
Ik heb geleerd over orthomoleculaire voeding en dat is dus ook mijn uitgangspunt als ik over gezonde voeding schrijf op NatuurlijkLinda.nl. Maar veel mensen hebben geen idee wat dit is. Dus ik dacht, ik schrijf er een blog over! Dan is meteen de onduidelijkheid de wereld uit en als iemand het nog eens vraagt kan ik hier mooi naar verwijzen! 😀
Orthomoleculaire voeding
Wat betekent orthomoleculair eigenlijk? Het woord orthomoleculair is ooit geïntroduceerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar Prof. Dr. Linus Pauling. Het woord is een samentrekking van het Griekse woord orthos, dat ‘goed’ betekent en het woord moleculair, dat staat voor ‘betreffende moleculen’. Letterlijk wil orthomoleculair dus zeggen ‘bijdragend aan een goede beschikbaarheid van alle moleculen* die het lichaam nodig heeft’.
De orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van de mens. Door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van alle moleculen die voor herstelprocessen nodig zijn. De orthomoleculaire voedingsleer is daarbij gericht op het creëren en in stand houden van een optimale beschikbaarheid van alle moleculen die de mens nodig heeft om te kunnen functioneren en gezond te blijven.
*Een molecuul is het kleinste deeltje van een moleculaire stof dat nog de chemische eigenschappen van die stof bezit. Wanneer een molecuul opgedeeld zou worden in nog kleinere deeltjes zouden de chemische eigenschappen veranderen. Bron: Wikipedia
In de praktijk
Ok, nou dat is dus wat het woord betekent. Maar wat betekent dat nu in de praktijk? Vaak wordt het gezien als eng en moeilijk. Maar eigenlijk is het juist heel makkelijk!
In het kort komt het erop neer dat je voeding gaat eten die zo min mogelijk bewerkt is. Dat betekent niet dat ik het niet verhit! Dat is een heel ander verhaal, dat van de raw food. Dat is niet wat ik bedoel met onbewerkt. Ik bedoel met onbewerkt dat je verse producten eet. Dus niks uit pakjes, zakjes, potjes, etc. Maar juist wel groenten, (gedroogd) fruit, vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten. Voeding waar je lichaam iets mee kan! Wat je lichaam kan verwerken tot stoffen waaruit je lichaam opgebouwd is en kan gebruiken om gezond te worden en te blijven. Het liefst biologische producten, omdat die de meeste voedingsstoffen bevatten en vooral ook de minste chemische toevoegingen in de vorm van bestrijdingsmiddelen.
Voordat je compleet orthomoleculair eet zijn er nog een heleboel tussenstappen. Voor de meeste mensen is het namelijk te veel om in 1 keer compleet orthomoleculair te gaan eten, wat logisch is. Afhankelijk van je klachten begin je bijvoorbeeld eerst met de lactose uit de voeding weg te laten. Of juist de gluten. Of je vermindert beide groepen en kijkt hoe je daarop reageert. Het ligt sterk aan de klachten die je hebt hoe rigoureus je aan het werk moet gaan. En hoe rigoureus je zelf wilt natuurlijk! In het begin zal je nog moeten zoeken in de supermarkt naar wat je wel kunt eten. Maar na een tijdje weet je dit precies en kost het geen extra tijd meer.
Afkicken
De eerste week dat ik stopte met geraffineerde suikers heb ik vreselijk pijn in mijn hoofd gehad! Ik moest echt afkicken van de suiker. Het zou kunnen dat je dit dus ook krijgt. Suiker is net zo verslavend als alcohol, dus het is niet gek dat je afkickverschijnselen krijgt. Ik heb meer mensen gehoord die dit hadden en bij iedereen gaat het binnen een week weer over. Dus het komt goed en daarna ga je je alleen maar beter voelen! 😉
Voor altijd?
Dit betekent niet dat je nooit meer gluten of lactose zal mogen eten. Tenzij natuurlijk blijkt dat je echt een intolerantie of allergie hebt! En als je dit voor altijd wilt blijven doen is het natuurlijk ook prima! 😉 In eerste instantie is het goed om je darmen echt even een paar maanden rust te geven. Simpelweg omdat je dan het snelst van je klachten af komt. Na deze periode kan het zijn dat je het weer wat beter kan verdragen om bijvoorbeeld 1 – 2 keer in de week eens iets met gluten of lactose te eten. Je merkt snel genoeg of dat wel of niet kan. Het is dus niet gedaan voor de rest van je leven! 😉 En waarschijnlijk wil je niet eens meer terug naar je oude patroon! Ik vond van die sprits koekjes met die gekleurde streepjes erop altijd mega lekker! Nu vind ik ze echt smerig! Je smaak zal zeker veranderen.
Mijn eigen ervaring
Ik heb zelf bijvoorbeeld ook gemerkt dat ik in het eerste jaar dat ik op deze manier ben gaan eten een enorme reactie in de vorm van darmkrampen had wanneer ik eens iets ongezonds nam. Maar nu na jarenr kan ik het prima aan om eens een keer helemaal fout te eten, zonder daar meteen last van te krijgen. Mijn darmen kunnen dat nu prima zelf oplossen. Ik maak mij dus ook geen zorgen als ik eens uit eten ga. Al probeer ik altijd wel het meest gezonde uit te kiezen en eventueel extra groenten te vragen. Gewoon ook omdat ik het lekkerder vind! 🙂 Ik hou nu het 80-20 principe aan. 80% gezond eten, 20% ongezond. Op die manier is het ook het best vol te houden!
Verder weet ik nu ook dat ik het prima aankan om gluten te eten, maar producten op basis van koemelk moet ik gewoon echt niet doen! Geiten- of schapenmelk kan ik daarentegen wel nemen. Lekker!! 😉
Zo zal je in de loop van de tijd je lichaam gaan leren kennen en weten wat je precies wel of niet kunt nemen. Daar pas je je voeding dan vanzelf op aan, aangezien je het vanzelf afleert om koemelk te nemen als je daar telkens darmkrampen van krijgt.
Orthomoleculair is dus niet eng. Het is niet moeilijk. Het is alleen even anders. Je moet er even aan wennen. Het enige wat er kan gebeuren is dat je je beter gaat voelen! Dat risico kan je lopen, niet waar? 😉
Wil je weten welke boeken ik goed vind over voeding? Klik dan even door naar de boeken in de Natuurlijk Linda shop! 😀