Ik denk dat 2020 voor mij het jaar is en nog meer wordt van de persoonlijke ontwikkeling. Zoveel dingen die gebeuren voor ons allemaal, waardoor ik in ieder geval wel meer ben gaan nadenken over mijzelf en wat ik wil. We zitten meer thuis en wat kan je dan nog doen? Ik ben heel veel gaan lezen. En dan geen romannetjes, die lees ik alleen voordat ik ga slapen. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met de serie van de Zeven zussen in de late avonduren.

Overdag lees ik boeken die bijdragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. In dit overzichtje laat ik je zien welke boeken ik echt aanraders vind om te lezen als je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling en waarom ik dat vind! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Nu we toch niet zoveel kunnen doen is het een mooie tijd om voor jezelf te gaan zorgen en deze boeken dragen daar zeker aan bij!

Emoties

Emoties! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar de afgelopen tijd was een goede check om te kijken of mijn emoties het nog doen… En ja, ik heb ze nog. Van boos, naar verdrietig, naar bang en gelukkig tussendoor ook blij! Maar wat zit er achter die emoties? Hoe kan het dat een reactie soms heftiger is dan nodig is? Wat zit daar achter? Vliegen zonder te zweven van Ester de Vos leerde mij meer over wat ik kan leren van de emoties die ik voel. Nu herken ik soms dingen en kan ik een heftige reactie beter plaatsen. Dat vind ik heel verhelderend. Ik schreef trouwens ook een review over dit boek.

Vliegen zonder te zweven Ester de Vos

Focus!

Herken je het als ik zeg dat als ik iets gedaan wil krijgen, mijn gedachten alle kanten op gaan, behalve naar waar ik mee bezig zou willen zijn? Het kost mij nogal wat moeite om in een flow te komen. Misschien omdat mijn taken voor mijn werk ook sowieso te kort duren om echt in een flow te kunnen komen. Maar ik denk ook dat er wel wat te behalen valt in het kijken naar wat ik kan veranderen aan de afleidingen om mij heen en in mijzelf. En het is ook wel handig voor het schrijven van blogs om een goede strategie te hebben om hier vol mee bezig te kunnen zijn.

Ik moet bekennen dat ik op het moment dat ik dit schrijf dit boek nog niet helemaal uit heb. Ik heb het over Focus aan/uit van Mark Tigchelaar. Ongeveer op driekwart ben ik nu, maar het is nu al zó waardevol!! Duidelijke uitleg over externe afleidingen, interne afleidingen, wat je kunt doen om deze te verminderen en hoe je dus wel lekker in die focus kan komen om efficiënt ergens mee bezig te zijn! Het is echt een enorme aanrader!

Stilte

Stilte, zo fijn af en toe! Even niet al die prikkels van buitenaf, maar ook van binnenaf. Ik vond het boek Stilte van Thich Nhat Hanh een heel waardevol boek over hoe je de stilte in jezelf kan opzoeken. Het boek leest lekker weg en gaf mij ook nieuwe inzichten over wat stilte echt is. Ook bijvoorbeeld hoe je stilte kan opzoeken in jezelf in een omgeving waar het helemaal niet stil is. Stilte gaat zeker niet alleen over geluid, maar ook wat er in jezelf gebeurt. Het boek is niet het zoveelste mindfulnessboek, al komen er natuurlijk wel dingen mee overeen. Een aanrader als je te veel prikkels te verwerken krijgt of je hoofd te druk is en niet weet hoe je die stil kan krijgen.

Nu!

Het enige wat belangrijk is, is nu! Wat geweest is, is geweest en wat nog moet komen, dat komt nog. In de meeste gevallen is wat er op dit moment in het nu is gewoon prima. In heel veel podcasts over persoonlijke ontwikkeling hoor ik over dit boek. Dus toen ik nog een cadeaubon vond heb ik dit boek eindelijk gekocht. Ik heb het over De kracht van het nu van Eckhart Tolle. Persoonlijk kan ik er dus nog niks over zeggen, maar wat ik hoor en lees is dit wel een soort heilige graal en moet je dit boek gelezen hebben als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling. Ik ben heel benieuwd!

Oerkracht

Een boek wat je doet inzien dat je veel meer kan dan je denkt. Oerkracht van Scott Carney. Van een man die niet veel geloofde van de Wim Hof methode en er dus achteraan ging om uit te zoeken of het kwakzalverij is. Hij gaat bij veel mensen langs om te praten over wat zij doen wat eigenlijk voor onmogelijk gehouden wordt. Afgewisseld met wetenschappelijke onderzoeken. Zo veel kracht kan een lichaam hebben, zo veel doorzettingsvermogen. Dit soort boeken heb ik af en toe even nodig om weer eraan herinnerd te worden dat het leven best spannend kan zijn als je zelf uitdagingen aangaat. Weer even het gevoel dat je leeft. Als je op zoek bent naar verhalen hierover is dit boek echt top!

Welk boek mis ik?

Ik heb nog veel meer boeken gelezen, maar het heeft ook geen zin om je te overladen met boeken. Daarbij waren ze natuurlijk ook niet allemaal zo goed dat ze het noemen waard zijn. Welk boek zou ik volgens jou nog meer moeten lezen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? Welk boek mag ik echt niet overslaan? Ik hoor het heel graag. Je kan hieronder reageren. 🙂 Voorlopig mogen we nog niet veel, dus ik heb tijd zat om nog veel meer te lezen, dus ik ben heel benieuwd welke jij zou aanraden. 😀

Werk nu aan jouw persoonlijke ontwikkeling met deze boeken
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *