eieren

Ok, noem me maar raar, het maakt mij niet uit! Weet je wat ik nou echt superlekker vind? Dat heerlijke gekookte ei wat ik altijd bij mijn lunch eet! Je kan het je vast niet voorstellen (of wel 😉 ), maar ik kijk tijdens de lunch echt uit naar mijn gekookte eitje! Ik heb niet geluncht als ik geen gekookt eitje op heb. Als ik die niet heb mis ik gewoon iets. Dat is echt mijn toetje. 😛 Ik bewaar het eitje voor het laatst. Pas als de rest op is begin ik aan mijn eitje. Ik snijd hem mooi in 6 stukken en eet die stukken dan een voor een op. Heerlijk!

Cholesterol?

De discussie over cholesterol heb ik dus al wel eens aan moeten gaan, maar dat geeft niet. Mensen zijn bang gemaakt met het verhaal over cholesterol. Eieren zouden bomvol cholesterol zitten en daardoor ongezond zijn. Dat er cholesterol in eieren zit kan ik niet ontkennen. Daarnaast zit er echter ook lecithine in eieren. Lecithine emulgeert vet en cholesterol is een vet! Het lecithine in het ei zorgt er dus voor dat het cholesterolgehalte in eieren daalt. Hiervoor is het wel het beste dat het ei niet te hard gekookt wordt, want in een hardgekookt ei werkt lecithine niet meer goed.

Er zijn ook onderzoeken gepubliceerd die zelfs aantonen dat bij het dagelijks eten van drie eieren het HDL cholesterol (het goede cholesterol dus) verhoogt en het LDL cholesterol (het slechte cholesterol dus) verlaagt. Daarnaast heb je de goede cholesterol ook gewoon nodig! Vitamine D wordt hier bijvoorbeeld ook uit gemaakt.

Gezondheidsvoordelen van eieren

Eieren hebben heel veel gezondheidsvoordelen, de belangrijkste hiervan zijn:

  • Vol vitamines, waaronder de vitamines, A, B, C, D, E en K
  • Een ei zit vol eiwitten, dus is een enorm goede eiwitbron
  • Bevat veel omega 3 vetzuren
  • Alle 9 essentiële aminozuren zitten in eieren
  • Het werkt dus cholesterolverlagend, zoals hierboven al gezegd
  • Bevat een redelijke hoeveelheid calcium
  • Je kunt eieren op heel veel manieren bereiden, om de variatie erin te houden. Maar ik vind het gekookt toch echt het lekkerst 😉

Een ei hoort erbij

Ik maak mij dus geen zorgen over mijn ene eitje per dag bij de lunch. Een ei hoort erbij! Dat spreekwoord blijft gewoon waar! 😉 Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je niet overdrijft en niet iedere dag 3 eieren gaat eten. Alles wordt ongezond als je er echt teveel van eet.

Het liefst natuurlijk een biologisch ei, of anders een vrije uitloop ei. Niet van een scharrelkip, want een kip kan alleen gezonde stoffen aan het ei doorgeven als hij bewogen heeft en goed voer heeft gekregen!

Vind jij het ook lekker om een gekookt eitje te eten?

Bron: Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Een ei hoort erbij! De gezondheidsvoordelen
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *