Wandelen, ik vind het heerlijk! Gewoon even alleen maar je benen 1 voor 1 verzetten en verder niet nadenken. Zo simpel kan het leven zijn. Waarom vind ik wandelen fijn en waarom is wandelen gezond? Je leest het allemaal in deze blog.

Waarom wandelen?

Het fijne aan wandelen vind ik dat je even nergens anders aan hoeft te denken. Alleen maar je benen 1 voor 1 vooruit zetten en gaan. Natuurlijk kan je juist dan gaan lopen malen in je hoofd. Maar ik probeer juist nergens aan te denken en alleen maar te genieten van de omgeving. Je hoort de vogeltjes fluiten, ziet zwanen en eenden in het water en soms zelfs een mooie rups op de grond. Zelfs als je door de stad loopt. Even mijn hoofd leeg en mijn lichaam in beweging zetten. Ik kan nu eenmaal door mijn ellendige stuitje niet lang zitten, dus ga ik iedere avond dat ik nergens heen hoef wel even een rondje lopen. En het is gewoon heerlijk om in de natuur te lopen:

waterweg bos

Wandelen ter afwisseling

Ik ga ook wel eens een stukje wandelen om het zitten wat te doorbreken, of wanneer mijn rug of heup pijn doet, wat juist vaak zo is als ik niet ga wandelen. Soms weet ik niet waar ik met mijn lichaam heen moet en doet alles pijn. Meestal heb ik dan net iets zwaars gedaan, zoals een garagedeur verven of een kast in elkaar zetten…. Heel lang zitten is dan een nog slechter idee, want dan gaat alles juist nog meer pijn doen. Als ik dan ga wandelen is het daarna vaak weer stukken beter!

Stiltewandelen

Tijdens het yogaweekend wat ik heb gedaan zijn we ook een stiltewandeling gaan doen. Dat was heerlijk! Op half tempo lopen en luisteren. Naar de omgeving en naar jezelf. Grappig was dat iemand het had over dat ze het zo jammer vond dat overal in Nederland altijd de snelweg te horen is. Ik had die snelweg niet eens gehoord. 😉 Ik hoorde alleen allerlei vogeltjes. Grappig om te horen dat mensen op verschillende dingen focussen. Juist als je alleen en in stilte loopt kan je ineens ideeën of inzichten krijgen. Op de vrije dagen die ik zo nu en dan heb wil ik dus vaker in mijn eentje in het bos gaan lopen. Wie weet wat voor geniale ideeën ik krijg! 😉

Voordelen van wandelen

Natuurlijk heeft wandelen ook een hoop lichamelijke voordelen.

 • Versterkt je spieren en botten en vermindert daarmee de kans op botontkalking
 • Verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte
 • Verbetert de conditie van het hart en de bloedvaten
 • Vergroot het vermogen van de longen
 • Verlaagt het risico op diabetes type 2
 • Vermindert de kans op Alzheimer met 20-50%
 • Verbetert de nachtrust
 • Vermindert stress, doordat je je hoofd leeg kan maken
 • Helpt bij afvallen, na zo’n 20 minuten begin je koolhydraten en vetten te verbranden
 • Stimuleert de stofwisseling
 • Je moet wel hele gekke dingen doen om een blessure te krijgen van wandelen
 • Het is 1 van de weinige dingen waarbij ik geen last van mijn rug en stuitje krijg
 • En in de bergen lopen is goed voor je been- en bilspieren! 😉 Dat merkte ik in Canada haha

Hoe veel moet ik wandelen dan?

De Japanse arts Yoshiro Hatano heeft onderzocht dat 10.000 stappen per dag genoeg is. De gemiddelde persoon doet op een normale dag sowieso al 6000 stappen. Dan hoef je nog maar 4000 stappen extra te maken. Wat neerkomt op een half uur lopen met een snelheid van 5 km/uur. Een half uur per dag lekker doorwandelen is dus al genoeg! Een handige manier om te kijken of je genoeg gelopen hebt is een stappenteller, zoals de Fitbit Versa, die ik nu alweer een tijdje heb.

De Gezondheidsraad heeft een richtlijn ingesteld, namelijk 150 minuten per week matige inspanning. Hier valt wandelen ook onder. Dat komt dus neer op 5 dagen een half uurtje lopen. Dat is te doen niet waar? Wij lopen vaak in het weekend een wat langer stuk en doordeweeks loop ik bijna iedere avond wel een rondje van 30-45 minuten als ik niet al naar yoga of Body Balance ga. Ik vind dat heel fijn.

In een weekend gingen we naar Belgisch Limburg voor de noorderlichtreünie van onze reis naar Lapland en gingen we ook met de reisleider die wij hadden wandelen door Tösch-Langeren. Daar zitten ook kikkertjes!

Ga jij ook wel eens wandelen? En waar doe je dat dan het liefst? Ik ben het liefst in een bos. Maar ik vind het ook prima om gewoon een klein rondje door de wijk te doen.

Wil je weten hoe het komt dat de natuur je beter laat voelen? Lees dan nog even mijn review over het boek Natuurzin van boswachter Marieke Schatteleijn. Misschien is dit boek ook iets voor jou 😀

Hier zijn wat mooie plekken waar je kunt gaan wandelen:

Wandelen in de Rhoonse en Carnisse grienden

Wandelen in Broekpolder, Vlaardingen

Wandelen in duingebied Meijendel

Met een activity tracker kan je trouwens heel makkelijk bijhouden of je wel een beetje genoeg beweegt op een dag. Ik heb deze in het zwart 😀

Reizen algemeen
Rust in je hoofd #3: Wandelen
Getagd op:                

2 gedachten over “Rust in je hoofd #3: Wandelen

 • 27 oktober 2018 om 21:52
  Permalink

  Ik geniet ook echt van wandelen in het bos. Ik doe het nu 1,5 jaar heel frequent en sindsdien is ook mijn lage rugpijn zo goed als verdwenen. Wandelen is echt goed voor lichaam en voor geest.

  Beantwoorden
  • 27 oktober 2018 om 21:57
   Permalink

   Wat goed! 😃 Het smeert het lichaam lekker, dus kan mij voorstellen dat je rug er profijt van heeft 😃 Lekker bezig!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *