Ontdek hoe de natuur ons gezonder, gelukkiger en creatiever maakt. Dat is de ondertitel van het boek van boswachter Marieke Schatteleijn, Natuurzin. Ik ga er niet omheen draaien om pas aan het eind een conclusie te trekken. Ik zeg het gewoon nu alvast. Ik vind dit een fantastisch boek! In deze blog vertel ik je waarom ik dat vind.

Marieke Schatteleijn

Marieke is boswachter bij Staatsbosbeheer geworden nadat zij haar Master Forest and Nature Conservation aan Wageningen University & Research had afgerond. Je kunt haar kennen van het tv-programma Binnenstebuiten, waar ze wekelijks in te zien is. Naast dat ze regelmatig te vinden is in andere natuurgebieden beheert ze zelf Buitenplaats Elswout. Dit ligt in de buurt van Haarlem. Ik ga hier zeker een keer kijken, want hoe ze erover schrijft maakt mij enthousiast.

Marieke is onderzoek gaan doen voor dit boek omdat zij zich afvroeg waardoor mensen zich beter voelen als ze in de natuur zijn. Hierbij kwam ze langs, ik citeer:

“De kleinste microben tot aan de sterren in het universum, van psychologische inzichten tot neurowetenschappen, van de ritmes in de chronobiologie tot de imitatiekunde van biomimicry.”

Eerste indruk van Natuurzin

Marieke Schatteleijn Natuurzin

Het boek heeft een prachtige harde kaft en is lekker dik, dus genoeg te lezen. De tekst wordt afgewisseld met mooie foto’s van de gebieden en onderwerpen waar ze over schrijft. Het leest lekker weg. Het is ook fijn om te lezen voor het slapen gaan. Het doet mij een beetje denken aan het boek De avonturen van een jonge bioloog van David Attenborough, al zijn dat verhalen over meer avontuurlijke plekken dan Nederland.

De inhoud

In het boek worden 9 gebieden in Nederland besproken. Van het Savelsbos in Zuid-Limburg tot de Veluwe en Terschelling. Er is dus altijd wel een gebied in jouw buurt waar je denk ik binnen een uur heen kunt rijden om daar ook eens te kijken. Daarnaast kom je ook alles te weten over mieren en bevers. Bijzonder om dingen over deze beesten te lezen die ik echt nog niet wist. Waarom leer je dit niet bij de biologielessen denk ik dan.

De hoofdstukken die gaan over gebieden zijn zeker niet alleen een beschrijving van het gebied. Ook dingen als het effect van licht op ons leven en van de natuur op het immuunsysteem komt voorbij. Bijvoorbeeld de stofjes fytonciden die uitgescheiden worden door de natuur en waar ons immuunsysteem beter van wordt. Dat stuk intrigeerde mij enorm, hierbij komt ook bosbaden aan bod. Nooit gedaan, maar het wordt nu toch wel interessant om eens naar te kijken.

Ook komen er korte informatieve hoofdstukken in voor, zoals alles over teken en hoe hiermee om te gaan. En een stukje over natuur en kinderen. Alles afgewisseld met mooie foto’s over de dingen waarover wordt geschreven.

Conclusie

Ik heb het niet spannend gehouden. Ik had al gezegd dat ik dit Natuurzin fantastisch vind! Ik ben nieuwsgierig geworden naar de besproken gebieden. Daarnaast staat het boek ook vol met informatie waarom de natuur zo goed is voor ons. Het heeft mij ook geleerd hoe je naar de natuur kunt kijken je meer te verwonderen.

Houd jij van de natuur? Wil je meer weten over mooie gebieden in Nederland? Of wil je weten waardoor jij je zo goed voelt als je in de natuur bent geweest? Of heb je inspiratie nodig voor nieuwe gebieden om doorheen te wandelen? Koop dit boek dan zeker! Ik vind het ook een heel mooi boek om cadeau te doen aan natuurliefhebbers. Dus misschien een idee voor de decembermaand? Je koopt het makkelijk via Bol.com in de link hieronder:

Boekreview: Marieke Schatteleijn – Natuurzin
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *