Van mijn schoonmoeder kreeg ik verse kurkuma! Wat je hiermee kunt lees je in deze blog.
Kurkuma
Kurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Er zijn 100 bekende soorten, maar de bekendste is Curcuma Longa. Het E-nummer E-100 staat voor kurkuma.
Werkt tegen kanker
De bekendste eigenschappen van kurkuma is dat het tegen kanker werkt. Ik heb zelf ook een pot kurkuma supplementen genomen zodra ik wist dat ik leveradenomen had, 3,5 jaar geleden. Adenomen zijn goedaardige tumoren. Maarja tumoren zijn tumoren en het kan in ieder geval geen kwaad om een tijdje kurkuma supplementen te nemen. Dus ik dacht ik neem gewoon 1 pot en dan stop ik weer. De adenomen waren inderdaad een half jaar later gekrompen. Maar of dat ook door de supplementen kwam of alleen doordat ik met de anticonceptiepil stopte zullen we nooit kunnen zeggen.
Andere werkingen
Verder zou het goed werken tegen galstenen, alzheimer, diabetes type 2, aderverkalking, prikkelbare darmsyndroom (noemen ze niet alle darmklachten zo waarvan de artsen niet weten wat het is? 😉 ), ontstekingsziekten zoals psoriasis en reuma en het helpt bij het ontgiften door de lever.
Hoe gebruiken?
Je kunt het raspen en dit door je eten doen. Je kunt kurkuma ook in heet water laten trekken om er thee van te maken. Schijnt ook lekker te zijn in combinatie met een stukje gember en een takje munt.
Hoe bewaren?
Ik had gelezen dat je het kan invriezen of een maand in de koelkast kan bewaren. Maar in de koelkast ging het schimmelen bij mij. Dus ik heb die stukken afgesneden en het ligt nu gewoon in een kastje. Daar lijkt het beter te blijven. Wat er officieel voor bedacht is kan ik niet vinden. Iemand een idee? 😉
Combinatie met zwarte peper
De piperine in zwarte peper zorgt ervoor dat kurkuma beter op te nemen is in je lichaam. De biobeschikbaarheid van kurkuma gaat door de piperine met 2000% omhoog! Ik gebruik altijd zwarte peper in mijn eten, vanwege de goede werking voor de lever. Dus als ik kurkuma gebruik (best vaak, vooral de gedroogde vorm) heb ik dat dus altijd in combinatie met zwarte peper.
Bron: De voedingswijzer – Juglen Zwaan