Het is meestal niet reeël om te denken dat je vanaf nu altijd gezond gaat eten. Sorry als ik je nu van je illusie afhelp. 😉 Natuurlijk zijn er mensen die helemaal 100% over gaan en dit ook volhouden. Maar de meeste mensen kunnen of willen dat niet. Inclusief ikzelf! Dus hoe vind je dan wel die goede balans tussen gezond en ongezond eten? Ik vind een goede leidraad het 80/20 principe, dus in deze blog vertel ik je hoe dit werkt.

Het 80/20 principe

Misschien heb je het al een keer voorbij zien komen, het 80/20 principe. Dit betekent dat 80% van je voeding gezond is en 20% minder gezond. Naast de mensen die voor 100% omgaan naar gezond eten merk ik dat de meeste mensen kiezen voor dit 80/20 principe. Ik vind dit een goede leidraad om aan te houden. Hiermee heb je een goed idee van hoeveel je gezond en ongezond hebt gegeten en of dat dus een goede verhouding is.

80 20 principe
Zo kan het 80/20 principe er bijvoorbeeld uit zien 😉

80/20 per dag

De 80 en 20% kan je op verschillende manieren verdelen. Bijvoorbeeld per dag. Als je zorgt dat je hoofdmaaltijden gezond zijn, dus je ontbijt, lunch en diner, dan kan het geen kwaad als er tussendoor iets ongezonds bij komt. Zolang dit niet te veel is, zal je niet boven die 20% uitkomen, omdat je hoofdmaaltijden gezond zijn en die ook de meeste voeding van de dag uitmaken.

80/20 per week

Je kunt ook per week kijken. Houd je het bijvoorbeeld heel goed vol om doordeweeks gezond te eten, omdat je dan in je vaste patroon van werken zit? Dan heb je die 20% over voor het weekend! Ga je dan dus in het weekend een dagje weg of eens naar een restaurant, dan weet je dat je de rest van de week al super gezond bezig bent geweest en hoef je je zeker niet schuldig te voelen in het weekend, wanneer het allemaal even niet zo gezond is.

Hoe houd je deze balans vast?

Ik vind het het makkelijkst om deze balans te houden door al mijn hoofdmaaltijden in ieder geval gezond te houden. Eet je dan eens iets ongezonds tussendoor dan ga je niet zo snel over die 20% heen. Je weet dat de rest van je dag ok is, dus je kunt dit zonder schuldgevoel doen. Natuurlijk moet je het dan niet overdrijven met je tussendoortjes. 😉

Krijg je daar dan geen last van?

Natuurlijk is het heel persoonlijk, maar ik heb gemerkt dat ik niet meteen lichamelijke of geestelijke problemen krijg door die 20% ongezonde voeding. Als ik die al red, ik denk dat ik op minder dan 20% kom op nomale dagen. Tenzij het natuurlijk echt iets is waar je niet tegen kunt! Maar ik neem aan dat je zelf weet waar je wel en niet op reageert. En zo niet, dan merk je het dan meteen en laat je het de volgende keer wel staan. 😉 Zolang het in ieder geval niet iets is waar je echt allergisch voor bent zal je van een stukje taart bijvoorbeeld niet meteen de klachten krijgen die ik al eens eerder vertelde in mijn blog over wat suiker met mij doet. Deze symptomen krijg ik pas als ik het een paar dagen tot weken volhoud om ongezond te eten. 

Wat als het doorslaat naar 70/30 of verder?

Voel vooral zelf hoe jij je erbij voelt! Voel je je slechter, dan heb je een goede motivatie om toch echt weer terug te gaan naar de 80/20 verdeling. Voel je je prima, tja, wie ben ik dan dat je gezonder moet gaan eten? Dan moet je natuurlijk nog altijd zelf bepalen. Maar waarschijnlijk ben je op mijn website terecht gekomen omdat je gezond wilt gaan eten! Dus als je doorslaat in het ongezonde is mijn beste tip: Geen stress!! Ga gewoon weer terug naar meer gezond eten en het komt goed! Straf jezelf niet, ga er niet over in zitten, begin gewoon weer vol goede moed met gezonder eten. Zonder stress komt het sowieso goed! 🙂

Wat vind jij van het 80/20 principe? Gebruik jij het ook? Wat is jouw tip om de balans tussen gezonde en ongezonde voeding goed te houden? Vertel het mij en mijn lezers! 😀

Vind je balans in gezond en ongezond eten met het 80/20 principe
Getagd op:            

36 gedachten over “Vind je balans in gezond en ongezond eten met het 80/20 principe

 • 18 november 2018 om 18:24
  Permalink

  Ik begin op maandag altijd op 90/10 en zo verder in de week zakt het tot 70/30 op vrijdag. Tja en dan weekend…

  Beantwoorden
  • 18 november 2018 om 19:25
   Permalink

   Hihi, kan je misschien proberen om het doordeweeks langer vol te houden gezond te eten, zodat het weekend niet zo erg is dat je ongezonder eet? 🙂

   Beantwoorden
 • 18 november 2018 om 18:33
  Permalink

  Euh…. Ik ben er eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. De ene week eten we super gezond. En de andere week is het een heel stuk minder. Ik eet vooral waar ik mij goed bij voel. Het luisteren naar mijn lichaam gaat mij steeds beter af.

  Beantwoorden
  • 18 november 2018 om 19:24
   Permalink

   Luisteren naar je lichaam is sowieso het allerbelangrijkste! 😀 Wat voor een ander werkt betekent niet automatisch dat het ook voor jou werkt.

   Beantwoorden
 • 18 november 2018 om 18:42
  Permalink

  Ik probeer me hier ook veel aan te houden, en eigenlijk gaat dat heel goed!

  Beantwoorden
 • 18 november 2018 om 23:10
  Permalink

  Met maagverkleining eten we koolhydraat arm dus weinig tit geen suikers. Maar soms zoals dit weekend bij verjaardag wel een mini gebakje, snoeptomaatjss, komkommer en 5 chipjes gehad en Ik heb genoten

  Beantwoorden
  • 19 november 2018 om 06:47
   Permalink

   Genieten van wat je eet en je er goed bij voelen is het belangrijkste 😀

   Beantwoorden
 • 19 november 2018 om 10:39
  Permalink

  Ik heb ook een hele tijd 80/20 gedaan ben daarmee ca 6 kilo verloren en voelde mij echt gezonder

  Beantwoorden
 • 19 november 2018 om 11:42
  Permalink

  Ik weet van mezelf dat ik vaak niet zo’n gezonde keuzes maak maar vaak moet het gewoon snel en makkelijk zijn! Het 80/20 principe kan je op veel situaties toepassen en lijkt me een haalbaar doel voor velen! 🙂

  Beantwoorden
 • 19 november 2018 om 15:20
  Permalink

  Oh jee, dit is confronterend haha. Ik ben echt een slechte adviseur als het gaat om gezond eten. Ik denk trouwens dat ik best wel gezond eet, maar let er eigenlijk helemaal niet op en weet ook niet of de behoefte er is om daar mee bezig te zijn. Ik heb wel een tijd veel gesport en toen heb ik er wel veel aandacht aan besteed. Ik ben daarentegen wel gek op de 80/20 regel. Deze is op vele manieren toe te passen.

  Wat mij wel interessant lijkt is een onderzoek over hoe mensen met een kleine besteding gezond kunnen blijven eten. Aangezien de prijzen van gezond voedsel steeds duurder wordt. Ik denk dat je daar wel heel veel mensen mee zult kunnen helpen

  Beantwoorden
  • 19 november 2018 om 17:51
   Permalink

   Dank voor de tip. 🙂 Ik ben zo’n neuroot die alle inkomsten en uitgaven bijhoudt in Excel en toen wij gezond gingen eten werd het echt niet duurder. Je koopt niet meer ongezonde koekjes en chips enzo en dat is ook echt super duur! Maar ik zal er eens naar kijken ja!

   Beantwoorden
 • 19 november 2018 om 20:45
  Permalink

  Nog nooit gehoord van deze methode. Ik probeer vanwege mijn diabetes type 1 mijn hele leven al zoveel mogelijk rekening te houden met wat ik eet, dus ben eigenlijk nooit op zoek naar ‘methodes’. Maar ik denk dat deze wel overeen komt met hoe ik het doe toevallig 🙂

  Beantwoorden
 • 19 november 2018 om 21:56
  Permalink

  Ik probeer de 80/20 regel zeker toe te passen. Het idee dat ik soms iets lekkers mag zorgt er voor dat ik het gezond eten veel langer volhoud!

  Beantwoorden
  • 20 november 2018 om 09:54
   Permalink

   En dat is precies het idee erachter 😀 Leuk dat het je bevalt!

   Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 13:41
  Permalink

  mijn va;kuil is s avonds op de bank . dan gewoon zo n zin in wat lekker ongezonds

  Beantwoorden
  • 20 november 2018 om 19:22
   Permalink

   Ja dat ken ik! Probeer eens hele pure chocolade dan te pakken 😀

   Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 17:11
  Permalink

  Ik had hier nog nooit van gehoord. Ben wel nieuwsgierig geworden. Klinkt wel gezond.

  Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 17:12
  Permalink

  Ik had hier nog nooit van gehoord. Ben wel nieuwsgierig geworden. Klinkt wel gezond.

  Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 19:40
  Permalink

  Nog nooit gehoord van deze tip, maar is wel een goede tip ! Misschien kan deze me wel helpen om gezonder te gaan leven. Gezonder eten is één van mijn goede voornemens. Ik ga jouw blog nog eens vaker consulteren 😉 !

  Beantwoorden
  • 21 november 2018 om 06:49
   Permalink

   Ah super leuk! 🙂 Als je mijn Facebook pagina volgt komt alles langs 😀

   Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 22:49
  Permalink

  Ik heb hier wel eens van gehoord, maar toch lijkt het mij lastig op de een of andere manier…

  Beantwoorden
  • 21 november 2018 om 06:48
   Permalink

   Wat vind je er lastig aan? Misschien kan je beginnen met je hoofdmaaltijden gezond te maken? 🙂

   Beantwoorden
 • 30 juli 2019 om 12:36
  Permalink

  Ik worstel al een tijdje met mijn gewicht. Ben blij met dit soort artikelen die me nieuw inzicht geven over hoe ik gezonder kan eten. Dank je!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *