Yeah, we zijn weer onderweg geweest! Hier vindt je mijn reisverslag van onze rondreis door Nepal met Sawadee, waarbij we ook een 5 daagse trekking deden door het Annapurna gebied naar Poon Hill. Lees wat wij meemaakten en doe inspiratie op voor jouw eigen reis!

De route

Dag 1 en 2, Amsterdam naar Kathmandu

Het was even spannend of we op de normale tijd in Kathmandu zouden komen, maar het is gelukt! Om 18:05 was het plan te vertrekken van Amsterdam naar Istanbul. Gisteren waren er al veel annuleringen en vertragingen door de wind en vandaag ook. Bij het afgooien van de bagage zagen we dat er 45 minuten vertraging was. Dit liep uiteindelijk nog verder op en om 19:45 kwam het vliegtuig dan eindelijk in beweging.

Met een geplande overstaptijd van 1 uur en 50 minuten zagen we dit dus niet echt goedkomen. Inmiddels was wel duidelijk dat we met 2 groepen van Sawadee in het vliegtuig zitten, met totaal 30 mensen. En de volgende vlucht gaat 24 uur later…. Dus ergens verwachtten we dat het volgende vliegtuig wel zou wachten. En inderdaad! 00:35 plaatselijke tijd zijn we geland. Dus de piloot heeft wat extra gas gegeven denk ik. Op het vliegveld werden we opgewacht door grondpersoneel en werden we met een hele groep naar de goede gate geleid, die gelukkig dichtbij was. We gingen meteen het vliegtuig in en daarna was het nog even wachten op de bagage en toen konden we gaan, met uiteindelijk 20 minuten vertraging voor dit vliegtuig. Gelukkig blijft de planning dus toch redelijk hetzelfde en hebben we niet ineens een dagje Istanbul ipv Kathmandu. Uiteindelijk kwamen we om 12:00 plaatselijke tijd met een uur vertraging aan in Kathmandu. De schade is dus beperkt gebleven. 🙂 De bagage is gelukkig ook meegekomen en hier ontmoetten we onze Nepalese reisleider Chandra.

Aangekomen bij het Moonlight hotel (ziet er prima uit, met grote kamer) kregen we wat uitleg, sleutels, noodnummers etc en een uur later zouden we de uitgebreide informatie krijgen over de eerste paar dagen. We hadden best wel honger, want inmiddels was het 14:00, dus hebben we in het hotel een soep gegeten op het dakterras, met dit uitzicht.

Natuurlijk Linda Nepal Kathmandu

Prima soep was het en gelukkig niet te veel, zodat we hem snel naar binnen konden gieten voordat we de uitleg kregen. Na de uitleg meteen weer door met de groep om te pinnen, want geld meenemen kon niet. En meteen even een rondje gelopen door Thamel, het deel van de stad waar we nu zitten. Drukke straatjes, met veel brommers, vlaggetjes, sigarettenrook, wierook, uitlaatgassen en gekleurde winkeltjes.

Natuurlijk Linda Nepal Kathmandu

Na weer even een korte opfrispauze zijn we met de groep gaan eten waar we allemaal Nepalese gerechtjes kregen. Waaronder Dal Bhat, wat we nog heel vaak zullen krijgen.

Natuurlijk Linda Nepal Dal Bhat

Tussendoor kwamen er ook nog wat mensen een dansje doen, maar niemand was echt geïnteresseerd eigenlijk. 😉 Het eten was heel lekker! Daarna waren we echt helemaal kapot met een nacht overslaan, dus om 22:00 zijn we als een blok in slaap gevallen.

Dag 3, Kathmandu

Vandaag zijn we bij 3 tempels geweest in de Kathmandu vallei, namelijk Durbar Square, de grote boeddha stupa en de Pashupatinath tempel. De gids vertelde ondertussen veel over hoe het in Nepal gaat met boeddhisme en hindoeïsme. Interessant, maar zoveel dat ik bang ben dat ik het meeste alweer vergeten ben. Mijn hersenen staan een beetje uit lijkt het wel. Vakantie hè. 😉

Om 9:00 gingen we op weg na een lekker uitgebreid ontbijt. Eerst dus naar Durbar Square, behoorlijk aangetast door de aardbeving van 2015, maar heel wat stukken zijn ook alweer opgebouwd. Bijzonder om zoveel tempels bij elkaar te zien, met hele mooie details in het houtwerk.

Daarna naar de grote boeddha tempel, voor mij de meest bekende. Dit is waar je omheen kan lopen om aan de gebedsmolens te draaien, met de klok mee natuurlijk. Ik heb een stukje gedaan, maar niet helemaal rond. Het is een echte pelgrimplek. Met de aardbeving is het goude deel eraf gevallen, wat weer gemaakt is.

Natuurlijk Linda Nepal Kathmandu

We zijn er ook op gelopen en hebben nog even bij het naastliggende klooster gekeken. Hier hebben we ook gegeten in een restaurant met uitzicht op de stupa. De foto hierboven heb ik vanaf daar genomen, dat is wel een mooi gezicht! Na het eten zijn we nog even bij een kunstschool geweest, aan hetzelfde plein. De Samsara is uitgelegd, de levenscyclus volgens het boeddhisme. Dit vond ik heel interessant en zeker de opmerking dat iedereen een diamant in zich heeft, maar dat die vervuild is met lagen modder raakte mij. Iedereen kan een boeddha worden!

Als laatste naar de hindoeistische Pashupatinath tempel. Hier worden ook lijkverbrandingen aan de rivier gedaan. Er waren er ook een aantal bezig, maar gelukkig kon je geen lichamen meer zien. Toch een beetje raar wel om naar te kijken. Maarja dat is wel de cultuur hier! Hier heb ik ook een tika (een rode stip) op mijn voorhoofd gezet. 😀 En er liepen sadhoes, kleurrijke heilige hindoeïstische mannen. Die willen geld hebben als je een foto van ze wilt maken, maar ik denk dat ik wel een paar goede “hipshots” heb kunnen maken. 😉

Inmiddels ben ik wat meer geland, na het drukke schema en de vermoeidheid van gisteren. Ik heb nu echt het idee dat ik weer op reis ben. Maar het blijft wel een stad, wat mij gewoon minder enthousiast maakt dan mooie natuur. 😉

Rond 16:30 waren we terug bij het hotel en zijn we om 17:00 met de meeste mensen van de groep gaan eten bij North Field Café, waar ik heerlijke sizzler kip had. Kip wat pruttelend op je bord geserveerd wordt.

Toen we terug waren bij het hotel was het alweer 21:00 (de reisleider had gezegd dat we beter voor 21:00 van straat konden zijn). De tassen alvast maar weer klaargemaakt, want morgen gaan we al om 7:00 rijden. Eerst naar de Monkey tempel en dan naar Nuwakot voor de overnachting.

Dag 4, Kathmandu naar Nuwakot

Vandaag dus heel vroeg de wekker. Het heeft even geduurd voordat ik ook echt wakker was. Voordat we naar Nuwakot gingen rijden was het plan om nog langs de Monkey tempel te gaan, daarom zo vroeg. Er waren inderdaad apen en ook weer veel vlaggetjes. Ook allemaal kleine altaartjes ernaast en mensen die je dingen willen verkopen. We gingen hier vrij vlot ook weer weg, want het is 5 uur rijden naar Nuwakot en de lunch zou daar zijn.

Natuurlijk Linda Nepal

De 5 uur naar Nuwakot waren op zijn zachtst gezegd nogal hobbelig. Een weg is het vaak niet te noemen. Best een uitdaging voor de bus. De route is door Sawadee omgelegd, waardoor we zeker 4 uur meer bustijd hebben. Dat is wel een beetje jammer. De reisleider van de Sawadee groep die naar Everest basecamp gaat zei dat het echt de moeite waard van het rijden is.

We zitten nu in Famous Farm. Het is een heel oude boerderij, met wel hele leuke kamers, met alle deuropeningen heel laag en hele hoge drempels. Natuurlijk heb ik mijn hoofd al een keer gestoten. 😉 Ik weet niet of het beter is dan waar we anders hadden gezeten, dus of het echt de moeite waard is kan ik niet zeggen. Grappig is het wel, zo’n oude boerderij. 🙂

Natuurlijk Linda Nepal Nuwakot

Na even gezeten te hebben zijn we nog naar een oud paleis gelopen, wat 10 minuten hier vandaan ligt. Niet heel groot en met de aardbeving is het beschadigd geraakt waardoor je er niet naar binnen kan. We zijn nog een stukje langs de huizen gelopen die hier in de buurt zijn en toen hadden we weer even wat vrije tijd, met een zonsondergang achter de bergen, die helaas niet mooi kleurde.

Ik vraag mij echt af of dit de moeite van de 4 uur extra bus-uren waard is. En ik ben zeker niet de enige die zich dat afvraagt gelukkig. 😉 Mooi puntje voor het evaluatieformulier, aangezien we hierdoor ook bijna geen tijd meer hebben morgen om bij aankomst in Pokhara nog even wat rond te kijken of om gewoon eens te zitten voordat we de dag erna met de trekking beginnen.

Het eten was wel heel lekker. Dal bhat natuurlijk weer, maar wel nog lekkerder gemaakt dan de vorige keer. 😀

Dag 5, Nuwakot naar Pokhara

Over vandaag kan ik heel kort zijn eigenlijk. Het was geen leuke dag, met heel veel verloren tijd. 7:30 kregen we het ontbijt en om 8:00 gingen we op weg naar Pokhara. Eerst een uur en 3 kwartier letterlijk stuiteren over een weg die er niet echt is, de weg die we gisteren ook hadden genomen. Daarna, met 2 tussenstops, de rest van de dag in de bus, op ook niet al te beste wegen, waarna we om 15:45 aankwamen in Pokhara, hotel Barahi.

Mijn stuitje, nek en rug zijn helemaal door elkaar gerammeld en doen heel veel pijn. Daarna moesten we nog bijna een uur luisteren naar Chandra met uitleg over de trekking. Ik werd echt helemaal gek. Nog langer zitten en omdat hij vrij moeilijk Engels praat begrijpt iedereen hem niet meteen en hij begrijpt ons niet, dus dat duurt 3 keer zo lang als dat het hoeft te duren. Uiteindelijk mochten we dan gaan. We konden nog even door het plaatsje lopen en daarna zijn we gaan eten bij Moondance, heerlijke kip tandoori gegeten!

Het is een heel leuk plaatsje, waar we volgens de originele planning de hele middag hadden kunnen besteden, maar nu dus niet door de verandering in het programma. 4 uur te veel in de bus voor een locatie die dat echt niet waard was gisteren. Sawadee kan een hoop mailtjes verwachten na afloop, want veel mensen hebben dit al aangegeven te gaan doen.

Na het eten de tassen klaar gemaakt. Eentje om mee te nemen met max 16 kg en eentje om in het hotel te laten, waar we zaterdag weer terug zijn. Dit had ik liever op mijn gemak in de middag gedaan, omdat we nooit een meerdaagse trekking hebben gedaan en we er dus echt even goed bij na moeten denken. Maar dit werd dus even snel vanavond voor het slapen.

Morgen gaan we om 7:30 Eerst weer 1,5 uur met de bus en dan begint eindelijk de trekking. 4 x 24 uur geen bus!!! Ik kijk er enorm naar uit en ben benieuwd hoe ik de trekking zal doorkomen. Geen Wi-Fi en geen onbeperkte stroom op de berg als het goed is dus als we weer terug zijn in Pokhara ben ik weer online. 🙂

Dag 6 t/m 10 Trekking Poon Hill

Deze dagen hebben we een 5-daagse trekking gedaan door het Annapurna gebied met als doel op dag 3 Poon Hill te bereiken. Klik even verder voor het verslag van deze trekking, want anders wordt het hier wat te veel. 🙂

Dag 11, Pokhara

Vandaag hebben we, de dag na de trekking, een vrije dag! Heerlijk om even bij te komen van de trekking en het volle programma voor de trekking.

We zijn om 8:00 rustig gaan ontbijten en daarna langs het Phewa meer gelopen. In het meer ligt een tempel waar je met een bootje heen kan. Dit hebben wij niet gedaan. Tijdens het maken van foto’s kwam er een vrouwtje met armbandjes langs. Normaal stuur ik ze weg, maar deze keer niet. Ze had een leuk armbandje van yak hoorn met de mantra Om Mani Padme Hum in het Sanskriet. Deze mantra kom je hier veel tegen en heeft een reinigende werking, dus dat vond ik wel leuk om van haar te kopen. Met korting, want ik was haar eerste klant van vandaag. Ja ja ja…. 😉

Natuurlijk Linda Nepal Pokhara

Tegen het eind van het wandelpad hebben we nog even wat gedronken en daarna zijn we langs de winkels terug gelopen. Frank heeft een Nepal vlaggetje gekocht en ik een hele mooie klankschaal. De buitenkant heeft dezelfde mantra rondom staan en in de schaal staat een afbeelding van Boeddha ogen. En er kwam een enorm mooi geluid uit, waar het dan weer uiteindelijk om gaat. Ik wist meteen dat ik deze moest hebben toen ik hem hoorde.

Hierna zijn we een heerlijke, soms pijnlijke, massage gaan doen bij Helping hands spa, gerund door doven en blinden en daarmee ook meteen voor een goed doel. We hebben gekozen voor de full body trekkers massage van een uur. Wel toepasselijk op dit moment. 😉

Hierna zijn we gaan lunchen bij AM/PM organic cafe. Hier hebben ze biologische lokale ingrediënten en het water wat ze gebruiken is gefilterd en met uv behandeld. Klinkt goed! Ik heb gekozen voor de smoothie bowl met mango en allerlei heerlijke dingen erdoor. Eindelijk weer wat vitamientjes, want daar hebben we er hier niet veel van. 🙂 Het was heerlijk!

De rest van de middag hebben we lekker bij het zwembad doorgebracht en ’s avonds hebben we met een groepje gegeten bij Moondance. Ik had lemon honey kip, die erg lekker smaakte. Voordat we gingen eten voelde mijn buik niet helemaal goed, dus ik was even bang dat ik de volgende in rij was met diarree, maar gelukkig heeft dit niet doorgezet!

Dag 12, Pokhara naar Chitwan

Vandaag op weg naar de jungle! 7:45 gingen we op weg met een nieuwe bus naar de jungle van Chitwan. Het is nu een veel kleinere bus, dus we zitten behoorlijk opgevouwen en de bagage ligt op het dak. Gelukkig was de weg prima vandaag, dus de 5 uur durende rit was op zich prima te doen met 2 tussenstops.

Bij aankomst in Sapana Village lodge hadden we eerst uitleg over het programma en daarna nog even tijd om te lunchen. We hebben weer eens heerlijke momo’s gegeten! 🙂

De rest van de middag hebben we een kano en wandeltrip gedaan door een stukje Chitwan. We hebben krokodillen gezien, apen, een neushoorn, herten, verschillende vogels, waaronder de prachtige ijsvogel, en spinnen. 😉 In de kano was gelukkig maar 40 minuten, want het zat echt verschrikkelijk. We hoefden zelf niet te roeien trouwens, anders had ik het niet gedaan. 😉 Daarna hebben we nog 2 uur door het oerwoud gelopen, op zoek naar nog meer dieren en lekker door het groen. Dit was een zeer welkome activiteit na de busrit van 5 uur.

Natuurlijk Linda Nepal Chitwan

’s Avonds natuurlijk weer gegeten, wat allemaal tergend langzaam ging, omdat ze de bediening hier niet op orde hebben, dus het ze ook nog maar extra druk gemaakt door een Mojito te bestellen tijdens het wachten. 😉 Maar uiteindelijk konden we dan toch naar bed, relatief vroeg, omdat morgen de excursie super vroeg begint.

Dag 13, Chitwan nationaal park

Vandaag een hele lange dag voor de boeg met een jeepsafari door Chitwan nationaal park. Waar we dus gisteren al een stukje van gezien hebben, maar dan veel verder het park in. Op zoek naar nog meer dieren.

Al een hele tijd staat de weersvoorspelling voor vandaag op de hele dag regen en gisteren werd dit de hele dag onweersbuien. Maarja verder is hier toch ook niks te doen en we doen deze reis vooral voor de trekking en dit park waar we nu zitten, dus hebben we toch de jeepsafari gewoon geboekt. Alle voorspellingen veranderden echter toen vannacht ineens een enorme onweersbui losbarstte! Echt zo mega hard, dat heb ik nog nooit meegemaakt. De stroom viel ook uit op een gegeven moment, maar die ging net weer aan 2 minuten voor half 6, het moment dat de wekker zou gaan. Toen ik vervolgens naar de weersvoorspelling keek was dat ineens veranderd naar droog tussen 9:00 en 15:00. Top!

Om 6:00 zou het gisteravond bestelde ontbijt klaar staan. Je raadt het al, dat is ze niet gelukt. 😉 Maar goed, nog steeds waren we op tijd klaar en om 6:45 begon de excursie. Eerst met een jeep naar de rivier, met een kano de rivier oversteken en aan de overkant stonden de jeeps te wachten waarmee we de safari gingen doen. Een open jeep voor 11 personen, waar we met 7 plus gids in zaten.

We zijn een heel eind gereden en als iemand iets zag bleven we even staan om te kijken. Score van vandaag: herten, langoer apen, makaken, heel veel neushoorns, sommige dichtbij, sommige verder weg, schijnbaar vrij uniek dat we er zoveel tegen kwamen, ik ben de tel kwijt geraakt. Verder: zwijnen, vogels en vlinders. En dus niet beren en tijgers… Voor een tijger waren we 2 minuten te laat op een plek waar een jeep voor ons net een tijger had gezien… De jeeps staan helemaal niet in contact met elkaar. Het lijkt erop dat ze een standaard rondje rijden en dan hopen ze iets te zien. Van Tanzania en Zuid-Afrika zijn we gewend dat iedereen m er elkaar in contact staat en als er dan iemand doorgeeft dat er een luipaard gezien is racet iedereen daarheen. Niks standaard rondje dus! Dan hadden ze geweten dat we nu dat laatste stukje voor de tijger even iets meer gas hadden moeten geven. Daar valt dus nog wel wat te optimaliseren…. Maar goed, zoveel neushoorns op 1 dag en zo goed te zien is ook mooi. En de omgeving was ook heel mooi. En je weet dat als je er maar 1 dag bent je niet alles gaat zien.

Natuurlijk Linda Nepal Chitwan neushoorn

Ik denk dat ons geluk gewoon op was, want regen hebben we niet gehad, terwijl dat wel de voorspelling was. Zodra we de jeep uit stapten ging het echter wel enorm hard onweren en regenen. En toen moesten we dus nog naar de overkant met de kano. Had ik toch niet voor niks mijn poncho meegenomen! Er stonden heel veel mensen en die werden met 3 kano’s zo snel mogelijk naar de overkant gebracht. Daarna rennend naar de jeeps die ons naar het hotel zouden brengen en als verzopen katjes om 18:00 bij het hotel.

Aangezien vannacht de stroom uitviel tijdens zo’n zelfde bui dacht ik dan ga ik meteen even douchen nu er nog wel licht is. En toen stond ik net eventjes eronder en viel het licht uit. 😉 Gelukkig ging het dit keer ook vrij snel weer aan!

We hebben niet gewacht op de hele groep met eten, want we hadden geen zin in weer zo’n ellenlang gedoe. Zo dachten nog 3 anderen ook. Nu waren ze dus super snel met het eten! Daarna rekening betaald (die stomme taxes vergeet ik altijd waardoor alles 23% duurder wordt dan je denkt….), stukje getypt en lekker gaan slapen!

Dag 14, Chitwan naar Bandipur

Vandaag konden we een klein beetje uitslapen, want we hoefden pas om 8:00 te gaan rijden. Mijn ontbijt vanochtend was yoghurt met muesli, vers fruit en honing. Lekker na alle eieren van afgelopen dagen!

Rond het middaguur kwamen we aan in Bandipur, bij hotel Old Inn. Van dezelfde eigenaar als de boerderij in Nuwakot en dus met dezelfde irritant lage deuropeningen, waar Frank al 2 keer zijn hoofd tegen gestoten heeft… Maar goed het heeft wel wat. Voor 1 nacht prima.

We hebben heerlijk lunch gegeten bij The Hotel. Ik had weer momo’s. 😉 Dit keer met groenten. En ik denk dat ik dit wel de lekkerste momo’s tot nu toe vond! Misschien moet ik maar eens gaan kijken hoe ik die in Nederland zelf kan maken…

De rest van de middag tot 16:00 hadden we niks. De straat hier is wel het enige wat er te doen is hier op een aantal oude tempeltje na. Er zijn een paar kleine winkeltjes, maar die hebben eigenlijk allemaal net niks. Het is hier wel een stuk warmer met de felle zon!

Om 16:00 gingen we met de reisleider een rondje om het dorpje lopen. Langs het ziekenhuis, wasplaatsen en wat leuke tempeltjes en uiteindelijk een uitzicht over de bergen. Fijn om toch even een rondje te lopen zo, want anders is dit plaatsje wel een beetje een zinloze tijdsbesteding. Als je hier een volle dag hebt kan je een wandeling maken door de vallei, maar daar hebben we dan weer te weinig tijd voor. 🙂 Het ziet er wel mooi uit met de oude gebouwen, maar het is heel klein en ik vind natuur nou eenmaal interessanter. 😉 Als we hier een hele dag zouden hebben kan je een wandeling maken door de vallei, dus dan heb je er ook echt iets aan om er te zijn, maar die tijd hebben wij niet.

Het eten was vanavond inclusief, maar dit was aardappelpuree, wortelen, bonen, kip en aubergine in een deegjasje. Jammer dat het geen Nepalees eten was! We denken dat de manager een beetje boos op onze groep was, omdat we het lunchbuffet hadden afgeslagen. 😉

Dag 15, Bandipur naar Bhaktapur

Vandaag gaan we weer door, naar de laatste plek van deze reis, Bhaktapur. Eerst kregen er ontbijt, yoghurt met muesli en 2 eieren (ik koos voor gekookt), toast en een aardappelkoekje (die heb ik afgestaan).

En toen gingen we heeeeel lang rijden. Totaal zijn we 6,5 uur onderweg geweest, inclusief een aantal stops. Na 5 uur was ik er wel echt klaar mee, dus toen begon ik te draaien, maar ik heb m’n tijd goed benut door het boek Steeds leuker van Jelle Hermus (van SoChicken) voor de helft te lezen! Zeker een aanrader!

Het hotel heet Bhadgaon guest house en ziet er best luxe uit. Maar als je goed kijkt valt dat tegen haha. De wc trok niet door, wat gemaakt is toen we een rondje zijn gaan lopen, de complete badkamer wordt zeiknat als je doucht en het kussen is een soort ballon waar mijn hoofd vanaf rolt. 😉 Maar onze kamer zit wel naast het dakterras en met onderstaand uitzicht is dat top.

Natuurlijk Linda Nepal Bakthapur

De laatste paar uurtjes van de dag hebben we in de buurt van het hotel een rondje gelopen langs de winkeltjes en tempels in de buurt. Je ziet duidelijk dat de aardbeving van 2015 heel veel schade heeft aangebracht. De tempel hierboven rechts staat bijvoorbeeld helemaal in de steigers (lees: bamboe stokken).

’s Avonds mochten we zelf bedenken waar we gingen eten en toen hebben we met 2 medereizigers bij Shiva guest house gegeten. Ik heb een curry genomen met kip, want eigenlijk heb ik nog niet eens zoveel curries op! Het was super lekker!

Daarna hebben we nog een cocktail gedronken op het dakterras, maar om 21:00 ging dat dicht, want alles gaat dan dicht in het oude centrum. En de reisleider zei dat je om 21:00 terug moet zijn in het hotel, omdat dan de honden agressief worden. Honden die kunnen klokkijken vind ik wil super slim! We zagen trouwens maar een paar honden toen we vanaf het dakterras keken, maar goed. 😉

Dag 16, Bhaktapur

Vandaag hebben we nog een hele dag in Bhaktapur voordat we morgen weer richting Nederland gaan. We waren al gewaarschuwd dat rond 3-4 uur ’s nachts de bellen in de buurt gaan luiden en inderdaad, ik hoor de eerste om 4:04. Ook met de bellen heb ik gelukkig nog wel wat slapen, ondanks het bizar slechte kussen!

Voor het ontbijt wilde ik nog even douchen, maar het water werd maar niet warm. Ik davht misschien heb ik iets gemist over een zonneboiler die in de ochtend nog geen warm water geeft. Maar nee, ik moest de linker knop helemaal open zetten en dan 10 minuten wachten. Serieus? In de reispapieren was men nogal spastisch over dat we hervulbare flessen mee moesten om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Vervolgens zien we hier in iedere greppel en op iedere berghelling enorme bergen afval liggen, met vooral plastic, en laten ze gewoon 10 minuten de douche lopen om op te warmen. Niet te geloven… En dan maken wij ons druk om 3 plastic dingen in het afval per week… Ik snap het echt niet.

Het ontbijt bestond weer uit yoghurt met muesli en daarna ei met toast en aardappeltjes. Smaakte prima.

Om 9:45 begon de citytour met een gids. Een aantal dingen hadden we gisteren zelf al gezien, maar ook hebben we een aantal nieuwe pleinen gezien, achterafstraatjes waar je zelf nooit doorheen zou lopen en hij gaf veel informatie over de stad. We zagen nu nog meer gevolgen van de aardbeving. Er ligt echt heel veel in puin. Maar er wordt wel overal hard gebouwd om alles weer op te bouwen. De straat lijkt ook net een golf hoe de steentjes liggen, maar dit blijkt dus het golven van de grond met de aardbeving te zijn geweest en dit gaan ze dus niet herstellen. Wel een heel bijzonder gezicht. Om een uur of 1 waren we weer terug in het hotel.

Na een lunch met wederom momo’s, de laatste keer ben ik bang, hebben we nog door de straatjes gelopen om ons geld op te maken. 😉 We worden erg bedreven in het afdingen. 😉 Er mag niks mee naar huis aan geld dus dan moet je weer terug wisselen hier. Kan je het beter opmaken. En het helpt om te zeggen dat je echt niet meer kan betalen omdat je vanavond nog moet eten hihi.

Voor het eten hebben we nog een paar uur op het dakterras gezeten, dit keer zonder cocktail, want we weten nog niet wat we met het eten gaan uitgeven.

We hebben gegeten bij een restaurant wat de reisleider had uitgekozen. We werden in een saai hok gezet met de grote groep, dus dat was wel jammer. Ik heb nog 1 keer de sizzler kip genomen, die heerlijk smaakte. Het eten was vrij goedkoop en we kregen nog geld terug van wat we in de fooienpot hadden ingelegd, dus zijn we snel nog terug gegaan naar het hotel, zodat we voor 21:00 nog snel wat konden bestellen bij de bar om het geld op te maken. 😉

Daarna nog even de tassen ingepakt en lekker gaan slapen, op mijn kussentje wat ik mee heb voor in de bus, want op die ballon die hier ligt kan ik echt niet liggen.

Dag 17, Bhaktapur naar Istanbul

Het plan was om vandaag naar huis te gaan, maar dit liep anders dan gepland. Volgens plan gingen we wel ontbijten om 8:30 en om 9:00 naar de bus. Die stond een eindje verder, want die mocht de stad niet in.

Op het vliegveld aangekomen gingen we de rij in en toen na lange tijd de eersten van ons bij de balie kwamen bleek dat er een probleem was. Omdat het luchtruim boven Pakistan dicht is moesten we omvliegen. Dat is al heel lang zo, dus dat is niet nieuw, maar blijkbaar hadden ze er voor vandaag nog niet over nagedacht… En het vliegtuig had sowieso vertraging. Daarnaast hadden we sowieso al maar een uur en 25 minuten overstap, dus het was bepaald dat het kansloos was om de vlucht naar Amsterdam te gaan halen. Eerst werd gezegd dat we helemaal niet zouden vliegen vandaag, maar uiteindelijk bleek dat we wel naar Istanbul zouden gaan, maar daarna pas de volgende dag naar Amsterdam.

We moesten dus weer uit de rij en werden met de groep aan de kant gezet om te wachten tot de omboeking gedaan was, zodat de goede labels aan de bagage gedaan konden worden. Er waren veel andere Nederlanders die hetzelfde hadden en toen we hen in een andere rij zagen gaan staan zijn we ook maar eens gaan vragen en bleek dat we daar ook heen moesten. Lekker dat ze dat even gemeld hadden… In die rij duurde het ook nog heel lang voordat er echt iets gebeurde en waren ze met meerdere mensen tegelijk bezig, waardoor eigenlijk alles net niet ging. Uiteindelijk na lang wachten werd ineens iedereen die naar Amsterdam moest als eindbestemming er doorheen gejaagd en konden we eindelijk naar de douane, etc. Ook nog even snel de laatste roepies opgemaakt aan water en snacks.

We zouden vliegen om 12:30, maar dit is 14:45 geworden. Het laatste half uur doordat we ook nog op een dronken man moesten wachten….

Natuurlijk Linda Nepal

In 8,5 uur vlogen we naar Istanbul, waar we aankwamen om 21:15 in plaats van 18:20. Inderdaad dus veel te laat om de overstap te halen. Omdat de volgende vlucht pas om 10:35 de volgende dag ging kregen we een hotel. Hiervoor moesten we wel eerst een visum kopen, door de douane en in de rij voor een hotel. We waren niet de enige zeg maar… Uiteindelijk waren we 00:15 in het 4-sterren Vestia hotel. Het meeste luxe hotel van de reis denk ik, al komt het hotel in Pokhara ook wel in de buurt. 😉

Gelukkig een super bed, dus konden we mooi even een paar uur slaap meepakken! En heerlijk om even te douchen (met meteen warm water). Nu komt dat setje ondergoed, sokken, shirt wat we altijd in onze handbagage hebben ook eens van pas. 😉

Bonusdag 18, Istanbul naar Amsterdam

Speciaal voor ons is het ontbijtbuffet een half uur eerder open gegaan en konden we om 6:30 lekker ontbijten. Zo’n uitgebreid buffet hadden we niet eerder gehad. 😉 Van Turkish airlines stond om 7:10 een busje voor de deur om ons weer naar het vliegveld te brengen. Dit keer zonder verkeer op de weg, dus duurde het maar 15 minuten! Douane ging vlekkeloos, nog even gevraagd hoe we de kosten voor het visum en een vergoeding voor de vertraging kunnen krijgen en toen wachten. Nog 1,5 uur moesten we wachten en toen gingen we boarden. Ik zat eerst op rij 5 en Frank op rij 6 (bijna niemand is naast elkaar gezet), maar met boarden werd ik ineens op rij 39 gezet. Net niet de achterste. Nu in ieder geval wel aan het gangpad en het is maar een vlucht van 3,5 uur, dus ik vind het prima. 🙂 Er zit er wel eentje naast me die wel heel graag zn arm op de leuning wil doen, of eigenlijk er overheen…. Netjes op tijd landden we op Schiphol. Mijn boek Steeds leuker is nu uit. 😉 We reden van P3 weer naar huis. 15:00 waren we thuis! 15 uur later dan gepland. 😉

Feitjes en andere dingen

 • We hebben altijd een rol wc-papier mee, omdat dat in alle boekjes staat dat dat handig is. Dit is de allereerste reis waarbij we de 2 rollen die we mee hadden ook echt gebruikt hebben! En zelfs bij hebben moeten kopen!
 • Ik vond de reis erg gehaast en ik had niet het heldere moment om mij terug te trekken van de groep. Hier heb ik dus wel van geleerd voor een volgende reis, nadat iemand op bijna de laatste dag een opmerking maakte over tijd voor jezelf nemen. Ik ben volledig meegezogen door de groep en heb hier niet eerder over nagedacht, maar voelde wel dat het te druk was voor mij.
 • De trekking vond ik op het moment best wel zwaar, maar met 2 tellen uithijgen weer helemaal op adem zijn geeft wel aan dat het prima is met mijn conditie en ik vond het geweldig om zo de bergen te beleven. Dit was het hoogtepunt voor mij van deze reis.
 • Overal ligt plastic en ander afval, ondanks dat het in de boekjes lijkt dat ze hier heel bewust mee omgaan.
 • Hurk-wc’s ga je zeker waarderen op het moment dat het overal heel vies is. Je raakt in ieder geval de bril niet aan, want die is er niet. 😉
 • Het was heel fijn om even buiten onze eigen bubbel te zijn, met hele andere mensen om ons heen. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen!
 • Ik vond het dan ook erg fijn om de trekking met een groep te doen en niet met z’n tweeën. Ik denk dat het met z’n tweeën een stuk zwaarder zou zijn geweest.
 • De gekleurde gebedsvlaggetjes overal vond ik heel gezellig. 😀

Wat denk je? Ga jij ook eens naar Nepal? En dan met een trekking ook? Of misschien zelfs naar Everest Basecamp?

Op naar de volgende vakantie! Die al op de planning staat, naar Spitsbergen en Lapland. Zeker heel veel zin in, ik ben alweer aan het aftellen. 😉

Reisverslag 17 dagen Nepal 2019
Getagd op:         

4 gedachten over “Reisverslag 17 dagen Nepal 2019

 • 25 maart 2019 om 19:51
  Permalink

  Dag Linda en Frank,

  Die trekking was wel spectaculair!! Wel grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht maar komt dat omdat je zo hoog zit?
  Geniet nog van jullie reis.

  Groet,
  Diana en Dirk

  Beantwoorden
  • 25 maart 2019 om 15:08
   Permalink

   Dat was het zeker! 🙂 De hoogte zorgt er inderdaad voor dat het in de nacht erg afkoelt. Overdag is het bijvoorbeeld maar 12 graden, maar door de felle zon voelt het al snel heel warm!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *