Voorafgaand aan onze reis naar Nepal met Sawadee, inclusief de 5-daagse trekking met als hoogtepunt de zonsopgang vanaf Poon Hill, heb ik veel gezocht naar tips over wat wel en niet mee te nemen. Wij gingen in maart deze trekking doen, wat vrij vroeg in het seizoen is. Het was dus ’s nachts echt nog wel koud! Zonder verwarming in de accommodaties, dus op z’n koudst 8 graden in de slaapkamer. In deze blog vindt je tips voor een geslaagde Poon Hill trekking! Alles op een rijtje, zodat jij niet meer heel Google-land hoeft af te struinen! 😉

Kleding

Wat voor kleding neem je mee? Ik heb echt zo lang getwijfeld of ik wel het goede mee had. En uiteindelijk denk ik dat ik het prima heb ingeschat. Behalve dat ik een pyjamabroek miste! Ik slaap altijd in een shirt, maar tijdens de overnachting in Ghorepani was dat echt te koud. Of mijn slaapzak was te koud natuurlijk. 😉 Met deze kleding kom jij comfortabel de trekking door:

 • Sneldrogende shirts. Deze gaan veel minder snel stinken dan katoenen shirts en zijn snel droog als je hem even uit wil spoelen
 • Een lekker warm fleecevest voor de avonden en vroege ochtenden of als je wat hoger komt en de zon het even af laat weten
 • Poncho, helaas hadden wij deze nodig op de eerste dag, maar hij deed echt geweldig zijn werk! Deze poncho is breed genoeg om ook je tas op je rug droog te houden, of in mijn geval mijn heuptas. Hieronder had ik alleen een shirt en een korte broek, want koud was het zeker niet! 😀
 • Afritsbroek, niet heel charmant vaak, maar wat was ik hier blij mee! Die waar ik naar link heeft wat meer stevige stukken stof, zodat hij heel geschikt is voor langere trekkingen en geweldig aan deze vond ik ook dat de zijkant ook open ritst, dus je hoeft je schoenen niet uit. Meestal had ik de pijpen er in de ochtend nog aan, maar al snel als de zon kwam en we omhoog liepen gingen de pijpen eraf!
 • Ingelopen hoge wandelschoenen. Minstens A/B categorie, maar als je met veel bagage moet lopen of je bent wat zwaarder dan zeker minstens B categorie. Ik had speciaal voor deze vakantie deze Lowa Renegade schoenen gekocht en ik heb hier zeker geen spijt van gehad!
 • Goede wandelsokken! Wandelsokken zijn eigenlijk net zo belangrijk als je schoenen. Ik had deze Smartwool sokken. Net alsof je op kussentjes loopt! Heerlijk! En omdat ze voor een groot deel uit wol bestaan kan je ze meer dan 1 dag aan, omdat ze veel minder stinken, dus hoef je minder sokken mee te nemen. Scheelt weer ruimte en gewicht!
 • Een waterdichte jas had ik ook mee, maar dat was veel te warm toen we regen hadden, dus had ik genoeg aan mijn poncho. Ik heb hem wel aan gehad toen we in Ghorepani waren en daar, zoals in iedere accommodatie, geen verwarming was en het maar 8 graden binnen was! Ook op Poon Hill had ik hem aan, want daar was het 0 graden…

Grote accessoires

Naast de kleding hadden we nog wat dingen nodig die we eigenlijk niet hadden. We sliepen in zeer eenvoudige accommodaties en men zei dat het er vies zou zijn. Dus er zijn wel dekens, maar het kan zomaar zijn dat hier beestjes in zitten, dus om te slapen hadden we nog wat dingen nodig. En voor tijdens het lopen had ik wat extra benen nodig. 😉

 • Een slaapzak moet je dus bij je hebben om geen beestjes over je heen te hebben lopen ’s nachts. Wat heb ik een ruzie gehad met dat ding! Ik ben niet gemaakt om in een slaapzak te slapen. Wij hadden een slaapzak die ging tot -2 graden. Geadviseerd werd dat je een slaapzak moest hebben die tot -5 ging, maar die pakketten zijn enorm en veel duurder, dus tja…
 • Een lakenzak hadden we daarom ook mee, want het schijnt dat je door een lakenzak in de slaapzak nog 5 graden extra hebt! Dus dan kwamen we op -7 graden totaal en dus genoeg volgens wat de reisorganisatie had gezegd. Zoals eerder gezegd kan een pyjamabroek in de slaapzak toch nog steeds geen kwaad als het 8 graden in je kamer (lees: hok) is….
 • Ik had gelezen dat wandelstokken wel heel prettig zijn, vooral als je naar beneden gaat om de klappen op je knieën op te vangen. Zoals je in mijn reisverslag ook al kon lezen was ik heeeeel blij met deze stokken! Ik wist niet of ik het fijn zou vinden, dus heb ik vrij goedkope gekocht bij de Decathlon, maar wel de stokken die echt voor bergwandelen waren. Ze hebben mij netjes in 1 lijn laten lopen en ik had er ook wat steun aan, dus super fijn! Misschien een volgende wandelvakantie maar “echte” kopen, die ook kleiner kunnen worden opgevouwen, zodat ze ook in mijn normale tas passen.
 • Een extra duffelbag hebben we ook gekocht voor deze trekking. Onze normale tassen hebben wieltjes en hebben geen rugdragers en ze zijn te klein, 65 liter, omdat we ook die 2 slaapzakken mee moesten nemen. De drager was heel blij met de tas die we mee hadden! Deze kon van 80 liter tot 120 liter gemaakt worden, maar meestal konden we hem gewoon klein houden, want zo veel spullen hebben we vaak toch niet mee. 😀 Ikzelf had wel mijn 65 liter roltas mee, want tijdens de trekking mocht er toch maar 1 tas mee.
 • Ik heb altijd al een heuptas in plaats van een rugtas, maar voor deze reis heb ik toch nog een andere heuptas gekocht. Een grotere dan die ik eerder had. Zodat ik zelf mijn water mee kon slepen. Dan hoefde Frank niet alles mee te nemen. Ik had de Lowe Alpine Space case en was er super blij mee! Aan de zijkant konden 2 waterflessen en in de tas had ik zeeën van ruimte voor mijn spullen. 😀

Verzorgingsproducten en kleine accessoires

En dan hebben we natuurlijk nog de verzorgingsproducten en kleinere accessoires! Toch de wat minder voor de hand liggende dingen denk ik. Maar ik was wel heel blij met wat ik had gevonden in mijn Google zoektocht en ik heb niks gemist!

 • Babydoekjes! Soms wil je gewoon niet douchen. Bijvoorbeeld als het koud is en de douche buiten is en ook op zich niet heel warm water heeft… 😉 Dan is een babydoekjesdouche echt perfect!
 • Een klein EHBO setje. We hadden een andere, maar vanwege het gewicht en de grootte hebben we deze kleine gekocht. Aangevuld met een tekentang, wat extra pleisters, Sterilon en blarenpleisters ben je helemaal compleet.
 • Sporttape! Ik zweer er al langer bij, maar echt! Ik heb geen blarenpleisters nodig gehad, omdat ik de probleemzones op de kleine teentjes en de hielen al had voorzien van een stukje sporttape. Verder is het ook handig om gaatjes in je regenhoes van je rugtas mee te dichten. 😉
 • Waterfles van Nalgene. Er werd ons verteld dat we gekookt water zouden krijgen tijdens de trekking. Dus moesten we thermosflessen mee. We hadden wel 2 kleintjes, maar dit was niet genoeg voor ons tweeën. We hadden allebei al een literfles van Nalgene voor op het werk en toen bleek dat deze tegen kokend water kan was de keus snel gemaakt! Geen super zware en super dure thermosflessen, maar gewoon de Nalgene flessen mee! Uiteindelijk hebben we helemaal geen kokend water gekregen, dus ik ben heel blij dat we niet 40 euro aan een thermosfles hebben uitgegeven! 😀 Daarnaast had ik voor de normale dagen een Dopper mee. 🙂
 • Hadex druppels. Deze werden ons aangeraden om in het gekookte water te doen, omdat op hoogte water eerder kookt en dus nog niet echt alles dood maakt. Iedere keer als we zogenaamd “safe water” kregen hebben we de druppels erin gedaan en we hebben geen diarree gehad! Jeeee, dat is ook wel eens fijn. Volgende keer naar een “moeilijk land” (geniaal boek!) gaan de druppels weer mee! Een reisgenoot die dacht een keer over te slaan kreeg meteen diarree. Dus ik zou zeggen, neem gewoon het zekere voor het onzekere. Je water gaat naar chloor ruiken, maar niet er naar smaken!
 • WC papier!! Minimaal 1 rol per persoon. We hebben altijd een rol wc papier in onze bagage voor “je weet het niet”, maar eigenlijk gebruiken we dit nooit. Maar deze vakantie hebben we het echt nodig gehad. Puur omdat er onderweg nergens wc papier is en in de accommodaties tijdens de trekking al helemaal niet. Dus zorg voor 1 of 2 rollen wc papier per persoon. Onderweg kan je die ook zo nu en dan kopen als het op is, maar ga daar niet vanuit, want je zal net zien dat het op is als jij het nodig hebt. 😉
 • En dan nog een potje Magnesiumcitraat. Over magnesium heb ik al eens geschreven. Ik had in de weken voor de trekking al pijn in mijn kuiten (geen idee waarvan), dus ik dacht ik ga gewoon lekker aan de magnesium om tegen te gaan dat ik daar last van zou krijgen. En ik heb niks gevoeld in mijn kuiten!! Ik kan het dus iedereen aanraden om magnesiumcitraat te gebruiken bij fysieke inspanningen. 🙂

Nog een laatste reistip!

Niet persé een tip specifiek voor de trekking, maar wel mijn ultieme tip voor een goede start of eind van je reis! Neem altijd een setje ondergoed, sokken en shirt mee in je handbagage! Nu wisten we toevallig op de terugweg voordat we de bagage hadden afgegeven dat we vertraging zouden hebben en de overstap niet zouden halen, dus waren mensen nog naarstig op zoek naar kleding in hun grote tassen. Wij hebben zo’n setje altijd in de handbagage voor als je ergens toch langer bent dan gepland, dus wij hoefden niet a la minute te gaan zoeken.

Daarnaast wisselen wij altijd 1 of 2 kledingsets in de bagage. Dus Frank krijgt een set van mij in zijn koffer en andersom. Mocht 1 van de 2 koffers niet aankomen op plaats van bestemming dan heb je in ieder geval iets om aan te trekken de eerste en eventueel tweede dag. Toch wel een prettig idee. Dan krijg je geen situaties als dat de man in een bloemetjestrui van zijn vrouw loopt (kwamen we tegen in Madagaskar). 😉

Naast bovengenoemde dingen had ik natuurlijk ook de normale bagage mee, die je kunt vinden in de paklijst voor een (zomer)vakantie. 😀

Volgens mij heb ik zo alles wel genoemd. Mis jij nog iets essentieels? Laat het mij weten! 😀 Misschien had ik het ook wel mee, maar was ik het even vergeten of had ik het niet mee, maar was het wel een goed idee geweest. 😉

 Outdoor algemeen
Ultieme tips voor je Poon Hill trekking in Nepal
Getagd op:                

2 gedachten over “Ultieme tips voor je Poon Hill trekking in Nepal

 • 2 augustus 2023 om 21:37
  Permalink

  Hey Linda,

  Wij gaan deze reis in oktober doen! Ik ben heel blij met al je tips!
  Een vraagje, ik heb de duffelbag binnengekregen. Hoe deed jij dit met de bagage? gebruikte je de duffelbag ook als koffer voor de gewone bagage ook of nam je hem los mee?
  Groetjes Linda van Gaalen

  Beantwoorden
  • 2 augustus 2023 om 22:04
   Permalink

   Hoi! Wat leuk dat je wat eraan hebt! 😄 Als ik het mij goed herinner hebben we die duffelbag als koffer van Frank meegenomen, dus niet extra maar in plaats van de rolkoffer die we normaal allebei hebben. De duffelbag is zo groot dat deze niet in de normale koffer past 🤭 Mijn koffer bleef met de achterblijvende spullen in het hotel en de duffelbag ging met onze trekkingspullen mee. We hoefden het gelukkig niet zelf te dragen, want dat zou nooit gelukt zijn. Heel veel plezier alvast!!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *