Mes vorkGisteren ben ik met Frank (mijn vriend, voor degenen die mij niet persoonlijk kennen 😉 ) naar Spectre in de bioscoop geweest en daarna zijn we uit eten geweest! Bij een leuk tentje in Delft, met een restaurantbon die wij van vrienden hadden gekregen voor onze verjaardagen! 😀 De bioscoop was trouwens ook met een cadeaubon, dus dan is het beiden natuurlijk dubbel zo leuk! 😉 Tijdens het eten kwam ik op het idee om hier iets over te gaan schrijven, want hoe doe je dat nou, gezond uit eten gaan?

Ik ben lid van een aantal Facebook groepen die gaan over gezonde voeding, zodat ik veel dingen meekrijg over de laatste ontwikkelingen in voedingsland. Wat mij daarin opvalt is dat er best wat mensen zijn die zich wel heel strikt houden aan dat ze gezond willen eten en dat ze dus niet uit eten gaan, omdat ze bang zijn dat er dan iets uit een pakje gebruikt wordt of dat er in “bak en braad” wordt gebakken in plaats van in roomboter. Dit gaat mij iets te ver! Ik vind het gewoon veel te leuk om uit eten te gaan met Frank of met vrienden of collega’s! Dit sociale deel van mijn leven ga ik echt niet opgeven omdat het dan wel eens zou kunnen zijn dat ik iets binnenkrijg wat ik eigenlijk niet wil.

Wat ik wel doe is dat ik oplet dat ik niet bij een restaurant terecht kom waarvan ik weet dat dat mis gaat. Ik kan bijvoorbeeld absoluut niet tegen Chinees, Thais, Indisch, nouja, eigenlijk alle Aziatische restaurants in Nederland, met teveel van ik weet niet wat ze er daar allemaal doorheen doen waardoor het mis gaat. Bij mijn vorige baan had ik een afdelingshoofd die heel erg van Indonesisch eten hield, dus bij ieder feestje gingen we uit eten bij een Indonesisch restaurant…. Veel verder dan witte rijst en iets van vlees waar geen saus overheen zat kwam ik dus niet. En dan nog kreeg ik pijn in mijn buik! Het is mij echt een mysterie wat ze er dan doorheen doen. Maargoed, als ik dus ook maar iets van inspraak in het restaurant heb zorg ik er dus gewoon voor dat we niet naar zo’n restaurant gaan 😉 En ik moet zeggen dat dat eigenlijk altijd wel lukt, omdat mensen echt wel luisteren als je zegt dat je er niet tegen kan.

Voordat ik mijn voedingspatroon omgooide had ik altijd buikpijn nadat ik uit eten was geweest. Toen ik begon met suikervrij eten “moest” ik dus de geraffineerde suikers laten staan en kon ik dus niet meer dat ijs eten wat ik altijd nam als ik uit eten was. Want, “zonder ijs ben je niet uit eten geweest” zei ik altijd. Toen ik stopte met ijs als toetje had ik ineens geen buikpijn meer nadat ik uit eten ging! Mysterie opgelost! Nu merk ik steeds vaker dat ik niet tegen koemelkproducten kan, dus ik gok dat dat de boosdoener is geweest bij al die keren dat ik uit eten ben geweest en buikpijn kreeg.

Ok, naast zorgen dat je niet in een restaurant terecht komt waarvan je weet dat dat niet goed gaat zijn er in de meeste restaurants ook mogelijkheden om je gerecht net wat gezonder te maken. Veel restaurants doen helemaal niet moeilijk als je vraagt om extra groenten in plaats van de patat die er vaak bij zit. Soms kijken ze je eerst een beetje raar aan, maar 9 van de 10 keer doen ze het wel hoor! 😉 Sommige restaurants hebben ook op de kaart staan dat je groenten als bijgerecht kunt bestellen. Met een beetje geluk zijn dit verse groenten en niet van die vieze (ok, ik vind ze vies…) mixjes van broccoli, bloemkool en wortel uit de vriezer. Op die manier krijg je meer groenten binnen dan de drie stukjes die er vaak bij gegeven worden. Wat je ook kunt doen is vragen of ze de saus weg willen laten of apart willen doen. Dit doe ik vaak, omdat veel sauzen koemelk bevatten en dat dus niet goed valt bij mij. Dit vinden ze in restaurants helemaal niet raar om te doen, want ze komen regelmatig mensen tegen met allergieën. Ik had gisteren kabeljauw met wortel (niet die vieze uit de vriezer 😉 ), pastinaak en zeekraal! Zeekraal is nu niet echt iets wat ik vaak zelf koop, dus dat is juist leuk als ik dat op deze manier ook eens kunt eten. Er zat een meer dan gemiddelde hoeveelheid groenten bij zonder dit te vragen, dus dit was meer dan prima!

En dan komt het toetje… Daar gaat het bij heel wat mensen mis als ze denken aan suikervrij gaan eten, want “dan mag ik geen toetje meer!” Zoals gezegd neem ik nu dus vrijwel nooit meer ijs als toetje. Want waarom zou je dat doen als je weet dat je dan pijn krijgt. Ik heb alleen wel een probleem als er iets van chocoladetaart of brownie tussen de nagerechten staat… Gelukkig heb ik dan nog die 20% van de 80/20 “regel” om eens iets te eten wat eigenlijk niet zo gezond is! Regelmatig neem ik ook gewoon alleen verse munt thee, wat ze tegenwoordig in heel veel restaurants hebben. Gisteren stond er geen brownie of chocoladetaart op de kaart, dus die verleiding heb ik niet hoeven weerstaan. Wat ik wel heb genomen is verse munt thee met huisgemaakte stukken chocolade. Voor zover je kan geloven dat het echt huisgemaakt is ben ik er maar vanuit gegaan dat dit niet heel veel slechte ingrediënten heeft en hé, die 20% hè! 😉

Dus, gezond uit eten kan zeker en mochten ze dan toch niet in roomboter bakken of iets uit een pakje gebruiken dan heb je altijd nog de 80/20 regel en als je lichaam gezond is doordat je de rest van de week wel gezond eet kan je lichaam prima wat minder gezonde voeding verwerken. Zolang je niet iedere week uit eten gaat ga je er echt niet meteen aan ten onder 😉 En ik denk dat er maar weinig mensen zijn die iedere week uit eten gaan, toch? Verder is het ook heel gezond om sociale dingen te doen! Dat heeft je lichaam ook nodig! Durf te vragen in een restaurant! Dan kom je een heel eind 😀

Eet smakelijk! Pura Vida!

Gezond uit eten kan!
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *