Sinds mijn vorige blog is er weer het een en ander gebeurd met mijn stuitje. Een tijdje terug kwam mijn fysio iemand tegen die de Liebscher en Bracht (LNB) pijnbehandeling doet. Deze zou een keer naar de praktijk komen om hierover te vertellen en ik mocht fungeren als proefkonijn. Aangezien ik ten einde raad ben met mijn stuitje ben ik maar al te graag proefkonijn! 2 weken terug was het zover, ik zou gaan ervaren wat LNB pijnbehandeling is.

LNB pijnbehandeling

De gedachte achter deze behandeling is, in het heel kort, dat de plek eigenlijk geen pijn meer doet, maar dat het lichaam wel pijnsignalen naar de hersenen blijft sturen. Door gebruik te maken van bepaalde drukpunten op de botten en aanhechtingen van de pezen, die horen bij het pijnpunt, worden de pijnlijke spieren in ontspanning gebracht en verdwijnt de alarmpijn voor een groot deel of helemaal. Daarna zouden bepaalde spieren met oefeningen opgerekt moeten worden, zodat de spanning van het pijnpunt gaat.

De behandeling

Er was mij verteld dat er totaal 4 mensen zouden zijn, waarvan ik dan alleen de LNB therapeut niet zou kennen. Echter bleek dat er meer geïnteresseerden waren gekomen en had ik 7 mensen om mij heen. Maarja, maakt mij niet uit. Je hoeft je kleren niet uit te doen bij deze behandeling, dus ze kijken maar een eind weg. 😉 Ik moest eerst op mijn buik gaan liggen en daarna op mijn rug. Hij ging bepaalde drukpunten langs in een vooraf vastgesteld patroon. Er is voor iedere klacht een bepaald patroon aan drukpunten die de therapeut af moet gaan. Als hij dan een punt indrukte moest ik zeggen hoe pijn het deed op een schaal van 0-10. 10 mag niet, dat is alarmpijn. 9 vond hij wel top! Auuuuu!!! Sommige punten deden echt enorm pijn, zeker een 9! Andere punten waren een 7 of een 8. Maar het bizarre was dat hij het dan vast bleef houden en ik moest rustig blijven ademen en toen voelde ik de pijn zo wegtrekken! Als het dan een 6 was geworden ging hij verder naar het volgende punt. En zo heeft hij heel mijn billen en bovenbenen beurs gemaakt…. 😉 Na een klein uur was het klaar. Ik heb heel hard mijn best gedaan om rustig te blijven ademen. Lang leven de yoga en de mindset oefening van de Wim Hof methode! Dat is mijn redding geweest denk ik…

Direct resultaat?

Normaal zou de behandeling langer duren.. Kan je nagaan… Ik vond het nu al erg heftig! Ik moest meteen op een stoel gaan zitten weer en ik merkte wel verschil! Behalve dat alles beurs was voelde mijn stuitje zeker wel anders! De eerste nacht heb ik enorm slecht geslapen. Ik slaap altijd op mijn zij. Maar dat deed nu zo vreselijk veel pijn door de beurse plekken dat dat niet ging. Telkens werd ik dus weer wakker van de pijn. De nacht erna heb ik gelukkig wel goed kunnen slapen, want toen was de pijn wat gezakt. 3 dagen na de behandeling kon ik alleen niet naar de XCO les, want mijn beenspieren voelden nog wat papperig. Dan maar even een weekje niet. Ik wilde het ook niet meteen weer teveel belasten.

Resultaat na 1-2 weken?

De drukplekken hebben nog lang pijn gedaan en zelfs nu nog een beetje! 2 weken na de behandeling. Maar, de eerste week heb ik echt gedacht dat het beter was met mijn stuitje! Ik zat op manieren dat ik mij realiseerde dat ik zo al heel lang niet had gezeten! Maar na een week begon de pijn weer wat terug te komen. De ene keer heb ik het idee dat de pijn vooral in de spier naast mijn stuitje zit. Dat idee heb ik al vaker gehad. Maar de andere dag kan ik mijn stuitje niet eens aanraken, want dan doet alleen ernaar wijzen al vreselijk pijn echt aan het stuitje zelf. Dat komt dan vooral doordat ik te veel heb gezeten op mijn werk. Zit hij dan toch scheef, steekt hij uit? Ik ben allang blij dat ik geen kantoorbaan heb, maar op een lab werk, zodat ik niet hele dagen hoef te zitten. Maarja, soms kom ik er niet onderuit om een paar uur te zitten… Nu ben ik weer op een punt dat ik denk dat het hele effect weer weg is…. En de beurse plekken zijn er wel nog steeds een beetje, al voel ik het nu alleen nog maar als ik er echt op duw.

En nu?

Vandaag ben ik bij de fysio langs geweest. Ze is niet helemaal fan van hem. 😉 Ik denk dat ik het voor nu even zo laat. Maarja, ik heb natuurlijk geen complete behandeling gehad. Hij zei dat hij normaal gesproken met mij zeker 2 uur bezig zou zijn…. Oh my… Dat moet wel heel heftig zijn dan… En normaal worden er rekoefeningen gedaan de dagen/weken na de behandeling. Die mocht ik nu van de fysio niet doen, omdat er al zoveel gebeurd was met mijn lichaam tijdens de behandeling. Stiekem heb ik die wel een beetje gedaan. 😉 Dus misschien is het wel een heel goed teken dat ik toch al van een niet volledige behandeling een week effect heb. Wie weet is dat een voorteken dat een hele behandeling best wel eens zou kunnen helpen. Ik hou het in ieder geval in gedachten.

Maarja, ik vind het lastig allemaal. Ik weet het even niet. Ik ga de komende dagen maar eens goed naar mijn lichaam proberen te luisteren om te kijken wat ik moet doen. Er komt vast een moment dat ik weet wat mij te doen staat. 😀 1 keer in de 2-3 weken blijf ik in ieder geval voor onderhoud naar de fysio gaan. Ik heb toch genoeg verzekerd. 🙂 Af en toe wat los masseren kan in ieder geval geen kwaad. Ook wil ik op een holistische wijze gaan kijken of ik er iets mee kan. Ergens denk ik ook wel dat het niet allemaal lichamelijk is waardoor ik pijn heb. Een holistisch therapeut zou mij denk ik ook goed kunnen helpen. Dus ook dat ga ik bekijken. 😀

In oktober 2018 schreef ik weer een update over mijn stuitje, dus lees snel verder. 😉

Hoe is het nu met mijn stuitje? #3
Getagd op:                

12 gedachten over “Hoe is het nu met mijn stuitje? #3

 • 3 maart 2018 om 13:17
  Permalink

  Hallo Linda,

  Heftig dat je zoveel al hebt geprobeerd en het allemaal net niet goed genoeg is!
  Wel goed dat je zoveel mogelijkheden bekijkt.

  Ik kreeg afgelopen woensdag de prik, precies in het midden van mijn billen. Ik moest echt huilen, aangezien alle spanning eruit kwam en het echt erg pijnlijk was. Gelukkig duurde het niet lang, dat scheelde.
  Ik moet zeggen dat ik de dag zelf heel veel last had na de prik, ze zeiden toen tegen mij dat ik op een harde stoel kon gaan zitten, omdat de verdoving al een bepaalde werking zou hebben gedaan. Ik durfde dit niet, aangezien de pijn echt nog erger dan gewoonlijk was.
  De volgende dag precies hetzelfde. Het voelde zelfs alsof niet meer het staartbeen zelf pijn veroorzaakt, maar alsof ik ook een soort van abces in de buurt van mijn anus heb zitten (wat volgens mij echt niet het geval is). Dit had ik op vrijdag ook nog steeds. Vandaag gaat het verbazingwekkend goed met mij. Ik kan gewoon normaal op mijn billen zitten en zelfs naar achter leunen. Ik vraag mij af of de pijnstillers nu al zijn werk doet? Wel in ieder geval mooi dat het beter gaat, eerst had ik echt even spijt van de prik, omdat het daarna zo erg voelde.

  Hoe gaat het nu met jou?

  Groet,
  Sabrina

  Beantwoorden
  • 6 maart 2018 om 11:11
   Permalink

   Hi Sabrina,

   Wat raar dat je een abces voelt! Ik voelde geen verdikkingen oid na de injectie. De pijnstillers doen zeker iets! Ik ben benieuwd hoe het voelt 2 weken na de injectie. 😀 Ik denk dat je dan pas echt kan zeggen of het op korte termijn iets doet. Bij mij was de werking na zo’n 2-3 maanden weg, dus straks is het nog de vraag hoe lang je er profijt van blijft hebben. :d

   Bij mij geen verandering. 😉 Fysio is “klaar”. Ik ga nu aan de gang met mijn innerlijke gebeuren. Kijken of daar wat te halen valt. Sowieso wel natuurlijk, maar ook even afwachten of het misschien iets met mijn stuitje doet. 🙂

   Beantwoorden
   • 6 maart 2018 om 12:00
    Permalink

    Hoi Linda,

    Ik heb inmiddels geen last meer van die verdikking en ook niet van mijn staartbeen. Het verbaasd mij zo, dat zitten nu al zo goed gaat. Nu inderdaad hopen dat het ook blijft aanhouden.

    Groeten,
    Sabrina

   • 6 maart 2018 om 12:02
    Permalink

    Jeeee zou mooi zijn als het echt weg blijft😃

 • 15 mei 2018 om 18:28
  Permalink

  Hoi Linda,

  Het is inmiddels weer een tijdje geleden en helaas hielp de prik bij mij ook maar iets van een weekje. Nu is het zo dat ik morgen in het ziekenhuis moet voor een tijdelijke blokkade van ganglion impar. Als dit werkt, krijg ik volgende week de definitieve prik. Heb jij dit ook gehad?
  Vind het natuurlijk zeer spannend, omdat ik weet hoe pijnlijk het de vorige keer was.

  Hoe is het met jouw klachten?

  Groetjes

  Beantwoorden
  • 15 mei 2018 om 18:33
   Permalink

   Hi! Wat irritant dat het bij jou ook niet het gewenste effect heeft. ☹ Die injectie die je nu gaat doen, is dat het platleggen van de zenuw? Ze hebben het er bij mij wel over gehad, maar ik heb het niet gedaan. Het klonk zo ingrijpend… 🙄 Succes in ieder geval! Hopelijk gaat dit wel werken. Deze week is het bij mij heel slecht. Gaat zo nu en dan op en af. Echt weg is het nooit.

   Beantwoorden
   • 16 mei 2018 om 00:06
    Permalink

    Hey Linda,

    Inderdaad gaat het over het platleggen van de zenuwen. Ik ben benieuwd. Donderdag heb ik dan al de bel afspraak en moet ik dus aangeven of het beter gaat. Heftig allemaal!
    Wat jammer dat het bij jou ook slechter gaat tussendoor. Het gaat bij mij ook zo op en af. Ik laat het je nog weten hoe het ging!

    Groetjes!

 • 17 mei 2018 om 15:45
  Permalink

  Hoi Linda,

  Het was vreselijk. Ik had gister de hele dag nog een verdovende kont. En nu heb ik heel veel last van pijn, meer dan eerst. Ook heb ik opvliegers en ben ik misselijk en duizelig.
  Vandaag heb ik een telefonische afspraak gehad en blijkbaar kan napijn en alle andere bijwerkingen wel voorkomen. Bij de ene meer dan bij de ander. Het was blijkbaar ook best veel aan pijnstilling wat ze erin hebben gespoten. Nu heb ik even mijn definitieve prik volgende week afgezegd, ik wil eerst kijken hoe het nu verder gaat. Over 6 weken heb ik weer controle.

  Ik hoop dat het echt snel beter gaat, want het was ook niet de bedoeling dat het slechter gaat. Maar waarschijnlijk is het gebied echt even geïrriteerd door alles.

  Ik houd je op de hoogte.

  Groet,
  Sabrina

  Beantwoorden
  • 17 mei 2018 om 17:50
   Permalink

   Ow bah☹ Hopelijk trekt het snel bij en is daarna het effect wel merkbaar!

   Beantwoorden
 • 10 juni 2018 om 09:25
  Permalink

  Hoi linda,

  Ik volg graag je berichtjes over je stuit ( en de rest overigens ook😉)
  Zelf sinds 3.5 jaar stuitpijn, precies zoals jij omschrijft. Gekomen na een bevalling welke uiteindelijk een keizersnee is geworden. Mijn onderste stukje van het stuitje zit ook los, wat overigens geen pijn doet als ik het voel bewegen. Ik heb 1.5 jaar na de 1e bevallige een injectie gehad welke 8 maanden geholpen heeft, geheel pijnvrij. Alleen toen was ik 20 weken zwanger van de 2e en kwam de pijn terug. Kwam dit doordat de injectie was uitgewerkt of de zwangerschap? Zeg het maar……
  Ik heb een hele fijne fysiotherapeut die idd ook inwendig behandeld. Maar ook dry needling doet in dat gebied, ook in bekkenbodemspieren. Dit werkt voor mij altijd goed, maar de pijn blijft wel. De afgelopen maanden is het beter dan het geweest is. Ik voel het bij het zitten, maar wel minder. Ik kan weer even paardrijden ( dan voel ik het wel) maar fietsen lukt mij echt niet meer. Mijn 2e zoontje is nu 8 maanden en wil de 9 maanden ontzwangeren afwachten. Mogelijk dan toch nog een keer een injectie proberen……ik weet het niet goed……
  Het idee dat er mogelijk meer aan de hand is in het systeem en niet zozeer met mijn stuit ( al zit ie wel los) kan ik ook inkomen…….alternatieve behandeling hiervoor zou ik zeker voor openstaan maar er zijn zoveel mogelijkheden…….
  Hopelijk komen we beiden nog eens van de stuitpijn af!

  Beantwoorden
  • 10 juni 2018 om 09:37
   Permalink

   Hi Luna, fijn dat je waardeert wat ik schrijf! 😉 Wat vervelend dat jij ook al zo lang pijn hebt! Maar wat goed dat de injectie 8 maanden heeft gewerkt zeg! Misschien dat de volgende injectie nog iets langer effect heeft. Dry needling kan ik ook nog eens naar kijken! Lastig inderdaad waar te beginnen. Ik ben nu in het holistische gerold via de yoga. Misschien is dat een goede tip, kijk waar je heen geleid wordt. Wie je tegenkomt. Succes!!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *