad, een bubbelbad en een zwembad te vinden zijn en wat naast een bos staat. Ik had geboekt voor een kamer alleen, omdat ik mij niet geremd wilde voelen door iemand anders en omdat ik gewoon even met niemand anders rekening wilde houden. De groep mensen was heel leuk. 12 vrouwen, van allerlei leeftijden. 6 hiervan deden, net als ik, het yoga intensive weekend en de andere 6 deden yoga en wellness, die alleen de wandeling en 4 yogalessen hadden. De lessen werden gegeven in een mooie ruimte, waar ook een relaxhoek was waar de hele dag door verse Yogi theetjes te vinden waren. Kon ik mooi nieuwe smaken uitproberen! Er waren 2 docenten bij, Suus en Natalie en zij deden het ook supergoed, met ook tijd voor individuele aandacht.

yoga

11 lesuren yoga!

Ja, je leest het goed, 11 uren yoga. Maar niet alleen fysieke yoga. Anders wordt het wel heel veel. 😉 Naast yogalessen in verschillende soorten hadden we ook een film, een mindfulness wandeling, meditatie- en ademhalingstechnieken en een vragenuurtje over de techniek. Omdat we maar met 6 mensen waren die het intensive programma deden was er genoeg tijd voor persoonlijke aandacht als je vragen had.

Relaxen

Tussendoor was er toch ook nog genoeg tijd om te relaxen in de sauna, het bubbelbad en het zwembad. Ook heb ik lekker op bed een boek zitten lezen. En toen werd verteld dat er nog een gaatje was voor een ontspanningsmassage heb ik dat ook maar meteen aangepakt! Ik was een beetje verbaasd van mijzelf dat ik dat ging doen, maar blijkbaar had ik het nodig. 😉 Dat was geen overbodige luxe voor mijn rug, die helemaal vast zat.

Het eten

Het eten was ook prima. Ik had van tevoren geen wensen doorgegeven. Er stond in de beschrijving dat het gezond zou zijn en vegetarisch, dus ik ging er voor het gemak maar even vanuit dat het wel ok zou zijn. En zo niet, dan krijg ik er ook niet meteen last van nu mijn darmen best op orde zijn. En het was ook best ok!

De eerste avond hadden we een ovenschoteltje met bonen, tomaat en andere groenten en rijst. Gelukkig hebben de tomaten zich rustig gehouden in mijn buik, waar ik normaal niet zo goed tegen tomaten kan. De tweede avond hadden we een grote paddenstoel met wat kaas ertussen, een beetje bloemkool en wat aardappeltjes. Dit was minder gezond, aangezien de groenten erg ondervertegenwoordigd waren, maargoed, een keer wat minder groenten is niet meteen heel erg.

Het ontbijt was eenbuffet, dus dan is er altijd wel iets te vinden.

Bij de lunch hadden we keuze uit 3 dingen. Jammer was alleen dat dat beide dagen dezelfde keuzes waren en 2 van de 3 voor mij geen optie waren, vanwege de hoge hoeveelheid tomaten en kaas bij de wraps en de room in de maaltijdsoep. Maar gelukkig was de salade optie wel erg lekker en vond ik het niet heel erg om deze twee keer te eten.

salade

Leerpunten

Ik heb dit weekend een hoop geleerd. Geleerd hoe bepaalde houdingen gedaan moeten worden bijvoorbeeld. Hier wordt niet zo goed naar gekeken door de docenten bij de Body Balance. Verder heb ik geleerd wat echt ontspannen is. Ik heb nu veel beter kunnen ontspannen in de houdingen dan dat ik normaal met een uurtje Body Balance of een yogales kan doen. Eerder vond ik yin yoga echt vreselijk. Yin yoga is de soort waarbij je de houdingen lang aanhoudt. Met een lesje ’s avonds na werk had ik nooit de rust in mijn hoofd denk ik om ook echt in die oefeningen te komen. Maar nu door de hele sfeer en het feit dat je er het hele weekend mee bezig bent kon ik juist heel goed hierin komen en blijkt eigenlijk pas hoe lekker yin yoga is!

Yogaserie voor thuis

In het laatste uurtje hebben we nog een yogaserie samengesteld die op iedereen individueel was aangepast. Mijn heupen en onderrug zitten bijvoorbeeld helemaal vast en ik wil ook graag wat krachtige oefeningen in mijn serie hebben. Met deze wensen heb ik een mooie serie samengesteld. Deze wil ik ieder weekend gaan doen. Omdat ik de lessen die ik volg al heb op dinsdag en woensdag. Dan heb ik voor dat gat in de week iets wat ik thuis kan doen. Specifiek voor mijn heupen en rug heb ik ook wat korte oefeningen meegekregen die ik iedere dag in 10 minuutjes kan doen, in de hoop dat dat snel beter wordt en wie weet helpt het dan uiteindelijk ook wel tegen de pijn in mijn stuitje!

Inzichten

Natuurlijk is het onmogelijk om in een weekend ineens te weten wat ik met mijn leven wil. 😉 Maar tijdens de lessen, de wandeling en de relaxmomenten in dit weekend zijn er wel een paar ideeën/inzichten in mijn hoofd opgeplopt waar ik verder aan kan gaan werken:

  • Lopen in stilte in het bos was heel fijn! Dit ga ik vaker doen. Op gevoel een tempo vinden, de vogeltjes horen fluiten en wie weet plopt er dan een idee in mijn hoofd.
  • Ik ben niet (meer) te dun! Het ligt er maar net aan onder welke mensen je je bevindt en wat dus je referentiekader is. Ik had dit eerder met andere yogaworkshops ook al geconcludeerd, maar ik denk dat het nu pas echt bij mij doordringt. Dit weekend waren er genoeg vrouwen die er ook gewoon actief en slank uitzien.
  • Ik wil echt proberen thuis ook yoga te gaan oppakken. Ik merkte dat mijn lichaam ervan opknapte om een heel weekend met yoga bezig te zijn. Dit wil ik vasthouden. Hopelijk wordt dan mijn rug ook vanzelf steeds beter.
  • Ik wil meer gaan lezen over yoga. Ik vond het enorm interessant om te voelen wat zo’n heel weekend yoga met mijn lichaam deed. Hier wil ik meer over weten, waardoor ik ook meer gemotiveerd wordt het echt te doen en te weten waarom ik het doe.
  • Door in stilte te zijn kunnen ideeën zich aan je openbaren.
  • En waar we het met zijn allen over eens waren: waar je aandacht aan geeft, wordt groter.

Nog een keer?

Wie weet! Ik zou niet nog een keer precies hetzelfde weekend doen, maar wie weet komt er een keer een vervolg. Dit was een optie die je kon opgeven op het evaluatieformulier, dus blijkbaar zijn ze er wel over aan het nadenken. Daar zou ik wel serieus over nadenken om dat te gaan doen. Ik vond het in ieder geval fijn om intensief met yoga bezig te zijn, dus ik ben blij dat ik voor dit weekend heb gekozen. Ik zou niet, zoals de meeste weekenden worden aangeboden in Nederland, een weekend willen doen met alleen 4 lessen en daarnaast alleen in de wellness zitten. Als ik het doe wil ik er ook vol mee bezig zijn.

Ik vind het in ieder geval een aanrader voor iedereen die meer over yoga wil weten en een heel weekend met yoga bezig wil zijn. En vraag je je nog af of dit iets voor jou is? Ja! Als je alleen al maar een klein beetje interesse hebt in yoga dan is het iets voor jou. Nu waren er ook mensen bij die nog maar weinig yoga ervaring hadden en ook juist mensen met veel yoga ervaring. Het maakt allemaal niet uit.

Een yogaweekend met mijzelf bij Lighthouse Works
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.