Begin dit jaar kwam de aankondiging dat Richard de Leth van Oersterk bezig was met een nieuw boek. Ik heb er de hele zomer naar uitgekeken en nu is het boek dan echt klaar en lag het bij mij op de deurmat! Na de eerdere boeken Oersterk (over gezonde voeding) en Oersterk leven (over een gezonde lifestyle) naast voeding is daar nu het boek Zielsgelukkig is kerngezond om het plaatje compleet te maken. Zielsgelukkig is kerngezond gaat over de meer spirituele kant van gezondheid (Klik niet meteen weg! Zweverig is het zeker niet!). Ik weet niet of Richard dit zo had bedacht, maar ik zie dit boek als een afronding van de drie-eenheid, voeding, lifestyle en de mind.

Het boek is net uit en ik heb vaart gezegd achter deze review, omdat een aantal mensen er al om vroegen. Dus hier komt het dan! Wat vind ik van dit nieuwste boek van Richard de Leth? En wat haal ik er voor leerpunten uit?

Richard de Leth

Wellicht in overvloed als je mij al langer volgt, maar voor de mensen die Richard de Leth niet kennen nog even in het kort wie hij is. Richard studeerde Geneeskunde, maar was hierin niet op zijn plaats. Hij rondde de opleiding wel af, maar ging al snel zoeken naar wat wel paste bij zijn manier van denken. Daarbij kwam hij uit bij preventieve leefstijlgeneeskunde. Hij schreef tot nu toe zeven boeken en zijn missie is om met Oersterk 1 miljoen mensen te begeleiden naar een beter leven door betere zelfzorg. Voor mij persoonlijk was Richard de Leth één van de eersten die ik ging volgen toen ik in 2014 begon met gezond eten. Nog steeds ben ik groot fan en raad ook altijd iedereen die interesse heeft aan om de boeken van Richard de Leth als eerst te lezen.

Eerste indruk Zielsgelukkig is kerngezond

Eerlijk, mijn eerste indruk toen ik het pakketje op mijn deurmat zag liggen was: “Dit moet een foutje zijn, het is veel te dun!”. Zielsgelukkig en kerngezond telt maar 100 pagina’s, waar eerdere boeken meer dan 200 pagina’s hadden. Maar nu ik het boek gelezen heb snap ik waarom het niet zo dik is als de vorige boeken. Soms is het beter om kort en bondig dingen te beschrijven in plaats van lange stukken waarvan je de helft toch niet onthoud.

Het boek is erg kleurrijk. Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen kleur, waardoor je ook makkelijk dingen terug kunt vinden als je even terug wilt bladeren. Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken, ook wel wetten genoemd. Zoals gewend ook uit de eerdere boeken staan er kleine stukjes tekst met genoeg ruimte ertussen in de vorm van tussenkopjes en kaders. Zo staat het niet vol met grote lap tekst. Dat vind ik altijd erg fijn lezen. Hier een voorbeeld:

Zielsgelukkig is kerngezond

De inhoud

Het boek is opgebouwd uit zeven wetten:

 • Wet 1: Volg jouw innerlijk vuur
 • Wet 2: Tem je oerbrein
 • Wet 3: Omhels je narigheid
 • Wet 4: Vergelijk jezelf met jezelf
 • Wet 5: Geloof je ogen niet
 • Wet 6: Bedank je klachten
 • Wet 7: Kraak de gezondheidscode

Iedere wet wordt kort en bondig uitgewerkt, met hier en daar wat humor en persoonlijke voorbeelden, zodat het visueler wordt. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan vragen waarmee je aan de slag kunt naar aanleiding van de behandelde wet. Hierdoor wordt het dus ook een beetje een doe-boek. Ik vind het goede vragen die je echt aan het denken kunnen zetten. Ik ga hier zeker later nog mee aan de slag. Voor nu wilde ik eerst de review online zetten, zodat jij er straks hopelijk ook mee aan de slag gaat.

Een belangrijke en heel waardevolle aanvulling zijn de filmpjes waarnaar gelinkt wordt na afloop van ieder hoofdstuk. Dat gaat nog iets verder in op de wet en geeft nog wat andere inzichten en opdrachten. Ik vind de filmpjes echt een toevoeging op de tekst. Ik haalde zelfs meer inspiratie uit de filmpjes dan uit de tekst, misschien omdat het een herhaling en aanvulling is en het dan beter doordringt.

Mijn leerpunten

Als ik aan de slag ga met de vragen en opdrachten aan het eind van de hoofstukken zal ik ongetwijfeld nog aan meer dingen denken en tot actie gezet worden. Maar ook nu heb ik al een aantal punten die echt blijven hangen:

 • Richt je op groei en zingeving, succes en geluk komen dan vanzelf als bijproduct
 • Dagelijks een kleine actie is al groei
 • Gebruik een ander ter inspiratie en niet om tegen op of op neer te kijken
 • Als je dan toch naar iemand op kijkt om een bepaalde eigenschap, weet je dat die eigenschap ook bij jezelf te vinden is, al is dat misschien in een ander domein
 • Alle negatieve dingen hebben voordelen en alle positieve dingen hebben nadelen
 • Visualisatie is voor je brein even echt als de buitenwereld. Dus door visualisatie kan je je brein voor de gek houden, op een positieve manier
 • Lichamelijke klachten wijzen je erop dat er iets mis gaat. Ik had bijvoorbeeld gisteren enorme hoofdpijn. Toen ik terugkeek op de week was dat eigenlijk veel te druk geweest. Hier kan ik in het vervolg in mijn planning op letten, zodat ik niet weer een dag uitgeschakeld ben

Conclusie

Ik vind dit boek een hele mooie aanvulling om het plaatje compleet te maken van voeding, lifestyle en de mind. Je kunt je lichaam helemaal vol stoppen met gezonde voeding. Maar zonder een goede mind zal je toch niet helemaal in balans zijn. Dat het boek dunner is dan verwacht is uiteindelijk niet erg. Waarom zou je meer woorden gebruiken als het met minder woorden ook duidelijk is?

De filmpjes waarnaar verwezen wordt zijn een waardevolle aanvulling. Misschien ook wel erg van deze tijd om een boek te combineren met iets digitaals. Ik vind het een goede ontwikkeling dat de analoge wereld aangevuld wordt met de digitale wereld.

Wil jij het plaatje compleet maken door gezond te leven op het gebied van voeding, lifestyle en de mind? Dan is dit boek zeker een aanrader! Het is niet zweverig geschreven, wat de ondertitel 7 spirituele wetten voor gezondheid zou kunnen suggereren. Of je nu bekend bent met spiritualiteit of niet, ik denk dat het voor iedereen waardevol is en je aan het denken zult zetten.

Ben je benieuwd/enthousiast geworden? Zoals vaker met de boeken van Richard de Leth zal dit boek niet via Bol verkocht gaan worden, maar gewoon in hun eigen webshop. Via deze link kan je het boek bestellen: Zielsgelukkig is kerngezond.

Richard de Leth Zielsgelukkig is kerngezond

Ook over het boek Oersterk in 6 weken schreef ik een review! Zeker ook een heel waardevol boek om nog meer aan zelfzorg te doen.

Naast boeken heeft Richard de Leth ook magazines gemaakt, met allerlei recepten. Zelf heb ik Ontbijt, Diner en Soepen en er staan erg lekkere recepten in.

En hij heeft nu een gloednieuw boek! “De gouden gezondheidsgids”. Mijn review over dit boek volgt later 😀

Boekreview: Richard de Leth – Zielsgelukkig is kerngezond
Getagd op:                         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *