Een spijkermat om te ontspannen. Twee woorden die eigenlijk niet bij elkaar in 1 zin passen zou je zeggen. Maar toch kan het! Het zijn natuurlijk geen echte spijkers, zoals je ze misschien gezien hebt bij spijkermatten in tekenfilms, waar zo’n fakir op gaat zitten. 😉 Het zijn hele kleine scherpe puntjes, maar liefst meer dan 11.000 puntjes op dit set van spijkermat en -kussen. Ik had het vaak voorbij zien komen en wilde het nu toch eens proberen, omdat ik de laatste maanden pijn heb aan mijn rug en nek. Meer uitleg en mijn ervaring hiermee lees je in deze blog!

Waarom een spijkermat en -kussen?

Een aantal mensen die ik volg op Instagram hebben een spijkermat en ook een vriendin van mij heeft er eentje. Zij zegt dat ze niet meer bij de fysio is geweest sinds ze de spijkermat en het kussen gebruikt. Aangezien ik sinds oktober weer bij een fysio loop voor rug en nek vond ik het toch eens tijd worden om het ook te proberen. Ook omdat ik regelmatig stressklachten heb was ik benieuwd wat dit daarmee zou doen. Een week nadat ik dit had bedacht had ik hem in huis, het set met spijkermat en spijkerkussen van Flowee in de kleur grijs-paars. Ik hou van paars. 😀

Flowee spijkermat en spijkerkussen

De mat en het kussen zijn gemaakt van stevig geweven canvas. De mat heeft een foam vulling en het kussen is gevuld met natuurlijk boekweitkaf. Je kan dit boekweitkaf ook eruit halen als je het te stevig of te hoog vindt. Ik heb dat wel gedaan, anders was het inderdaad te hoog. De rondjes met de scherpe puntjes zijn gemaakt van ABS plastic. Dit is plastic wat veilig is voor de gezondheid en ook wordt gebruikt voor lego bijvoorbeeld.

Flowee spijkermat puntjes

Positieve effecten van een spijkermat

Naast de reden waarom ik benieuwd was naar een spijkermat zijn er nog meer positieve effecten:

  • Vermindering van nek- en schouderklachten, waaronder stijve spieren
  • Directe ontspanning
  • Verbeterde doorbloeding
  • Vermindering van hoofpijn en migraine
  • Ontspannen van de spieren
  • Afname van restless legs, wintertenen en zere voeten
  • Meer energie en minder stress
  • Vermindering van (chronische) pijnklachten

Mijn ervaring

De allereerste keer op de mat en het kussen

Geadviseerd wordt om de eerste keer niet meteen met een blote rug erop te gaan liggen. Dus ik heb een heel dun shirtje aan gedaan en ben op de mat en het kussen gaan liggen. Ik voelde door het shirt alleen heeeel weinig van de puntjes. Ontspannen was het wel, want je ligt gewoon lekker even 10 minuten op je rug op je ademhaling te letten en ook dat ontspant al.

Hoe ik het nu gebruik

Na die eerste keer ben ik dus de keren erna zonder shirt erop gaan liggen. En dat voelt fantastisch! Natuurlijk doet het eerst even een beetje pijn. Maar aan de andere kant is het ook weer niet echt pijn te noemen. Het prikt zeker in ieder geval. Maar als je daarna rustig gaat ademen en je spieren ontspant voel je het niet meer als pijn. Na een paar minuten wordt mijn rug helemaal warm, van de doorbloeding die op gang komt door de puntjes die in je huid prikken.

Het kussen in de nek voelt ook fijn, nadat ik er een beetje van het boekweitkaf uit heb gehaald om het kussen wat minder stevig te maken. Dan vormt het ook beter met de nek mee. Omdat ik wat gekke plekken heb in mijn haar (ontstoken haarzakjes zegt de huisarts) zijn die puntjes niet zo lekker op mijn achterhoofd. Dus ik doe wel een dun shirt om mijn hoofd heen. Verder lig ik overal direct met mijn huid op de mat.

Om je helemaal te kunnen afsluiten kan je oordopjes met een meditatie in doen bijvoorbeeld. Of je zet gewoon een timer van 10-20 minuten op je telefoon of horloge en gaat op die manier met je aandacht naar de ademhaling. Het is mij nog niet gebeurd dat ik in slaap ben gevallen, maar dit schijnt wel te kunnen gebeuren en is niet erg.

Verschillende houdingen

Op de foto hiernaast zie je de rode huid en de puntjes van de rondjes die in mijn rug staan na 15 minuten op de mat. Ik lag deze keer op de vloer en met mijn benen gestrekt en je kan zien dat de mat dan vooral puntjes achterlaat op mijn bovenrug. Blijkbaar lag mijn onderrug behoorlijk hol deze keer. Als je je voeten op de vloer zet met je knieen richting het plafond dan heb je juist meer druk op de onderrug. En als je op bed gaat liggen op de mat, dan beweegt het meer mee met de holling van je rug en kan je hele rug meegenomen worden. 😀

Flowee spijkermat putjes in rug

Wanneer ik het gebruik

Ik gebruik de mat en het kussen niet iedere dag, maar wel zeker 4-5 keer per week. De ene keer gebruik ik hem voordat ik ga slapen. Ik word dan heel snoezelig en kan daarna met een warme rug lekker gaan slapen. De andere keer gebruik ik de mat bijvoorbeeld na een yogales op zondagochtend om nog even een extra kwartiertje de ontspanning vast te houden. Of ga er bijvoorbeeld op liggen na een wandeling. Ook heb ik wel eens de mat erbij gepakt toen ik in de middag ineens behoorlijke pijn in mijn rug kreeg. Dat werd meteen minder toen ik op de mat lag en ik kon daarna weer verder met wat ik aan het doen was.

Toevoeging augustus 2022: Soms ben ik super moe als ik een paar uur gewerkt heb, wat ik nu aan het opbouwen ben na mijn zwangerschapsafbreking. Als ik dan 20 minuten op de spijkermat ga liggen met yoga nidra in mijn oren dan heb ik daarna weer meer energie om de middag door te komen.

Conclusie

Of de spijkermat en -kussen er voor gezorgd hebben dat de pijn in mijn nek en rug minder is vind ik lastig te zeggen. De fysio is ook nog iedere week bezig en daarna voelt het telkens weer een paar dagen beurs. Wel vind ik dit set een heerlijke manier om te ontspannen en ik geloof ook zeker dat door het ontspannen mijn spieren ook ontspannen. En dat kan alleen maar een gunstig effect hebben op herstel zou ik zeggen. Verder is het ook zo dat als ik over iets ga liggen denken en ik dus mijn ademhaling wat loslaat, dan voel ik de puntjes weer meer. Dus de mat is ook een goede manier om niet te gaan liggen piekeren over dingen.

Doordat mijn rug en nek heel warm worden als ik erop lig heb ik ook het gevoel dat het van alles te weeg brengt. Warmte betekent meer doorbloeding en meer doorbloeding betekent afvoer van afvalstoffen! En die kan je maar beter kwijt dan rijk zijn.

Toevoeging augustus 2022: Nu ik aan het herstellen ben van de zwangerschapsafbreking in april en de nasleep daarvan ben ik heel blij dat ik de spijkermat heb! Het helpt mij enorm om even helemaal te ontspannen. Ook toen mijn bekkenbodem nog veel pijn deed hielp de spijkermat mij om goed te ontspannen en dan ook de bekkenbodemspieren even goed los te laten.

Enthousiast geworden?

Wil jij nu ook zo’n spijkermat? Ik heb deze dus van Flowee, omdat deze mooie materialen gebruikt en de hoogte van het kussen makkelijk aan te passen is door de vulling van boekweitkaf. De prijs is, op het moment van schrijven, in vergelijking met andere merken ook heel aantrekkelijk. Op de website van Flowee zijn de matten en kussens ook veel goedkoper dan dezelfde op de grote bolle website en de verzending gaat netjes en snel. 😀

Review: Ontspannen met de Flowee spijkermat en -kussen
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *