hardlopenJa! Ik heb een nieuwe hobby! Hardlopen. En niet zomaar hardlopen. Hardlopen op het strand! In een eerdere blog had ik het erover dat ik zo’n behoefte had om naar buiten te gaan sinds onze vakantie in Canada (daar heb ik ook de foto gemaakt). En dat ik mij had ingeschreven voor een clinic trailrunnen. Maar toen kreeg mijn vriend een tip over een loopproject op het strand. Duurt een kleine 3 maanden en het is lekker dichtbij. Dus die clinic trailrunnen heb ik geannuleerd en ik ben aan dit loopproject mee gaan doen!

Hardloopervaring
Ik heb zo’n 6-7 jaar geleden, toen ik nog badminton speelde, wel eens een zomer met trainingen in het bos gehad. Vooral intervaltraining, geen lange afstanden. Ik vond dit geweldig! Maar toen de trainingen afgelopen waren heb ik nog een paar keer zelf gerend, kreeg ik last van mijn knieën en ben ik ermee gestopt. Ik had dus eigenlijk geen hardloopervaring.

5 km groep
3 weken terug begon ik, na overleg met iemand van het project, in de 5 km groep. Dan kon ik daar testen hoe het ging en eventueel daarna naar een groep lager of hoger gaan. Ik vond het heerlijk om buiten te zijn! Ik had verwacht dat mijn knieën pijn zouden gaan doen, want dat gebeurt soms al met wandelen. Mijn conditie was eigenlijk ook verbazingwekkend goed. Maar het was mijn rug die mij tot stoppen dwong. Daar had ik niet eens zo over nagedacht. Dat ik last zou kunnen krijgen van mijn ruggenwervel… Ik wist wel dat die nog niet helemaal hersteld was, maar had niet verwacht dat ik daar problemen mee zou krijgen bij hardlopen. Deze eerste training was 2, 3, 4, 3 en 2 minuten hardlopen en tussendoor wandelen. Op het strand. Dit was dus wat teveel voor mij. In ieder geval om mee te beginnen.

Beginners groep
De week na die eerste training heb ik heel erg pijn gehad in mijn scheenbenen. Echt te zwaar begonnen dus volgens de trainster. Maar tijdens het loopje wat ik zelf thuis nog heb gedaan (4 x 2 minuten) die week had ik geen pijn meer in mijn rug! Omdat de 5 km groep dus wat te hoog gegrepen bleek te zijn ben ik de week erna naar de beginnersgroep gegaan. Beide groepen lopen uiteindelijk op 19 november de 5,7 km van Monster. Maar de beginnersgroep heeft wat langer wandelpauzes tussendoor en gaat wat minder snel. En ook de tweede training op het strand had ik geen pijn in mijn rug! Jeeeee. Ik was al even bang dat ik zou moeten stoppen, maar dat hoeft gelukkig niet.

1 km test
Vorige week was de eerste test, zodat we als het goed is progressie kunnen zien over een paar weken. Zo snel mogelijk 1 km rennen. Ik was rustig aan begonnen en daardoor had ik zelfs tegen het einde nog wat energie over om nog even wat te versnellen. Met een tijd van 5:57 minuten was ik superblij! Onder de 6 minuten! Woehoe! Niet slecht voor iemand die net 2 weken hardloopt toch? 😉 Ik hoop natuurlijk dat ik over een paar weken als de volgende test is kan zeggen dat ik sneller ben geworden. De rest van die training bestond uit nog een keer 6 minuten en dan nog 5 en 4 volgens mij. En dat ging prima! Wat een verschil dus al met 2 weken daarvoor! Opbouwen is dus wel heel belangrijk…

Voordelen van hardlopen
Voor mij is een megagroot voordeel dat hardlopen buiten is. Ik vind het geweldig om buiten te zijn. Dus dat is voor mij het grote voordeel en ook meteen de reden waarom ik hiermee begonnen ben. En nu ik ermee bezig ben vind ik het ook geweldig om te zien dat ik in 3 weken al zoveel verbetering zie. Echt verbazingwekkend! En die vooruitgang geeft een goed gevoel .
Maar andere voordelen om jou misschien ook over de streep te trekken om te gaan hardlopen zijn:
– Het kan altijd en overal
– Het is goedkoop, want je hebt geen abonnement. Tenzij je dus meedoet met een loopproject, maar ook dat is supergoedkoop!
– Het maakt je hoofd leeg
– Je maakt het gelukshormoon serotonine aan, dus je wordt er blij van
– Je conditie verbetert
– Je kunt wat kilo’s kwijt raken (mocht je dit willen…)
– Het verbetert je weerstand, doordat je in weer en wind buiten bent
– Je ziet nog eens wat als je ook eens buiten je normale rondje loopt

Ik vind het in ieder geval super leuk en dat het clubje op het strand is helpt daar zeker aan mee! Ik vind het heerlijk om op het strand te zijn. Vorige week keek ik zo een beetje over het strand heen toen we even een rust moment hadden en ik had echt even een geluksmomentje! Ik hoop dat mijn lichaam nog lang mee blijft werken en dat ik 19 november de 5,7 km ga halen.

Ik denk er ook aan om de sportschool op te zeggen. Daar ga ik nu nog heen voor de Body Balance, maar met de 1-2 keer per week die ik thuis zelf nog moet hardlopen en de yoga die ik nog doe wordt het wel een beetje veel… Ik krijg ook een beetje weerstand om daar nog heen te gaan, dus dan kan ik beter maar opzeggen, in plaats van sponsoren. Ik sponsor dan liever aan nieuwe hardloopschoenen. 😉 Morgen mag ik weer naar het strand voor de vierde training alweer!

Ga jij ook wel eens hardlopen? En heb je wel eens met een wedstrijd meegedaan?

Mijn nieuwe hobby: Hardlopen
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *