Het jaar is alweer bijna voorbij! Wat vliegt de tijd! 2015 is het jaar geworden van het halen van het diploma voor Natuurvoedingsadviseur, het opzetten van Natuurlijk Linda en een grote vooruitgang in mijn leverproblemen.

In februari en maart zijn we 3 weken rond gaan reizen door Costa Rica. Het was geweldig! Zo veel natuur en rust, heerlijk! In deze blog had ik het hier al eerder over. Hier heb ik ontdekt dat zwarte bonen niet per definitie vies zijn 😉 Ik ben ze gaan waarderen en ik moet zeggen dat ik ze nu niet meer zo vies vind als voor deze vakantie. In Costa Rica werd ik weer aangespoord om de opleiding tot Natuurvoedingsadviseur af te maken, doordat ik enthousiast werd als ik over voeding vertelde tegen onze medereizigers. Wegens omstandigheden had het leren stil gelegen vanaf augustus 2014, dus het werd wel weer eens tijd om het weer op te pakken! Een cursus Persoonlijke effectiviteit op mijn werk in juli gaf het laatste zetje om het echt weer op te pakken en ik heb mij toen meteen ingeschreven voor het examen op 10 oktober, zodat ik een stok achter de deur had. Dit werkte! 10 oktober heb ik het diploma gehaald met een 9! Daarna heb ik mijn website en Facebookpagina opgezet en het resultaat kennen jullie 😉 Ik ben er heel blij mee en ook trots op!

Qua gezondheid is ook het een en ander gebeurd. In maart 2014 had ik gehoord dat ik 3 leveradenomen heb. Dit is één van de redenen waarom ik het gezonde eten ook zo goed vol kan houden, want ik wil mijn lever niet teveel belasten, zodat die adenomen opgeruimd kunnen worden door mijn lichaam. Er zijn geen medicijnen voor, het enige wat ik kon doen is stoppen met de anticonceptiepil, omdat dit de oorzaak is van de adenomen. Als ik die dus niet inneem groeien ze niet en de theorie is dan dat ze niet alleen stoppen met groeien, maar ook gaan krimpen. Dit jaar was het dus even spannend of deze ook daadwerkelijk waren gekrompen. Met de MRI afgelopen oktober bleek dat ze zeker gekrompen zijn! 😀 De grootste was 1,5 jaar terug 58 mm in doorsnede en deze is nu 33 mm. De kleinere was 43 mm en is nu 18 mm en ik heb er één die 10 mm was in het begin en dat is deze nu nog steeds. Het is niet zeker of de laatste dus echt een adenoom is of misschien littekenweefsel of iets dergelijks. Deze wordt in ieder geval niet groter, dus dat is ook goed nieuws. Ik ben super blij dat die 2 grote behoorlijk kleiner worden! Dit geeft mij ook motivatie om zo door te gaan zoals ik het nu doe met mijn voeding. Verder viel op dat mijn leverwaardes in mijn bloed (voor wie het iets zegt 😉 : ALAT, ASAT, Gamma GT, Alkalische fosfatase) ineens binnen de goede marges vielen! Ik was hier nogal verbaasd over, omdat deze de afgelopen 8 jaar niet goed zijn geweest. Ze waren altijd iets verhoogd! Ik mocht 2 weken terug nog een keer bloedprikken, omdat ik het niet geloofde en ja hoor, het is echt waar, de leverwaardes zitten binnen de goede marges! Supermooi dus! Komt het door de voeding of door de adenomen die kleiner worden? Tja, als onderzoeker weet ik dat 1 persoon waarbij dit te zien is geen betrouwbaar resultaat is, maar ik houd het er maar even op dat het een combinatie van de twee is 🙂 De arts zegt dat je met voeding niks kan doen, maar dat geloof ik niet.

Verder ben ik dit jaar bij 2 lezingen van Juglen Zwaan geweest, wat erg interessant was en waar ik weer veel van heb opgestoken. Ik ben verder wat beurzen en markten langs gegaan over voeding, wat ik erg leuk vind met iedere keer weer nieuwe informatie en interessante mensen die ik ontmoet.
Blijdorp yogaOok heb ik dit jaar meditatie en yoga (her)ontdekt en ik vind het heerlijk! Ik word er lekker rustig van en mijn hoofd is een stuk rustiger geworden dan vorig jaar. Ik doe sinds begin dit jaar wekelijks een les yoga met meditatie en de actievere vorm Club yoga, een mix van yoga, pilates en tai chi. Daarnaast ook een uurtje pilates en ik kan nu zelfs Club Power doen! Dit lijkt op Body Pump, welke term bij meer mensen bekend is. Dit kon ik vorig jaar echt niet door te veel nekpijn, maar nu ik minder spanning in mijn lichaam heb gekregen gaat het steeds beter! Ik heb ook een workshop gedaan met yoga volgens de Wim Hof methode en ik heb yoga gedaan in de Haaienzaal van Diergaarde Blijdorp. Beiden een geweldige ervaring en ik heb er veel van geleerd. Bij de Wim Hof workshop merk je dat je veel meer kan dan je denkt. Als je maar de goede techniek en ademhaling aanhoudt kan je jezelf versteld laten staan! Het uitzicht op de haaien en zeeschildpadden in Blijdorp is heel rustgevend en aan de ene kant wordt je erdoor afgeleid, maar aan de andere kant heeft het zeker een positief effect op het geheel en raak je juist weer meer in je focus en kan je nog meer in je eigen wereld komen, waarbij je even niet denkt aan dingen waar je niet aan wilt denken. Beiden heel bijzonder om mee te maken!

Natuurlijk kan het niet zo zijn dat dit jaar alleen positief was. Een ding wat toch wel een grote belemmering is bij eigenlijk alles wat ik doe is dat mijn stuitje al sinds de vakantie in Costa Rica pijn doet. Vermoedelijk door overbelasting door te lang onderuit gezakt te hebben gezeten in een slechte bus, wanneer we naar een andere plek in het land gingen. Helaas kan ik met deze klacht niks doen met voeding… Ik ben naar een fysiotherapeut, de pijnpoli in het ziekenhuis en een acupuncturist geweest, maar niemand kon helpen. De pijnpoli kan een corticosteroïden injectie in mijn stuitje zetten, maar er is 50% kans dat het werkt. Ik wil eerst nog iets anders proberen voordat ik dat doe. Ik kan altijd nog terug gaan om die injectie toch te doen. Ik ben nu 2 keer bij een osteopaat geweest en zij probeert nu de spanning uit mijn bekken en heupen te halen, waardoor mijn stuitje zou kunnen genezen. Ik merk al wel met yoga dat mijn heup losser is, dus ik hoop echt dat dit gaat helpen. Ik word er een beetje moe van dat ik op mijn werk niet een paar uur achter de computer kan zitten, in de auto op een kleedje moet zitten zodat mijn stuitje vrij hangt en bij andere mensen thuis moet ik altijd weer nadenken waar ik ga zitten. Het liefst op een harde stoel, want dan zak ik niet in de kussens, waardoor er druk op het stuitje komt. Eind 2016 hoop ik te kunnen vertellen dat de pijn eindelijk weg is! Pijn is gewoon echt heel vervelend!

Al met al was 2015 een topjaar!

Voor 2016 hoop ik dat mijn website en Facebook pagina uitgroeien tot iets heel moois en wil ik veel mensen helpen met mijn adviezen en mensen dezelfde effecten laten ervaren als ik heb. Verder ga ik er vanuit dat mijn adenomen verder krimpen en dat mijn leverwaardes nu goed blijven. Ook wil ik nog meer biologisch gaan eten. Dit doe ik nu nog niet 100%, maar die richting wil ik wel op gaan.

Hoe was jullie jaar? En hebben jullie ook doelen voor het komende jaar?

Mijn 2015 in een notendop!
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *