Vers van de pers, dit nieuwe boek over gezonde voeding! Van Monique en Marjolein van Lijfstijl diëtisten kreeg ik hun nieuwe boek om een review te schrijven. Super leuk, hoe meer ik lees over gezonde voeding, hoe beter ik jou ook weer kan informeren! In deze review lees je wat ik vind van dit nieuwe boek van de Westlandse dames.

Doe effe gezond Lijfstijldietisten

Lijfstijl diëtisten

Monique Ammerlaan en Marjolein van Dop ken ik van de granola die zij verkopen bij een aantal Westlandse bakkers. Ze hebben samen een praktijk waarin zij mensen begeleiden met overgewicht. Daarnaast is Monique gespecialiseerd in darmklachten en kinderen en Marjolein in eetstoornissen en zij is sportdiëtist. Ik volg ze al een hele tijd en mij spreekt het altijd al aan dat ze meestal wel hetzelfde denken als ik. Gezond eten zonder pakjes, zakjes en onnodige toevoegingen. Ik was daarom benieuwd wat zij in dit boek zouden vertellen.

Eerste indruk

Het boek ploft op de deurmat en ik mag het pakketje open maken. Een heel mooi vormgegeven boek van 200 pagina’s dik komt tevoorschijn. Ook de binnenkant van het boek ziet er mooi uit! Hier en daar zijn hokken geplaatst met een andere kleur, waardoor het er speels en overzichtelijk uit ziet. Het boek bevat ook veel foto’s, wat ik erg leuk vind en een toevoeging aan het verhaal.

Doe effe gezond lijfstijldietisten review recensie

De inhoud

Dan natuurlijk de inhoud! Het boek is een informatief boek en kookboek tegelijk. Het informatieve deel beslaat de eerste 85 pagina’s en bestaat uit verschillende hoofdstukken die erg praktisch ingesteld zijn. De informatie die hier gegeven wordt heb ik nog niet eerder in een boek gezien! Hierin vind ik dat dit boek zich zeker onderscheid van de rest. Deze hoofdstukken zijn als volgt:

  • De voorbereiding; wat is gezond eten eigenlijk? Hoe stel je haalbare doelen? En hoe maak je je omgeving in orde, zowel je huis als mensen in je omgeving
  • Planning maken; hoe plan je je week? En wat moet je in huis halen?
  • Aan de slag; een grote stap vaak voor mensen, waar begin je als je gezond wilt gaan eten?
  • Valkuilen; dit deel heb ik echt nooit in een ander boek gelezen, hoe ga je om met valkuilen die veel mensen hebben. Zoals wanneer je een dipje hebt of je een emotie-eter bent. Of wanneer je gaat eten door vermoeidheid, of omdat je omgeving te veel invloed heeft op jouw keuzes

Leuk is ook dat in ieder hoofdstuk een praktijkvoorbeeld genoemd wordt. Met welk probleem kwam iemand binnen en hoe is dat opgelost? Ook wordt er regelmatig naar de website gelinkt voor extra informatie, zoals een groentenwijzer.

Na deze informatie komt uitleg over het ontbijt, de lunch en het avondeten.

  • Ontbijt; waarom is ontbijt belangrijk en wat is dan een gezond ontbijt?
  • Lunch; waarom is lunch belangrijk en hoe ga je bijvoorbeeld om met lunchen buiten de deur?
  • Avondeten; waaruit bestaat een gezonde warme maaltijd en hoe ga je om met weinig tijd?

Recepten en weekmenu’s

Dan komen er 39 recepten! Heerlijk! Veel en overzichtelijk. Wat mij opvalt aan de recepten is dat het hele alledaagse recepten zijn. Zo zijn er 3 verschillende stamppotten te vinden, pokébowl (dit brengt mij in mijn hoofd weer even terug naar Hawaï, heerlijk!), nasi, spaghetti, noedels met garnalen en chili con carne. Ook voor het ontbijt en de lunch zijn mooie recepten gebruikt, zoals wentelteefjes, ei-banaanpannenkoekjes en tosti’s. Wat ik verder heel fijn vind is dat de ingrediënten die worden gebruikt gewoon in normale winkels te koop zijn. Geen ingewikkelde ingrediënten die alleen in een toko te koop zijn, maar gewoon alledaagse ingrediënten die iedereen kent.

Verder zijn er ook nog 6 complete weekmenu’s uitgewerkt, waarmee je in ieder geval 6 weken aan de slag kunt met je nieuwe voedingspatroon.

Conclusie

Het boek ziet er prachtig uit en het is lekker vlot geschreven, in duidelijke taal. De hoofdstukken zijn overzichtelijk opgezet en het leest lekker weg.

Over het algemeen ben ik het wel eens met de inhoud van dit boek. Dit boek is echter niet gericht op de orthomoleculaire denkwijze, Maar ze hebben dan ook nooit geclaimd dat ze orthomoleculaire diëtisten zijn, dus dat kan kloppen. Als je daarnaar op zoek bent dan ben je niet bij het goede boek terecht gekomen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat het prima is om brood te eten en zuivelproducten te gebruiken. Gelukkig raden ze dan wel de volkorenproducten aan en er wordt ook wel gezegd dat je dit niet te vaak moet nemen. Variatie blijft zoals altijd weer het belangrijkst. Zo denk ik er ook wel over, alleen zou ik deze producten wel echt minimaliseren. Dat komt omdat ik wel uit de orthomoleculaire hoek kom.

Dit boek is perfect geschikt voor jou als je wilt beginnen met gezond eten en handvaten wilt krijgen waar je moet beginnen. Met dit boek kom je er zeker! Wat ik al aangaf valt het mij op dat er zelfs wordt ingegaan op valkuilen en hoe je daarmee om gaat. Daarnaast is het ook een fijn kookboek voor de meer ervaren gezonde eter, omdat de recepten duidelijk zijn, met alledaagse ingrediënten. Het zijn recepten van dingen die veel mensen eten, alleen staat hier dan de gezonde variant. Leuke bijkomstigheid is dan dat er naast de recepten ook nuttige informatie in dit boek staat.

Wil je dit boek bestellen? Dat kan via onderstaande link:

Kan je geen genoeg krijgen van boeken over gezonde voeding en lifestyle? Kijk dan ook eens bij de boeken in de Natuurlijk Linda shop! 😀

Boekreview: Doe effe gezond – Monique Ammerlaan & Marjolein van Dop
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *