Gebruik jij wel eens gember in de keuken? Wij wel regelmatig. De ene keer vers, de andere keer gemberpoeder uit een potje. Toen we met kerst een halve kilo verse gember kregen ben ik maar eens gaan zoeken hoe ik dit het beste kan bewaren. Een halve kilo in 1 keer opeten is wat veel… Dus dat wil ik graag met jullie delen. En eerst ook wat achtergrond over gember! Wat is het en wat doet het?

Wat is gember?

Gember is een wortel, die alsmaar doorgroeit met nieuwe uitlopers. Dat is handig! Gember is familie van de wortel kurkuma. De oude Grieken waren al fan van gember. Die verwerkten het in brood en hier komt de gemberkoek dan ook vandaan. 1 van de stoffen in gember is gingerol, wat de gelige kleur geeft en de scherpe smaak. Ik merkte in Nepal dat de gember in onze thee daar vele malen sterker is dan de gember die je in Nederland in de supermarkt koopt. Misschien was dit wel een andere soort.

Wat zijn de voordelen van gember?

Het meest bekende voordeel is wel dat het verwarmt. Dus heb je het koud? Doe een schijfje gember in je thee of in een glas water en je zal het wat warmer krijgen!

Gember brengt de maag en darmen tot rust. Die ga ik onthouden voor als we in Zuid-Afrika zijn over een paar maanden! In “gekke landen” heb ik altijd wel een beetje moeilijkheden met mijn ingewanden. Dus nu ik dit weet ga ik overal vragen of ze gemberthee hebben. Misschien neem ik zelfs wel wat zakjes mee voor de zekerheid! Gember helpt hierbij ook tegen misselijkheid, braken, obstipatie en winderigheid.

Een andere werking van gember is dat het ontstekingsremmend werkt. Ik hoor regelmatig verhalen van mensen die gember in hun thee doen en daardoor minder reumatische klachten hebben. Ik moet het toch ook echt eens vaker gaan nemen met mijn zo nu en dan pijnlijke gewrichten!

Hoe bewaar je gember?

Je kunt gember in kleine stukjes hakken of persen en door je eten doen of je kunt dus een paar schijfjes gember door je thee doen. Maar met een halve kilo gember moest ik ook op zoek naar manieren om het te bewaren. En ik heb twee handige manieren gevonden!

Je kunt gember in schijfjes invriezen, die je dan meteen vanuit de vriezer in je thee kunt doen. Een handige manier om te zorgen dat ze niet allemaal aan elkaar vriezen is door ze aan satéprikkers te doen en dan in een bakje in de vriezer te leggen!

Gember bewaren

Een andere manier om gember in te vriezen is door het klaar voor gebruik door een gerecht in te vriezen. Hiervoor rasp je de gember en maak je hoopjes hiervan op een bordje.

gember invriezen

Zet het bordje met de hoopjes gember in de vriezer en wacht een paar uur. Als de hoopjes bevroren zijn haal je ze los van het bordje en doe je ze in een bakje. Zo hoef je de volgende keer dat je een gerecht maakt waar je verse gember doorheen wilt doen, alleen maar zo’n hoopje uit de vriezer te pakken en dan gooi je het zo in de pan!

gember invriezen

Heb jij andere leuke tips wat je met gember kunt doen om het te bewaren of misschien iets aparts om het voor te gebruiken? Laat het hieronder weten! 😀

Bron:

Wat is gember en hoe bewaar je gember?
Getagd op:        

2 gedachten over “Wat is gember en hoe bewaar je gember?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *