Wat eet je op reis in Madagaskar? Dat vertel ik vandaag ik deze blog! Onze geboekte individuele rondreis was inclusief ontbijt en avondeten, behalve 2 avonden, waarbij het avondeten niet inclusief was. Vaak was er ook niet veel tot niks anders in de buurt waar toeristen met hun tere darmpjes kunnen eten, dus dat is prima dat het al inclusief was!

Het ontbijt

In de eerste plaatsen was het ontbijt nog inclusief een ei, maar al snel werd dit exclusief ei. Dit kon wel apart bijbesteld worden. Dit is een voorbeeld van een ontbijt wat we 9 van de 10 keer kregen, al zag dit er een stuk luxer uit dan de andere keren. Altijd kwam het neer op (stok)brood, jam, boter, honing en, als het meezat, iets van fruit erbij en soms, zoals hier, een chocoladecroissantje of een stuk cake erbij. Ik heb een aantal keren een gekookt ei erbij besteld. De scrambled eieren of omelet dropen altijd van het vet. Ik heb die 1 keer gehad en dat vond ik zo vies dat ik die niet meer durfde te nemen. Ook heb ik 2 keer yoghurt gekregen toen ik mij niet lekker voelde. Vaker dan 2 keer is niet gelukt, omdat het er niet was of omdat ze mij niet begrepen. Zelfs het Franse “yaourt” begrepen ze niet en ik kan geen Malagassie..

Ontbijt Madagaskar
Ontbijt in de vrij luxe hotelschool La Rizière in Fianarantsoa

De lunch en het avondeten

De lunch en het avondeten hadden altijd hetzelfde format. De lunch deden we soms onderweg en soms in het hotel. Onze chauffeur bracht ons onderweg voor de lunch altijd naar een restaurant voor toeristen, omdat toeristen het lokale voer niet aankunnen (te vies, te onhygiënisch).

Met de lunch namen we vaak maar 1 of 2 gangen en dit konden we dan gewoon van de kaart kiezen in een restaurant onderweg of kiezen uit een 3-gangen keuzemenu in het hotel. Met het avondeten namen we toch al snel 2 of 3 gangen, afhankelijk van waaruit we konden kiezen. Met het hoofdgerecht kon je vaak kiezen of je er aardappeltjes, rijst of groenten bij wilde. Na een paar dagen ontdekte ik ook dat je vaak wel een mix kon vragen van rijst en groenten. Dat heb ik dus meestal gedaan, zodat ik groenten binnen kreeg en toch ook wat koolhydraten! Soms deden ze moeilijk of begrepen ze ons niet als we mix zeiden. Dan nam ik groenten en Frank rijst en dan verdeelden we dat op de borden, zodat we allebei toch een mix hadden. 😉

Het eten was helaas niet overal even lekker. Zeker de eerste dagen toen ik mij niet lekker voelde vond ik heel veel dingen vies. Sommige stukken zebu (een koe met een bobbel) waren ook gewoon echt niet lekker hoor. Van die lappies leer die je niet weggekauwd krijgt. Naarmate de reis vorderde richting het zuiden werd het eten ook lekkerder. Hier wat voorbeelden van wat ik heb gegeten.

Salades eten is een slecht idee in een moeilijk land, waarin de kans groot is dat ze de rauwkost wassen in besmet water. Dus soms had ik als voorgerecht een soep. Soep betekent in Madagaskar echt gepureerde groenten! Sommige waren zo dik dat ik ze ervan verdenk echt haast geen water erbij te doen. Geweldig! Daar kunnen Nederlandse restaurant nog wel wat van leren, met hun vaak verdunde en veel te zoute soepen. Echt puur natuur in Madagaskar. En je krijgt enorme hoeveelheden. Wat dan met het oog op de armoede die er heerst misschien wel wat minder kan, omdat geen hond dit helemaal weg krijgt.

groentensoep madagaskar
Groentensoep van gepureerde groenten, Manja hotel, Ranomafana

Dit was een keer mijn lunch toen ik mij niet lekker voelde. De tomaten heb ik laten liggen, want je kan beter geen salades eten. De rijst was best lekker, al heb ik er niet veel van kunnen eten.

rijst groenten Madagaskar
Rijst met minuscule stukjes groenten, Manja hotel, Ranomafana

Dit was erg lekker, al houd ik normaal niet zo van doperwten, kip met een soort botersaus en doperwten en een hoopje rijst.

kip doperwten rijst madagaskar
Kip met doperwten en rijst, La Plage hotel, Ifaty

En dit smaakte ook erg lekker! Dit had ik een keer als lunch. De ananas was vers! Ik denk dat ze hier niet eens ananas uit blik gebruiken! Gelukkig maar.

kip ananas madagaskar
Kip met ananas en groentjes, L’Artisan hotel, Ambositra

De koe van Madagaskar is de zebu. Een koe met een knobbel in z’n nek. Dit heb ik regelmatig op, variërend in kwaliteit zal ik maar zeggen. Deze keer smaakte het goed. Ik was ook enorm blij met de aardappeltjes, na 2 weken rijst eten!

Zebu met pepersaus, groenten en aardappeltjes, La Plage hotel, Ifaty

Aan de kust hadden ze ook lekkere vis, dus dat heb ik ook een keer op. Deze vis had een heerlijk dun korstje en een citroensausje. Het was je misschien al opgevallen dat ze nogal fan zijn van wortel, sperziebonen en courgette…. Ik was dus blij dat er eindelijk ook eens andere groenten waren, zoals tomaat en aubergine!

vis ratatouille rijst madagaskar
Witvis met ratatouille en rijst, La Plage hotel, Ifaty

Op de laatste dag zijn we bij een heel bijzonder restaurant gaan eten en daar had ik deze eend met Malagassisch groen. Ik had geen idee wat het was en dat bleek dus deze groene groenten te zijn. Ik heb niet kunnen ontdekken wat het precies was, behalve de, erg sterk smakende, spinazie. Er zaten ook een soort bloemetjes in. Een beetje in het midden boven zie je er eentje liggen. Toen ik er 1 in mijn mond had kreeg ik tintelingen aan mijn tong! Ik heb de bloemetjes er dus maar een beetje uit zitten scheppen. Een kleine week later had ik nog steeds last van tintelingen en pijn in mijn tong en mijn tandvlees deed ook veel pijn. Toch maar even naar de dokter geweest en hij denkt dat het een allergische reactie is. Allergiepilletjes neem ik nu om het wat rustig te laten worden en veel kamillethee was het advies. Daar word ik vast lekker rustig van. 😉 Het is al beter nu, dus het is nu vast binnen een paar dagen weg.

Eend malagassie groen
Eend met Malagassisch groen, Antananarivo

En dan natuurlijk ook nog een voorbeeldje van een toetje! Tagliatelli van flensjes met fruit! Lekker! Soms hadden ze ook brownies of geflambeerde ananas. Alle vruchten vers! Niks uit blik. En hopelijk niet gewassen in besmet water… Daar ben ik voor het gemak maar gewoon even vanuit gegaan.

Reepjes van flensjes met vruchten, Hotel La Plage, Ifaty

Behalve dat ik de eerste week echt alles vies vond kan ik wel zeggen dat we lekker hebben gegeten in Madagaskar. Ik denk dat het in de eerste ook prima te doen was, maar dat dat meer aan mijn eetlust lag dat ik het niet lekker vond. 😉 Gelukkig is dat uiteindelijk goed gekomen. Voor het eten hoef je een reis naar Madagaskar in ieder geval niet te laten.

Laat wel echt de salades staan! Een vrouw die we tegenkwamen had een salade op en dat kwam er een paar uur later allemaal weer uit. Tijdens een toer… Daar zit je niet op te wachten. Dus doe het gewoon niet, zoals in alle boekjes staat! 😉

 

Dit heb ik gegeten in Madagaskar
Getagd op:                         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *