De gedachtes die ik vaker heb als ik op vakantie ben had ik ook weer in Tanzania. Die gedachtes gaan dan over hoe strikt je zou moeten zijn met gezonde voeding. Ook tijdens deze reis kwam het weer. En mijn conclusie na deze keer is als volgt. Ik wil niet 100% gezond eten! Ik wil leven en genieten en niet altijd moeten opletten. En in mijn ogen gaat dat het best als ik niet 100% gezond eet. Ik kan enorm genieten van een brownie! Of eigenlijk alles met chocola. 😉

balansHet begin
Toen ik eind 2013 begon met gezond eten heb ik zeker wel heel streng gedaan. Ik ging de eerste paar maanden zelfs liever even niet uit eten. Even rigoureus om alles rustig te laten worden in mijn darmen. Voor mij was het ook het beste om rigoureus het roer om te gooien. Ik kan niet goed omgaan met afbouwen. Bij mij is afbouwen meer een soort uitstellen. En van uitstel komt afstel. 😉 Als ik iets doe, doe ik het goed.

Stress
Ik heb ook echt wel op het punt gestaan om door te slaan. Ik denk dat ik zelfs op een gegeven moment al een beetje doorgeslagen was. Ik nam het liefst niks ongezonds meer. En als ik dan toch eens iets nam wat dan eigenlijk “niet mag” dan voelde ik mij schuldig. En daar gaat het mis! Want dan kwam de stress, omdat ik iets had gegeten wat eigenlijk niet zo gezond is. Door die stress kreeg ik dan ook weer allerlei klachten die niet voeding gerelateerd waren. Daardoor voelde ik mij nog slechter en greep ik weer sneller naar iets ongezonds en zo kom je in zo’n mooi cirkeltje terecht.

Social media
Ik kan mij op Facebook enorm ergeren aan mensen die iets te fanatiek in het gezonde eten zijn. Ze gaan niet meer uit eten met vrienden, omdat het wel eens kan zijn dat er niet wordt gebakken in roomboter, maar in vloeibare plastic (margarine). Of omdat de groenten niet biologisch zijn. Soms worden mensen zelfs afgeschilderd als een soort crimineel als ze eens iets eten wat zogenaamd niet mag. Kom op zeg! Relax een beetje!
Pas was er nog iemand (ik vind haar informatie over het algemeen echt wel goed, maar dit ging te ver) die in de supermarkt een moeder hoorde zeggen dat het kind geen appels mocht, omdat dat te duur was. Vervolgens werd er wel een Starbucks koffie gekocht die je nu ziet in supermarkten. Nou werkelijk, wat een verwijten gingen er de kant van die vrouw op in haar stukje op Facebook! Die Starbucks koffie is natuurlijk veel duurder dan een appel, dus het lijkt krom. Maar wie zegt dat die moeder niet eigenlijk bedoelde dat ze DIE appels te duur vond? Misschien koopt ze haar appels wel op de markt, waar ze goedkoper zijn. Je weet het niet. Je weet niet waarom mensen bepaalde keuzes maken, want je ziet ze maar twee tellen en je weet hun achtergrond niet. Dat bedoel ik dus met doorgeslagen…

Niet alles draait om voeding
Ik ben er inmiddels ook wel achter dat niet de hele wereld om voeding draait. Als je supergezond eet, maar hierdoor bijvoorbeeld stress hebt of het allemaal wel helemaal goed is, zoals ik hierboven zei, of wanneer je hiernaast helemaal nooit sport of iets anders aan beweging doet ben je ook niet gezond bezig. Je kunt beter wat meer gaan bewegen en af en toe wat ongezonds eten dan dat je iedere keer heel trots dat koekje laat liggen en nooit van de bank af komt.

Niet alles schrappen
Verder heb ik ondervonden dat je echt niet altijd alle gluten, lactose en suiker hoeft te vermijden. De zogenaamde moordenaars op voedingsgebied volgens sommige mensen. Ok, suiker wel zoveel mogelijk, want dat is echt wel puin. Maar gluten en lactose, dat ligt er maar net aan of jij ertegen kunt. Ik heb in de afgelopen 3 jaar ondervonden dat ik prima tegen gluten kan, maar niet tegen teveel brood. Ik lunch dus niet met brood, want dan krijg ik een opgeblazen buik. Denk aan gist, broodverbeteraar en alle andere zooi die vaak in brood zit. Maar neem ik een stukje brood als ik uit eten ben dan gaat het prima. En ook volkorenpasta gaat prima. Het gaat er vooral om dat je dit niet iedere dag neemt.
Verder kan ik niet goed tegen koemelk en –yoghurt, maar wel tegen geitenyoghurt en ook kaas van koemelk gaat prima. Net een andere bewerking en dan ineens kan het wel. Het is dus niet zo dat lactose persé slecht is. Heb je echt een allergie, dan natuurlijk wel, maar misschien kan jij er eigenlijk ook wel prima tegen en hoef jij het ook alleen maar te minderen.

Balans is alles!
Of het nu gaat over beweging of voeding, balans is alles! Ik voel mij er goed bij als ik af en toe iets ongezonds eet. En wij gaan best wel vaak uit eten en dan voel ik mij totaal niet schuldig! En dat is een fijn gevoel. Ik neem gewoon niet het meest ongezonde wat op de kaart staat, zoals dingen met veel bladerdeeg. Gewoon op vakantie lekker een wijntje nemen, wat ik thuis eigenlijk nooit doe (vanwege mijn lever, hier lees je meer daarover). Zolang ik maar de hoofdmaaltijden zo veel mogelijk gezond eet is het voor mij goed. Dan weet ik dat mijn basis goed is. Dan kan ik ook met een gerust hart straks weer een klein bakje (naturel!) chips nemen. 😀

Hoe is het met jou balans tussen gezonde en ongezonde voeding?

 

*Relaxt gezond, dat is pas gezond!*

Balans is alles
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *