Mijn vriend heeft een Garmin Venu smartwatch. Stiekem ben ik hier wat jaloers op, omdat deze meer kan dan de Fitbit Versa die ik heb. Maar mijn Fitbit gaat maar niet kapot (op zich een goed teken 😉 ), dus vind ik het zonde om een andere te kopen. Maar ik mocht nu van mijn vriend de Garmin Venu een paar dagen gebruiken! 😀 Ik heb hier mooi meteen even gebruik van gemaakt om een review over de Garmin Venu te schrijven. Wat viel mij op en wat is de reden waardoor ik denk dat je deze smartwatch zeker zou kunnen overwegen? Je leest het hier!

Het design

Laten we beginnen bij hoe de Garmin Venu eruit ziet! Niet onbelangrijk natuurlijk. Deze is zwart, maar je hebt ook andere kleuren. Ik vind het een heel stijlvol horloge. Door de metalen kast ziet het er niet super sporty uit, dus je kan hem bij elke gelegenheid om houden en het bandje zit echt heerlijk! Ik heb nogal smalle polsen, maar dit horloge past precies mooi op mijn pols. Dat viel mij alles mee. De klokkast is wel een beetje een dik ding, waardoor ik hem wel voel zitten met slapen. Maar als ik dan een beetje oplet hoe ik mijn arm neerleg als ik ga slapen, heb ik er geen last van. Buiten het slapen om voel ik hem totaal niet zitten.

Ik vind het ook heel leuk dat je van de klok zelf helemaal kunt bepalen hoe deze eruit ziet. Analoog of digitaal en met meetresultaten erop of juist helemaal geen informatie naast de tijd. Ook de achtergrond en de accentkleuren kun je helemaal naar eigen smaak aanpassen. Ik vind dit grijze graphic achtergrondje met de roze accentkleur er wel heel stijlvol uit zien.

Garmin Venu

Wat meet de Garmin Venu?

Heel veel! 😉 Mijn vriend wilde dit horloge vooral hebben vanwege het feit dat het de ademhalingsfrequentie meet. We hadden het boek Verademing van Koen de Jong gelezen en daarin wordt beschreven hoe belangrijk het is om een goede ademhalingsfrequentie te hebben. Geen idee hoeveel we in het normale leven ademen, dus vond hij het wel interessant om dit te weten. De Garmin Venu was een van de weinige, nog een beetje betaalbare, sporthorloges die dit kan. Vandaar zijn keuze voor deze.

Standaard metingen

Natuurlijk meet de Garmin Venu de standaard dingen die eigenlijk bijna alle activity trackers/sporthorloges tegenwoordig wel meten. Stappen, trappen, hartslag, slaapritme, voor de vrouwen is de menstruatiecyclus bij te houden en hoeveel je drinkt. En natuurlijk zijn allerlei sporten bij te houden, zodat je de statistieken rond je hardlooprondje weet of hoe ontspannen je was tijdens de yoga. Veel sporten zijn in te stellen als favoriet en zo kun je alles bijhouden wat je doet.

Naast metingen kan je ook alerts binnen laten komen van alle apps die je op je telefoon hebt. Ik had dus Whatsapp aangezet om door te komen. Dat vind ik altijd handig om even te kunnen kijken of het de moeite waard is om meteen mijn telefoon te pakken of dat het wel even kan wachten. Dit kan je dus met alle apps doen, maar dit vind ik nooit fijn. Er komen de hele dag al genoeg prikkels binnen.

Nog meer metingen!

Maar er is meer! En nu wordt het leuk en hierin onderscheid de Garmin Venu zich zeker van de Fitbit Versa en dat is ook wat mij jaloers maakt. 😉

Ademhalingsfrequentie

Zoals al eerder genoemd houdt dit horloge dus bij hoe vaak je ademhaalt, vooral in rust. Zodat je kunt kijken of je niet te veel ademt, wat nergens voor nodig is, omdat dat alleen maar extra energie kost. Ik zit op een gemiddelde van 12 ademhalingen per minuut in rust. Dit kan lager, maar is ook niet super slecht.

Stressniveau

Aan de hand van je hartslag bepaalt de Venu je stressniveau. Dit kun je gedurende de dag bekijken of later in het grafiekje wat wordt gemaakt. Zo kun je de voor jou stressvolle momenten bepalen en kijken of je hier iets aan kunt doen. Misschien een bepaalde situatie die je regelmatig tegenkomt of een bepaald moment van de dag.

Saturatie

Door licht op de huid te schijnen meet de Venu het zuurstofniveau in je bloed. Ik weet niet hoe goed dit wordt gemeten. Een normale saturatie is namelijk boven de 95%. Mijn saturatie is echter gemiddeld 92% volgens de Venu en zit zeer regelmatig onder de 90%. Mijn collega in het LUMC zei dat dat echt niet kan, want dan zou ik er niet zo bij zitten. Dus of ik mankeer echt iets en had eigenlijk nu bij de dokter moeten zitten, of de Venu meet dit niet goed. Ik ga rondvragen of iemand een saturatiemeter voor de vinger heeft om te vergelijken hoe goed de Venu de saturatie meet. Ik zal dit hier melden als ik de kans heb gekregen om dit te checken.

Body battery

Dit vind ik echt een super leuke functie! Aan de hand van de hartslag, het stressniveau, de slaapkwaliteit en de activiteitsgegevens bepaalt de Venu jouw body battery. Dus hoeveel energie heb je nog over en ook hoeveel energie heb je erbij gekregen door te slapen of op een andere manier rust te nemen? Ik vond het heel interessant om te zien dat ik ’s nachts echt oplaadt tot 100! Mijn vriend had vorige week een paar slecht nachten en daarbij zag je dus ook dat hij maar tot 50 kwam in de nacht. Dat voelde hij zelf ook als hij wakker werd. Dus dat komt mooi overeen. Daarnaast merkte ik bijvoorbeeld ook dat als ik nog 40 of 50 aan het eind van de dag over had, ik moeilijk in slaap kon komen. Ik was gewoon nog niet moe genoeg. Dat idee heb ik vaker, dus dat klopt. Als ik op een dag niet actief genoeg ben geweest kan ik heel moeilijk in slaap komen. Voor mij is deze feature dus eigenlijk meer een bevestiging van wat ik zelf voel. Maar ik kan mij indenken dat je hiermee inzicht kunt krijgen in welke situaties je “leegloopt” en in welke je juist oplaadt.

In de bijbehorende app is van alle metingen nog veel meer details in te zien, wat heel veel informatie geeft.

Garmin Venu ademhalingsfrequentie

Grafiekje ademhalingsfrequentie in rust

Garmin Venu body battery

Grafiekje body battery laatste 8 uur

Garmin Venu GPS route

GPS kaartje na wandeling

GPS

De Garmin Venu heeft ingebouwde GPS, waardoor je geen telefoon mee hoeft te nemen om een routekaartje te krijgen. Ook leuk is dat de Venu meteen na afloop van je wandeling of hardlooprondje de route laat zien op het horloge. Zie plaatje hierboven.

Een grote pré, ademhalingsoefeningen, gratis workouts en trainingsplannen

Naast de metingen die de Venu doet die ik hierboven heb beschreven heeft de Venu echt een voorsprong op alle Fitbits voor wat betreft de workouts die je ermee kunt doen. Bij Fitbit moet je hiervoor betalen! Bij Garmin is dit inbegrepen. Je kunt verschillende soorten yoga doen bijvoorbeeld en dan de workout op je Venu zetten en deze zegt dan telkens in plaatjes wat je moet doen. Dit is ook voor andere sporten te doen. Die plaatjes volgen vind ik niet super handig. Want hoe ga je in de neerkijkende hond naar je horloge kijken wat de volgende houding is?

Maar wat wel heel leuk is, en waar mijn vriend ook veel gebruik van maakt nu, is de mogelijkheid om een heel trainingsschema te doen. Bijvoorbeeld om binnen een week of 10 te leren hardlopen tot 5 km. Of een andere afstand als je al langer hardloopt natuurlijk. Of juist om je snelheid hoger te maken, er staan verschillende opties in de app. Zo heb je je eigen trainingsschema altijd bij je, inclusief instructievideo’s in de app. Helemaal gratis! Daar kan Fitbit nog wat van leren, die daar geld voor vraagt.

Ook kun je verschillende ademhalingsoefeningen doen. Waar de Fitbit maar 1 variant erin heeft zitten (die ik niet fijn vind) heeft de Venu er een stuk of 6 uit mijn hoofd. Je kunt kiezen tussen activerende ademhalingsoefeningen of juist waar je rustig van wordt bijvoorbeeld. Leuk om eens af te wisselen.

Conclusie Garmin Venu

Ik vind de Venu echt een super mooie gadget. Hij ziet er stijlvol uit, het bandje zit lekker en hij meet super veel. Omdat hij super veel meet heb je wel even tijd nodig om alles in te stellen zoals jij het wilt hebben in de app en op het horloge. Het is geen plug and play. Maar als je hier even goed te tijd voor neemt (zeg een half uurtje, valt ook wel weer mee hoor 😉 ) is hij daarna echt super fijn! Ik vind de ademhalingsoefeningen fijn om af en toe eens te doen. De ademhalingsfrequentie is een functie die op veel goedkopere trackers niet te vinden is en die functie vind ik wel echt een meerwaarde hebben na het lezen van Verademing. De body battery functie vind ik gewoon heel leuk om te zien en je kunt er wel informatie uit halen over hoe je lichaam reageert op activiteiten.

Zeker een aanrader als je op zoek bent naar een uitgebreide smartwatch of sporthorloge, hoe jij het wilt noemen. Een coole gadget is het in ieder geval. Ik ben nog steeds jaloers op mijn vriend dat hij deze wel heeft en ik niet. Ik heb hem weer in moeten leveren. 😉 Zoals gezegd is mijn Fitbit Versa nog niet kapot, dus vind ik het zonde, maar als deze kapot gaat is de kans heel groot dat de Garmin Venu mijn nieuwe horloge wordt. 😀

Meteen bestellen!

Wil je de Garmin Venu nu meteen bestellen? Als je deze via de link hieronder bestelt (of iets anders via deze link) krijg ik een beetje commissie, wat ik natuurlijk heel leuk zou vinden. Het kost jou niks extra, maar het geeft mij de kans om deze website te laten bestaan. 🙂

Vind je dit nu een beetje prijzig voor een sporthorloge en ben je op zoek naar iets goedkopers wat nog steeds ook gewoon heel cool is? Kijk dan even bij mijn review over de Fitbit Versa die ik al 2 jaar heb en waar ik ook nog steeds tevreden over ben, ondanks mijn jaloezie om de Garmin Venu. 😉

Review smartwatch Garmin Venu
Getagd op:                 

2 gedachten over “Review smartwatch Garmin Venu

 • 23 juli 2020 om 11:59
  Permalink

  Zoals je schrijft is het een geweldig meetinstrument die heel veel punten meet, wat betreft de saturatie heb ik ontdekt dat de meting met een stille liggende arm moet voor een betrouwbare meting daardoor wil hij weleens iets minder aangeven , ik het een losse saturatiemeter er bij voor mij heel belangrijk , heb COPD hij geeft wel goed aan tijdens de slaap bij mij en zit weleens onder de 90 wat niet helemaal goed is, verder ben ik het helemaal eens met je review , ben er dan ook echt happy mee

  Beantwoorden
  • 23 juli 2020 om 12:15
   Permalink

   Ja precies, die saturatie is wat gevoelig voor beweging en net niet goed zitten van het horloge. In de nacht is hij bij mij vaak laag. Maar ik vraag mij erg af of dat goed gemeten wordt dan of dat ik echt iets mankeer 🙈 in jouw geval is een aparte meter geen overbodige luxe inderdaad 😊 Fijn dat je verder ook bij bent met de Venu! 😀

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *